PapaLukas Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam witam,trochę się pogubiłem, temat się zmienił..a odpowiedzi nie znalazłem.. Moje pytanie czy żeby kupować wątróbkę, obrabiać ja termicznie mielić z warzywami i owocami, pakować w słoiczki i sprzedawać muszę otworzyć masarnię? Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zakladasz podobne do siebie tenaty i do tego ciagle tlustym drukiem. Spokojnie w jednym temacie ludziska zaczeli Tobie odpowiadac. Warto popczekac jak sie forumowicze zejda. U nas jest troche inaczej. Ja np. mopge prowadzic dzialalnosc z wlasnej kuchni. Moje pierwsze kroki byly do Health Department. Mam odpowiednie papiery ,mze moge to robi. Musze przygotowac kuchnie wg wymagan i po inspekcji, prawdopodobnie bede musiala dokonac jeszcze zmian. Latwiej po porstu miec osobne ppomieszczenie. Nie wiem, jakie masz warunki mieszkaniowe. Twoja miejscowosc to czyba wioska, wiec mozesz spokojnie przygotowac jeden z budynkow gospodarczych na kuchnie wg wymagan urzedow lokalnych . Sanepid i tp.a poznierj spokojnie mozesz dfzialac. Jesli chcesz dostac pozyczke na otworzenie firmy, musisz przedstawic caly plan firmy z zalozeniami ,jakie spodziewasz sie dochody i wyliczeni jakie bedziesz mial rozchody/straty( te drugie rowniez musisz wziac pod uwage). Wiem tez ze w Polsce na pewno jest trudniej otworzyc niz u mnie taka kuchnie, ale ludzie to ropbia. Dla odwaznych swiat nalezy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Moje pytanie czy żeby kupować wątróbkę, obrabiać ja termicznie mielić z warzywami i owocami, pakować w słoiczki i sprzedawać muszę otworzyć masarnię? Masarnia - fajny temat- teraz mogę napisać - otwórz masarnię - będziesz jej niewolnikiem... Ma to też dobre strony.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 9 Listopada 2020 cześć poczekaj do przyszłego roku będzie łatwiej i prościej otworzyć mlo http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/nowe_przepisy_ulatwia_produkcje_zywnosci_na_mala_skale,15371.htmlInteresujący artykuł, czy ktoś z forumowiczów przerabiał temat po roku 2019?MLO na JDG (nie rolnik.. ) Mam pomieszczenie ~40m2, ewentualnie mogę postawić coś na podwórku murowanego. Choć wolałbym nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-683530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggi8502 Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 18 Listopada 2020 Też poszukuje rozwiązania dla MOL, czy jest ktoś kto tego spróbował i jak rozwiązał to technologicznie z weterynaria? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-684538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekWD Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 13 Lutego 2021 Witam,mam takiego MOL-a i wiem jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Lutego 2021 Witam, mam takiego MOL-a i wiem jak to zrobić Chciałeś się tylko pochwalić czy podzielić wiedzą? Jeśli chcesz podzielić się wiedzą to opisz dla potomnych Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 15 Lutego 2021 to opisz dla potomnych I to od początku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masarnia N Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Lutego 2021 Witam szanowną grupę. Zakładam nowa masarnie budynek i sklep mam już wyposażone i odebrany przez sanepid weterynarię itp co jeszcze potrzebuje z papierków ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) Witam, ja też się dowiadywałem odnośnie możliwości oficjalnego zarejestrowania małej produkcji (~100-200kG/m-c).Na początku uderzyłem do weterynarii gdzie pokierowali nas do sanepidu, gdyż jeżeli nie prowadzisz uboju to nie musisz podlegać pod weterynarię i masz dużo mniej "papierologii" do załatwiania.W sanepidzie pierwsze co to padło pytanie o warunki zagospodarowania terenu, abyśmy sprawdzili w gminie czy można otworzyć zakład produkcyjny (nie ważne czy będziesz robił w kuchni kotlety albo pasztet, czy będziesz miał oddzielne pomieszczenie, podlega to pod PRODUKCJĘ czyli zakład produkcyjny).W gminie okazało się, że nasz dom jest na terenie gdzie mogą być TYLKO zakłady USŁUGOWE a nie produkcyjne -można to "obejść" w ten sposób, że należało by otworzyć jeszcze lokal w którym można by spożywać produkty na miejscu i wtedy zamiast zakładu produkcyjnego masz usługowy... trochę to chore, bo możesz otworzyć warsztat lakierniczy na posesji, a nie możesz w domu w kuchni przygotowywać posiłków na sprzedaż i która działalność jest bardziej uciążliwa dla sąsiadów?Ogólnie wszędzie gdzie nie poszliśmy to się odbijaliśmy jak od ściany -podejście urzędników na zasadzie: "a ci czego tu chcą, tylko du..