Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) A dlaczego pytajny?, bo dla mnie jest to problem z którym się borykam od jakiegoś czasu a właściwie od czasu jak zacząłem wędzić elekstrycznie jak powiedziałby słynny sołtys , a dla kogoś może to nie jest problem. Ale do rzeczy wędzonki są uwędzone nie równo tzn nie w każdym miejscu jednakowo. Ostatnio wędziłem kiełbaski temperatura wędzenia 60C +- 2 stopnie. Miejsca niedowędzone wystąpiły w mniejszym stopniu ale jednak wystąpiły a czas wędzenie 5h. Przeprowadzam różne eksperymenty z gęstością dymu, ale jeszcze nie tak. Mówiąc na wprost wkurza mnie to . Dodam tylko, że problemy tego typu nie występowały u mnie przy wędzeniu tradycyjnym. Coś nie tak tylko co Może ktoś z z szanownego grona ten problem miał i już go rozpoznał wiem, że problem pokonam lecz z Waszą pomocą będzie to szybciej, więc proszę o wasze rady. Każda rada, przemyślenie mile widziana . Dodam jeszcze, że kije przekładam i okręcam, no i ten czas wędzenia kuriozum dla kiełbasy. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 No Baco Kochanieńki, a ja Cię zapytam z innej beczki. Czy w tej tradycyjnej wędzarni co to przódy wędziłeś, to coś takowego co się "deflektor" nazywa, miałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 coś takowego co się "deflektor" nazywa, miałeś ???Witaj nie nie miałem takowego a i przez większość swego wędzarniczego żywota o czymś takim pojęcia nie miałem Zobacz proszę jak to wyglądaMam nadzieję, że coś wypatrzysz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Taki objaw miałem, kiedy za długo osuszałem kiełbasę zarówno w domu jak i w wędzarni.Jelito robiło się pergaminowe i nie chciało załapać dymu.Dlatego teraz odpalałam DG kiedy kiełbasa jest jeszcze wilgotna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dlatego teraz odpalałam DG kiedy kiełbasa jest jeszcze wilgotna Witaj Mirku uważam żeby jej nie wysuszyć i staram się odpalić Dg w odpowiednim czasie tak samo robiłem w tradycyjnej więc gdzie problem może dym bardziej suchy, czy tutaj nie trzeba bardziej poddymić nie parowóz toto ale zawsze lub też wcześniej zacząć dymić co sądzisz? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Robię podobnie jak Miro, osuszam ale bez tzw. "przesadyzmu", bo to nie rybka która powinna mieć "pergaminową" skórkę, moje wędliny nie są wilgotne, ale też przed puszczeniem dymu nie są przesuszone, i nigdy nie mam problemu który u Ciebie występuje.Poza tym samo równomierne zadymienie komory ma również zasadnicze znaczenie. Przepływ dymu nie powinien być za szybki, bo właśnie tworzą się wtedy jak by to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Masz za sucho w wędzarni, tym bardziej że na zewnątrz teraz też jest gorąco i sucho.Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory. Po sobotnim niestety wędzeniu bo jak to zwykle ja najpierw zaplanowałem wędzenie zapeklowałem a dopiero potem się zorientowałem, że to święto, mam podobne skojarzenia, zamknąłem szyber do końca no prawie lecz dym uchodził pod klapą trzeba uszczelnić lub bardziej dopasować. Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka tak Mirku moja grzałka jest z takiego grila co się do niego wlewa wodę znaczy do podstawki i chyba ten myk wykorzystam i oczywiście napiszę. Więc dwie rzeczy uszczelnić i woda no i zobaczymy . Jak na tą chwilę nie nasuwa mi się nic innego no chyba że Wam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Nie uszczelniaj wędzarni, bo nadmiar dymu + wilgoć = kwas octowy.Nie wiem dlaczego utarło się, że dymu musi być dużo i co znaczy dużo?U mnie dymu jest ledwo co, pompka idzie na minimum i nie mam problemu z uzyskaniem koloru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dymu absolutnie nie ma być dużo, tylko nowicjusze wyznają taką teorię, ale żaden doświadczony zadymiacz tego nie zaleca. Dymu ma być w sam raz, a ile to jest w sam raz ? ano tyle, aby dym o odpowiedniej gęstości równomiernie wypełniał komorę. Czasem jest tak że wędząc np. tradycyjnie, mając bardzo suche drewno, dym jest prawie niewidoczny, a pomimo tego bardzo pięknie wędzi. Tak więc "po pierwsze primo", wędliny nie mogą być za nadto wysuszone, i po "drugie primo" , dym ma w komorze być równomiernie rozprowadzony, a jak to zrobić ? Było już o tym tysiące razy i Baca zapewne sobie poradzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Tym uczonym ekspertom którzy proponują wstawić naczynie z woda do wędzarni.Proponuje aby zamiast wstawiać wodę do wędzarni to wylali sobie kubeł wody na łeb co by im głupie rady ze łba wypłukała. