arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dlatego sądzę, że moje doświadczenia w tej materii zupełnie nie przystają do warunków Twojej wędzarni. Jak widzisz Baco diabeł tkwi w szczegółach i trzeba czytać ze zrozumieniem, że my tu rozmawiamy o wędzeniu a nie pieczeniu.. W CZASIE WĘDZENIA WSTAWIANIE JAKICHKOLWIEK NACZYŃ Z WODĄ DO WĘDZARNI NIE JEST KONIECZNE A MOIM ZDANIEM WRĘCZ SZKODLIWE. Nigdy nie wyraziłam takiej opinii bo moje doświadczenie w tej sprawie jest zerowe. To należą Ci się przeprosiny.Wiesz od kogo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) ponadto wypełnienie komory wędzarniczej to też jest ważne. Ważne, ale z umiarem.Mój sąsiad to się nawet dziwi jak ja wędzę, że dymu nie widać a jednak jak widać można. Również tak jak Arkadiusz, wcześniej o tym "niewidocznym" dymie pisałem . Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Jedni wędzą bez użycia wody, inni jej używają, zdania są podzielone jak zawsze.Mnie też takie wędzenie z wodą dziwiła, ale może są pewne warunki przy których wodę można użyć.Każda wędzarnia jest inna i każdy ma inne warunki przy wędzeniu. Ale czy nie można pisać o swoim zdaniu w sposób normalny, bez śmiesznych docinek ? Osobiście nie używam wody, bo nie mam takiej potrzeby, jednak skoro Baca ma problem i szuka rozwiązania to jego wybór co zmieni. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wielce Szanowny BACO !!!! Daleki jestem, od jakich kolwiek, pyskówek. Zaprotestowałem, przed udzielaniem błędnych porad przez osoby udające ekspertów!!! Temat ten czytają nie tylko ci, którzy biorą udział w dyskusji, ale również osoby dopiero zaczynające swoja przygodę z wędlinami domowymi.Pisanie bzdur, błędne doradztwo powoływanie się na osoby, które uznawane są za fachowców, których wiedza i porady są szanowane przez ogół Wędzarniczej Braci, poprzez cytowanie fragmentów wyrwanych z kontekstu byle tylko dopasować je do swojej teorii nazwę delikatnie zwykłą nieuczciwością. Choć aż się prosi, aby nazwać to bardziej dosadnie. Takie błędne teoria powodują miedzy innymi zniechęcenie się początkujących zadymiaczy, którzy stosując w praktyce te głupie porady nie osiągają zamierzonego efektu i zarzucają to wspaniale zajęcie, jakim jest zrobienie własnej wędlinki. NA temat wędzenia, na forum poświęcone jest wiele tematów dokładnie opisujących prawidłowe wędzenie, wystarczy przestrzegać instrukcji w nich opisanych.Aby uniknąć problemów, o których Ty piszesz rozwiesiłbym pętka luźniej i posłuchał Marka z Bielska, który jest FACHOWCEM a nieprzyuczonym amatorem (jak np. ja) i to, co pisze to pisze na podstawie wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej zdobytej przez lata praktyki zawodowej. Szanujmy Tych, którzy poświęcają swój czas i dzielą się swoja wiedza z nami.Nieuczciwe wykorzystywanie ich wypowiedzi spowoduje, ze zostaniemy bez ich pomocy.A pozostało ich niewielu i rzadko zaglądają na stronę. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dym nie ma być widoczny ok nie będę się upierał bo jak wiadomo diabeł zawsze tkwi w szczegółach, i nie mówcie mi proszę ze zamknięty szyber bo lekko odemknięty i przepływ jest, no to jaki jest powód tegoż problemu. Ja nie szukam drzwi do lasu po prostu pisze jak jest no i dlatego proszę o wspólne myślenie bo wszak nie od dzisiaj wiadomo, że co dwie głowy to nie jedna etc. Z tej burzy mózgów musi się coś wykluć nie ma innej obcji, każdy post zostanie przeanalizowany zostaną wyciągnięte wnioski no i zobaczę jak będzie po następnym wędzeniu, a o wynikach nie omieszkam napisać. Ja osobiście mam wrażenie ze trzeba podnieść temperaturę chociaż-no właśnie czas pokaże.Dzięki wszystkim za pomoc i jeżeli jeszcze coś się nasunie będę wdzięczny. Tak sobie myślę czy ja jak zwykle nie przekombinowuję Jednocześnie sorki Aniu , że bezwiednie wciągnołem Cię w tą wymianę zdań a wszystkim dzięki za w miarę spokojną dyskusje i jak widać mamy tutaj duży potencjał intelektualny z czego tylko się cieszyć trzeba. Kończę bo mi się moralizatorstwo włączyło @Jondek,Dzięki za Twą wypowiedź i wyobraź sobie ze nie uważałem Cię zwolennika pyskówek ani nikogo tylko czasami mię mierzi te czytanie przepychanek słownych. Kolega Marek ma dużą wiedzę i