rademar Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2015 Chce na początek uwędzić kilka różnych wędlin. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zalewe dla różnych gatunków mięs ? Chodzi mi o przyprawy.I jeszcze jedno - sporo przepisów na forum jest już nieco leciwych i w składzie zalewy podana jest sól + saletra. Teraz raczej ( chyba ) używa się peklosoli. Czy można czysto matematycznie zastąpić sól+saletre taka samą ilością peklosoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Ad1. Tak. Uniwersalna zalewa to woda + sól peklowa.Jeśli bardzo się upierasz to możesz to "podrasować" wywarem z liścia laurowego i ziela angielskiego lub po prostu dorzucić je do zalewy.Ad2. Tak. Edytowane 30 Października 2015 przez waldeman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2015 Ad. 1. Ludzie dodają "cuda wianki" do tych zalew żeby lepiej smakowały, x- ziaren tego, y- tamtego, i jeszcze 5 listków laurowych, ociupinkę czosnku i jeszcze ze 3 przyprawy To takie wędzenie na samej peklosoli też smakuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2015 To takie wędzenie na samej peklosoli też smakuje ? Rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Jak dodajesz przyprawy to gotuj w wodzie, peklosól dodajemy do letniej zimnej, mięsa do zimnej 8 stopni. Z przyprawami jedni lubią drudzy nie, tu musisz się sam określić co Ci smakuje.Jak sama woda + peklosól możesz wielu z nas używa wody nie gotowanej popularnej kranówy ja raczej gotuje oczywiście też kranówkę Edytowane 30 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2015 To takie wędzenie na samej peklosoli też smakuje Niektórzy robią mieszankę np. 50/50 sól/peklosól, 60/40 - s/p - różnicy w smaku nie poczujesz.P.S. Sól niejodowana Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2015 Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zalewe dla różnych gatunków mięs ? 10dkg peklosoli na 1l wody - 0,5l solanki na kg mięsaoczywiście z nastrzykiem To chyba najbardziej uniwersalne proporcje, mięśnie delikatniejsze typu polędwica po prostu pekluje się krócej lub w słabszej solance. PSPrzyprawy zostaw do grilla albo do zupy. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2015 Roger'ku ... Trzeba też uwzględnić próg słoności ( każdy ma inny ) no i czas peklowania... ja daję 75 gramów peklosoli na litr , reszta ...jak piszesz... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2015 Roger'ku ... Trzeba też uwzględnić próg słoności ( każdy ma inny ) no i czas peklowania... ja daję 75 gramów peklosoli na litr , reszta ...jak piszesz... Ja daję 80g na litr z tym, że tym litrem zalewam mięso.Trzymam przeważnie 10 dni w 4-5*C.Przyprawy jak pisze Roger, do zupy. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Października 2015 Próbowałem z przyprawami i bez przypraw - zdecydowanie (dla mnie i moich bliskich) lepsze jest bez, jest wtedy smak mięsa i zapach wędzonki. Co do słoności za pierwszym razem musisz zdać się na rady innych (75 -100 g na litr wody), później już sam będziesz wiedział co Ci lepiej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2015 No tak kochani to co piszecie to oczywistości o smakach się nie dyskutuje U mnie przeważnie cykl produkcyjny (taki misz masz - wszystkiego po trochu) zamyka się w tygodniu więc daję 10dkg na litr wody, pekluję przeważnie 5-6 dni , polędwice wyciągam po 4 Jak mam podział "produkcji" np same szynki i balerony, pekluję jak Krzysiu ok 10 dni i wtedy robię solankę troszkę słabszą 8-8,5dkg na litr.Każdy musi sobie wypracować czasy i dopasować proporcje Mimo wszystko uważam że takie 10dkg/1l to najbardziej uniwersalna i bezpieczna proporcja na 5-10 dni peklowania. Jak po peklowaniu okazuje się za słone zawsze możemy wymoczyć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2015 No to fajnie,... bo na przyprawach ( i w ogóle kulinariach ) to ja się kompletnie nie znam i nie wiedziałbym jak tu tymi przyprawami zarządzać w garze. Żona mi wydała jakiś rok temu rozkaz - ma być wędzarnia i masz wędzić ! No i działam. A jak sama solanka jest wystarczającą "przyprawą" to strasznie mi to ułatwia robote Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2015 od lat do pieczenia mięsa peklowałem w solance aż gęstej od różnych przypraw i jeszcze mięsiwa posypywałem...teraz czytam forum, powoli się uczę i szczerze polecam następującą mieszankę: woda + peklosól Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Czyli tylko papryczka do obsypania słoninki. Edytowane 30 Października 2015 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Października 2015 szczerze polecam następującą mieszankę: woda + peklosól Ja również. Gatunki mięsa posiadają swoje specyficzne smaki. Warto by je poznać.Kiedyś przeczytałem, że nasi pradziadowie stosowali ziół i przypraw do zminimalizowania zapachu nieschłodzonego dostatecznie mięsa. