Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego pytajny?, bo dla mnie jest to problem z którym się borykam od jakiegoś czasu a właściwie od czasu jak zacząłem wędzić elekstrycznie jak powiedziałby słynny sołtys :facepalm:, a dla kogoś może to nie jest problem. Ale do rzeczy wędzonki są uwędzone nie równo tzn nie w każdym miejscu jednakowo. Ostatnio wędziłem kiełbaski temperatura wędzenia 60C +-  2 stopnie. Miejsca niedowędzone wystąpiły w mniejszym stopniu ale jednak wystąpiły a czas wędzenie 5h. :rolleyes:  Przeprowadzam różne eksperymenty z gęstością dymu, ale jeszcze nie tak. Mówiąc na wprost wkurza mnie to :devil: . Dodam tylko, że problemy tego typu nie występowały u mnie przy wędzeniu tradycyjnym. Coś nie tak tylko co :question: Może ktoś z z szanownego grona ten problem miał i już go rozpoznał wiem, że problem pokonam lecz z Waszą pomocą będzie to szybciej, więc proszę o wasze rady. Każda rada, przemyślenie mile widziana  :D. Dodam jeszcze, że kije przekładam i okręcam, no i ten czas wędzenia kuriozum dla kiełbasy.

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/
Udostępnij na innych stronach

No Baco Kochanieńki, a ja Cię zapytam z innej beczki. Czy w tej tradycyjnej wędzarni co to przódy wędziłeś, to coś takowego co się "deflektor" nazywa, miałeś :D ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439537
Udostępnij na innych stronach

coś takowego co się "deflektor" nazywa, miałeś ???

Witaj nie nie miałem takowego a i przez większość swego wędzarniczego żywota o czymś takim pojęcia nie miałem  :rolleyes: Zobacz proszę jak to wygląda

post-51638-0-85816000-1439794407_thumb.jpgpost-51638-0-39073700-1439794440_thumb.jpg

Mam nadzieję, że coś wypatrzysz :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439545
Udostępnij na innych stronach

Taki objaw miałem, kiedy za długo osuszałem kiełbasę zarówno w domu jak i w wędzarni.

Jelito robiło się pergaminowe i nie chciało załapać dymu.

Dlatego teraz odpalałam DG kiedy kiełbasa jest jeszcze wilgotna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439546
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego teraz odpalałam DG kiedy kiełbasa jest jeszcze wilgotna
Witaj Mirku uważam żeby jej nie wysuszyć i staram się odpalić Dg w odpowiednim czasie tak samo robiłem w tradycyjnej więc gdzie problem może dym bardziej suchy, czy tutaj nie trzeba bardziej poddymić nie parowóz toto ale zawsze lub też wcześniej zacząć dymić co sądzisz?  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439550
Udostępnij na innych stronach

Robię podobnie jak Miro, osuszam ale bez tzw. "przesadyzmu", bo to nie rybka która powinna mieć "pergaminową" skórkę,  moje wędliny nie są wilgotne, ale też przed puszczeniem dymu nie są przesuszone,  i  nigdy nie mam problemu który u Ciebie występuje.


Poza tym samo równomierne zadymienie komory ma  również zasadnicze znaczenie. Przepływ dymu nie powinien być za szybki, bo właśnie tworzą się wtedy jak by to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439553
Udostępnij na innych stronach

Masz za sucho w wędzarni, tym bardziej że na zewnątrz teraz też jest gorąco i sucho.

Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439554
Udostępnij na innych stronach

 

 

to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory.
Po sobotnim niestety wędzeniu bo jak to zwykle ja najpierw zaplanowałem wędzenie zapeklowałem a dopiero potem się zorientowałem, że to święto, mam podobne skojarzenia, zamknąłem szyber do końca no prawie lecz dym uchodził pod klapą trzeba uszczelnić lub bardziej dopasować.

 

Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka
tak Mirku moja grzałka jest z takiego grila co się do niego wlewa wodę znaczy do podstawki i chyba ten myk wykorzystam i oczywiście napiszę. Więc dwie rzeczy uszczelnić i woda no i zobaczymy :D . Jak na tą chwilę nie nasuwa mi się nic innego no chyba że Wam  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439576
Udostępnij na innych stronach

Nie uszczelniaj wędzarni, bo nadmiar dymu + wilgoć = kwas octowy.

Nie wiem dlaczego utarło się, że dymu musi być dużo i co znaczy dużo?

U mnie dymu jest ledwo co, pompka idzie na minimum i nie mam problemu z uzyskaniem koloru.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439579
Udostępnij na innych stronach

Dymu absolutnie nie ma być dużo, tylko nowicjusze wyznają taką teorię, ale żaden doświadczony zadymiacz tego nie zaleca. Dymu ma być w sam raz, a ile to jest w sam raz ? ano tyle, aby dym o odpowiedniej gęstości równomiernie wypełniał komorę. Czasem jest tak że wędząc np. tradycyjnie, mając bardzo suche drewno, dym jest prawie niewidoczny, a pomimo tego bardzo pięknie wędzi. Tak więc "po pierwsze primo", wędliny nie mogą być za nadto wysuszone, i po "drugie primo" :D , dym ma w komorze być równomiernie rozprowadzony, a jak to zrobić ? Było już o tym tysiące razy i Baca zapewne sobie poradzi :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439584
Udostępnij na innych stronach

Tym uczonym ekspertom którzy proponują wstawić naczynie z woda do wędzarni.

