Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

:)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-662906
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To też może pomóc.

D. Rola dodanego cukru

 

Bakterie kwasu mlekowego produkują kwas mlekowy z cu­kru. Ilość cukru w ogórkach, szczególnie w lata chłodne, może być nie wystarczająca do wytworzenia potrzebnej ilości utrwa­lającego kwasu mlekowego. Ogórki będą psuły się w czasie ich przechowywania. Aby zabezpieczyć się przed tą przykrą ewen­tualnością, należy przy sporządzaniu zalewy dodać do niej 1 do 2% cukru (sacharozy). Cukier ponadto przyśpiesza tempo fermentacji. Dodatek cukru do ogórków przeznaczonych na dłu­gie przetrzymanie jest obowiązkowy. Przezorniej jest zrobić pewien wkład w środek utrwalający (cukier) niż potem wsku­tek zaniedbania tego zabiegu wyrzucać nieraz tony zepsutych ogórków.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-662907
Udostępnij na innych stronach

Ogorki z "dobrych sloikow" sa twarde,te zepsute ewidentnie są gazowane. Tak jak pisałem robie tak od lat i to pierwszy taki przypadek

krótko mówiąc, chodzisz po linie, po ogórkowej linie :laugh: .

Proces technologiczny powinien być stabilny.

Okazuje się, że nawet nawożenie ogórków ma wpływ na wynik.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-662909
Udostępnij na innych stronach

 

 

zero nawozu

Jeżeli nie żartujesz, to znaczy, że wyjałowiłeś i zakwasiłeś ziemię.

Nawet przy nawożeniu naturalnym wymagane jest odkwaszanie ziemi wapnem (dolomitowym). 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-662947
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Gdzieś było :) tylko gdzie :). Poratujcie. . Podpytam co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-846408
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Gdzieś było :) tylko gdzie :). Poratujcie. . Podpytam co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych. 

soda oczyszczona?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-846416
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

co stosujemy i ile do dodać dla zwiększenia twardości wody w warunkach domowych

Jest coś takiego w sklepach jak woda mineralna ....w 5l taniej... 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-846424
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.04.2020 o 18:08, Bagno napisał(a):

Do kiszenia ogórków należy stosować twardą wodę. Jeśli używasz wody miękkiej to należy wzbogać ją o sole wapniowe lub magnezowe.

Używam chlorku magnezu lub kupuję wodę o najwyższej ilości jonów wapnia i magnezu. 

Ponadto ziemia, na której rosną ogórki powinna zawierać dużo wapnia.

Po zastosowaniu w/w zasad problem z miękki ogórkami został rozwiązany.

O jest 😁👍. Dzięki za podpowiedzi 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-846431
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
W dniu 2.10.2017 o 20:19, ANNAM napisał(a):

  Odstawiam sloik otwarte na bok na kilka dni. Kiedy zacznie sie juz slinic, i robic pina. Zlewam solanke( ogorki zostawiam w sloikach), dorabiam jej odrobine wiecej i razem zagotowyje ten plyn. Goracym zalewam ogorki i zakrecam sloiki. 

 Od czasu jak zaczelam robic taka metoda nie mam problemu z pustymi ogorkami, ze zgnilymi ogorkami czy innych problemow.

Wypróbowałem metode i jestem zadowolony. Obłędne w smaku, nic się nie psuje, ogórki twarde i idealnie kwaśne. Nie robią sie puste w środku, dzięki za przepis i polecam innym ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1039673
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Możesz nawet wykałaczką. Głębokość nakłucia na sięgnąć środka. Robisz kilka wkłuć. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1054891
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, i.n. napisał(a):

to czy tez trzeba moczyc w wodzie

Ja moczę. Zalewam wrzątkiem . Woda musi być tzw. twarda lub nawet mineralna. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1054929
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, i.n. napisał(a):

Jaka woda zalewacie?

Zalewałem wodą z kranu  i zimną i gorącą i nie ma różnicy. Przed nie moczę tylko myję w zimnej i wkładam do słoików.Nie nakłuwam , ale jak nie zapomnę to dodaję cukier a jak mam niepamnięć to nie a i tak się trzymają.Mam twarde , dobre z 2022 r.Moim zdaniem w głównej mierze trwałość zależy od ogórków.Małe gniazda nasienne to podstawa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1054940
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem duży problem z kiszeniem ogórków które poprostu wychodziły niezbyt smacznie. Rozwiązanie które opisałem powyżej jest ok ale sprawdziłem również inne opcje w tym również przebijanie ogórków w kilku miejscach wykałaczką na wylot, ogórki bez moczenia, tylko mycie i do słoika. Zalewane zimną kranówą. Dodawałem niewielką ilość cukru i jest pycha 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1054947
Udostępnij na innych stronach

Ja ogórki zalewam gotową solanką wydobywaną z głębokości 1200m i zawsze są twarde, może to jest sekret twardości i smaku?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/page/4/#findComment-1054954
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.