Gość ChefPaul Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Używam misek ze stali nierdzewnej lub naczyń kamionkowych (do peklowania szynek z kością z uwagi na ich rozmiar mam wanienkę z tworzywa które nie reaguje z solą).Jakich naczyń używacie :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Po zapoznaniu się z Twoimi zdjęciami na Twojej stronce, zakupiłem takie same miski ze stali nierdzewnej. Mam kilka wielkości, świetnie się w nich pekluje i nie tylko. Do peklowania boczku używam kamionkowego garnka który jest wysoki i o małej średnicy, Do szynki mam plastykową wanienkę. PozdrawiamPapcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leoncjo1 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2006 tylko kamionkowe naczynia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2006 Mam takie pytanie w kwestii naczyń do peklowania. Nierdzewne, kamionki, wanienki. Wszystko doskonałe.Tylko jak tu zapeklowac latem kiedy temp. w domu jest powyżej 20 stopni, mieszkam w bloku i nie mam chłodnej piwniczki na działce.? Uprzedzam ew. odpowiedzi; jak do lodowki włożyć kamienny garnek z kilkoma szynkami i wanienkę z boczkiem? Która połka to wytrzyma? A co z artykułami które na co dzień trzymam w lodówce.Czekam na odpowiedź i rady.MirekB Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2006 Masz rację, tutaj jest problem, no cóż trzeba peklować w małych kawałkach, np. ja ostatnio peklowałem szynkę 1,8kg w garczku ze stali szlachetnej chyba 3-4 litry (nie mierzyłem), zabrał w lodówce trochę miejsca na półce, lecz bardzo nie przeszkadzał.Po prostu trzeba się do stosowywać do swoich możliwosci i od razu nie peklować wszystkiego. Z powodzeniem, można peklować mięsa uprzednio zamrożone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2006 MirekB A co powiesz na wanne i chłodzenie miesa zimna woda z kranu ?. Garnek,naczynie z miesem włożyc do wiekszego garnka z zimną wodą i co jakiś czas wymiana wody. :wink: Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leoncjo1 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2006 :grin: dobre ale bardzo klopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Maja 2006 Na szlanej pólce ,tej najniższej nad szufladami stoi u mnie w pojemniku 30sto litrowym 16 kg mięsa plus 40% zalewy.Wytrzymuje. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józek Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2006 U mnie też działa ten patent w emerytowanej lodówce ale w garze, jednak daleko mu do takich osiągów ilościowych.Co to za monsterlodówka albo co to za cwany pojemnik? Emerytowana lodówka za parę groszy może stać prawie wszędzie: na balkonie, w suchej piwnicy, w garażu, byle powietrze było tam w miarę suche, bo kondensacja wilgoci w wełnie mineralnej w ściankach wnet nasyci się lodem/wodą i agregat się nie wyrobi. Energooszczędnością można się za bardzo nie przejmować, przecież to będzie włączane tylko co jakiś czas na kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2006 Lodówka jest typowa około - tak "na oko" 120 litrów pojemności + 3 szufladowa zamrażarka.Pojemnik też typowy z supermarketu z pokrywą ,oczywiście musi byc dopuszczony do kontaktu z żywnością.Do lodówki wchodzi na styk (po szerokości).Jego największa zaleta to przezroczyste ścianki ,widać bez otwierania co sie dzieje wewnątrz.Ale w temp.5 - 6 stopni nie dzieje się nic złego.Józek twoja lodówka musi być bardzo wiekowa skoro jest izolowana wełną mineralną.W 12sto letnim polarze wierciłem otwory w obudowie - robiłem komorę "klimatyczną" to tutaj juz jest pianka poliruetanowa. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józek Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2006 Rozumiem że pojemnik masz prostokątny, to wtedy znacznie poprawia wykorzystanie miejsca.Dzięki za korektę z pianką. Rzeczywiście, tak można się nie przejmować również umiarkowaną wilgocią.Nie wiem co jest w mojej starej lodówce, ale pamiętam jak kiedyś doradziłem Rodzicom żeby przenieśli zamrażarkę do piwnicy - w niej była wełna i efekt był właśnie taki - wkrótce szron wyszedł na zewnątrz.Ale to rzeczywiście było bardzo dawno temu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2006 W mojej lodówce są dwa prostopadłościenne pojemniki na warzywa, stojące na samym dnie. Do każdego mieści się 3kg szynki + zalewa. I to niestety max, co moja lodówka może pomieścić, bez szkody dla produktów "codziennych". Dlatego jestem zainteresowany wszystkimi pomysłami na skrócenie czasu peklowania z koszmarnie długich 2 tygodni do chociaż 3-4 dni. Kolega Bagno, jak można w innym wątku poczytać, z powodzeniem przeciera te szlaki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Maja 2006 Jednak lato przynosi wiele problemów z peklowaniem mimo ze to piękna pora roku możliwe ze wbrew przyjętym knonom peklowania jedynym wyjściem będzie dla niektórych nie mających warunków zastosowanie przyśpieszonego peklowania Wieczorem przedstawię jak to widzę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2006 Maad- kto ci każe peklować 2 tygodnie przejrzyj dokładnie i przeczytaj przecież to są tradycyjne metody których uczono nas w szkole w latach 60-tychhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=91http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=91http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela5.htmDzisiaj to wszystko się zmieniło ale z tej nowoczesności w niektórych przypadkach możemy korzystać . