Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum po raz pierwszy.

Zapragnąłem zrobić mortadelę podobną do tej jaką uwielbiałem w latach 70-tych, a o której teraz mogę tylko pomarzyć.

W przepisach znalazłem ten temat. Mam tylko problem z peklowaniem mięsa ponieważ autor odsyła do wcześniejszych przepisów jak peklować. Przeglądnąłem kilkanaście wpisów  po dacie dodania i nic.

Proszę o pomoc, czy to ma przebiegać na sucho czy mokro i w jakim czasie?

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/
Udostępnij na innych stronach

Proszę o pomoc, czy to ma przebiegać na sucho czy mokro i w jakim czasie?

Witaj, to trzeba zacząć od podstaw. Od razu jak to mówią: "Krakowa nie zbudowano" :D

 

Zacznij tutaj:

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

 

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

 

Możesz też jeszcze zapisać się na kurs, to niepowtarzalna okazja aby nauczyć podstaw pod fachowym okiem DZIADKA i Bagno oraz wykonać wspólnie z SiB swoje pierwsze kiełbasy.

 

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/oferta-szkolen

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475503
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie kiełbasy robimy z mięsa peklowanego na sucho, wcześniej pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki. Peklowanie peklosolą w temp. 4-8 st.C trwa zwykle 2 doby. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475504
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie kiełbasy robimy z mięsa peklowanego na sucho, wcześniej pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki. Peklowanie peklosolą w temp. 4-8 st.C trwa zwykle 2 doby. 

Dzięki za odpowiedź Maxell.

Proszę, podaj mi jeszcze ile średnio peklosoli na kg. Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475511
Udostępnij na innych stronach

Nooo, lekka przesada. :D na pewno nie 50 g/kg.

Na forum przyjęta jest ilość od 18 do 20 g/kg.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475514
Udostępnij na innych stronach

Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg).

No to w dobre miejsce trafileś, bo tu możesz uzyskać fachową wiedzę. Proces produkcyjny też Ci podać, czy znasz?  :)

Jakby co to tutaj:  http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475515
Udostępnij na innych stronach

 

Spotykam się z różnymi ilościami ( 13 - 50g / kg).

No to w dobre miejsce trafileś, bo tu możesz uzyskać fachową wiedzę. Proces produkcyjny też Ci podać, czy znasz?  :)

Jakby co to tutaj:  http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona

 

Jak już Jesteś taki dowciapny to czemu nie, może będzie zjadliwa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475522
Udostępnij na innych stronach

Jak już Jesteś taki dowciapny to czemu nie, może będzie zjadliwa.

 

 

Zapragnąłem zrobić mortadelę podobną do tej jaką uwielbiałem w latach 70-tych, a o której teraz mogę tylko pomarzyć.

To właśnie taka o jaką Ci chodzi.  :)

P.S. Owszem, uchodzę za dowcipnego.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475523
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

 

ZAMYKAM temat

Powodzenia. :thumbsup:  Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-475532
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Biorę się za zrobienie mortadeli.

Ponieważ nie chcę mieć w mortadeli słoniny pokrojonej w kostkę, będę słoninę mielił.

I tu pytanie, czy mielić ją również 2 razy na sitku 2 mm jak wszystko, czy wystarczy 1 raz.

Jest coś, na co muszę zwrócić szczególną uwagę podczas produkcji mortadeli ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551099
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tu pytanie, czy mielić ją również 2 razy na sitku 2 mm jak wszystko, czy wystarczy 1 raz.

A jak stoi w recepturach? :rolleyes:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551113
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku jeśli nie chcesz mieć słoniny pokrojonej w kostkę w mortadeli to tej słoniny w ogóle nie dajesz.

Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na temperaturę farszu,która powinna wynosić od 10 do 15 stopni.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551117
Udostępnij na innych stronach

 

 

a w linku napisane że zmielić
nie miel - wyjdzie ci dodatek smalcu :facepalm: ​ albo zrób kosteczkę albo daj więcej podgardla - Arek Ci powiedział najlepiej  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551124
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie ten link tam się mieli podgardle i tłuszcz drobny .Słonina jest tylko dodatkiem i

możesz bo pominąć i nic nie dokładaj Trzymaj się przepisu bez słoniny

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551128
Udostępnij na innych stronach

wszystko jasne, dziękuję za rady

[Dodano: 11 maj 2017 - 10:16]

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie ten link tam się mieli podgardle i tłuszcz drobny .Słonina jest tylko dodatkiem i

możesz bo pominąć i nic nie dokładaj Trzymaj się przepisu bez słoniny

czytałem

jest coś takiego

Słonina krajana w kostkę o krawędzi 6 mm (może być również puszczona przez maszynkę, jeśli ktoś nie lubi słoniny w takiej postaci w kiełbasie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551135
Udostępnij na innych stronach

może być również puszczona przez maszynkę

Dla mnie znaczy, że przez siatkę 6. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551136
Udostępnij na innych stronach

Zajrzyj do 16 jak tam jest powiedziane bo wydaje mi się że to przepuszczenie przez maszynkę to jest niezgodne z przepisem. Ja już powiedziałem Ci co masz zrobić. Pominąć tą słoniną, a Ty zrobisz jak uważasz a podpowiedzi kolegów żebyś tą słoninę dodawał i mielił są błędne bo to jest tylko po to żeby był ładny przekrój.To nie zmienia smaku ani konsystencji tej mortadeli. Dodanie tej słoniny spowoduje to że w emulsji będziesz miał za dużo tłuszczu i może Ci to emulsja popłynąć ale rób jak chcesz. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551142
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu, ja jej nie dodam, jak radziłeś

 

No i dobrze bo koledzy chyba nie odróżniają co to znaczy pokroić w kostkę 6 mm a co zmielić na sitku 6 mm.Słonina krojona w tym wypadku jest dodawana dla uzyskania głównie efektu wizualnego.Zmielenie tej słoniny na sitku spowoduje zmianę składu emulsji w kierunku zwiększenia zawartości tłuszczu.

 

 

 

ale dyskusja potoczyła się dalej
 

 

Gdyby ktoś z własnej inicjatywy nie dopisał ,że można zmielić nie było by dyskusji bo przepis z PW 16 tego nie przewiduje

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551181
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i dobrze bo koledzy chyba nie odróżniają co to znaczy pokroić w kostkę 6 mm a co zmielić na sitku 6 mm

 

No i znowu wszystko przez Maxella. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551183
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i znowu wszystko przez Maxella.  

 

Ktoś musi być winny. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551184
Udostępnij na innych stronach

Dodatkiem w "wypelnieniu" mortadeli mozna uzyc suszonej papryki w platkach, pieczarek marynowanych, suszonych pomidorow albo pistacji.. ☺☺☺
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12669-mortadela/#findComment-551192
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.