Proponuje aby zamiast wstawiać wodę do wędzarni to wylali sobie kubeł wody na łeb co by im głupie rady ze łba wypłukała.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439588
Udostępnij na innych stronach

Czy nad grzałką masz coś na wzór deflektora ?

Moja grzałka za mocno grzała i położyłem na niej blachę z nawierconymi otworami.

Wędzarnia trochę dłużej się wygrzewa, ale jest bardziej stabilna temperaturowo przy wędzeniu.

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439589
Udostępnij na innych stronach

witaj Baca

1.osadzanie,osadzanie jeszcze raz osadzanie decyduje o późniejszym osuszaniu

2.osuszanie

3.wedzenie z właściwym dymem

kiełbasa z pierwszego zdjęcia powiedziałbym jest skwaszona,gorzka przy osłonce,białe tzw.mleko-białe odbarwienia wynikają z

a.przeładowanej wędzarni

b.mały ruch powietrza i dymu

c.wędzenia w komorze,która słabo bądź wcale odprowadza dym czy wilgoć

d.pierwszy dym z dymogeneratora najlepiej nie puszczać na wędliny-odprowadzić go z komory,ten dym potrafi zniweczyć cały cykl

wędzenia jak osadzanie,osuszanie

Prosze Was nie piszcie o wstawianiu wody do wędzarni,skoro nie jest kiełbasa przygotowana do wędzenia pod punkt 1 i 2.

Wilgoci w komorze dużo i jeszcze wstawianie wody ,tylko przedłuży procesy wędzenia.Wędzenie kiełbasy krakowskiej na gotowo 5h rozumiem ,ale cienkiej to nieporozumienie.

Kiełbasa tam gdzie są białe przebarwienia tzw.mleko musi wyjść gorzka po 5h dymienia (nie wędzenia).

Unikać należy jak to wielu czyni pakowania do komory dymu jak najbardziej gęstego i w dużej ilości nic to nie da,efektem będą nieestetyczne batony wędliny.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439590
Udostępnij na innych stronach

Baco

zanim posłuchasz tych pseudo ekspertów odpowiedz sobie na następujące pytanie.

Czy można uwędzić wodę.

Wstawiając kubeł z woda do wędzarni powodujesz zwiększenie wilgotności w wędzarni.

 

Woda w kuble będzie parowała i osiadała na batonach.

Efektem będą czarne wędliny.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439591
Udostępnij na innych stronach

Baco

zanim posłuchasz tych pseudo ekspertów odpowiedz sobie na następujące pytanie.

 

Dziękuję za uznanie.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439592
Udostępnij na innych stronach

@Jondek,Szanowny kolego z tym co piszesz nie jest tak do końca prawda zapytam czy próbowałeś kiedyś tak wędzić, ze tak radykalnie się wypowiadasz?, ja proszę o rady a nie wywoływanie następnej pyskówki co nie znaczy, że Twoje rady są be ale proszę spoko :D

Czy nad grzałką masz coś na wzór deflektora ?

Nie Mirku nie mam myślę nad tym jeszcze

1.osadzanie,osadzanie jeszcze raz osadzanie decyduje o późniejszym osuszaniu

Witaj Marku osadzałem 2h w temperaturze pokojowej czy ok? jak myślisz

,ale cienkiej to nieporozumienie.

no właśnie też tak uważam 

Kiełbasa tam gdzie są białe przebarwienia tzw.mleko musi wyjść gorzka po 5h dymienia

qurna wcale gorzką nie jest musisz uwierzyć na słowo ani też kwaśną więc?

Unikać należy jak to wielu czyni pakowania do komory dymu jak najbardziej gęstego i w dużej ilości nic to nie da,efektem będą nieestetyczne batony wędliny.

Marku nie pierwszy raz wedzę i tylko w elektrycznej mam ten problem.

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439616
Udostępnij na innych stronach

Więc dwie rzeczy uszczelnić i woda no i zobaczymy

 

Zamknąłeś szyber i jeszcze chcesz coś uszczelniać  :facepalm: .Zapomniałeś ,że w wędzarni jest potrzebny swobodny przepływ dymu.A tak jak chcesz zrobić to będzie się kisiło w środku.Do tego kopcenie jak w lokomotywie i efekt murowany.

 

 

 

Może jakiś pojemnik z wodą wstaw do środka.

 

 

Następna świetna rada miszcza. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439619
Udostępnij na innych stronach

Zbyszek czy masz w swojej zadymiarce szyber na dole ?? tak jak w mojej


post-53607-0-56248300-1439824592_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439623
Udostępnij na innych stronach

Baco sory, ale przy takich komentarzach nie chce się pomagać.

