Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam witam,

trochę się pogubiłem, temat się zmienił..a odpowiedzi nie znalazłem..

 

Moje pytanie czy żeby kupować wątróbkę, obrabiać ja termicznie mielić z warzywami i owocami, pakować w słoiczki i sprzedawać muszę otworzyć masarnię?

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630086
Udostępnij na innych stronach

Zakladasz podobne do siebie tenaty i do tego ciagle tlustym drukiem. Spokojnie w jednym temacie ludziska zaczeli Tobie odpowiadac. Warto popczekac jak sie forumowicze zejda. 

 

 U nas jest troche inaczej. Ja np. mopge prowadzic dzialalnosc z wlasnej kuchni. Moje pierwsze kroki byly do Health Department. Mam odpowiednie papiery ,mze moge to robi. Musze przygotowac kuchnie wg wymagan i po inspekcji, prawdopodobnie bede musiala dokonac jeszcze zmian. Latwiej po porstu miec osobne ppomieszczenie.

 Nie wiem, jakie masz warunki mieszkaniowe. Twoja miejscowosc to czyba wioska, wiec mozesz spokojnie przygotowac jeden z budynkow gospodarczych na kuchnie wg wymagan urzedow lokalnych . 

 Sanepid i tp.a poznierj spokojnie mozesz dfzialac. 

 Jesli chcesz dostac pozyczke na otworzenie firmy, musisz przedstawic caly plan firmy z zalozeniami ,jakie spodziewasz sie dochody i wyliczeni jakie bedziesz mial rozchody/straty( te drugie rowniez musisz wziac pod uwage).

 

 Wiem tez ze w Polsce na pewno jest trudniej otworzyc niz u mnie taka kuchnie, ale ludzie to ropbia. Dla odwaznych swiat nalezy. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630092
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje pytanie czy żeby kupować wątróbkę, obrabiać ja termicznie mielić z warzywami i owocami, pakować w słoiczki i sprzedawać muszę otworzyć masarnię?

 

Masarnia - fajny temat- teraz mogę napisać - otwórz masarnię - będziesz jej niewolnikiem...  :cool:  Ma to też dobre strony....    :) 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-630193
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

cześć poczekaj do przyszłego roku będzie łatwiej i prościej otworzyć mlo   http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/nowe_przepisy_ulatwia_produkcje_zywnosci_na_mala_skale,15371.html

Interesujący artykuł, czy ktoś z forumowiczów przerabiał temat po roku 2019?

MLO na JDG (nie rolnik.. ;)

 

Mam pomieszczenie ~40m2, ewentualnie mogę postawić coś na podwórku murowanego. Choć wolałbym nie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-683530
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

 

 

Witam, mam takiego MOL-a i wiem jak to zrobić :cool:

Chciałeś się tylko pochwalić czy podzielić wiedzą? :tongue:

Jeśli chcesz podzielić się wiedzą to opisz dla potomnych ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696701
Udostępnij na innych stronach

 

 

to opisz dla potomnych

I to od początku.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696712
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja też się dowiadywałem odnośnie możliwości oficjalnego zarejestrowania małej produkcji (~100-200kG/m-c).
Na początku uderzyłem do weterynarii gdzie pokierowali nas do sanepidu, gdyż jeżeli nie prowadzisz uboju to nie musisz podlegać pod weterynarię i masz dużo mniej "papierologii" do załatwiania.

W sanepidzie pierwsze co to padło pytanie o warunki zagospodarowania terenu, abyśmy sprawdzili w gminie czy można otworzyć zakład produkcyjny (nie ważne czy będziesz robił w kuchni kotlety albo pasztet, czy będziesz miał oddzielne pomieszczenie, podlega to pod PRODUKCJĘ czyli zakład produkcyjny).