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Maja 2006 Na stronie opisanych jest wiele różnych metod peklowania. Można się pogubić w tej różnorodności metod, a nie każdy miał szczęście odebrać właściwe wykształcenie w kierunku masarskim Zauważ, że czym starszy art, tym metoda peklowania bardziej tradycyjna i czas dłuższy. np: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=94 albo http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180 właśnie stąd się bierze 10 a nawet 14 dni. Też się pytam po co? Dopiero ostatni pojawił się temat krótszego peklowania. Amatorowi trudno jednak oddzielić eksperymenty od sprawdzonych metod i dlatego moim zdaniem trzeba wypracować metodę prostą, szybką i skuteczną z wykorzystaniem peklosoli, np. taka jak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 albo to co ostatnio opisywał kolega Bagno. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Maja 2006 MAAD-dostałeś sposób na szybkie peklowanie część z tego jest przetestowana i dużo osób tak pekluje masz duży wybór rozpisane nawet na dnie i dawki .Pamiętaj że to co przedstawiłem łamie trochę ogólne zasady peklowania jest w tym duzo zapożyczenia z wielkoprzemyslowej produkcji gdzie proces peklowania jest bardzo krotki .Odrzucilem chemię itd. zostawiając tylko to co konieczne .Masz okazję by tą metodę udoskonalać -nie czekaj na gotowe rozwiązanie, sam je możesz przygotować dla innych Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Kupiłem sobie taki ładny pojemnik do peklowania, w którym mięso bardzo ładnie się układa. Ale skutkuje to tym, że nie mieści mi się tyle wody ile jest w tabeli Dziadka.W związku z tym zastanawiam się czy mam dostosować ilość peklosoli do wagi mięsa, a wody tyle ile wejdzie (czyli de facto zastosować solankę o większym stężeniu), czy też kombinować, aby ilość wody jednak była taka jak w tabeli. Pomocy, bo mięso leży i czeka na solankę :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-71780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Dopasuj pojemnik do mięsa nie kombinuj z ilością solanki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-71783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Koledzy !! żeby była jasność proces peklowania mięsa nie prowadzę w hermetycznie zamkniętych pojemnikach. Peklowane mięso dokładnie przykrywam folią aluminiową. Efektem tego jest to że mięso wszędzie jest jednakowo wybarwione. Pekluję w 9 -cio litrowych pojemnikach z kamionki. Jest OK. Pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ja do peklowania mięsa (zarówno metodą suchą i mokrą) używam kamionek o których wcześniej wzmiankowałem a teraz dodaję zdjęcie. Wg mnie posiadają następujące zalety: 1. podczas peklowania na mokro mięso jest całkowicie zanurzone w przygotowanej zgodnie z normą solance. 2. przy peklowaniu na sucho mieści się ~ 10 kg surowca w jednym pojemniku a poszczególne klasy mięsa można przekładać folią aluminiową. 3. łatwo dwa pojemniki pomieścić w niedużej lodówce. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam Ja do peklowania mięsa (zarówno metodą suchą i mokrą) używam kamionek Ja również używam takiego garnka jednak jak wchodzi w grę peklowanie np większej ilości to robię to w garnku 30 litrowym z nierdzewki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Czerwca 2009 A ja używam plastikowej beczki po kapuście ale takiej mniejszej .Połóweczka wchodzi swobodnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ja mam 2 plastikowe pojemniki do których jednorazowo mogę włożyć po 4 kg mięsa na wędzonki. Maja takie wymiary, ze idealnie pasują na jedną półkęw starej lodówce jak mam więcej mięsa to korzystam 5 litrowych wiaderek po marmoladzie :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ja ładuje moje mięso w wiaderko 10 litrowe. Jest na tyle sprytne że ma kształt stożka i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby solanki brakło do przykrycia mięsa. Pokrywka też jest więc w razie czego stawiam jedno wiaderko na drugim i do lodówki. A że mam ich w firmie od groma to problem mam z głowy. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Czerwca 2009 mam ich w firmie od groma to problem mam z głowy Ja mam jedno takie i jedno większe owalne - i to jest to. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.