ę zawracają" i uwagi w stylu: "ale czy to się państwu opłaci?", "ale chce się Państwu takie rzeczy robić?", "wiecie ile z tym jest załatwiania...."Żona jest na rencie i chcieliśmy to zalegalizować, aby miała jakieś zajęcie, gdy się trochę lepiej czuje, bo od bezczynności dostawała już *cenzura*, a tak by miała jakieś zajęcie i by się chorobą nie zamartwiała, no ale cóż jak to w Polsce zawsze kłody pod nogi... Edytowane 15 Lutego 2021 przez Viszna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) co jeszcze potrzebuje z papierków ?Trochę biletów NBP. https://www.sas24.pl/blog/110_masarnia-jak-zalozyc budynek na zakład wymaga również pozwolenia weterynaryjnego, odbioru w zakresie zabezpieczeń przeciwpożarowych, bezpieczeństwa i higieny pracy, a także zagadnień związanych z ochroną środowiska Edytowane 15 Lutego 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 15 Lutego 2021 co jeszcze potrzebuje z papierków ? Poszukaj zanim założysz nowy temat Proszę: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekWD Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Lutego 2021 Kompleksowa odpowiedź na tak ogólne pytanie "jak otworzyć mola" wymagałaby opracowania średniej grubości książeczki. Proponuję, abyście zadawali konkretne pytania, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Może z czasem uzbiera się z tego materiał na skrypt.Na początek powiem, że nie ma ustalonej minimalnej powierzchni mola. Po prostu w większych pomieszczeniach da się zrobić więcej, w mniejszych mniej (tak jak z gotowaniem w dużym i małym garnku). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-697020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Proponuję, abyście zadawali konkretne pytaniaTo zacznijmy od pomieszczen i sprzętu.Ile masz pomieszczeń, jak dużych i na co przeznaczonych? No i sprzęt. Chłodnia, lodówki, wilki, nadziewarki, mieszałki, nastrzykiwarka, kuter, wędzarnia. Stacja higieny myjka do obuwia? (znalazłem w necie) Najlepiej wszystko ze zdjęciami. Edytowane 21 Lutego 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-697398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 22 Lutego 2021 Pierwszy krok to; zrobić projekt technologiczny i udać się do Powiatowego Lekarza Weterynarii i poprosić o zaakceptowanie. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-697609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekWD Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 26 Lutego 2021 Zacznę od odpowiedzi na post Szczepana: Pierwszy krok to; zrobić projekt technologiczny i udać się do Powiatowego Lekarza Weterynarii i poprosić o zaakceptowanie.Adaptując istniejące pomieszczenia lub budując nowy obiekt trzeba mieć, choćby w głowie, jakiś plan/pomysł/koncepcję na to, jak to ma wyglądać. Potocznie nazywa się to projektem i w tym sensie projekt warto mieć. Nie oznacza to jednak, że trzeba sporządzić projekt technologiczny zgodny z rozporządzeniem Min. Rol., ani że trzeba projekt zatwierdzać u PLW. Działalność typu MLO, SB czy RHD nie wymaga opracowania i zatwierdzania projektu technologicznego.Wynika z tego prosty wniosek, że do rejestracji mola wystarczy złożenie wniosku o rejestrację działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej u właściwego terytorialnie PLW. Tyle formalności.Jak napisałem plan/koncepcję warto mieć aby zastanowić się, czy pomieszczenia będą spełniały ogólne warunki dla pomieszczeń, w których produkuje się żywność. To jest pierwszy krok.CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam, dotyczy to zakładów typu MOL CO DO DZIAŁALNOŚCI RHD obowiązują inne przepisy.Przerabiałem ten temat.Aby otworzyć własną masarnię, trzeba dysponować budynkiem o powierzchni niezbędnej dla kilku stref: socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni (lub odpowiedniej wielkości lodówek) oraz wydawania wyrobów gotowych. Sklep w budynku zakładu jest opcjonalną sprawą, podobnie jak biuro — szczególnie gdy chce się uruchomić masarnię działającą w ramach produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL).Rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń i ich wyposażenia musi być zgodne z obowiązującymi przepisami — to jest zadanie dla doświadczonego projektanta. Tym bardziej, że projekt musi być zaakceptowany i uzgodniony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zacznijmy od początkuW lokalnym Urzędzie Gminy należy uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla planowanej masarni lub wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. By uzyskać decyzję o warunkach zabudowy należy przedłożyć uzyskaną wcześniej decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach. By ją uzyskać w przypadku małych masarni (MOL) wystarczy do wniosku o jej wydanie dołączyć kartę informacyjną przedsięwzięcia. W przypadku większych masarni czy ubojni niezbędnym załącznikiem do decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach jest raport oddziaływania na środowisko.Równolegle z zaprojektowaniem całości zakładu i uzgodnieniem projektu technologicznego w Inspektoracie Weterynarii przychodzi też czas na zarejestrowanie działalności gospodarczej.Aby zrealizować całą inwestycję, potrzebne jest pozwolenie na budowę (lub przebudowę istniejących budynków) na podstawie wykonanego projektu budowlanego. Ten etap jednak nie zawsze jest konieczny. Jeśli dysponuje się budynkiem, którego nie trzeba rozbudować czy przebudować, i na dodatek ma on funkcję produkcyjną — wtedy wystarczy ten zamiar zgłosić w lokalnym Starostwie i na podstawie projektu technologicznego dokonać wewnętrznej adaptacji i wyposażyć pomieszczenia w niezbędne urządzenia do produkcji.Gdy zakład jest gotowy do produkcji, należy złożyć wniosek do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o dopuszczenie obiektu do użytkowania. Drugi wniosek — o wpisanie masarni / ubojni do rejestru zakładów — kierujemy do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Po złożeniu tego wniosku pierwsza kontrola i wpisanie do rejestru zakładów następuje w ciągu 30 dni.Ostatnią, niezbędną do rozpoczęcia produkcji dokumentacją jest HACCP — wykonujemy i wdrażamy w produkcji poszczególne procedury tej dokumentacji. Pozostaje już tylko własną masarnię rozreklamować. 1 Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Papierki i do kogo się udać, to wszystko ważne ale ważniejsze jest "ile trzeba mieć, żeby zaryzykować w razie się straci". Edytowane 28 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekWD Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 5 Marca 2021 dotyczy to zakładów typu MOL CO DO DZIAŁALNOŚCI RHD obowiązują inne przepisy Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego:Art.19.1. Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu są obowiązane:1)sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tego projektu powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia tej działalności;2)powiadomić pisemnie powiatowego lekarza weterynarii, o którym mowa wpkt1, o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w tym zakładzie.4.Przepisów ust.1 i 2 nie stosuje się do statków rybackich, w tym statków przetwórni i statków zamrażalni, gospodarstw, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, oraz podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie transportu lub produkcji podstawowej, lub rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością, o której mowa wart.6 ust.1pkt 2 lit.b, lub sprzedaży bezpośredniej, lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, o której mowa wart.1ust.5 lit.b (ii) rozporządzenia nr 853/2004.Najlepiej opierać się na prawie, z powyższego wprost wynika, że projektu nie trzeba uzgadniać czy zatwierdzać u PLW.Odmienne przepisy dla Mola i RHD obowiązują w zakresie opodatkowania, używanych surowców, możliwości sprzedaży, zatrudniania pracowników, ubezpieczenia (krus) itp. Wymagania dla obiektu produkcyjnego oraz procesu rejestracji są takie same dla RHD jak i dla MOLa. należy przedłożyć uzyskaną wcześniej decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko§ 3. 