Muski Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Chciał bym też (mam zamiar) do bigosu dodać rosołu po parzeniu wędzonego schabu.- dodać?NIE w sieciach - chorsznicka kapusta kiszona bio w lidlu 50% - obowiązkowo 50% białej świeżej kapusty kilka rodzajów mięs - obsmażanych , boczuś pieczony -bez wynalazków , mięsa tyle co kapusty - jest wtedy mięsny ( broń Boże parówki)obowiązkowo wino czerwone półwytrawne lub wytrawne - żadnych innych wywarów z wędzonek - Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Z bardzo dobrej książki, dla wiejskich zakładów gastronomicznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Stycznia 2018 A i " pamiętajcie dzieci bigos najlepszy na dzień trzeci" to powiedzenie zawsze funkcjonowało w moim domu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Oczywiście wino bardzo wskazane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) No panowie - A grzyby suszone? MUSZĄ być Bez wina przejdzie , bez grzybów ni huhuDo bigosu daję zawsze żeberka i lub kości od schabu - po rozgotowaniu wywalam gnatki , ale smak ze szpiku robi swoje Edytowane 3 Stycznia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Grzyby, to już rzecz gustu. Mogą także być suszone czy wędzone śliwki lub powidła śliwkowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja robie bigos bez grzybow. Nie narzeka na brak amatorow moj bigos. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie obowiązkowo suszone grzyby ,ale po obgotowaniu kroję je w drobne paseczki ,bo domownicy u mnie nie lubią grzybów i jeśli sa całe w bigosie to odkładają na bok talerza.Śliwki też dodaje .i trochę wędzonego boczku lub kości schabowych wędzonych.Doprawiam wędzoną papryką [odrobinę jeśli nie mam wędzonych kości ,czy boczku] Czasami też doprawiam przecierem pomidorowym. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dzięki za porady, mam jeszcze jedną zagwozdkę...jednak obawiam się, że jak napisze o co mi chodzi to zostanę zlinczowany heheMając kociołek 12l ile kupić w kg mięsa i kapusty zakładając proporcje około1:1 żebym nie zostawił zbyt dużo miejsca po opadnięciu i nie przesadził z ilością aż tak coby się nie zmieściło dp kociołka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Stycznia 2018 W podanych przepisach, masz ilość gotowego produktu. Po prostu sobie przelicz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Maxell ja zawsze muszę wszystko se komplikować Ile może ważyć 5litrów kapusty i 5litrów mięsa bo jak będę kupował to na wagę nie na litry Coś mi sie widzi, że bezpiecznie bedzie się zaopatrzyć w 5-6kg kapusty i 5kg mięsa. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Rutusowiec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Masz podane wagi produktów w kg, oraz uzysk. Jeśli masz kociołek 12 litrowy, to 3-3,5 takich porcji wystarczy. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Stycznia 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1968-objetosc-a-waga-miesa/"W wiaderku o pojemności 20 l można zmieścić 20-22 kg mięsa kl I Mięsa wp kl II już mniej może 15kg zależnie od zawartości tłuszczu a najmniej tłuszczu drobnego może 13 kg .Odliczając wolną przestrzeń w mieszałce by mięso nie wypadało z niej myślę że ta pojemność robocza będzie wynosiła gdzieś w granicach 35 kg. Pozdrawiam"Czyli w wiaderku 20 litrowym można zmieścić średnio (21+15)/2=18 kg mięsa bez smalcuCzyli na połowe wkładu kociołka 10/2 = 5 litrów potrzebuję 18/4 mięsa = 4,5 do 5kg mięsa ...a ile waży wiaderko 20l kapusty? ...żartowałem hejka - do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Ja co prawda nie robiłam nigdy bigosu w kociołku ,ale w normalnym garze zagotowuję kapustę i odlewam pierwszą wodę ,powtórnie zagotowuje i powtórnie odlewam do uzyskania lekko kwaskowego smaku.Wrzucam listki laurowe,ziele ang , obgotowane i pokrojone grzyby, kilka śliwek sól ,przyprawy[wegeta ] i obsmażone wcześniej pokrojone w niewielkie kawałki mięso .Golonkę jeśli dorzucam to w całości .Boczek idzie również przesmażony w kostkę.Gotuję na wolniutkim ogniu pierwszego dnia i zostawiam na noc. Drugiego dnia gotuję jeszcze do odparowania większości wodyi po ostatecznym doprawieniu przekładam do słoików i pasteryzuję .Dla mnie lepszy ze słoika niż mrożony.Mięska daje sporo ,ale bez przesady-nie w proporcji pół na pół... Edytowane 3 Stycznia 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Stycznia 2018 beatag z przepisu powyżej który załączył Maxell wynika, że kapusty powinno być w proporcji wagowej 2:1 wagi mięsaJa mięsa dam jednak nieznacznie więcej- kapusta i tak "opadnie"A co do kapusty: Zmieniając proporcje kapusty kwaszonej do kapusty białej zmieniamy kwaskowatość bigosu - o ile tak można to nazwać.Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Stycznia 2018 MÓJ DOMOWY PRZEPIS BY MOJA MAMA....3 kg kapusty białej, 3kg kapusty kiszonej , 3 kg mięsa (1 kg kiełbasy, 1 kg podsmażonego boczku, 1 kg podsmażonego wołowego gulaszu)....o reszcie małych dodatków nie wspomnę...chyba że komuś zależy... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja zaczynam robić bigos w dwóch garach; w jednym duszę słodką kapustę z podsmażonymi wcześniej mięsami, boczkiem i kiełbasą w drugim nieco obgotowuję kiszoną kapustę . Potem łączę i duszę codziennie przez kilka dni . Ubytek masy w trakcie obróbki termicznej wynosi według mnie prawie 40 % - tak na oko . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Stycznia 2018 ile kupić w kg... żebym nie zostawił zbyt dużo miejsca po opadnięciuNie zapomnij że trzeba zostawić miejsce do zamieszania. A bigos jak ma być "paradny" to kapusta:mięso jak 1:1. Kupując kapustę zwróć uwagę na to czy jest opisana jako kiszona czy kwaszona. Ma być kiszona. Co podsmażane to na smalcu. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Ja dusze kapustę kiszoną z nóżką świńską (najlepiej wędzona jak jest ) kości wędzone też okey .(na koniec obieram z mięsa i dodaję do bigosu) .Kapustę do kiszenia wyciskam z soku (usuwam nadmiar "kwaśnosci") dodaje do duszenia wody , sok można zostawić i trochę dodać jak dla kogoś za mało kwaśne. Nie dodaje białej . Jak jest prawie uduszona to dodaje mięsa/kiełbasy/ dodatki . Wędzone (boczek kiełbasa ) podsmażam z dodatkami (cebula , marchewka) Inne dodatki np grzyby śliwki wędzone , przyprawy nie podsmażam daje bezpośrednio do gara .I dalej duszę Przy bigosie oprócz składników równie ważny (moim zdaniem) jest czas powinno być wolno i gar (taki który trzyma ciepło) nie przypala Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja jak robię bigos to zużywam:2kg kapusty białej1kg kapusty kiszonejgarść suszonych śliwek2 garści suszonych grzybów2 duże kwaśne jabłkaok 2 kg pieczonych mięs (różnych, pozostałości po świętach, bo najlepszy bigos robi się po świętach)2 średnie cebule1/2 kiełbasy jałowcowej1/2 wędzonego boczku2 łyżki smalcu1 szklanka wytrawnego czerwonego wina5 łyżek koncentratu pomidorowego10 jagód jałowca10 ziaren ziela ang.10 ziaren pieprzu2-3 liście laurowe3-4 goździki2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka cukruszczypta kminkupierz mielonytrochę papryki mielonej.Gotować i przyprawiać wg sztuki kucharskiej, gotować, zamrażać i tak trzy razy - na czwarty dzień PYCHOTA. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Stycznia 2018 A ja robię bigos z trzech rodzaju kapusty: białej, czerwonej i kiszonej. Zainspirował mnie do tego :"Bigos wrocławski" znaleziony poprzez wujka Google. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Stycznia 2018 W każdym domu inny bigos Ja np. nie dodaje do bigosu kiełbasy.Bigos robię tylko z kiszonej ,którą zagotowuję 2-3 razy do uzyskania mało kwasnego smaku.Nie próbowałam nigdy z dodatkiem np. goździków ,ale wszystko przede mną Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ja jak robię bigos to zużywam: no to jest dobry przepis - robię podobnie KAŻDY bigos jest inny daję mniej grzybów - nie dodaję smalczyku - nie używamy w domu -( czasem zrobię smarówkę jak mam tłuszcz z gęsi lub kaczki).Bardzo często staram się oprócz różnych mięs dodawać różne kapusty świeże - nawet dodaję pekińską (trochę krócej się gotuje). Pomidory dodaję z własnego słoiczkowania - taki gęsty sos. Gotować i przyprawiać wg sztuki kucharskiej, gotować, zamrażać i tak trzy razy - na czwarty dzień PYCHOTA. wprawdzie nie zamrażam ale schładzam Pomysł zaczynam robić bigos w dwóch garach jest naprawdę wart skopiowania bo ja zwykle robie w dużym wysokim - a póżniej (na drugi dzień) przekładam do mniejszego.Świetny wychodzi pieczony w piekarniku w gęsiarce i nie wymaga mieszania Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Stycznia 2018 @Muski,No i kolejny patent do wypróbowania U mnie przez święta nie zdążyliśmy otworzyć żadnego słoika z bigosem,ale jak oczyścimy trochę lodówkę i opróżnimy słoiki z bigosem to spróbuję coś upichcić w tym piekarniku Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Stycznia 2018 mnie przez święta nie zdążyliśmy otworzyć żadnego słoika z bigosem z doświadczenia nie robie bigosu na świeta - cały czas króluje kapustka wigilijna z grzybami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12377-bigos/page/2/#findComment-582721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.