JaGra Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Czy może mi ktoś podrzucić przepis na wątrobiankę. W miarę prostą do wykonania. :blush: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Nie zapominajmy o stronie głównej. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=42 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2007 a jeśli nie wies co wybrać to polecam :pasztetowa smarowna BonAiraczy jakoś tak :tongue: łatwa i smaczna :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2007 To był pasztet ekstra smarowny ;-)Ale mało jest w nim wątroby. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Witam!Wypróbowałem i polecam ten przepishttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witajcie!W książce którą dostałem pod choinkę pt. PRZY WROCŁAWSKIM STOLE znalazłem przepis na wątrobiankę. Przepis ten pochodzi XIX w. Wiele gospodyń wyrabiało kiełbasy w domu, najczęściej z mięsa wieprzowego.Ale też kaszanki i wątrobianki należały do " markowych "domowych wyrobówDo wątrobianki przygotwywano 3kg mięsa wieprzowego i 25dkg wieprzowej wątróbki, sól ,pieprz, i czerstwe bułki - 4-5 na kilogram mięsa.Gdy mięso i wątróbka były już ugotowane, przystępowano do działania.Bułki krojono w drobną kostkę - a jak mówiono, " bez bułki nie można zrobić dobrej wątrobianki"- i moczono w rosole z gotowanego mięsa Następnie przekładano do dużej miski, dodawano drobno siekane mięso, doprawianod do smaku pieprzem i solą a całość dokładnie mieszano.Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długościMasę mięsną dzielono na dwie części - jedną mieszano z krwią wieprzową i majerankiem,drugą zaś połowę z obraną z obraną ze sórki i również drobno posiekaną wątróbka.Za pomocą lejka napełniano jelita, a przygotowane kiełbaski obgotowywano kilka minut w lekko wrzącej wodzie.Powstały wywar należało zachować na póżniejsze zupy.Gdy wątrobianka miała być przeznaczona do "zimnego krojenia", należało do ugotowanego mięsa wieprzowego dodać tylko surową drobno posiekaną wątróbkę, jak i drobno posiekaną cebule. Masę mięsną, gdy została , a nie było pod ręka więcej jelit, można było zapiekać jak pasztet. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam! Mnie i sąsiadom smakował ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&highlight=w%B1trobianka+andrzejak Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2010 :grin: :grin: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długościSpróbujcie, zrobić wg przepisu a zobaczycie, ile pozostanie wam jelit do napełnienia. :question: W tym, przypadku chodzi o czynność zwaną przelewaniem, płukaniem, którą trzeba wykonywać w ciepłej wodzie, zaś na koniec zbyt długie odcinki jelit pociąć na mniejsze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2012 Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwa bazującym na kilku różnych przepisach . Wątrobianka jest w 100% z dzika - locha bez cienia dziczego zapachu :grin: więc dlatego zdecydowałam się użyć również tłuszczu z niej. Użyłam całą wątrobę ok 1,5 kg , mięso z obgotowanych kilku kości i tłustych kilku żeberek - 1,5 kg i 0,6 kg tłuszczu. Mieliłam (prawie bo pod koniec zmieliłam łyżeczkę i to był koniec mielenia :???: :???: ) trzy razy przy użyciu sitka 2. Doprawiłam początkowo biorąc pieprzu 2g na kg mięsa ,majeranku 1,5g/kg oraz 20g ( na całość) cebuli granulowanej - wszystkich przypraw , poza cebulą po wstępnej degustacji dosypałam w znacznej ilości a ponadto dodałam trochę czosnku i słodkiej papryki no i wywar z gotowania żeberek i kości w ilości 300ml . Użyłam jelit 28 bo tylko takie miałam w domu, nadziałam i parzyłam a potem po ostudzeniu 2/3 trochę podwedziłam. http://img62.imageshack.us/img62/9995/dzik002.jpg http://imageshack.us/a/img641/1715/dzik009.jpg http://imageshack.us/a/img849/6633/dzik010.jpg http://imageshack.us/a/img6/7974/dzik011.jpg http://imageshack.us/a/img62/8285/dzik012.jpg Po prawej stronie wersja podwędzona , po lewej nie http://imageshack.us/a/img856/7497/dzik013.jpg A tu "zmielona" łyżeczka http://imageshack.us/a/img51/6915/dzik008.jpg 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2012 A tu "zmielona" łyżeczka Olgo, dobrze, że łyżeczka przez sitko nie przeszła A "dzika" wątrobianka... :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2012 Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwaWątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. :thumbsup: a jak w smaku Olgo.. :question: Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłam :wink: Co do łyżeczki to niezle ją'' potraktowałaś '' :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2012 Ja już tradycyjnie, z głupim pytaniem. Kawałki tworzywa sztucznego za "łyżeczką" to co? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2012 Kawałki tworzywa sztucznego za "łyżeczką" to co?quartz, to połamane sprzęgło ślimaka - pisałam o tym SB może wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2012 to połamane sprzęgło ślimaka to drobiazg, szczęście, że to nie palce Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2012 wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę .Olgo wklej,wątrobianka super. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2012 Wyroby pewnie przepyszne, wybaczcie że pytam o tak prozaiczne sprawy. Ja mam gdzieś Alfę 5 w piwnicy, w użytku jest Zelmer Diana. Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu. Proszę nie mylić mojej dociekliwości z moją upierdliwością. Każdy się kiedyś uczył. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2012 Wątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. a jak w smaku Olgo.. Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłamHalusiu , ja jestem zadowolona a co do smaku to trudno słowami określić :roll:( wsiadaj w pociąg to Cię nią uraczę ) .Nie poznałabyś chyba , że jest z dzika bo ta locha tak jak pisałam była bezzapachowa . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2012 Olga.. :clap: .. Wątrobianki z dzika jeszcze nie jadłam.. :mellow: Ja też kiedyś zmieliłam łyżkę i "popsułam " Dianę.. :blush: Teraz jestem już ostrożniejsza :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2012 Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu.Oj quartz'u, :rolleyes: Ja mam zelmera 8 a te elementy to dokładnie kołnierz sprzęgła :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2012 Olga.. :clap: .. Wątrobianki z dzika jeszcze nie jadłam.. :mellow: Ja też nie jadłem jeszcze . Olgo :clap: :clap: za wątrobiankę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2012 Ja mam takie, na końcu czy początku ślimaka, zależy jak patrzeć. W każdym razie od strony napędu:http://czesciagd.pl/zelmer-sprzeglo-slimaka-861203-p-205692.htmlPrzeważnie pęka na "kwadracie" ale to tylko przez moje głupie pomysły. Typu mielenie chleba czy karmy dla psów, na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2012 to połamane sprzęgło ślimaka to drobiazg, szczęście, że to nie palce No niestety moja 32 "szczypnęła" mi już palucha, aj bolało jak diabli :shock: . Oczywiście zmęczenie i kozakowanie, że "ja nie dam rady" " ja już tyyyyyle zrobiłem, że nie muszę używać popychacza". Dwa tygodnie sinego i bolącego palucha, ale potem wszystko wróciło do normy, na szczęście. Powiem/napiszę coś, o czym wszyscy wiedzą, ale... NIECH WAS RUTYNA NIE ZGUBI !!! Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2012 Tu relacja z "mielenia" łyżeczki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=299770#299770 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Listopada 2012 NIECH WAS RUTYNA NIE ZGUBI !!! Święta prawda,przyczyna wielu wypadków w różnych dziedzinach naszego życia niestety :rolleyes: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.