Skocz do zawartości

Daniel1886 i jego dzieła


daniel1886

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W tym temacie będę prezentował moje wyroby, nie będę wnikał w szczegóły bo większość przepisów i porad znalazłem w innych działach na forum. Staram się żeby wszystkie składniki były naturalne. Szukam starych przepisów i dbam aby ich przestrzegać.

 

Oto moje początki z suszeniem mięska:

 

post-75953-0-08593200-1450621365_thumb.jpg

post-75953-0-94910800-1450621404_thumb.jpg

post-75953-0-66464300-1450621410_thumb.jpg

post-75953-0-13212200-1450621416_thumb.jpg

post-75953-0-66814600-1450621422_thumb.jpg

 

A tu już druga edycja, No cóż trza próbować:

 

post-75953-0-00105100-1450621523_thumb.jpg

post-75953-0-48754800-1450621528_thumb.jpg

post-75953-0-04151400-1450621535_thumb.jpg

post-75953-0-95210900-1450621541_thumb.jpg


No i kolejne dojrzewające :

post-75953-0-18858800-1450622077_thumb.jpg

post-75953-0-08229600-1450622083_thumb.jpg

post-75953-0-63239300-1450622088_thumb.jpg

post-75953-0-20611400-1450621515_thumb.jpg

 

Moja pierwsza kielbasa "Kiełbasa Pradziada 1896":

post-75953-0-14006900-1450622209_thumb.jpgpost-75953-0-61788000-1450622214_thumb.jpg

 

 

 

I kolejna jej edycja z sporą porcją pieprzu 14g/3kg :

post-75953-0-94459700-1450622296_thumb.jpgpost-75953-0-35310000-1450622302_thumb.jpg

 

 

 

Coś na tegoroczne święta Bożego narodzenia i mam nadzieję na sylwestrową noc:

post-75953-0-48429900-1450623033_thumb.jpg

post-75953-0-70012600-1450623038_thumb.jpg

post-75953-0-57058000-1450623044_thumb.jpg

post-75953-0-96791800-1450623049_thumb.jpg

post-75953-0-87249000-1450623054_thumb.jpg

post-75953-0-28686400-1450623060_thumb.jpg

post-75953-0-18221300-1450623066_thumb.jpg

post-75953-0-30123100-1450623071_thumb.jpg

post-75953-0-62312600-1450623076_thumb.jpg

post-75953-0-73297700-1450623081_thumb.jpg

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytałeś o osłonki-kupuję w sklepie w Rumi

http://r.search.yahoo.com/_ylt=A7x9UkxH0XZWPisAV9VfiAx.;_ylu=X3oDMTByZWJ1c203BHNlYwNzcgRwb3MDMgRjb2xvA2lyMgR2dGlkAw--/RV=2/RE=1450656200/RO=10/RU=http%3a%2f%2fnomart.redcart.pl%2f/RK=0/RS=vsAEebcG2luZ1DEjVKKGhRVpBlY-

Koledzy narzekają na te osłonki ale mnie jeszcze nigdy nie zawiodły.Możesz dobre zakupić w sklepie wysyłkowym u Miro lub "Dobrym Smaku "

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Taki pomysł na noworoczny stół. Dodam tylko, że kapustę sam kiszę :D

składniki:

kapusta kiszona, cebula, mięsko z wędzonych żeberek, plasterki kiełbaski, jabłko, pieprz, sól, kminek.

 

post-75953-0-83193500-1451650907_thumb.jpgpost-75953-0-51115600-1451650883_thumb.jpgpost-75953-0-89385800-1451650889_thumb.jpgpost-75953-0-81728300-1451650895_thumb.jpgpost-75953-0-49723900-1451650901_thumb.jpg

 

Polecam takie jadło daje super energie w mroźne dni.

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam takie jadło daje super energie w mroźne dni.

 

 

Ja dzisiaj z rana tak przed południem :D  zjadłem michę żurku z białą kiełbachą i też zadziałało . :D   Twoje jedzonko w moim guście ale bez jabłuszka bym sobie zrobił :D :D

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam 

po rocznej przerwie .....

skromna fotorelacja z trzech dni wędzenia. 

post-75953-0-11936200-1481460203_thumb.jpg < drewno olcha, buk, wiśnia(nie użyłem jej)

I wypalanie wędzarni:

post-75953-0-24024900-1481459948_thumb.jpg

post-75953-0-49984400-1481460020_thumb.jpg

II faza osuszanie około 36h:

post-75953-0-63595400-1481460046_thumb.jpg

III wędzenie około 70h:

post-75953-0-42607900-1481460153_thumb.jpgpost-75953-0-02462700-1481460371_thumb.jpgpost-75953-0-60138600-1481460344_thumb.jpgpost-75953-0-12644500-1481460356_thumb.jpg

IV degustacja po kilku dniach:

post-75953-0-98108900-1481460465_thumb.jpgpost-75953-0-62832500-1481460476_thumb.jpgpost-75953-0-06398100-1481460488_thumb.jpgpost-75953-0-96609900-1481460498_thumb.jpgpost-75953-0-60291000-1481460510_thumb.jpg

 

kiełbasa to biała z masą czosnku, sparzona służyła za przekąskę podczas tych 3 dni :-)

 

edit:

dodam tylko, że peklowane na mokro 13dni z minimalną ilością soli, nie lubię słonego. Bigos na wędzonych żebrach jest boski :-)

