Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może mi ktoś podrzucić przepis na wątrobiankę. W miarę prostą do wykonania. :blush: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/
Udostępnij na innych stronach

Nie zapominajmy o stronie głównej.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=42

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25230
Udostępnij na innych stronach

a jeśli nie wies co wybrać to polecam :pasztetowa smarowna BonAira

czy jakoś tak :tongue:

łatwa i smaczna :lol: :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-25231
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witajcie!

W książce którą dostałem pod choinkę pt. PRZY WROCŁAWSKIM STOLE znalazłem przepis na wątrobiankę. Przepis ten pochodzi XIX w.

 

Wiele gospodyń wyrabiało kiełbasy w domu, najczęściej z mięsa wieprzowego.

Ale też kaszanki i wątrobianki należały do " markowych "domowych wyrobów

Do wątrobianki przygotwywano 3kg mięsa wieprzowego i 25dkg wieprzowej wątróbki, sól ,pieprz, i czerstwe bułki - 4-5 na kilogram mięsa.

Gdy mięso i wątróbka były już ugotowane, przystępowano do działania.

Bułki krojono w drobną kostkę - a jak mówiono, " bez bułki nie można zrobić dobrej wątrobianki"- i moczono w rosole z gotowanego mięsa

Następnie przekładano do dużej miski, dodawano drobno siekane mięso, doprawianod do smaku pieprzem i solą a całość dokładnie mieszano.

Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długości

Masę mięsną dzielono na dwie części - jedną mieszano z krwią wieprzową i majerankiem,

drugą zaś połowę z obraną z obraną ze sórki i również drobno posiekaną wątróbka.

Za pomocą lejka napełniano jelita, a przygotowane kiełbaski obgotowywano kilka minut

w lekko wrzącej wodzie.

Powstały wywar należało zachować na póżniejsze zupy.

Gdy wątrobianka miała być przeznaczona do "zimnego krojenia", należało do ugotowanego mięsa wieprzowego dodać tylko surową drobno posiekaną wątróbkę, jak i drobno posiekaną cebule. Masę mięsną, gdy została , a nie było pod ręka więcej jelit, można było zapiekać jak pasztet.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94492
Udostępnij na innych stronach

Czyste i świeże jelita należało krótko obgotować w posolonej wodzie i pociąć na kawałki odpowiedniej długości

Spróbujcie, zrobić wg przepisu a zobaczycie, ile pozostanie wam jelit do napełnienia. :question:

W tym, przypadku chodzi o czynność zwaną przelewaniem, płukaniem, którą trzeba wykonywać w ciepłej wodzie, zaś na koniec zbyt długie odcinki jelit pociąć na mniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-94506
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwa bazującym na kilku różnych przepisach . Wątrobianka jest w 100% z dzika - locha bez cienia dziczego zapachu :grin: więc dlatego zdecydowałam się użyć również tłuszczu z niej. Użyłam całą wątrobę ok 1,5 kg , mięso z obgotowanych kilku kości i tłustych kilku żeberek - 1,5 kg i 0,6 kg tłuszczu. Mieliłam (prawie bo pod koniec zmieliłam łyżeczkę i to był koniec mielenia :???: :???: ) trzy razy przy użyciu sitka 2. Doprawiłam początkowo biorąc pieprzu 2g na kg mięsa ,majeranku 1,5g/kg oraz 20g ( na całość) cebuli granulowanej - wszystkich przypraw , poza cebulą po wstępnej degustacji dosypałam w znacznej ilości a ponadto dodałam trochę czosnku i słodkiej papryki :cool: no i wywar z gotowania żeberek i kości w ilości 300ml . Użyłam jelit 28 bo tylko takie miałam w domu, nadziałam i parzyłam a potem po ostudzeniu 2/3 trochę podwedziłam.