W gminie okazało się, że nasz dom jest na terenie gdzie mogą być TYLKO zakłady USŁUGOWE a nie produkcyjne -można to "obejść" w ten sposób, że należało by otworzyć jeszcze lokal w którym można by spożywać produkty na miejscu i wtedy zamiast zakładu produkcyjnego masz usługowy... trochę to chore, bo możesz otworzyć warsztat lakierniczy na posesji, a nie możesz w domu w kuchni przygotowywać posiłków na sprzedaż i która działalność jest bardziej uciążliwa dla sąsiadów?

Ogólnie wszędzie gdzie nie poszliśmy to się odbijaliśmy jak od ściany -podejście urzędników na zasadzie: "a ci czego tu chcą, tylko du..ę zawracają" i uwagi w stylu: "ale czy to się państwu opłaci?", "ale chce się Państwu takie rzeczy robić?", "wiecie ile z tym jest załatwiania...."

Żona jest na rencie i chcieliśmy to zalegalizować, aby miała jakieś zajęcie, gdy się trochę lepiej czuje, bo od bezczynności dostawała już *cenzura*, a tak by miała jakieś zajęcie i by się chorobą nie zamartwiała, no ale cóż jak to w Polsce zawsze kłody pod nogi...

Edytowane przez Viszna

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696740
Udostępnij na innych stronach

co jeszcze potrzebuje z papierków ?

Trochę biletów  :cool: NBP.

 https://www.sas24.pl/blog/110_masarnia-jak-zalozyc

 budynek na zakład wymaga również pozwolenia weterynaryjnego, odbioru w zakresie zabezpieczeń przeciwpożarowych, bezpieczeństwa i higieny pracy, a także zagadnień związanych z ochroną środowiska

 

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696748
Udostępnij na innych stronach

 

 

co jeszcze potrzebuje z papierków ?

Poszukaj zanim założysz nowy temat ;)

Proszę: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-696773
Udostępnij na innych stronach

Kompleksowa odpowiedź na tak ogólne pytanie "jak otworzyć mola" wymagałaby opracowania średniej grubości książeczki. Proponuję, abyście zadawali konkretne pytania, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Może z czasem uzbiera się z tego materiał na skrypt.

Na początek powiem, że nie ma ustalonej minimalnej powierzchni mola. Po prostu w większych pomieszczeniach da się zrobić więcej, w mniejszych mniej (tak jak z gotowaniem w dużym i małym garnku).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-697020
Udostępnij na innych stronach

Proponuję, abyście zadawali konkretne pytania

To zacznijmy od pomieszczen i sprzętu.

Ile masz pomieszczeń, jak dużych i na co przeznaczonych? 

No i sprzęt. 

Chłodnia, lodówki, wilki, nadziewarki, mieszałki, nastrzykiwarka, kuter, wędzarnia.

Stacja higieny myjka do obuwia? (znalazłem w necie)  :facepalm:  

Najlepiej wszystko ze zdjęciami.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-697398
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od odpowiedzi na post Szczepana:

 

Pierwszy krok to; zrobić projekt technologiczny i udać się do Powiatowego Lekarza Weterynarii i poprosić o zaakceptowanie.

Adaptując istniejące pomieszczenia lub budując nowy obiekt trzeba mieć, choćby w głowie, jakiś plan/pomysł/koncepcję na to, jak to ma wyglądać. Potocznie nazywa się to projektem i w tym sensie projekt warto mieć. Nie oznacza to jednak, że trzeba sporządzić projekt technologiczny zgodny z rozporządzeniem Min. Rol., ani że trzeba projekt zatwierdzać u PLW. Działalność typu MLO, SB czy RHD nie wymaga opracowania i zatwierdzania projektu technologicznego.

Wynika z tego prosty wniosek, że do rejestracji mola wystarczy złożenie wniosku o rejestrację działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej u właściwego terytorialnie PLW. Tyle formalności.

Jak napisałem plan/koncepcję warto mieć aby zastanowić się, czy pomieszczenia będą spełniały ogólne warunki dla pomieszczeń, w których produkuje się żywność. To jest pierwszy krok.

CDN.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698201
Udostępnij na innych stronach

Witam, dotyczy to zakładów typu MOL :) CO DO DZIAŁALNOŚCI RHD obowiązują inne przepisy.