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Skórka bardzo sucha ale środek ok. Też myślę, że to bardziej upieczone niż uwędzone, zależało mi na czasie a nie mam doświadczenia z drobiem i wędzeniem na gorąco. Pomysł powstał gdy w markecie widziałem udka wędzone, no i poszło Na zagrychę była rewelacja :-) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sparz w rosołku jak poprzednio , potem jak wystygną osusz w wędzarni i wędź w 50-55º  do koloru - Piszesz, że Ci się śpieszyło - w tym czasie co podałeś uwędzisz normalnie i nie będzie suche. Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Urlop za 2017 trzeba wykorzystać. Postanowiłem uzupełnić zapasy drewna do dymienia :)

post-75953-0-28951700-1520318894_thumb.jpg

 

Dawno nie robiłem żadnej kiełbasy więc postanowiłem popełnić Kiełbasę chłopską. Ilość wsadu 6kg, proporcje tak jak w przepisie z minimalnie większą dawką czosnku.

post-75953-0-99254500-1520319086_thumb.jpg

Poniżej wersja parzona wedle przepisu .

post-75953-0-36924200-1520319168_thumb.jpg

A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopni.

post-75953-0-12439700-1520319182_thumb.jpg

 

Cieszy mnie bardzo, że w końcu nauczyłem się zakańczać kiełbasy patykiem. Następnym razem pójdzie o wiele szybciej   Korzystałem z poradnika: https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1146-zakanczanie-kielbas-patyczkiem-tzw-flokowanienie było latwo z tych obrazków się nauczyć ale dałem rade

post-75953-0-23694000-1520319062_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopni.
 

Wg mnie kiełbaska w tej wersji jest nadal surowa. To widać po kolorze.

W wyniku podpiekania kiełbasa powinna uzystać w środku 68 st.C a trudno spodziewać się tego efektu po 45min w 70 st.C.

Ja podpiekam kiełbasę w 90st, przy zwiekszonej wilgotności, aż kiełbaska stwardnieje, co świadczy o denaturacji białek.

Czyli nie na czas ale "na rękę".

Nie wbijam termometru bo taki kawałek jest stracony; wyciekną z niego soki.

Jednak początkujący powinni to robić z termometrem aby obznajomić się z procesem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie było latwo z tych obrazków się nauczyć ale dałem rade

Trzeba było zajrzeć tutaj, 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=499782.

 

A tutaj moja wariacja i wersja podpiekana w wędzarni 45minut w temperaturze 70 stopni

Ta kiełbasa jest surowa, ale jak takie lubisz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Postanowiłem uzupełnić zapasy drewna do dymienia
:facepalm:  :thumbsup:  :clap: ​ dla mnie do dymienia na jakieś 100 lat - biorąc pod uwagę ,że zużywam na 1 wędzenie ok 2-4 litrów zrębek + dodatek zszatkowanych malin lub porzeczki 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna i Arkadiusz kiełbasę sparzyłem do 72C w środku. Następnym razem termometr wkuwam w wędzarni i podpiekam. Muszę tylko kupić coś bezprzewodowego żeby nie trza otwierać bo dymu szkoda :-) może polecicie jakiś sprawdzony model termometru?

 

Witt to nie szyneczka tylko boczek, przepis z głowy bo niestety nie spisałem:

kawałek mięsa obtaczamy w cukrze i chowamy na 24h w lodówce(wysokie naczynie bo soki wyjdą), po tym czasie wyjąć opłukać cukier i osuszyć ręcznikami papierowymi następnie obtoczyć w peklosoli i soli kamiennej do lodówki na 24h, wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w przyprawach lub nie. Kawałki pakujemy do pończochy i wieszamy w chłodne ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie i już


[Dodano: 11 mar 2018 - 13:35]

Próba zrobienia wędzonego boczku w trybie "ekspresowym". Solanka 90g soli / 400ml wody / 1000g mięsa po 4 nastrzyki w każdy kawałek, czas moczenia 24 godziny ociekanie jakieś 3h osuszanie w wędzarni 1h, wędzenie ciepłym gęstym dymem 3,5h do koloru (wiśnia + olcha). Po wyjęciu parzenie i już.  Pierwszy raz w życiu stosowałem strzykawkę i robiłem mięso bez przypraw w tak krótkim czasie. Zazwyczaj mięso trafia do solanki na minimum 13dni bez jakichkolwiek zastrzyków.  Wynik:

post-75953-0-05173000-1520771625_thumb.jpgpost-75953-0-63290100-1520771633_thumb.jpg

Pychota szczególnie na ciepło :-) następnym razem 15% mniej soli

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurdę byłem w piątek u fryzjera na przeciwko Twojego składu drewna, gdybym wiedział, to bym wpadł na małą degustację :) Piękne wyroby, wyglądają bardzo smacznie. Z tym flokowaniem też mam problem i z obrazków nie mogę tego zakumać.

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Takie tam na Wielkanoc 2018, podpiekane w wędzarni z termometrem :-)

post-75953-0-15382000-1522390240_thumb.jpgpost-75953-0-78465700-1522390274_thumb.jpgpost-75953-0-07015300-1522390315_thumb.jpg

Jedną karkówkę musiałem posmakować i zobaczyć kolorek:

post-75953-0-77734300-1522390407_thumb.jpg

podpiekałem pierwszy raz i chyba już zawsze będę tak robił.

 

Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnych świąt Wielkanocnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.