Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciał bym też (mam zamiar) do bigosu dodać rosołu po parzeniu wędzonego schabu.- dodać?

NIE

 w sieciach - chorsznicka kapusta kiszona  bio w lidlu 50% - obowiązkowo 50% białej świeżej kapusty 

 

kilka rodzajów mięs - obsmażanych , boczuś pieczony -bez wynalazków , mięsa tyle co kapusty - jest wtedy mięsny ( broń Boże parówki)

obowiązkowo wino czerwone półwytrawne lub wytrawne - żadnych innych wywarów z wędzonek - 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582613
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z bardzo dobrej książki, dla wiejskich zakładów gastronomicznych.

 

 

post-39694-0-50152500-1515009343_thumb.jpgpost-39694-0-73709600-1515009353_thumb.jpg

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582615
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście wino bardzo wskazane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582617
Udostępnij na innych stronach

No panowie - A grzyby suszone? MUSZĄ być :)  Bez wina przejdzie ;) , bez grzybów ni huhu

Do bigosu daję zawsze żeberka i lub kości od schabu - po rozgotowaniu wywalam gnatki , ale smak ze szpiku robi swoje :thumbsup:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582623
Udostępnij na innych stronach

Grzyby, to już rzecz gustu. Mogą także być suszone czy wędzone śliwki lub powidła śliwkowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582627
Udostępnij na innych stronach

U mnie obowiązkowo suszone grzyby ,ale po obgotowaniu kroję je w drobne paseczki ,bo domownicy u mnie nie lubią grzybów i jeśli sa całe w bigosie to odkładają  na bok talerza.Śliwki też dodaje .i trochę wędzonego boczku lub kości schabowych wędzonych.Doprawiam wędzoną papryką [odrobinę jeśli nie mam wędzonych kości ,czy boczku] Czasami też doprawiam przecierem pomidorowym.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582637
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za porady, mam jeszcze jedną zagwozdkę...jednak obawiam się, że jak napisze o co mi chodzi to zostanę zlinczowany hehe

Mając kociołek 12l ile kupić w kg mięsa i kapusty zakładając proporcje około1:1 żebym nie zostawił zbyt dużo miejsca po opadnięciu i nie przesadził z ilością aż tak coby się nie zmieściło dp kociołka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582638
Udostępnij na innych stronach

W podanych przepisach, masz ilość gotowego produktu. Po prostu sobie przelicz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582639
Udostępnij na innych stronach

Maxell ja zawsze muszę wszystko se komplikować :)

Ile może ważyć 5litrów kapusty i 5litrów mięsa :) bo jak będę kupował to na wagę nie na litry :)

Coś mi sie widzi, że bezpiecznie bedzie się zaopatrzyć w 5-6kg kapusty i 5kg mięsa.

Edytowane przez Rutusowiec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582644
Udostępnij na innych stronach

Masz podane wagi produktów w kg, oraz uzysk. Jeśli masz kociołek 12 litrowy, to 3-3,5 takich porcji wystarczy.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582645
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1968-objetosc-a-waga-miesa/
"W wiaderku o pojemności 20 l można zmieścić 20-22 kg mięsa kl I Mięsa wp kl II już mniej może 15kg zależnie od zawartości tłuszczu a najmniej tłuszczu drobnego może 13 kg .Odliczając wolną przestrzeń w mieszałce by mięso nie wypadało z niej myślę że ta pojemność robocza będzie wynosiła gdzieś w granicach 35 kg. Pozdrawiam"

Czyli w wiaderku 20 litrowym można zmieścić średnio (21+15)/2=18 kg mięsa bez smalcu

Czyli na połowe wkładu kociołka 10/2 = 5 litrów potrzebuję 18/4 mięsa = 4,5 do 5kg mięsa ...

a ile waży wiaderko 20l kapusty? ...żartowałem :)

hejka - do jutra

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582647
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie robiłam nigdy bigosu w kociołku ,ale w normalnym garze zagotowuję kapustę i odlewam pierwszą wodę ,powtórnie zagotowuje i powtórnie odlewam do uzyskania lekko kwaskowego smaku.Wrzucam listki laurowe,ziele ang , obgotowane i pokrojone grzyby, kilka śliwek sól ,przyprawy[wegeta ]   i obsmażone wcześniej pokrojone w niewielkie kawałki mięso .Golonkę jeśli dorzucam to w całości .Boczek idzie również przesmażony w kostkę.

Gotuję na wolniutkim ogniu  pierwszego dnia i zostawiam na noc. Drugiego dnia gotuję jeszcze do odparowania większości wodyi po ostatecznym doprawieniu przekładam do słoików i pasteryzuję .Dla mnie lepszy ze słoika niż mrożony.

Mięska daje sporo ,ale bez przesady-nie w proporcji pół na pół...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582648
Udostępnij na innych stronach

beatag z przepisu powyżej  który załączył Maxell wynika, że kapusty powinno być w proporcji wagowej 2:1 wagi mięsa

Ja mięsa dam jednak nieznacznie więcej- kapusta i tak "opadnie"

A co do kapusty: Zmieniając proporcje kapusty kwaszonej do kapusty białej zmieniamy kwaskowatość bigosu - o ile tak można to nazwać.

