Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A co wy tacy złośliwi? Chyba czytacie za dużo Elektrody.pl

 

A Ty co ?,Szukasz drugiego dna  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-528717
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie słyszałam żeby kiełbasę polską wędzoną parzyć i jeszcze raz wędzić pochodzę z Bydgoszczy i tam ta kiełbas jest w każdym sklepie z wędlinami .Mój tato często wieszał ją na kaloryfer i wtedy wysychała pycha :) nie wiem jak teraz z wędlinami bo 20 lat temu to mogły trochę poleżeć w lodówce i nie były śmierdzące jak dziś po dwóch dniach :facepalm: dlatego tęsknimy do tych smaków .POZDRAWIAM

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529470
Udostępnij na innych stronach

Hejka Beata

Jak tam dziury na nakielskiej , zalatali juz :) ,a ryneczek na bloniach lubie tam robic zakupy jak jestem w Polsce na wakacjach.Polska wedzona powoli staje sie rarytasem ciezko dostepnym , chodzi mi o ta tradycyjna , jeszcze 20 lat temu bylo nie do pomyslenia by ja parzyc ale teraz sam uwazam ze to dobry pomysl , a to dlatego ze surowiec jest marnej jakosci , potezne farmy , antybiotyki , pasze z gmo itd wiec juz nie mozna byc pewnym surowca , no chyba ze ma sie dobre zrodla z niewielkego gospodarstwa gdzie swinki chowa sie tradycyjnie , ale jak pisalem taki surowiec to dzisiaj rarytas i kazda kelbaska z niego bedzie super .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529476
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie słyszałam żeby kiełbasę polską wędzoną parzyć i jeszcze raz wędzić pochodzę z Bydgoszczy i tam ta kiełbas jest w każdym sklepie z wędlinami .Mój tato często wieszał ją na kaloryfer i wtedy wysychała pycha :) nie wiem jak teraz z wędlinami bo 20 lat temu to mogły trochę poleżeć w lodówce i nie były śmierdzące jak dziś po dwóch dniach :facepalm: dlatego tęsknimy do tych smaków .POZDRAWIAM

A czy ja coś pisałem że ta polska to wędzona? Nie ,nie wędzona tylko surowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529894
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy ja coś pisałem że ta polska to wędzona? Nie ,nie wędzona tylko surowa.

Jak nie wędzona, to jaka?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529896
Udostępnij na innych stronach

....miro - może istnieje coś takiego w kamiennych górach jak polska surowa surowa, a my po prostu nieoświeceni jesteśmy.... :facepalm:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529898
Udostępnij na innych stronach

Kolega się chyba pogubił, ale każdemu się zdarzy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-529908
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy ja coś pisałem że ta polska to wędzona? Nie ,nie wędzona tylko surowa.

Wędzona surowa.

Wędzenie - w temp. ok 55 st.C nie pozbawia mięsa surowości.

Celem wędzenia jest nasączenie wyrobów aromatem dymu.

Dopiero obróbka termiczna pozbawia mięso surowości.

Obróbkę taką można przeprowadzić w wędzarni, po uprzednim uwędzeniu, poprzez pieczenie.

Można też wyroby po wędzeniu sparzyć w wodzie.

Kiełbasa polska to typowy wyrób wędzony surowy.

Chyba, że pod tą nazwą rozumiesz każdą kiełbasę wytworzoną w Polsce :D 


Kiełbasa nie wędzona i surowa to kiełbasa biała.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-530129
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa biała.

Ewentualnie różowa lub szara :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-530130
Udostępnij na innych stronach

No nic. W tamtym roku mnie skrytykowaliście. W Grudniu kupuje pół świni , więc trzeba będzie coś powędzić. Teraz ściśle zastosuje się do przepisów na forum.

ja radzę jednak trochę poczytać a potem tak jak napisałeś ZASTOSOWAĆ SIĘ do porad z forum !

Eanna podała konkretnie i krótko odpowiedź :D

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-531296
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale nic nie napiszę co i jak. Widzę że waszą pasją jest naśmiewanie się.

To nie tak. Przeczytaj uważnie swoje posty. Już sam tytuł tematu nijak sie ma do technologii. Kto pekluje gotową kiełbasę??? Chcesz zrobić kiełbasę z kiełbasy?

Po podanej cenie wnioskuję, iż kupiłeś Kiełbasę Polską (bardzo dobra), która ma  być wędzona i surowa. Taka technologia jej produkcji.

Gotowych kiełbas, czy to wedzone, czy surowe NIE PEKLUJEMY powtórnie, gdyż mięso uzute do ich produkcji zostało juz wcześniej zapeklowane. Co najwyżej, możesz kupić w sklepie kiełbasę surową białą i ją sobie uwędzić, a następnie sparzyć, lub od razu po zakupie sparzyć.

Następnym razem, biorąc się za produkcję masarską POCZYTAJ CHOĆ PODSTAWY TECHNOLOGII OBRÓBKI MIĘSA!!! mamy tego na forum bardzo dużo. Przeanalizuj również jeden z wybranych przepisów branżowych, w których krok po kroku podane masz czynności, jakie należy wykonać, by uzyskać dobry i smaczny produkt.

Na pewno nie powinieneś sie na nikogo obrażać, gdyż to Ty dałeś "trochę ciała". :D

Pytaj, pyatj i jeszcze raz pytaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-531654
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja już dałem swoje mięsa do peklowania. Ale nic nie napiszę co i jak.

 

Ty chyba jakiś wrażliwy jesteś jak ..............nie napiszę kto bo się jeszcze obrażą :D .Weź się chłopie za naukę a później zadawaj pytania jak już będziesz znał podstawy.Jak chcesz to mogę Ci pomóc, naprowadzić na właściwe tory, ale na PW, . 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12437-peklowanie-szynki-razem-z-kie%C5%82bas%C4%85/page/2/#findComment-531662
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.