 

 

Następna świetna rada miszcza.

 

Znaczy się nasz technolog też jest tępy:

 

Bagno

 

 

Problem jest niska wilgotność w wędzarni. Grzałka eletryczna nie daje wilgoci, w czasie wędzenia wilgoć do wędzarni dostaje się z powietrzem. Jeśli masz higrometr lub inne narzędzie do pomiaru wilgotności to zmierz wilgotność w czasie wygrzewania wędzarni.

 

 

EAnna też ?

 

Zastosowałam polewane wodą deflektora i blachy oddzielającej palenisko od komory aby upiec te szynki. Efekt był zadawalający, żadnych zabrudzeń wyrobów nie stwierdziłam.

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11197-problem-z-pieczeniem-kie%C5%82basy/page-2?do=findComment&comment=434479

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439627
Udostępnij na innych stronach

Był za duży wsad do wędzarni,poprawić swobodny przepływ dymu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439629
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz,

Witaj Arku cieszę się, że jesteś z tym zamknięciem to nie tak do końca bo

zamknąłem szyber do końca no prawie

a ponadto dym uchodził przez szpary pod pokrywą więc jest ok że dym ma przepływać to fakt ale ze jest potrzebny a właściwie odpowiednia gęstość a ponadto wypełnienie komory wędzarniczej to też jest ważne. Obserwując proses wedzenia mam wrażenie, że tego dymu jest troszkę za mało a ponadto tworzą sie takie strumienie o czym pisał 

Przepływ dymu nie powinien być za szybki, bo właśnie tworzą się wtedy jak by to można określić "kominy" czy "drogi" dymowe i dym nie wypełnia równomiernie komory.

Zbyszek czy masz w swojej zadymiarce szyber na dole ?? tak jak w mojej

:D  Witaj tak podobnie jak u Ciebie 

Baco sory, ale przy takich komentarzach nie chce się pomagać.

na to nie bardzo mam wpływ a w szczególności na zaszłosci wszak prosiłem

ja proszę o rady a nie wywoływanie następnej pyskówki

Wiara jest problem pomóżcie myślcie razem ze mną i proszę bez inwektyw. I tutaj uważam ,że z tą wodą Miro ma rację,przekonywujący dla mnie jest post Anny a w szczególności wypowiedź Bagno, dotycząca temperatury  w linku Mirka. Qurna mam takie wrażenie że drewno ma większą wilgotność i co za tym idzie dym też, tak ze pojemnik z wodą w pewnych przypadkach jest uzasadniony. 

 

I teraz śliweczka panowie pojemnik z wodą zastosowałem i jak widać wędliny te ze zdjęcia nie są czarne i co Wy na to?i mam wrażenie a nawet jestem pewny ,że proces wędzenia się polepszył i przyspieszył. Wodę zastosowałem później :)


 

 

Był za duży wsad do wędzarni,poprawić swobodny przepływ dymu.
nie sądzę 6 kg kielbasy i 4 S haki razem około 10kg w wedzarce 60x70 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczy się nasz technolog też jest tępy:

 

Nie nie jest tępy tylko odnosimy się do konkretnej sytuacji.Zamknięty szyber+ duża ilość dymu + słaba cyrkulacja + to co proponujesz czyli miska z wodą to świetny patent na saunę a nie wędzarnię..Nie zgadzam się również z E'Anną co do tego, że wędzenie na grzałkach daje zbyt suchy dym.Wędzę od lat tym sposobem i to w różnych warunkach atmosferycznych (ostatnio w sobotę) i nic takiego nie zauważyłem.Jak zapewne pamiętasz wędzimy drewnem suchym, które zawiera do 25 % wilgoci. Zrąbki też zawierają pewną ilość wilgoci i zupełnie zbędne jest wstawianie do wędzarni elektrycznej jakichkolwiek naczyń z wodą.To co piszę to nie teoria tylko praktyka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439633
Udostępnij na innych stronach

 

 

przekonywujący dla mnie jest post Anny

Drogi Baco,

polewanie wodą deflektora zastosowałam już po wędzeniu, czyli uzyskaniu pięknego koloru wędzonek.

Celem było zwiększenie przewodności cieplnej powietrza na etapie pieczenia, czyli już prawie bez dymu.

Poza tym wędziłam w dużej wędzarni: 800x900mm w przekroju, z paleniskiem pod komorą wędzarniczą.

Dlatego sądzę, że moje doświadczenia w tej materii zupełnie nie przystają do warunków Twojej wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439634
Udostępnij na innych stronach

 

 

ponadto wypełnienie komory wędzarniczej to też jest ważne.

 

Ważne, ale z umiarem.Mój sąsiad to się nawet dziwi jak ja wędzę, że dymu nie widać a jednak jak widać można. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439635
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie zgadzam się również z E'Anną co do tego, że wędzenie na grzałkach daje zbyt suchy dym.

Nigdy nie wyraziłam takiej opinii bo moje doświadczenie w tej sprawie jest zerowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/#findComment-439636
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.