daniel1886 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie.W tym temacie będę prezentował moje wyroby, nie będę wnikał w szczegóły bo większość przepisów i porad znalazłem w innych działach na forum. Staram się żeby wszystkie składniki były naturalne. Szukam starych przepisów i dbam aby ich przestrzegać. Oto moje początki z suszeniem mięska: A tu już druga edycja, No cóż trza próbować: No i kolejne dojrzewające : Moja pierwsza kielbasa "Kiełbasa Pradziada 1896": I kolejna jej edycja z sporą porcją pieprzu 14g/3kg : Coś na tegoroczne święta Bożego narodzenia i mam nadzieję na sylwestrową noc: Edytowane 20 Grudnia 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Mocny start owacje na stojąco Daniel! Brawo TY Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Staram się jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pytałeś o osłonki-kupuję w sklepie w Rumihttp://r.search.yahoo.com/_ylt=A7x9UkxH0XZWPisAV9VfiAx.;_ylu=X3oDMTByZWJ1c203BHNlYwNzcgRwb3MDMgRjb2xvA2lyMgR2dGlkAw--/RV=2/RE=1450656200/RO=10/RU=http%3a%2f%2fnomart.redcart.pl%2f/RK=0/RS=vsAEebcG2luZ1DEjVKKGhRVpBlY-Koledzy narzekają na te osłonki ale mnie jeszcze nigdy nie zawiodły.Możesz dobre zakupić w sklepie wysyłkowym u Miro lub "Dobrym Smaku " Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Znalazłem sklep Nomart w Rumi ale sąsiedzie link, który podałeś nie działa właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Super. Muszę zacząć eksperymenty z suszonymi wędlinami Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Taki pomysł na noworoczny stół. Dodam tylko, że kapustę sam kiszę składniki:kapusta kiszona, cebula, mięsko z wędzonych żeberek, plasterki kiełbaski, jabłko, pieprz, sól, kminek. Polecam takie jadło daje super energie w mroźne dni. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Polecam takie jadło daje super energie w mroźne dni. Ja dzisiaj z rana tak przed południem zjadłem michę żurku z białą kiełbachą i też zadziałało . Twoje jedzonko w moim guście ale bez jabłuszka bym sobie zrobił :D Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witam po rocznej przerwie .....skromna fotorelacja z trzech dni wędzenia. < drewno olcha, buk, wiśnia(nie użyłem jej)I wypalanie wędzarni:II faza osuszanie około 36h:III wędzenie około 70h:IV degustacja po kilku dniach: kiełbasa to biała z masą czosnku, sparzona służyła za przekąskę podczas tych 3 dni :-) edit:dodam tylko, że peklowane na mokro 13dni z minimalną ilością soli, nie lubię słonego. Bigos na wędzonych żebrach jest boski :-) Edytowane 11 Grudnia 2016 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Szybka sobotnia akcja i wyszło super. Udka parzone przed wędzeniem około 30minut do temperatury 75°C . Wędzone w gorącym gęstym dymie temperatura 70°C do 100°C 3 godzinki Edytowane 26 Listopada 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2017 Nie wyszły suche? jak wędziłeś podjeżdżając pod 100-kę? Jak dla mnie upiekłeś to co było już sparzone. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2017 Skórka bardzo sucha ale środek ok. Też myślę, że to bardziej upieczone niż uwędzone, zależało mi na czasie a nie mam doświadczenia z drobiem i wędzeniem na gorąco. Pomysł powstał gdy w markecie widziałem udka wędzone, no i poszło Na zagrychę była rewelacja :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2017 Sparz w rosołku jak poprzednio , potem jak wystygną osusz w wędzarni i wędź w 50-55º do koloru - Piszesz, że Ci się śpieszyło - w tym czasie co podałeś uwędzisz normalnie i nie będzie suche. Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Marca 2018 Urlop za 2017 trzeba wykorzystać. Postanowiłem uzupełnić zapasy drewna do dymienia Dawno nie robiłem żadnej kiełbasy więc postanowiłem popełnić Kiełbasę chłopską. Ilość wsadu 6kg, proporcje tak jak w przepisie z minimalnie większą dawką czosnku.Poniżej wersja parzona wedle przepisu .A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopni. Cieszy mnie bardzo, że w końcu nauczyłem się zakańczać kiełbasy patykiem. Następnym razem pójdzie o wiele szybciej Korzystałem z poradnika: https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1146-zakanczanie-kielbas-patyczkiem-tzw-flokowanienie było latwo z tych obrazków się nauczyć ale dałem rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2018 Ładny zapas drewna za dwa lata będzie dobre do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Marca 2018 A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopni. Wg mnie kiełbaska w tej wersji jest nadal surowa. To widać po kolorze.W wyniku podpiekania kiełbasa powinna uzystać w środku 68 st.C a trudno spodziewać się tego efektu po 45min w 70 st.C.Ja podpiekam kiełbasę w 90st, przy zwiekszonej wilgotności, aż kiełbaska stwardnieje, co świadczy o denaturacji białek.Czyli nie na czas ale "na rękę".Nie wbijam termometru bo taki kawałek jest stracony; wyciekną z niego soki.Jednak początkujący powinni to robić z termometrem aby obznajomić się z procesem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) nie było latwo z tych obrazków się nauczyć ale dałem radeTrzeba było zajrzeć tutaj, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=499782. A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopniTa kiełbasa jest surowa, ale jak takie lubisz. Edytowane 6 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Marca 2018 Daniel, możesz opisać jak zrobiłeś tą szyneczkę? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Marca 2018 Postanowiłem uzupełnić zapasy drewna do dymienia dla mnie do dymienia na jakieś 100 lat - biorąc pod uwagę ,że zużywam na 1 wędzenie ok 2-4 litrów zrębek + dodatek zszatkowanych malin lub porzeczki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Marca 2018 Brawo Daniel, piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) EAnna i Arkadiusz kiełbasę sparzyłem do 72C w środku. Następnym razem termometr wkuwam w wędzarni i podpiekam. Muszę tylko kupić coś bezprzewodowego żeby nie trza otwierać bo dymu szkoda :-) może polecicie jakiś sprawdzony model termometru? Witt to nie szyneczka tylko boczek, przepis z głowy bo niestety nie spisałem:kawałek mięsa obtaczamy w cukrze i chowamy na 24h w lodówce(wysokie naczynie bo soki wyjdą), po tym czasie wyjąć opłukać cukier i osuszyć ręcznikami papierowymi następnie obtoczyć w peklosoli i soli kamiennej do lodówki na 24h, wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w przyprawach lub nie. Kawałki pakujemy do pończochy i wieszamy w chłodne ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie i już[Dodano: 11 mar 2018 - 13:35]Próba zrobienia wędzonego boczku w trybie "ekspresowym". Solanka 90g soli / 400ml wody / 1000g mięsa po 4 nastrzyki w każdy kawałek, czas moczenia 24 godziny ociekanie jakieś 3h osuszanie w wędzarni 1h, wędzenie ciepłym gęstym dymem 3,5h do koloru (wiśnia + olcha). Po wyjęciu parzenie i już. Pierwszy raz w życiu stosowałem strzykawkę i robiłem mięso bez przypraw w tak krótkim czasie. Zazwyczaj mięso trafia do solanki na minimum 13dni bez jakichkolwiek zastrzyków. Wynik:Pychota szczególnie na ciepło :-) następnym razem 15% mniej soli Edytowane 11 Marca 2018 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Kurdę byłem w piątek u fryzjera na przeciwko Twojego składu drewna, gdybym wiedział, to bym wpadł na małą degustację Piękne wyroby, wyglądają bardzo smacznie. Z tym flokowaniem też mam problem i z obrazków nie mogę tego zakumać. Edytowane 11 Marca 2018 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Marca 2018 Takie tam na Wielkanoc 2018, podpiekane w wędzarni z termometrem :-)Jedną karkówkę musiałem posmakować i zobaczyć kolorek:podpiekałem pierwszy raz i chyba już zawsze będę tak robił. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnych świąt Wielkanocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Marca 2018 Poszło pięknie. Bardzo mi się podobają. To na ostatnim zdjęciu to nie jest czasem szynka, a nie tak jak piszesz karkówka?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Marca 2018 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.