strampek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Jak poradzić sobie z peklowaniem"wszystkiego na raz" a wędzeniem przez dwa dni.Czy mięso na wędzonki może ociekać w lodówce dwa dni?Bo leżeć w solance dzień dłużej to wykluczone?Peklować w różnych stężeniach?Jak Wy sobie radzicie?Godzina "zero" z całym świniakiem się zbliża- nieubłaganie.Zaczynam wymiękać. POMOCY!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2007 WitamA kto powiedział że peklowaniu musi trwać co do godziny – minuty – sekundy.Spokojnie możesz potrzymać o jeden dzień dłużej w solance + dzień w lodówce i nic się nie stanie, o ile oczywiście temperatura nie wzrośnie. Co najwyżej bym „przechłodził” mięso do temperatury poniżej 2 – 3 stopni w okresie tych dwóch dodatkowych dni. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Strampek..nie panikuj!!! Po to jest to Forum,żeby inni mniej doświadczeni otrzymywali od bardziej doświadczonych wskazówki i porady. Ja dzisiaj zapeklowałam 14 kg szynki + 5 kg boczku.Jako,że wędzenie ma być za 14 dni zastosowałam peklowanie mokre.W stężeniu solanki oczywiście pomógł kalkulator i dla pewności strona główna z tabelą.Schaby zakupię pózniej ,bo będę peklować"Maxellową" metodą. No i jeszcze mnie czeka przerób dzika na kiełbasy(jeszcze biedak gdzieś biega po lesie). Poza tym ja mam wędzarnie beczkową i to u siebie w pracy.Nie moge niestety sobie pozwolić na wędzenie zimnym dymem (okoliczne koty by mnie wtedy kochały,jakbym zostawiła mięcho w beczce.. :tongue: ). Nie martw się...uwędzisz przerobisz..najtrudniej jest zacząć i się zorganizować..ale przeżyjesz! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Nie musisz trzymać w lodówce w oczekiwaniu na wędzenie. Mięso, które będziesz wędził dzień później trzymasz dalej w solance. Gdy przyjdzie czas na niego wyjmujesz i moczysz w wodzie (jak śledzie) powiedzmy 15 min. To, które wędzisz dzień wcześniej tylko opłukałeś, a następnie osznurowałeś i do ociekania. Z tą drugą partią robisz analogicznie tylko zamiast opłukać moczysz je w wodzie te powiedzmy 15 min. Jeden dzień dłużej w solance nie zrobi praktycznie żadnej różnicy. Tylko spokojnie, bez nerwów. Skup się lepiej na dobrym osuszeniu przed właściwym wędzeniem. Jak są pytania to wal śmiało :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Nie martw się temperatury na dworze sprzyjają , spokojnie nic się nie zepsuje .podaj jakie stężenie solanki zastosowałeś i jak długo to peklujesz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dziadku! Będę dopiero peklował.Wszystko wg. Twoich wskazówek. Pięć dni razem z ociekaniem w stężeniu 1,5kg./10l. Te czasy pasują mi ze względu na urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Pekluję dokładnie tak samo jak zamierzasz. Wg Akademii Dziadka - oczywiście. Większe sztuki z nastrzykiem. Obecne temperatury są sprzyjające (latem była większa loteria, ale zawsze się udawało). Nie powinno być żadnych problemów, jak część wędzonek przetrzymasz jeden dzień dłużej w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Moje najnowsze trzykrotne doświadczenia sugerują byś użył 1.35 kg soli na 10l słoność szynek była dobra rodzina była zadowolona .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Dziadku! A czasy trzymać jak dla 1,5kg/10l ?. Czy wydłużenie peklowania o jeden-dwa dni nie zrobi wielkiej różnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Moim zdaniem zrobi. Zobacz na tabelę peklowania i jak zmniejsza się steężenie zalewy w zależności od planowanego czasu peklowania... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Już mam mały mętlik w głowie. A może powiedzmy po pięciu dniach peklowania i wyjęciu części mięsa dolać wody żeby obniżyć stężenie solanki dla mięsa które będzie w solance sześć dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2007 A skąd w ogóle powstał "problem" tego, że jedna wędlina ma leżeć o jeden dzień dłużej od drugiej ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Pewnie ze względu na moce przerobowe wędzarni Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witaj Strampek - nic się nie stanie przy tej ilości co zaproponowałem. Ale na słoność zawsze warto sprawdzić i może czas płukania- moczenia przedłużyć na zapalenie dwóch papierosów by oswoić się z dymkiem podczas wędzenia.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2007 A skąd w ogóle powstał "problem" tego, że jedna wędlina ma leżeć o jeden dzień dłużej od drugiej ? Trzeba czytać wątek od początku :devil: Witaj Strampek - nic się nie stanie przy tej ilości co zaproponowałem. Ale na słoność zawsze warto sprawdzić i może czas płukania- moczenia przedłużyć na zapalenie dwóch papierosów by oswoić się z dymkiem podczas wędzenia. Nie śmiem dyskutować z Dziadkiem, ale to jest te moje 15 minut :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Właśnie! Moce przerobowe wędzarni. Mam na razie beczkę 200l. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Trzeba czytać wątek od początku Oj Pedro - nie zrozumiałem po prostu określenia "wędzić przez dwa dni", który przy przepisach mówiących o wędzeniu 14 dniowym, to pryszcz ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Moje najnowsze trzykrotne doświadczenia sugerują byś użył 1.35 kg soli na 10l słoność szynek była dobra rodzina była zadowolona .PozdrawiamDziadku! Czy peklować 5 czy 6 dni zgodnie z tabelą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Tak jak Tobie pasuje w tym wypadku 1 dzień nie ma już tak wielkiego znaczenia - przeczytaj mój post wyżej .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2007 ..."czas płukania- moczenia przedłużyć na zapalenie dwóch papierosów"....no Dziadku!!!!!!!!Co to jest!? :devil: Ło matko! :lol: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Grudnia 2007 To tylko czas określony tą czynnością w moim przypadku to 6-9 min. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Czy ktoś ma opracowane czasy moczenia po peklowaniu. Rozumiem że jest tu wiele zależności jak stężenie solanki, czas peklowania czy wielkość "wsadu ". chodzi mi o to czy są jakieś przeliczniki czy trzeba zdać się na intuicję pozdrawiam Pos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2007 pos poczytaj dokładnie w działach peklowanie jak zrobisz zalewę wg tabeli i innych przepisów to wystarczy opłukać ewentualnie pomoczyć w wodzie 10-15 min. Zależy jaką lubisz słoność /raczej je się z chlebkiem i czymś tam jeszcze/. Możesz zrobić próbę wykrawając ze środka na spróbowanie fragmencik mięska - powinno być dobre w smaku. pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam pos Ja moje mięsko na wędzonki pekluję w/g naszego kalkulatorka masarza . Ostatnio troszkę nawet zaokrągliłem ilość soli i wody na plus i nigdy nie moczę mięska po peklowaniu . Już to mam wypróbowane i słoność dla moich bliskich i oczywiście dla mnie jest okPeklowanie oczywiście około czternastu dni Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1204-peklowanie-a-w%C4%99dzenie/#findComment-24645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.