 

http://img62.imageshack.us/img62/9995/dzik002.jpg

 

 

http://imageshack.us/a/img641/1715/dzik009.jpg

 

 

http://imageshack.us/a/img849/6633/dzik010.jpg

 

http://imageshack.us/a/img6/7974/dzik011.jpg

 

http://imageshack.us/a/img62/8285/dzik012.jpg

 

Po prawej stronie wersja podwędzona , po lewej nie

 

http://imageshack.us/a/img856/7497/dzik013.jpg

 

A tu "zmielona" łyżeczka

 

http://imageshack.us/a/img51/6915/dzik008.jpg

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252114
Udostępnij na innych stronach

A tu "zmielona" łyżeczka

 

Olgo, dobrze, że łyżeczka przez sitko nie przeszła :) A "dzika" wątrobianka... :thumbsup: Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252117
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ znów musiałam zagospodarować surowiec więc otrzymany wyrób jest a"la wątrobianką mego autorstwa

Wątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. :thumbsup: a jak w smaku Olgo.. :question:

Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłam :wink:

Co do łyżeczki to niezle ją'' potraktowałaś '' :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252119
Udostępnij na innych stronach

Kawałki tworzywa sztucznego za "łyżeczką" to co?

quartz, to połamane sprzęgło ślimaka - pisałam o tym SB może wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252123
Udostępnij na innych stronach

wkleję zdjęcia w dziale o sprzęcie jako przestrogę .

Olgo wklej,wątrobianka super.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252126
Udostępnij na innych stronach

Wyroby pewnie przepyszne, wybaczcie że pytam o tak prozaiczne sprawy. Ja mam gdzieś Alfę 5 w piwnicy, w użytku jest Zelmer Diana. Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu. Proszę nie mylić mojej dociekliwości z moją upierdliwością. Każdy się kiedyś uczył. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252128
Udostępnij na innych stronach

Wątrobianka wygląda bardzo ciekawie.. a jak w smaku Olgo..

Nie ukrywam , chętnie bym skosztowała takiej wątrobianki bo z dzika jeszcze nigdy nie jadłam

Halusiu , ja jestem zadowolona a co do smaku to trudno słowami określić :roll:( wsiadaj w pociąg to Cię nią uraczę ) .Nie poznałabyś chyba , że jest z dzika bo ta locha tak jak pisałam była bezzapachowa .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252129
Udostępnij na innych stronach

Olga.. :clap: .. Wątrobianki z dzika jeszcze nie jadłam.. :mellow:

 

Ja też kiedyś zmieliłam łyżkę i "popsułam " Dianę.. :blush: Teraz jestem już ostrożniejsza :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252131
Udostępnij na innych stronach

Tam sprzęgło jest od strony napędu, zdecydowanie mniejsze niż te kawałki na zdjęciu.

Oj quartz'u, :rolleyes: Ja mam zelmera 8 a te elementy to dokładnie kołnierz sprzęgła :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252132
Udostępnij na innych stronach

Olga.. :clap: .. Wątrobianki z dzika jeszcze nie jadłam.. :mellow:

 

Ja też nie jadłem jeszcze . Olgo :clap: :clap: za wątrobiankę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252133
Udostępnij na innych stronach

Ja mam takie, na końcu czy początku ślimaka, zależy jak patrzeć. W każdym razie od strony napędu:

http://czesciagd.pl/zelmer-sprzeglo-slimaka-861203-p-205692.html

Przeważnie pęka na "kwadracie" ale to tylko przez moje głupie pomysły. Typu mielenie chleba czy karmy dla psów, na ryby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252136
Udostępnij na innych stronach

to połamane sprzęgło ślimaka

to drobiazg,

 

szczęście, że to nie palce

No niestety moja 32 "szczypnęła" mi już palucha, aj bolało jak diabli :shock: . Oczywiście zmęczenie i kozakowanie, że "ja nie dam rady" " ja już tyyyyyle zrobiłem, że nie muszę używać popychacza". Dwa tygodnie sinego i bolącego palucha, ale potem wszystko wróciło do normy, na szczęście.

Powiem/napiszę coś, o czym wszyscy wiedzą, ale... NIECH WAS RUTYNA NIE ZGUBI !!!

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252143
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252145
Udostępnij na innych stronach

NIECH WAS RUTYNA NIE ZGUBI !!!

Święta prawda,przyczyna wielu wypadków w różnych dziedzinach naszego życia niestety :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/#findComment-252149
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.