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Czy nad grzałką masz coś na wzór deflektora ?Moja grzałka za mocno grzała i położyłem na niej blachę z nawierconymi otworami.Wędzarnia trochę dłużej się wygrzewa, ale jest bardziej stabilna temperaturowo przy wędzeniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 witaj Baca1.osadzanie,osadzanie jeszcze raz osadzanie decyduje o późniejszym osuszaniu2.osuszanie3.wedzenie z właściwym dymemkiełbasa z pierwszego zdjęcia powiedziałbym jest skwaszona,gorzka przy osłonce,białe tzw.mleko-białe odbarwienia wynikają za.przeładowanej wędzarnib.mały ruch powietrza i dymuc.wędzenia w komorze,która słabo bądź wcale odprowadza dym czy wilgoćd.pierwszy dym z dymogeneratora najlepiej nie puszczać na wędliny-odprowadzić go z komory,ten dym potrafi zniweczyć cały cyklwędzenia jak osadzanie,osuszanieProsze Was nie piszcie o wstawianiu wody do wędzarni,skoro nie jest kiełbasa przygotowana do wędzenia pod punkt 1 i 2.Wilgoci w komorze dużo i jeszcze wstawianie wody ,tylko przedłuży procesy wędzenia.Wędzenie kiełbasy krakowskiej na gotowo 5h rozumiem ,ale cienkiej to nieporozumienie.Kiełbasa tam gdzie są białe przebarwienia tzw.mleko musi wyjść gorzka po 5h dymienia (nie wędzenia).Unikać należy jak to wielu czyni pakowania do komory dymu jak najbardziej gęstego i w dużej ilości nic to nie da,efektem będą nieestetyczne batony wędliny.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Bacozanim posłuchasz tych pseudo ekspertów odpowiedz sobie na następujące pytanie.Czy można uwędzić wodę.Wstawiając kubeł z woda do wędzarni powodujesz zwiększenie wilgotności w wędzarni. Woda w kuble będzie parowała i osiadała na batonach.Efektem będą czarne wędliny. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Bacozanim posłuchasz tych pseudo ekspertów odpowiedz sobie na następujące pytanie. Dziękuję za uznanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 @Jondek,Szanowny kolego z tym co piszesz nie jest tak do końca prawda zapytam czy próbowałeś kiedyś tak wędzić, ze tak radykalnie się wypowiadasz?, ja proszę o rady a nie wywoływanie następnej pyskówki co nie znaczy, że Twoje rady są be ale proszę spoko Czy nad grzałką masz coś na wzór deflektora ?Nie Mirku nie mam myślę nad tym jeszcze1.osadzanie,osadzanie jeszcze raz osadzanie decyduje o późniejszym osuszaniuWitaj Marku osadzałem 2h w temperaturze pokojowej czy ok? jak myślisz,ale cienkiej to nieporozumienie.no właśnie też tak uważam Kiełbasa tam gdzie są białe przebarwienia tzw.mleko musi wyjść gorzka po 5h dymieniaqurna wcale gorzką nie jest musisz uwierzyć na słowo ani też kwaśną więc?Unikać należy jak to wielu czyni pakowania do komory dymu jak najbardziej gęstego i w dużej ilości nic to nie da,efektem będą nieestetyczne batony wędliny.Marku nie pierwszy raz wedzę i tylko w elektrycznej mam ten problem. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Więc dwie rzeczy uszczelnić i woda no i zobaczymy Zamknąłeś szyber i jeszcze chcesz coś uszczelniać .Zapomniałeś ,że w wędzarni jest potrzebny swobodny przepływ dymu.A tak jak chcesz zrobić to będzie się kisiło w środku.Do tego kopcenie jak w lokomotywie i efekt murowany. Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka. Następna świetna rada miszcza. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zbyszek czy masz w swojej zadymiarce szyber na dole ?? tak jak w mojej Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Baco sory, ale przy takich komentarzach nie chce się pomagać. Następna świetna rada miszcza. Znaczy się nasz technolog też jest tępy: Bagno Problem jest niska wilgotność w wędzarni. Grzałka eletryczna nie daje wilgoci, w czasie wędzenia wilgoć do wędzarni dostaje się z powietrzem. Jeśli masz higrometr lub inne narzędzie do pomiaru wilgotności to zmierz wilgotność w czasie wygrzewania wędzarni. EAnna też ? Zastosowałam polewane wodą deflektora i blachy oddzielającej palenisko od komory aby upiec te szynki. Efekt był zadawalający, żadnych zabrudzeń wyrobów nie stwierdziłam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page-2?do=findComment&comment=434479 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Był za duży wsad do wędzarni,poprawić swobodny przepływ dymu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 @arkadiusz,Witaj Arku cieszę się, że jesteś z tym zamknięciem to nie tak do końca bozamknąłem szyber do końca no prawiea ponadto dym uchodził przez szpary pod pokrywą więc jest ok że dym ma przepływać to fakt ale ze jest potrzebny a właściwie odpowiednia gęstość a ponadto wypełnienie komory wędzarniczej to też jest ważne. Obserwując proses wedzenia mam wrażenie, że tego dymu jest troszkę za mało a ponadto tworzą sie takie strumienie o czym pisał Przepływ dymu nie powinien być za szybki, bo właśnie tworzą się wtedy jak by to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory.Zbyszek czy masz w swojej zadymiarce szyber na dole ?? tak jak w mojej Witaj tak podobnie jak u Ciebie Baco sory, ale przy takich komentarzach nie chce się pomagać.na to nie bardzo mam wpływ a w szczególności na zaszłosci wszak prosiłemja proszę o rady a nie wywoływanie następnej pyskówkiWiara jest problem pomóżcie myślcie razem ze mną i proszę bez inwektyw. I tutaj uważam ,że z tą wodą Miro ma rację,przekonywujący dla mnie jest post Anny a w szczególności wypowiedź Bagno, dotycząca temperatury w linku Mirka. Qurna mam takie wrażenie że drewno ma większą wilgotność i co za tym idzie dym też, tak ze pojemnik z wodą w pewnych przypadkach jest uzasadniony. I teraz śliweczka panowie pojemnik z wodą zastosowałem i jak widać wędliny te ze zdjęcia nie są czarne i co Wy na to?i mam wrażenie a nawet jestem pewny ,że proces wędzenia się polepszył i przyspieszył. Wodę zastosowałem później Był za duży wsad do wędzarni,poprawić swobodny przepływ dymu. nie sądzę 6 kg kielbasy i 4 S haki razem około 10kg w wedzarce 60x70 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Znaczy się nasz technolog też jest tępy: Nie nie jest tępy tylko odnosimy się do konkretnej sytuacji.Zamknięty szyber+ duża ilość dymu + słaba cyrkulacja + to co proponujesz czyli miska z wodą to świetny patent na saunę a nie wędzarnię..Nie zgadzam się również z E'Anną co do tego, że wędzenie na grzałkach daje zbyt suchy dym.Wędzę od lat tym sposobem i to w różnych warunkach atmosferycznych (ostatnio w sobotę) i nic takiego nie zauważyłem.Jak zapewne pamiętasz wędzimy drewnem suchym, które zawiera do 25 % wilgoci. Zrąbki też zawierają pewną ilość wilgoci i zupełnie zbędne jest wstawianie do wędzarni elektrycznej jakichkolwiek naczyń z wodą.To co piszę to nie teoria tylko praktyka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 przekonywujący dla mnie jest post Anny Drogi Baco,polewanie wodą deflektora zastosowałam już po wędzeniu, czyli uzyskaniu pięknego koloru wędzonek.Celem było zwiększenie przewodności cieplnej powietrza na etapie pieczenia, czyli już prawie bez dymu.Poza tym wędziłam w dużej wędzarni: 800x900mm w przekroju, z paleniskiem pod komorą wędzarniczą.Dlatego sądzę, że moje doświadczenia w tej materii zupełnie nie przystają do warunków Twojej wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 ponadto wypełnienie komory wędzarniczej to też jest ważne. Ważne, ale z umiarem.Mój sąsiad to się nawet dziwi jak ja wędzę, że dymu nie widać a jednak jak widać można. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Nie zgadzam się również z E'Anną co do tego, że wędzenie na grzałkach daje zbyt suchy dym. Nigdy nie wyraziłam takiej opinii bo moje doświadczenie w tej sprawie jest zerowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.