WiRo Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam na forum po raz pierwszy.Zapragnąłem zrobić mortadelę podobną do tej jaką uwielbiałem w latach 70-tych, a o której teraz mogę tylko pomarzyć.W przepisach znalazłem ten temat. Mam tylko problem z peklowaniem mięsa ponieważ autor odsyła do wcześniejszych przepisów jak peklować. Przeglądnąłem kilkanaście wpisów po dacie dodania i nic.Proszę o pomoc, czy to ma przebiegać na sucho czy mokro i w jakim czasie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Proszę o pomoc, czy to ma przebiegać na sucho czy mokro i w jakim czasie?Witaj, to trzeba zacząć od podstaw. Od razu jak to mówią: "Krakowa nie zbudowano" Zacznij tutaj: http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Możesz też jeszcze zapisać się na kurs, to niepowtarzalna okazja aby nauczyć podstaw pod fachowym okiem DZIADKA i Bagno oraz wykonać wspólnie z SiB swoje pierwsze kiełbasy. http://szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen Edytowane 13 Lutego 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2016 Wszystkie kiełbasy robimy z mięsa peklowanego na sucho, wcześniej pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki. Peklowanie peklosolą w temp. 4-8 st.C trwa zwykle 2 doby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiRo Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2016 Wszystkie kiełbasy robimy z mięsa peklowanego na sucho, wcześniej pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki. Peklowanie peklosolą w temp. 4-8 st.C trwa zwykle 2 doby. Dzięki za odpowiedź Maxell.Proszę, podaj mi jeszcze ile średnio peklosoli na kg. Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2016 Nooo, lekka przesada. na pewno nie 50 g/kg.Na forum przyjęta jest ilość od 18 do 20 g/kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg).No to w dobre miejsce trafileś, bo tu możesz uzyskać fachową wiedzę. Proces produkcyjny też Ci podać, czy znasz? Jakby co to tutaj: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona Edytowane 13 Lutego 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiRo Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lutego 2016 Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg).No to w dobre miejsce trafileś, bo tu możesz uzyskać fachową wiedzę. Proces produkcyjny też Ci podać, czy znasz? Jakby co to tutaj: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona Jak już Jesteś taki dowciapny to czemu nie, może będzie zjadliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jak już Jesteś taki dowciapny to czemu nie, może będzie zjadliwa. Zapragnąłem zrobić mortadelę podobną do tej jaką uwielbiałem w latach 70-tych, a o której teraz mogę tylko pomarzyć.To właśnie taka o jaką Ci chodzi. P.S. Owszem, uchodzę za dowcipnego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiRo Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. ZAMYKAM temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. ZAMYKAM tematPowodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Maja 2017 Biorę się za zrobienie mortadeli. Ponieważ nie chcę mieć w mortadeli słoniny pokrojonej w kostkę, będę słoninę mielił. I tu pytanie, czy mielić ją również 2 razy na sitku 2 mm jak wszystko, czy wystarczy 1 raz. Jest coś, na co muszę zwrócić szczególną uwagę podczas produkcji mortadeli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2017 I tu pytanie, czy mielić ją również 2 razy na sitku 2 mm jak wszystko, czy wystarczy 1 raz. A jak stoi w recepturach? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) W tym przypadku jeśli nie chcesz mieć słoniny pokrojonej w kostkę w mortadeli to tej słoniny w ogóle nie dajesz.Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na temperaturę farszu,która powinna wynosić od 10 do 15 stopni. Edytowane 11 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Maja 2017 w PW 16 jest kostka 6 mm a w linku napisane że zmielić http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2017 a w linku napisane że zmielić nie miel - wyjdzie ci dodatek smalcu albo zrób kosteczkę albo daj więcej podgardla - Arek Ci powiedział najlepiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2017 Przeczytaj jeszcze raz dokładnie ten link tam się mieli podgardle i tłuszcz drobny .Słonina jest tylko dodatkiem imożesz bo pominąć i nic nie dokładaj Trzymaj się przepisu bez słoniny Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2017 wszystko jasne, dziękuję za rady [Dodano: 11 maj 2017 - 10:16] Przeczytaj jeszcze raz dokładnie ten link tam się mieli podgardle i tłuszcz drobny .Słonina jest tylko dodatkiem i możesz bo pominąć i nic nie dokładaj Trzymaj się przepisu bez słoninyczytałem jest coś takiego Słonina krajana w kostkę o krawędzi 6 mm (może być również puszczona przez maszynkę, jeśli ktoś nie lubi słoniny w takiej postaci w kiełbasie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) może być również puszczona przez maszynkęDla mnie znaczy, że przez siatkę 6. Edytowane 11 Maja 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2017 Też mi się wydaje że przez siatkę 6 mm, bo gdyby była kutrowana, to chyba trzeba by dodać stabilizator. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Zajrzyj do 16 jak tam jest powiedziane bo wydaje mi się że to przepuszczenie przez maszynkę to jest niezgodne z przepisem. Ja już powiedziałem Ci co masz zrobić. Pominąć tą słoniną, a Ty zrobisz jak uważasz a podpowiedzi kolegów żebyś tą słoninę dodawał i mielił są błędne bo to jest tylko po to żeby był ładny przekrój.To nie zmienia smaku ani konsystencji tej mortadeli. Dodanie tej słoniny spowoduje to że w emulsji będziesz miał za dużo tłuszczu i może Ci to emulsja popłynąć ale rób jak chcesz. Edytowane 11 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Maja 2017 Arkadiuszu, ja jej nie dodam, jak radziłeś, ale dyskusja potoczyła się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Maja 2017 Arkadiuszu, ja jej nie dodam, jak radziłeś No i dobrze bo koledzy chyba nie odróżniają co to znaczy pokroić w kostkę 6 mm a co zmielić na sitku 6 mm.Słonina krojona w tym wypadku jest dodawana dla uzyskania głównie efektu wizualnego.Zmielenie tej słoniny na sitku spowoduje zmianę składu emulsji w kierunku zwiększenia zawartości tłuszczu. ale dyskusja potoczyła się dalej Gdyby ktoś z własnej inicjatywy nie dopisał ,że można zmielić nie było by dyskusji bo przepis z PW 16 tego nie przewiduje Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Maja 2017 No i dobrze bo koledzy chyba nie odróżniają co to znaczy pokroić w kostkę 6 mm a co zmielić na sitku 6 mm No i znowu wszystko przez Maxella. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Maja 2017 No i znowu wszystko przez Maxella. Ktoś musi być winny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Maja 2017 Dodatkiem w "wypelnieniu" mortadeli mozna uzyc suszonej papryki w platkach, pieczarek marynowanych, suszonych pomidorow albo pistacji.. ☺☺☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.