Przerabiałem ten temat.


Aby otworzyć własną masarnię, trzeba dysponować budynkiem o powierzchni niezbędnej dla kilku stref: socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni (lub odpowiedniej wielkości lodówek) oraz wydawania wyrobów gotowych. Sklep w budynku zakładu jest opcjonalną sprawą, podobnie jak biuro — szczególnie gdy chce się uruchomić masarnię działającą w ramach produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL).


Rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń i ich wyposażenia musi być zgodne z obowiązującymi przepisami — to jest zadanie dla doświadczonego projektanta. Tym bardziej, że projekt musi być zaakceptowany i uzgodniony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.



Zacznijmy od początku

W lokalnym Urzędzie Gminy należy uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla planowanej masarni lub wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. By uzyskać decyzję o warunkach zabudowy należy przedłożyć uzyskaną wcześniej decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach. By ją uzyskać w przypadku małych masarni (MOL) wystarczy do wniosku o jej wydanie dołączyć kartę informacyjną przedsięwzięcia. W przypadku większych masarni czy ubojni niezbędnym załącznikiem do decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach jest raport oddziaływania na środowisko.


Równolegle z zaprojektowaniem całości zakładu i uzgodnieniem projektu technologicznego w Inspektoracie Weterynarii przychodzi też czas na zarejestrowanie działalności gospodarczej.


Aby zrealizować całą inwestycję, potrzebne jest pozwolenie na budowę (lub przebudowę istniejących budynków) na podstawie wykonanego projektu budowlanego. Ten etap jednak nie zawsze jest konieczny. Jeśli dysponuje się budynkiem, którego nie trzeba rozbudować czy przebudować, i na dodatek ma on funkcję produkcyjną — wtedy wystarczy ten zamiar zgłosić w lokalnym Starostwie i na podstawie projektu technologicznego dokonać wewnętrznej adaptacji i wyposażyć pomieszczenia w niezbędne urządzenia do produkcji.


Gdy zakład jest gotowy do produkcji, należy złożyć wniosek do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o dopuszczenie obiektu do użytkowania. Drugi wniosek — o wpisanie masarni / ubojni do rejestru zakładów — kierujemy do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Po złożeniu tego wniosku pierwsza kontrola i wpisanie do rejestru zakładów następuje w ciągu 30 dni.


Ostatnią, niezbędną do rozpoczęcia produkcji dokumentacją jest HACCP — wykonujemy i wdrażamy w produkcji poszczególne procedury tej dokumentacji. Pozostaje już tylko własną masarnię rozreklamować.


  • Like 1
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698275
Udostępnij na innych stronach

Papierki i do kogo się udać, to wszystko ważne ale ważniejsze jest "ile trzeba mieć, żeby zaryzykować w razie się straci".  :)

Edytowane przez EAnna

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698359
Udostępnij na innych stronach

 

 

dotyczy to zakładów typu MOL :) CO DO DZIAŁALNOŚCI RHD obowiązują inne przepisy
:facepalm:

Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego:

Art.19.1. Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zakładu są obowiązane:

1)sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tego projektu powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia tej działalności;

2)powiadomić pisemnie powiatowego lekarza weterynarii, o którym mowa wpkt1, o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w tym zakładzie.

4.Przepisów ust.1 i 2 nie stosuje się do statków rybackich, w tym statków przetwórni i statków zamrażalni, gospodarstw, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, oraz podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie transportu lub produkcji podstawowej, lub rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością, o której mowa wart.6 ust.1pkt 2 lit.b, lub sprzedaży bezpośredniej, lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, o której mowa wart.1ust.5 lit.b (ii) rozporządzenia nr 853/2004.

Najlepiej opierać się na prawie, z powyższego wprost wynika, że projektu nie trzeba uzgadniać czy zatwierdzać u PLW.