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2015 Mimo wszystko uważam że takie 10dkg/1l to najbardziej uniwersalna i bezpieczna proporcja na 5-10 dni peklowania. Bezpieczna o tyle dla nowicjuszy no i nie tylko, że przy "partyzanckim" peklowaniu - na balkonie, z butelkami zamrożonymi, w garażu - tak jak Roger pisze, większe stężenie - bezpieczniejsze mięso.Pamiętam, że kiedyś w domu peklowało się przeważnie 5 dni i przy proporcji 130g/1l. Ale to była zupełna "partyzantka" a i czasy inne.O ile dobrze pamiętam to PN wtedy podawała 20-22g/kg mięsa, na kiełbasy - a teraz niektórzy do 16g zjeżdżają.Sól inna Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) No to fajnie,... bo na przyprawach ( i w ogóle kulinariach ) to ja się kompletnie nie znam i nie wiedziałbym jak tu tymi przyprawami zarządzać w garze. W mięsie ma być czuć nutę przyprawy , przypraw nie może ona zdominować wędzonki to co do zasady , czyli minimalne ilości ale dające tą "nutę" koledzy piszą ze nie stosują , ja dadaję . Zrób z przyprawami i bez i znajdziesz swój smak (bo jak będziesz robił tylko bez przypraw to skąd masz wiedzieć czy lepsza czy gorsza jest z przyprawami ) . jak będziesz robił solankę to pilnuj temperatury w jakiej peklujesz bardziej 3-5 stopnie Celsjusza niż 8 . Zwłaszcza jak stosujesz słabszą solanka i dłuższe czasy . Dla mnie 10 % 0,4 l solanki na 1 kg wędzonki wychodzą za słone nawet po parzeniu Może jeszcze stosuje , liść laurowy , czosnek , pieprz (ziarna) , kolendrę i ziele angielskie (ale z zasadą lepiej mniej niż więcej ) . Edytowane 30 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2015 W mięsie ma być czuć nutę przyprawy Jestem akurat całkowicie, ale to zupełnie całkowicie odmiennego zdania . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Jestem akurat całkowicie, ale to zupełnie całkowicie odmiennego zdania . I ja je całkowicie szanuje Co więcej nie będę przekonywał do swojej opcji grunt aby smakowało bo przecież robimy dla siebie i pod siebie :D (tz swoje smaki) Edytowane 30 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2015 Po wielu eksperymentach z różnymi przyprawami wróciłem do źródeł, czyli samej peklosoli Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2015 Po wielu eksperymentach z różnymi przyprawami wróciłem do źródeł, czyli samej peklosoli Może i mnie to czeka kto wie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2015 I to jest właściwe podejście do sprawy, bo przysłowiowa już np. tradycyjna szynka wędzona, powinna smakować szynką, a nie np."mielonką angielską" , jak wcześniej już wielu kolegów o tym pisało, i wyrażało opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2015 W mięsie ma być czuć nutę przyprawy , przypraw nie może ona zdominować wędzonki to co do zasady , czyli minimalne ilości ale dające tą "nutę" Chyba źle to sformułowałem. Powinno być " Jeżeli stosujesz przyprawy to w mięsie ma być czuć..... i dalej bez zmian .Reasumując kolego Rademar nic tylko robić próby i szukać optymalnego smaku Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) robić próby i szukać optymalnego smaku Szynka potraktowana tylko samą solanką, a następnie dymem, już posiada i ma właśnie ten swój optymalny, szynkowy smak. Smakuje tradycyjną szynką, i kto chce doszukiwać się smaków "mielonki angielskiej" czy też innych różnistych smaków, zamiast smaku tradycyjnej szynki, to poszukiwania smaków są jak najbardziej wskazane . Edytowane 30 Października 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Października 2015 Ja lubię nieraz coś zmienić i dodać jakiejś przyprawy, np liścia laurowego, tylko nie za dużo, lekko zmienić smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12218-uniwersalna-zalewa/#findComment-453404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.