Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak poradzić sobie z peklowaniem"wszystkiego na raz" a wędzeniem przez dwa dni.

Czy mięso na wędzonki może ociekać w lodówce dwa dni?

Bo leżeć w solance dzień dłużej to wykluczone?

Peklować w różnych stężeniach?

Jak Wy sobie radzicie?

Godzina "zero" z całym świniakiem się zbliża- nieubłaganie.

Zaczynam wymiękać. POMOCY!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Witam

A kto powiedział że peklowaniu musi trwać co do godziny – minuty – sekundy.

Spokojnie możesz potrzymać o jeden dzień dłużej w solance + dzień w lodówce i nic się nie stanie, o ile oczywiście temperatura nie wzrośnie. Co najwyżej bym „przechłodził” mięso do temperatury poniżej 2 – 3 stopni w okresie tych dwóch dodatkowych dni.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24025
Udostępnij na innych stronach

Strampek..nie panikuj!!!

Po to jest to Forum,żeby inni mniej doświadczeni otrzymywali od bardziej doświadczonych wskazówki i porady.

Ja dzisiaj zapeklowałam 14 kg szynki + 5 kg boczku.Jako,że wędzenie ma być za 14 dni zastosowałam peklowanie mokre.W stężeniu solanki oczywiście pomógł kalkulator i dla pewności strona główna z tabelą.Schaby zakupię pózniej ,bo będę peklować"Maxellową" metodą.

No i jeszcze mnie czeka przerób dzika na kiełbasy(jeszcze biedak gdzieś biega po lesie).

Poza tym ja mam wędzarnie beczkową i to u siebie w pracy.Nie moge niestety sobie pozwolić na wędzenie zimnym dymem (okoliczne koty by mnie wtedy kochały,jakbym zostawiła mięcho w beczce.. :tongue: ).

Nie martw się...uwędzisz przerobisz..najtrudniej jest zacząć i się zorganizować..ale przeżyjesz!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24029
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz trzymać w lodówce w oczekiwaniu na wędzenie. Mięso, które będziesz wędził dzień później trzymasz dalej w solance. Gdy przyjdzie czas na niego wyjmujesz i moczysz w wodzie (jak śledzie) powiedzmy 15 min. To, które wędzisz dzień wcześniej tylko opłukałeś, a następnie osznurowałeś i do ociekania. Z tą drugą partią robisz analogicznie tylko zamiast opłukać moczysz je w wodzie te powiedzmy 15 min. Jeden dzień dłużej w solance nie zrobi praktycznie żadnej różnicy. Tylko spokojnie, bez nerwów. Skup się lepiej na dobrym osuszeniu przed właściwym wędzeniem. Jak są pytania to wal śmiało :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24037
Udostępnij na innych stronach

Nie martw się temperatury na dworze sprzyjają , spokojnie nic się nie zepsuje .podaj jakie stężenie solanki zastosowałeś i jak długo to peklujesz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24043
Udostępnij na innych stronach

Pekluję dokładnie tak samo jak zamierzasz. Wg Akademii Dziadka - oczywiście. Większe sztuki z nastrzykiem. Obecne temperatury są sprzyjające (latem była większa loteria, ale zawsze się udawało). Nie powinno być żadnych problemów, jak część wędzonek przetrzymasz jeden dzień dłużej w solance.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24058
Udostępnij na innych stronach

Moje najnowsze trzykrotne doświadczenia sugerują byś użył 1.35 kg soli na 10l słoność szynek była dobra rodzina była zadowolona .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24064
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem zrobi. Zobacz na tabelę peklowania i jak zmniejsza się steężenie zalewy w zależności od planowanego czasu peklowania...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24096
Udostępnij na innych stronach

Już mam mały mętlik w głowie. A może powiedzmy po pięciu dniach peklowania i wyjęciu części mięsa dolać wody żeby obniżyć stężenie solanki dla mięsa które będzie w solance sześć dni?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24097
Udostępnij na innych stronach

A skąd w ogóle powstał "problem" tego, że jedna wędlina ma leżeć o jeden dzień dłużej od drugiej ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24098
Udostępnij na innych stronach

Witaj Strampek - nic się nie stanie przy tej ilości co zaproponowałem. Ale na słoność zawsze warto sprawdzić i może czas płukania- moczenia przedłużyć na zapalenie dwóch papierosów by oswoić się z dymkiem podczas wędzenia.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24100
Udostępnij na innych stronach

A skąd w ogóle powstał "problem" tego, że jedna wędlina ma leżeć o jeden dzień dłużej od drugiej ?

Trzeba czytać wątek od początku :devil:

 

Witaj Strampek - nic się nie stanie przy tej ilości co zaproponowałem. Ale na słoność zawsze warto sprawdzić i może czas płukania- moczenia przedłużyć na zapalenie dwóch papierosów by oswoić się z dymkiem podczas wędzenia.

Nie śmiem dyskutować z Dziadkiem, ale to jest te moje 15 minut :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24101
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czytać wątek od początku

Oj Pedro - nie zrozumiałem po prostu określenia "wędzić przez dwa dni", który przy przepisach mówiących o wędzeniu 14 dniowym, to pryszcz ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24106
Udostępnij na innych stronach

Moje najnowsze trzykrotne doświadczenia sugerują byś użył 1.35 kg soli na 10l słoność szynek była dobra rodzina była zadowolona .Pozdrawiam

Dziadku! Czy peklować 5 czy 6 dni zgodnie z tabelą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24178
Udostępnij na innych stronach

Tak jak Tobie pasuje w tym wypadku 1 dzień nie ma już tak wielkiego znaczenia - przeczytaj mój post wyżej .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24179
Udostępnij na innych stronach

To tylko czas określony tą czynnością w moim przypadku to 6-9 min. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24533
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma opracowane czasy moczenia po peklowaniu. Rozumiem że jest tu wiele zależności jak stężenie solanki, czas peklowania czy wielkość "wsadu ". chodzi mi o to czy są jakieś przeliczniki czy trzeba zdać się na intuicję

 

pozdrawiam Pos

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24571
Udostępnij na innych stronach

pos

poczytaj dokładnie w działach peklowanie

jak zrobisz zalewę wg tabeli i innych przepisów to wystarczy opłukać ewentualnie pomoczyć w wodzie 10-15 min.

Zależy jaką lubisz słoność /raczej je się z chlebkiem i czymś tam jeszcze/.

Możesz zrobić próbę wykrawając ze środka na spróbowanie fragmencik mięska - powinno być dobre w smaku.

pozdrawiam i powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24572
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

pos

 

Ja moje mięsko na wędzonki pekluję w/g naszego kalkulatorka masarza . Ostatnio troszkę nawet zaokrągliłem ilość soli i wody na plus i nigdy nie moczę mięska po peklowaniu . Już to mam wypróbowane i słoność dla moich bliskich i oczywiście dla mnie jest ok

Peklowanie oczywiście około czternastu dni

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.