1. Do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się następujące rodzaje przedsięwzięć:93) instalacje do przetwórstwa owoców, warzyw, ryb lub produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rokCzyli zakłady o zdolności produkcyjnej mniejszej niż 50 t/rok nawet potencjalnie nie wpływają znacząco na środowisko, a więc nie wymagają uzyskania decyzji. Jeśli dysponuje się budynkiem, którego nie trzeba rozbudować czy przebudować, i na dodatek ma on funkcję produkcyjną — wtedy wystarczy ten zamiar zgłosić w lokalnym Starostwie i na podstawie projektu technologicznego dokonać wewnętrznej adaptacji i wyposażyć pomieszczenia w niezbędne urządzenia do produkcji. Ustawa z dnia 7lipca 1994r.Prawo budowlaneArt.71.1. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:2) podjęcie bądź zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy,zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń.Adaptując np.: budynki gospodarcze należy dokonać zmiany sposobu użytkowania. Wtedy zwykle jest potrzebny projekt technologiczny ale zaopiniowany przez Sanepid (lub rzeczoznawcę) a nie PLW. Aby otworzyć własną masarnię, trzeba dysponować budynkiem o powierzchni niezbędnej dla kilku stref: socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni (lub odpowiedniej wielkości lodówek) oraz wydawania wyrobów gotowych A co powiesz na to:ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.w sprawie higieny środków spożywczychZAŁĄCZNIK II ROZDZIAŁ IIIWYMAGANIA DOTYCZĄCE (...) POMIESZCZEŃ UŻYWANYCH GŁÓWNIE JAKO PRYWATNE DOMY MIESZKALNE, ALE GDZIE REGULARNIE PRZYGOTOWUJE SIĘ ŻYWNOŚĆ W CELU WPROWADZANIA DO OBROTUalbo to:Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw§ 2. Podmiot prowadzący rzeźnię rolniczą zapewnia, że:12) rzeźnia rolnicza składa się z co najmniej jednego pomieszczenia, przy czym to samo pomieszczenie może być wykorzystywane do przeprowadzania [wymienionych tam czynności - przyp. własny] – pod warunkiem że czynności te są wykonywane w odrębnym miejscu albo w innym czasie, w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa. Wszystkie wymagania dla pomieszczeń zawarte są w w/w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II, rozdziale I i II. Wymagania dotyczą jednakowo Mola, RHD i nawet zakładu unijnego, dlatego należy je zastosować odpowiednio do wielkości i zakresu produkcji. Dlatego napisałem, że pytanie jak ma wyglądać mol jest zbyt ogólne. To tak jakby zapytać jaki najlepiej kupić samochód?- to zależy czy chcesz wozić piach, czy pojeździć z kolegami po błocie, czy z żoną do kościoła, a może masz firmę pogrzebową i musisz zawieźć nieboszczyka na cmentarz. Ja mam dwa pomieszczenia i dwie chłodnie w budynku gospodarczym, "strefę socjalną" załatwia dom, "strefę mycia sprzętu i pojemników" stanowi stół z basenem 1-komorowym 100x70. Znajomy podobnie ma 2 pomieszczenia (na oko 25 m2), w których piecze prosiaki (i bez chłodni bo wydaje bezpośrednio po upieczeniu) i też nie ma szatni przepustowej z prysznicem, ani automatycznej śluzy sanitarnej do mycia butów i rąk, ani laboratorium zakładowego Jeśli chodzi o sprzęt, wymagania zawarte są w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II w rozdziale V. Jak widzicie wybór modelu danego urządzenia zależy wyłącznie od wizji i zasobności portfela inwestora, można kupić wilka o wydajności 3000 kg/h, albo zwykłego zelmerka, a tradycjonaliści mogą kręcić korbą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) Rolniczy handel detaliczny (RHD) to jedna z form handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe. W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym, a także od dnia 1 stycznia 2019 r., na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze. Rejestracja RHDGospodarstwa rodzinne mogą rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona). W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć stosowny wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii (dane teleadresowe powiatowych lekarzy weterynarii dostępne są tutaj).Przykładowy wzór wniosku o wpis zakładu prowadzącego rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii, przeznaczony do uzupełnienia i podpisania przez właściciela zakładu lub osobę/osoby reprezentującą zakład wnioskujący o wpis do rejestru powiatowego lekarza weterynarii w zakresie prowadzenia rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną jest wśród plików do pobrania na końcu niniejszej strony.Warunki prowadzenia RHDŻywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (oraz limitu przychodów z takiej sprzedaży do kwoty 40.000 zł, o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych). Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi tutaj możliwość udziału pośrednika w zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności. Wymagania RHD Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne. Należy przestrzegać wymagań określonych w: rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności; rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia; ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości zbywanej żywności. W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny). Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną. [Dodano: 06 mar 2021 - 14:22]Te przepisy dotyczą RHD nie MOL! TO DWA ODRĘBNE TEMATY. Pozdr.[Dodano: 06 mar 2021 - 14:30]PRZETWÓRSTWO W RAMACH DZIAŁALNOŚCI MARGINALNEJ, LOKALNEJ I OGRANICZONEJ Zajmujesz się produkcją mięsa i wyrobów, lub produktów mlecznych na lokalną skalę? Istnieje tzw. sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL). Od czerwca 2016 roku weszły w życie nowe przepisy, które wprowadziły zmiany oraz ułatwienia w tego typu sprzedaży. Zmiany jakie nastąpiły to m.in.zwiększenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, oraz zwiększenie limitów dostaw dla niektórych rodzajów produktów pochodzenia zwierzęcegorozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być produkowane w ramach tej działalnościunieważnienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia odnoszącego się do obszaru sprzedaży w chwili, kiedy przedsiębiorca chce wypromować żywność przez siebie wyprodukowaną podczas festynów, wystaw, kiermaszy oraz targów.Kiedy mamy styczność z MOL?Sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL) musi spełniać odpowiednie warunki,w tym m.in.:odnosi się wyłącznie określonych produktów zwierzęcych,sprzedaje się konsumentowi końcowemu, albo dostarcza się produkty do innych zakładów, prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (np. sklepów detalicznych, restauracji czy stołówek) – czyli nie do np. hurtowni,przestrzega się limitów sprzedaży (nie dotyczy to sprzedaży np. we własnym zakładzie, ale sprzedaży do innych zakładów prowadzących handel detaliczny).sprzedaż odbywa się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem (z wyjątkiem kiermaszy, targów promujących żywność, itd.)Co można sprzedawać w ramach MOL i w jakich ilościach?W ramach MOL w zakładzie można prowadzić m.in:rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (dostawy tego rodzaju produktów nie mogą przekraczać wagowo tony tygodniowo),rozbiór świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (limit 0,5 tony tygodniowo),rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych (limit 0,5 tony tygodniowo),rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego. (limit 0,5 tony),produkcję produktów mięsnych (limit 1,5 tony tygodniowo),produkcję wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa (limit 0,5 tony tygodniowo),produkcję produktów mlecznych,produkcję produktów jajecznych,produkcję gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanych w ramach tej działalności, lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem, że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników posiłku został wyprodukowany w tym zakładzie np. pierogi z mięsem, kiełbasa, kaszanka z grilla (limit 1,5 tony tygodniowo).Wymogi MOL W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego.Produkcja musi uwzględniać określone przepisami wymogi dotyczące prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów oraz wymagania higieniczno-sanitarne. Ogólne wymogi higieny dla wszystkich przedsiębiorstw spożywczych określają przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Nadzór nad przestrzeganiem wymogów sprawują powiatowi lekarze weterynarii.Prowadząc działalność lokalną, marginalną i ograniczoną, należy pamiętać, aby posiadać zarejestrowaną działalność gospodarczą.Sprzedaż i produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego w formie MOL wymaga zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz rejestracji u właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Po rejestracji wydawana jest decyzja administracyjna, która pozwala na sprzedaż. Edytowane 6 Marca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-699001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekWD Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 7 Marca 2021 W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego. W poprzednim poście podałem podstawę prawną, żeby nie było wątpliwości. Uważam, że taka forma dyskusji jest najlepsza, gdyż przekazywanie zasłyszanych lub nieaktualnych informacji wprowadza tylko zamieszanie.Uproszczona wersja projektu weszła w 2013 r. razem z nowym rozporządzeniem Min. Rol. w sprawie projektu. W 2018 r. została zmieniona ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego i od tamtej pory projekt nie jest wymagany ani dla RHD, ani dla SB, ani dla Mola. RHD nie MOL! TO DWA ODRĘBNE TEMATY Oczywiście, że RHD to nie MOL, tyle, że wymagania dla pomieszczeń i wyposażenia (to co chyba najbardziej wszystkich interesuje) są takie same i tu i tu i znajdują się (jak sam napisałeś) w rozporządzeniu 852/2004. Podobnie procedura rejestracji Mola, RHD i SB jest taka sama i nie wymaga opracowania projektu a jedynie złożenia wniosku o rejestrację.Jak już pisałem różnice dotyczą innych obszarów np.: ubezpieczenia, podatków, rodzaju i pochodzenia surowców, zakresu produkcji i wielkości sprzedaży, możliwości zatrudniania pracowników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-699046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krywoj1991 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Cześć wszystkich odświeżam temat bo mam jedno pytanie i może ktoś w stanie będzie mi pomoc. Mianowicie otwierany rodzina masarnie MLO i ciekawi mnie kwestia sprzedaży. W ustawie jest zapis ze do podmiotów z przezaczeniem do konsumenta końcowego… ale mam kontrahenta który ma swoją hurtownie, paczkarnie oraz sklepy własne. W swoim PKD ma wpisane sprzedaż hurtowa i detaliczna wiec pytanie czy mogę z nimi działać? Czy są jakieś kreatywne opcje aby w działaności mlo współpracować z małymi hurtowniami czy jednak nic nie fa się zdobić. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-744471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 2 Listopada 2022 Ja mam natomiast pytanie dot. zasięgu sprzedaży w ramach MOL. Czy można też sprzedawać przez Internet czy tylko lokalnie w ramach województwa i sąsiadujących powiatów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-794996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 2 Listopada 2022 Czy można też sprzedawać przez Internet czy tylko lokalnie w ramach województwa i sąsiadujących powiatów? Jeśli byś chciał sprzedawać globalnie przez internet, to już nie będzie "marginalna, lokalna i ograniczona" ale sama ustawa nie mówi nic o sposobie dystrybucji. Dlatego powinieneś nie przekraczać granicy swojego obszaru sprzedaży a będzie wszystko OK. Zasięg terytorialny działalności prowadzonej w ramach MLOW ramach prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, miejsca produkcji lub miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa, ograniczone są do obszaru jednego województwa lub na obszaru powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-795013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Listopada 2022 Dzięki za odpowiedź. Ale jak to się ma do:https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wymagania-weterynaryjne-dla-prowadzenia-produkcji-i-sprzedazy-produktow-pochodzenia-zwierzecego-w-ramach-dzialalnosci-marginalnej-lokalnej-i-ograniczonejstrona 5. Tutaj jest napisane, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-795150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.