Odmienne przepisy dla Mola i RHD obowiązują w zakresie opodatkowania, używanych surowców, możliwości sprzedaży, zatrudniania pracowników, ubezpieczenia (krus) itp. Wymagania dla obiektu produkcyjnego oraz procesu rejestracji są takie same dla RHD jak i dla MOLa.

 

 

 

należy przedłożyć uzyskaną wcześniej decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach
:hmm:

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko

§ 3. 1. Do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się następujące rodzaje przedsięwzięć:

93) instalacje do przetwórstwa owoców, warzyw, ryb lub produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rok

Czyli zakłady o zdolności produkcyjnej mniejszej niż 50 t/rok nawet potencjalnie nie wpływają znacząco na środowisko, a więc nie wymagają uzyskania decyzji.

 

 

 

Jeśli dysponuje się budynkiem, którego nie trzeba rozbudować czy przebudować, i na dodatek ma on funkcję produkcyjną — wtedy wystarczy ten zamiar zgłosić w lokalnym Starostwie i na podstawie projektu technologicznego dokonać wewnętrznej adaptacji i wyposażyć pomieszczenia w niezbędne urządzenia do produkcji.
  :hmm: 

Ustawa z dnia 7lipca 1994r.Prawo budowlane

Art.71.1. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:

2) podjęcie bądź zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy,zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń.

Adaptując np.: budynki gospodarcze należy dokonać zmiany sposobu użytkowania. Wtedy zwykle jest potrzebny projekt technologiczny ale zaopiniowany przez Sanepid (lub rzeczoznawcę) a nie PLW.

 

 

 

Aby otworzyć własną masarnię, trzeba dysponować budynkiem o powierzchni niezbędnej dla kilku stref: socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni (lub odpowiedniej wielkości lodówek) oraz wydawania wyrobów gotowych
:yawn:

A co powiesz na to:

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.w sprawie higieny środków spożywczych

ZAŁĄCZNIK II ROZDZIAŁ III

WYMAGANIA DOTYCZĄCE (...) POMIESZCZEŃ UŻYWANYCH GŁÓWNIE JAKO PRYWATNE DOMY MIESZKALNE, ALE GDZIE REGULARNIE PRZYGOTOWUJE SIĘ ŻYWNOŚĆ W CELU WPROWADZANIA DO OBROTU

albo to:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw

§ 2. Podmiot prowadzący rzeźnię rolniczą zapewnia, że:

12) rzeźnia rolnicza składa się z co najmniej jednego pomieszczenia, przy czym to samo pomieszczenie może być wykorzystywane do przeprowadzania [wymienionych tam czynności - przyp. własny] – pod warunkiem że czynności te są wykonywane w odrębnym miejscu albo w innym czasie, w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa.

 

Wszystkie wymagania dla pomieszczeń zawarte są w w/w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II, rozdziale I i II. Wymagania dotyczą jednakowo Mola, RHD i nawet zakładu unijnego, dlatego należy je zastosować odpowiednio do wielkości i zakresu produkcji. Dlatego napisałem, że pytanie jak ma wyglądać mol jest zbyt ogólne. To tak jakby zapytać jaki najlepiej kupić samochód?- to zależy czy chcesz wozić piach, czy pojeździć z kolegami po błocie, czy z żoną do kościoła, a może masz firmę pogrzebową i musisz zawieźć nieboszczyka na cmentarz.

 

Ja mam dwa pomieszczenia i dwie chłodnie w budynku gospodarczym, "strefę socjalną" załatwia dom, "strefę mycia sprzętu i pojemników" stanowi stół z basenem 1-komorowym 100x70. Znajomy podobnie ma 2 pomieszczenia (na oko 25 m2), w których piecze prosiaki (i bez chłodni bo wydaje bezpośrednio po upieczeniu) i też nie ma szatni przepustowej z prysznicem, ani automatycznej śluzy sanitarnej do mycia butów i rąk, ani laboratorium zakładowego :laugh:

 

Jeśli chodzi o sprzęt, wymagania zawarte są w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II w rozdziale V. Jak widzicie wybór modelu danego urządzenia zależy wyłącznie od wizji i zasobności portfela inwestora, można kupić wilka o wydajności 3000 kg/h, albo zwykłego zelmerka, a tradycjonaliści mogą kręcić korbą :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-698970
Udostępnij na innych stronach

Rolniczy handel detaliczny (RHD) to jedna z form handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe. W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym, a także od dnia 1 stycznia 2019 r., na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze. 