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582649
Udostępnij na innych stronach

MÓJ DOMOWY PRZEPIS BY MOJA MAMA

....3 kg kapusty białej, 3kg kapusty kiszonej , 3 kg mięsa (1 kg kiełbasy, 1 kg podsmażonego boczku, 1 kg podsmażonego wołowego gulaszu)....o reszcie małych dodatków nie wspomnę...chyba że komuś zależy...:)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582650
Udostępnij na innych stronach

Ja zaczynam robić bigos w dwóch garach; w jednym duszę słodką kapustę z podsmażonymi wcześniej mięsami, boczkiem i kiełbasą  w drugim nieco obgotowuję kiszoną kapustę . Potem łączę i duszę codziennie przez kilka dni . Ubytek masy w trakcie obróbki termicznej wynosi według mnie prawie 40 % - tak na oko .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582653
Udostępnij na innych stronach

ile kupić w kg... żebym nie zostawił zbyt dużo miejsca po opadnięciu

Nie zapomnij że trzeba zostawić miejsce do zamieszania. A bigos jak ma być "paradny" to kapusta:mięso jak 1:1. Kupując kapustę zwróć uwagę na to czy jest opisana jako kiszona czy kwaszona. Ma być kiszona. Co podsmażane to na smalcu.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582673
Udostępnij na innych stronach

Ja dusze kapustę kiszoną z  nóżką świńską (najlepiej wędzona jak jest ) kości wędzone  też okey .(na koniec obieram z mięsa i dodaję do bigosu) .

Kapustę do  kiszenia  wyciskam z soku (usuwam nadmiar "kwaśnosci") dodaje do duszenia wody , sok można zostawić i trochę dodać jak dla kogoś za mało kwaśne. Nie dodaje  białej . Jak jest prawie uduszona to dodaje mięsa/kiełbasy/  dodatki . Wędzone (boczek kiełbasa )  podsmażam z dodatkami (cebula , marchewka) Inne dodatki np grzyby  śliwki wędzone , przyprawy  nie podsmażam daje bezpośrednio do gara .I dalej duszę  

Przy bigosie oprócz  składników równie ważny (moim zdaniem)  jest czas  powinno być wolno i gar  (taki który trzyma ciepło) nie przypala 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582675
Udostępnij na innych stronach

Ja jak robię bigos to zużywam:

2kg kapusty białej

1kg kapusty kiszonej

garść suszonych śliwek

2 garści suszonych grzybów

2 duże kwaśne jabłka

ok 2 kg pieczonych mięs (różnych, pozostałości po świętach, bo najlepszy bigos robi się po świętach)

2 średnie cebule

1/2 kiełbasy jałowcowej

1/2 wędzonego boczku

2 łyżki smalcu

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

5 łyżek koncentratu pomidorowego

10 jagód jałowca

10 ziaren ziela ang.

10 ziaren pieprzu

2-3 liście laurowe

3-4 goździki

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka cukru

szczypta kminku

pierz mielony

trochę papryki mielonej.

Gotować i przyprawiać wg sztuki kucharskiej, gotować, zamrażać i tak trzy razy - na czwarty dzień PYCHOTA.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582680
Udostępnij na innych stronach

A ja robię bigos z trzech rodzaju kapusty: białej, czerwonej i kiszonej. Zainspirował mnie do tego :"Bigos wrocławski" znaleziony poprzez wujka Google.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582693
Udostępnij na innych stronach

W każdym domu inny bigos :) Ja np. nie dodaje do bigosu kiełbasy.Bigos robię tylko z kiszonej ,którą zagotowuję 2-3 razy do uzyskania mało kwasnego smaku.Nie próbowałam nigdy z dodatkiem np. goździków :hmm: ,ale wszystko przede mną :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582710
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jak robię bigos to zużywam:
no to jest dobry przepis - robię podobnie KAŻDY bigos jest inny  :thumbsup: ​daję mniej grzybów - nie dodaję smalczyku - nie używamy w domu -( czasem zrobię smarówkę jak mam tłuszcz z gęsi lub kaczki).

Bardzo często staram się oprócz różnych mięs dodawać różne kapusty świeże - nawet dodaję pekińską (trochę krócej się gotuje). Pomidory dodaję z własnego słoiczkowania - taki gęsty sos. 

 

Gotować i przyprawiać wg sztuki kucharskiej, gotować, zamrażać i tak trzy razy - na czwarty dzień PYCHOTA.
:thumbsup:  :clap: wprawdzie nie zamrażam ale schładzam ;) 

Pomysł

 

zaczynam robić bigos w dwóch garach
  jest naprawdę wart skopiowania bo ja zwykle robie w dużym wysokim - a póżniej (na drugi dzień) przekładam do mniejszego.

Świetny wychodzi pieczony w piekarniku w gęsiarce  :yes: i nie wymaga mieszania ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582718
Udostępnij na innych stronach

@Muski,

No i kolejny patent do wypróbowania :)

U mnie przez święta nie zdążyliśmy otworzyć żadnego słoika z bigosem,ale jak oczyścimy trochę lodówkę i opróżnimy słoiki z bigosem  to spróbuję coś upichcić w tym piekarniku :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582720
Udostępnij na innych stronach

 

 

mnie przez święta nie zdążyliśmy otworzyć żadnego słoika z bigosem
z doświadczenia nie robie bigosu na świeta - cały czas króluje kapustka wigilijna z grzybami  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.