o tym mi wiadomo.Piszesz rozwiesiłbym pętka luźniej luźniej się nie da i nie ma to sensu tak mi sie zdaje, przyczyna tkwi gdzie indziej coś jest nie tak, tylko co i gdzie? Szanujmy Tych, którzy poświęcają swój czas i dzielą się swoja wiedza z nami. jestem za szanuję każdego i jego zdanie a jeżeli jest coraz mniej fachowców lub coraz mniej ich się wypowiada to zapewniam nie z mojej winy.Opisując swoje problemy po prostu szukałem rady i tylko tego, a na każdą sugestię starałem się odpowiedzieć i każda będzie przeanalizowana przed udzielaniem błędnych porad przez osoby udające ekspertów!!! Czy błędem było powiedzmy to postawienie naczynia z wodą która to czynność nie przyniosła w efekcie czarnej osmolonej kiełbasy, czyli co praktyka sobie a teoria sobie?Nauczyłem się jednego nigdy nie mów nigdy i idąc za tym staram się nie osądzać nikogo i niczego dopóki sie osobiście nie przekonam. Proponuję teraz zajmijmy się sprawami strikte z tematu. Dzięki Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Zaprotestowałem, przed udzielaniem błędnych porad przez osoby udające ekspertów!!!Napisz wprost, że piszesz o mojej osobie.Za eksperta nigdy się nie uważałem !Ciebie nie znam i nie oceniam, bo nie mam do tego prawa.Nie wiem też czym zaszedłem Ci za skórę, że taki jest ton Twoich wypowiedzi ?Widocznie czymś, no i trudno ..... Mi wody w wędzarni nie trzeba, ale może innym jest ona potrzebna, bo ją stosują.....po co, no po coś, ich sprawa. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Baco tak bylem blisko Twojego miejsca zamieszkania , mogłem zostać dzień dłużej i problem byś miał rozwiązany Zawsze wolałem praktykę od teorii . Jak do jesieni nie rozwiążesz problemu to się wpraszam . :D Gorąco pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Temat odpowiedniej wilgotności dymu był już na forum poruszany: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7540-wedzenie-na-zimno-i-piecznie/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2067-wedzenie-z-woda/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) . Ale do rzeczy wędzonki są uwędzone nie równo tzn nie w każdym miejscu jednakowo. Ostatnio wędziłem kiełbaski temperatura wędzenia 60C +- 2 stopnie. Miejsca niedowędzone wystąpiły w mniejszym stopniu ale jednak wystąpiły a czas wędzenie 5h. Przeprowadzam różne eksperymenty z gęstością dymu, ale jeszcze nie tak. Mówiąc na wprost wkurza mnie to . Dodam tylko, że problemy tego typu nie występowały u mnie przy wędzeniu tradycyjnym. Coś nie tak tylko co I pytanie po co? Wędziłeś tradycyjnie nie było problemów, zacząłeś kombinowac i masz problemy. Według mnie tylko wędzenie tradycyjne no chyba że nie masz możliwości. U siebie w Łodzi na 4 piętrze na balkonie w bloku to bym kombinował To ostatnie piętro nikt nade mną nie mieszka to teoretycznie mógłbym ognisko palic Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Baco tak bylem blisko Twojego miejsca zamieszkania Szkoda ze nic nie wiedziałem chętnie uścisnołbym Ci łapkę lepiej mnie nie strasz do jesieni myślę, że radę dam @vtec,@DZIADEK,Dzięki za podpowiedzi I pytanie po co? Wędziłeś tradycyjnie nie było problemów, zacząłeś kombinowac i masz problemy Oj kolego z mazur tradycyjnie to znaczy w beczce opalanej z kanałem czy bez, opalanej drewnem. Z powodu mego lenistwa zrobiłem elektryczna i wtedy się zaczęło, a problemy no cóż są, ale się je pokona nie ma innej opcji jeszcze przy takiej pomocy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 a problemy no cóż są, ale się je pokona nie ma innej opcji Każdy je ma na początku uruchamiania swojej wędzarni , tylko nie zawsze się dzieli ze swojej porażki . !!!!!!!!!! Cały bałagan polega na tym że każdy zna tylko swoją wędzarnię i według tego podaje swoją wiedzę . Baco , ze spokojem , bez emocji , w/g ogólnie przyjętych zasad po kilkunastu wędzeniach na pewno opanujesz wędzenie w swojej wędzarni . Jeżeli nawet kiełbaska z jednej strony będzie mniej dowędzona to przecież nie katastrofa . Wyciągniesz z tego wniosek i następnym razem będzie lepiej . Wędzenie w wędzarniach przydomowych nie jest przecież skomplikowane ale w każdej wędzarni inny i dlatego jest tyle emocji w tym temacie . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Każdy je ma na początku uruchamiania swojej wędzarni , tylko nie zawsze się dzieli ze swojej porażki . !!!!!!!!!! Cały bałagan polega na tym że każdy zna tylko swoją wędzarnię i według tego podaje swoją wiedzę . Baco , ze spokojem , bez emocji , w/g ogólnie przyjętych zasad po kilkunastu wędzeniach na pewno opanujesz wędzenie w swojej wędzarni . Jeżeli nawet kiełbaska z jednej strony będzie mniej dowędzona to przecież nie katastrofa . Wyciągniesz z tego wniosek i następnym razem będzie lepiej . Wędzenie w wędzarniach przydomowych nie jest przecież skomplikowane ale w każdej wędzarni inny i dlatego jest tyle emocji w tym temacie . Sama najmądrzejsza mądrość spływa z powyższego postu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 'Marek z Bielska', dnia 17 Sie 2015 - 13:07, napisał: 1.osadzanie,osadzanie jeszcze raz osadzanie decyduje o późniejszym osuszaniu Witaj Marku osadzałem 2h w temperaturze pokojowej czy ok? jak myślisz witaj BacoW temp.pokojowej przez 2h nie osadzałeś,tylko jak to można nazwać przeprowadziłeś długie ociekanie.Różnica temeratur między pokojem (temp.powiedzmy 25'C), a komorą wędzarni (temp.ok.60'C) jest takróżna,że batony poddane osuszaniu (jeszcze nie dogrzane w wewnątrz),mimo iż są już osuszone wg Ciebie(wizualnie jest ok),puszczasz dym tzw.pierwszy zawierający dużo wilgoci,temp.wędzenia spada do45-55'C,a po czasie batony parują od wewnętrznej strony (wyrównanie temp.baton-komora) i jest ciao bello,dym już nie łapie na zroszone batony,stąd wędzenie twoje trwa 5h,osuszanie rosy z dymem trwa długo,pod koniec ratujesz się jeszczepodniesieniem temp. aby przyspieszyć - utrwalić kolor,finał tak jak na fotkach. Na forum Maxell wrzucił wspaniałe stare książki gdzie wszystko jest pięknie opisane co do procesów wędzenia zachęcam do przeczytania wspaniałej lektury,ja tu tylko opisuje krótkie łopatologicznestreszczenie.Na koniec dodam iż wszystkie procesy wędzenia za wyjątkiem ociekania przeprowadzam w komorzewędzaka,natomiast wodę w misce warto mieć jakby co do gaszenia pożaru.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Wyciągniesz z tego wniosek i następnym razem będzie lepiejOoooo to to to mniót na moje skołatane serce Waść lejesz a i balsam na mą duszę dzięki za post@Marek z Bielska,Dzięki brachu w Twoim poście jest wszystko co mi potrzeba tylko tak sobie dumam dlaczego zawsze ja mam takie problemy zezowate szczęście czy cóś elekstryki mi się zachciało ale nic to dam radę a jeszcze przy takiej pomocy innej opcji jak już pisałem nie ma Jeszcze raz wszystkim dzięki Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 elekstryki mi się zachciało ale nic to dam radę Bo człowiek to leniwy jest z natury i zamiast ganiać co chwila do paleniska to woli siedzieć w domu pić co lubi a tam się samo wędzi.Sama rozkosz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-439800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Września 2015 No i po ptakach czyli po problemie. W sobotę tą co byla dokonałem wędzenia a mianowicie kiełbaska baleronik no i boczuś razem około 12 kg. Wszystko uwędzone jak należy a czas wędzenia odpowiednio 2,5 h dla kiełbaski mogło być 2 ale chciałem ciemniejszą, a baleronik i boczuś 3,5 h.Cały czas po naszej dyskusji analizowałem wszystko no i jest ok. A teraz gdzie popełniłem błędy1.za mały czyli krótki czas ociekania2. głównym błędem zbyt duża różnica temperatur z lodówki w torbie termicznej potem do wędzarki obsuszanie no nie do końca jak widać no i o problemach wiecie Muszę powiedzieć, co poniektórzy wstrzelili się w problem bezbłędnie Marek z Bielska łapka Marku i Arkadiusz który opisał jakby on w takiej sytuacji postąpił i nic dodać nic ująć strzał w dychę Na koniec dzięki wszystkim każdy z Was przyczynił się do sobotniego sukcesu, gdyż to Wasze wypowiedzi mnie inspirowały do szukania rozwiązania niektóre mnie wkurzały inspirująco a i podały mi rozwiązanie problemu na tacy. Z tego widać jak przydatna jest nasza stronka gdyż jak to już dawno wiadomo w jedności siła i co dwie głowy to nie jedna. Jeszcze raz dzięki Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11958-problem/page/2/#findComment-442994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.