Rejestracja RHD

Gospodarstwa rodzinne mogą rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona). W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć stosowny wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii (dane teleadresowe powiatowych lekarzy weterynarii dostępne są tutaj).

Przykładowy wzór wniosku o wpis zakładu prowadzącego rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii, przeznaczony do uzupełnienia i podpisania przez właściciela zakładu lub osobę/osoby reprezentującą zakład wnioskujący o wpis do rejestru powiatowego lekarza weterynarii w zakresie prowadzenia rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną jest wśród plików do pobrania na końcu niniejszej strony.

Warunki prowadzenia RHD

  1. Żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
  2. Sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (oraz limitu przychodów z takiej sprzedaży do kwoty 40.000 zł, o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych).
  3. Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi tutaj możliwość udziału pośrednika w zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności.

 Wymagania RHD 

Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:

  1. Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne.
  2. Należy przestrzegać wymagań określonych w:
  3. Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości zbywanej żywności.
  4. W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży.
  5. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny).
  6. Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

 

[Dodano: 06 mar 2021 - 14:22]

Te przepisy dotyczą RHD nie MOL! TO DWA ODRĘBNE TEMATY. Pozdr.


[Dodano: 06 mar 2021 - 14:30]
PRZETWÓRSTWO W RAMACH DZIAŁALNOŚCI MARGINALNEJ, LOKALNEJ I OGRANICZONEJ

 

 

Zajmujesz się produkcją mięsa i wyrobów, lub produktów mlecznych na lokalną skalę? Istnieje tzw. sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL). Od czerwca 2016 roku weszły w życie nowe przepisy, które wprowadziły zmiany oraz ułatwienia w tego typu sprzedaży. Zmiany jakie nastąpiły to m.in.

  • zwiększenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, oraz zwiększenie limitów dostaw dla niektórych rodzajów produktów pochodzenia zwierzęcego
  • rozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być produkowane w ramach tej działalności
  • unieważnienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia odnoszącego się do obszaru sprzedaży w chwili, kiedy przedsiębiorca chce wypromować żywność przez siebie wyprodukowaną podczas festynów, wystaw, kiermaszy oraz targów.

Kiedy mamy styczność z MOL?

Sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL) musi spełniać odpowiednie warunki,
w tym m.in.:

  • odnosi się wyłącznie określonych produktów zwierzęcych,
  • sprzedaje się konsumentowi końcowemu, albo dostarcza się produkty do innych zakładów, prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (np. sklepów detalicznych, restauracji czy stołówek) – czyli nie do np. hurtowni,
  • przestrzega się limitów sprzedaży (nie dotyczy to sprzedaży np. we własnym zakładzie, ale sprzedaży do innych zakładów prowadzących handel detaliczny).
  • sprzedaż odbywa się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem (z wyjątkiem kiermaszy, targów promujących żywność, itd.)

Co można sprzedawać w ramach MOL i w jakich ilościach?

W ramach MOL w zakładzie można prowadzić m.in:

  • rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (dostawy tego rodzaju produktów nie mogą przekraczać wagowo tony tygodniowo),
  • rozbiór świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (limit 0,5 tony tygodniowo),
  • rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych (limit 0,5 tony tygodniowo),
  • rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego. (limit 0,5 tony),
  • produkcję produktów mięsnych (limit 1,5 tony tygodniowo),
  • produkcję wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa (limit 0,5 tony tygodniowo),
  • produkcję produktów mlecznych,
  • produkcję produktów jajecznych,
  • produkcję gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanych w ramach tej działalności, lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem, że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników posiłku został wyprodukowany w tym zakładzie np. pierogi z mięsem, kiełbasa, kaszanka z grilla (limit 1,5 tony tygodniowo).

