Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalot na kiełbasie po parzeniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#41 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1536 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 07 gru 2015 - 19:12

 W każdym razie dziękuję wszystkim za poradę i pomoc w rozwiązywaniu problemu...

 

 

Po to tu jesteśmy pomagamy i nam pomagają.

Tak to się kręci i dzięki temu każdy nas jest zadowolony.



#42 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 08 gru 2015 - 11:07

Dziś zrobiłem "oznaczenie twardości ogólnej wody GH" wodociągowej, wyniki w stopniach niemieckich:

 

1. Woda prosto z kranu - 23

2. Ta sama woda przepuszczona przez filtr - 18

3. Woda przepuszczona przez filtr i przegotowana (wystudzona) - 13

4. Woda kupowana w 5L baniakach w sklepie - 10 



#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 gru 2015 - 12:49

Dziś zrobiłem "oznaczenie twardości ogólnej wody GH" wodociągowej, wyniki w stopniach niemieckich:

Sprawdzałam na stronie Myszkowa.

Macie tam chyba kilka ujęć wody.

W każdym razie deklarowana twardość była ok. 10.

Tylko pytanie: z którego ujęcia?

To, co Ci wyszło, to bardzo wysoka twardość.

Tu, gdzie mieszkam, mamy wodę z Jeziora Goczałkowickiego. Jest bardzo miękka, około 5 w stopniach niemieckich. Widzę dramatyczną różnicę gdy jestem w Krakowie lub Rzeszowie u rodziny. Chociaż moje "krakusy" stosują już filtry na wejściu do całej instalacji, co daje zauważalne efekty.



#44 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 12 gru 2015 - 09:36

Odbiegając na chwile od tematu parzenia kiełbasy - jeśli chodzi o użycie takiej wody prosto z kranu do peklowania wędoznek to chyba nie bardzo się nadaje. Ja zwykle ją przegotowywałem. A może użyć jakiejś wody kupnej w baniakach ze sklepu? Co o tym sądzicie?



#45 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 12 gru 2015 - 09:45

Odbiegając na chwile od tematu parzenia kiełbasy - jeśli chodzi o użycie takiej wody prosto z kranu do peklowania wędoznek to chyba nie bardzo się nadaje. Ja zwykle ją przegotowywałem. A może użyć jakiejś wody kupnej w baniakach ze sklepu? Co o tym sądzicie?

 

Ja do peklowania używam wody z baniek 5 l , jeszcze nie próbowałem na surowej z kranu ale muszę kiedyś zrobić taka jedną szt na próbę- w kranówce :)



#46 bolexx1313

bolexx1313

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 12 gru 2015 - 09:50

Używasz jej do peklowania i nastrzyku? Rozumiem że tej wody z baniek 5l nie przegotowujesz? Jeszcze jedna kwestia, bo też są różne opinie - czy mięso ze sklepu przed zapeklowaniem należy opłukać wodą?


Użytkownik bolexx1313 edytował ten post 12 gru 2015 - 09:55


#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11043 postów

Napisano 12 gru 2015 - 10:51

Ja do peklowania używam wody z baniek 5 l

 

A ja kranówy i to surowej, nieprzegotowanej. :tongue:  :D  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#48 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 12 gru 2015 - 13:48

Popatrz to całkiem jak ja ;)

Tapniete z GT-I9500




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych