miro Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Mam lodówkę typu NO FROST i obsusza rewelacyjnie.Jak za długo, to z kiełbasy robi się kamień. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Ja mam zwykłą, pytanie czy taką kiełbasę tylko uwędzoną- nieparzoną i bez pieczenia można po prostu po ostygnięciu włożyć do lodówki, czy powiesić w domu w temperaturze pokojowej na np. 24h i dopiero potem do lodówki?Nie znam się kompletnie na wędlinach dojrzewających/ suszonych. Czy taka kiełbasa będzie zjadliwa- w sensie nie trująca ? Z tego co wyczytałem to kiełbasy dojrzewające przechodzą proces fermentacji, co je konserwuje, a co w takim przypadku? Edytowane 22 Czerwca 2017 przez krisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 22 Czerwca 2017 ok 80 % kiełbas robię podpiekanych w wędzarce - i wiszą sobie w garażu 2-3 tygodnie - i do vacum - o ile nie znikną w tajemniczych okolicznościach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Czerwca 2017 No właśnie, w garażu- tam temperatura jest niższa niż w mieszkaniu- aktualnie 25 st. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Witam, zrobiłem kiełbasę według przepisu tylko wyszła trochę twarda. Miałem jelita tylko 26/28. Suszyłem ok 2 tygodnie. Farsz mieszkałem ok 15minut. Jaki mógłbyć powód? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jaki mógłbyć powód? Jak za twarda to po prostu za długo podsuszałeś i może było za ciepło . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Chłopie suszysz niezbyt grubą kiełbasę 2 tyg. i się pytasz czemu twarda? Na co liczyłeś ? Poza tym w tym wyrobie chyba o to chodzi , żeby kroić cieniutko i delektować się smakiem.Jak chcesz robić duże kęsy susz ją 2dni Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Chłopie suszysz niezbyt grubą kiełbasę 2 tyg. i się pytasz czemu twarda? Na co liczyłeś ? Poza tym w tym wyrobie chyba o to chodzi , żeby kroić cieniutko i delektować się smakiem.Jak chcesz robić duże kęsy susz ją 2dniTemperatura była ok 16 stopni i lekko uchylone okno. To moja pierwsza suszona kiełbasa. Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa. Bardziej chodziło mi o ty czy w przypadku tej kiełbasy czas wyrabiania mięsa ma wpływ na to że jest twarda. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Grudnia 2017 przez marcino21ab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa.Przecież jak byś ją suszył miesiąc to i tak będzie surowa. Żeby kiełbasa nie była surowa trzeba poddać ją obróbce termicznej . No ale, to już by nie była kiełbasa z przepisu Kostka. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa @marcino21ab,Kiełbasy dzielą się na surowe (z założenia) i parzone/pieczone, czyli po obróbce termicznej. Te surowe to mogą być niesuszone (np. metka), suszone (np powyższa @kostka) i dojrzewające (np salami).Natomiast kiełbasy po obróbce termicznej też można suszyć (np. myśliwska) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino21ab Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa@marcino21ab,Kiełbasy dzielą się na surowe (z założenia) i parzone/pieczone, czyli po obróbce termicznej. Te surowe to mogą być niesuszone (np. metka), suszone (np powyższa @kostka) i dojrzewające (np salami).Natomiast kiełbasy po obróbce termicznej też można suszyć (np. myśliwska) dziękuje za wytłumaczenie:) to moja pierwsza suszona kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Lutego 2019 Na forum (i nie tylko) wielokrotnie czytam że mięso/kiełbasy należy poddać obróbce termicznej. Czy spożywanie tej kiełbasy - wędzonej i suszonej jest bezpieczne? Kusi mnie bardzo żeby ją zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Czy spożywanie tej kiełbasy - wędzonej i suszonej jest bezpieczne? Kusi mnie bardzo żeby ją zrobić...Rób.Peklowanie i wędzenie zabezpiecza mięso. Edytowane 24 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.