Wymogi MOL

 W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego.

Produkcja musi uwzględniać określone przepisami wymogi dotyczące prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów oraz wymagania higieniczno-sanitarne. Ogólne wymogi higieny dla wszystkich przedsiębiorstw spożywczych określają przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Nadzór nad przestrzeganiem wymogów sprawują powiatowi lekarze weterynarii.

Prowadząc działalność lokalną, marginalną i ograniczoną, należy pamiętać, aby posiadać zarejestrowaną działalność gospodarczą.

Sprzedaż i produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego w formie MOL wymaga zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz rejestracji u właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Po rejestracji wydawana jest decyzja administracyjna, która pozwala na sprzedaż.

 

Edytowane przez EAnna
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-699001
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego.

W poprzednim poście podałem podstawę prawną, żeby nie było wątpliwości. Uważam, że taka forma dyskusji jest najlepsza, gdyż przekazywanie zasłyszanych lub nieaktualnych informacji wprowadza tylko zamieszanie.

Uproszczona wersja projektu weszła w 2013 r. razem z nowym rozporządzeniem Min. Rol. w sprawie projektu. W 2018 r. została zmieniona ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego i od tamtej pory projekt nie jest wymagany ani dla RHD, ani dla SB, ani dla Mola.

 

 

 

RHD nie MOL! TO DWA ODRĘBNE TEMATY

Oczywiście, że RHD to nie MOL, tyle, że wymagania dla pomieszczeń i wyposażenia (to co chyba najbardziej wszystkich interesuje) są takie same i tu i tu i znajdują się (jak sam napisałeś) w rozporządzeniu 852/2004. Podobnie procedura rejestracji Mola, RHD i SB jest taka sama i nie wymaga opracowania projektu a jedynie złożenia wniosku o rejestrację.

Jak już pisałem różnice dotyczą innych obszarów np.: ubezpieczenia, podatków, rodzaju i pochodzenia surowców, zakresu produkcji i wielkości sprzedaży, możliwości zatrudniania pracowników itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-699046
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Cześć wszystkich odświeżam temat bo mam jedno pytanie i może ktoś w stanie będzie mi pomoc. Mianowicie otwierany rodzina masarnie MLO i ciekawi mnie kwestia sprzedaży. W ustawie jest zapis ze do podmiotów z przezaczeniem do konsumenta końcowego… ale mam kontrahenta który ma swoją hurtownie, paczkarnie oraz sklepy własne. W swoim PKD ma wpisane sprzedaż hurtowa i detaliczna wiec pytanie czy mogę z nimi działać? Czy są jakieś kreatywne opcje aby w działaności mlo współpracować z małymi hurtowniami czy jednak nic nie fa się zdobić. Z góry dzięki za pomoc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-744471
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Ja mam natomiast pytanie dot. zasięgu sprzedaży w ramach MOL. Czy można też sprzedawać przez Internet czy tylko lokalnie w  ramach województwa i sąsiadujących powiatów?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-794996
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można też sprzedawać przez Internet czy tylko lokalnie w ramach województwa i sąsiadujących powiatów?

 

Jeśli byś chciał sprzedawać globalnie przez internet, to już nie będzie "marginalna, lokalna i ograniczona" ale sama ustawa nie mówi nic o sposobie dystrybucji. Dlatego powinieneś nie przekraczać granicy swojego obszaru sprzedaży a będzie wszystko OK.

 

Zasięg terytorialny działalności prowadzonej w ramach MLO

W ramach prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, miejsca produkcji lub miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa, ograniczone są do obszaru jednego województwa lub na obszaru powiatów sąsiadujących z tym województwem, położonych na obszarach innych województw.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12233-ma%C5%82a-masarnia-mlo/page/9/#findComment-795013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.