Skocz do zawartości

Pojemniki do peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po zapoznaniu się z Twoimi zdjęciami na Twojej stronce, zakupiłem takie same miski ze stali nierdzewnej. Mam kilka wielkości, świetnie się w nich pekluje i nie tylko. Do peklowania boczku używam kamionkowego garnka który jest wysoki i o małej średnicy, Do szynki mam plastykową wanienkę.

Pozdrawiam

Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-477
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Mam takie pytanie w kwestii naczyń do peklowania. Nierdzewne, kamionki, wanienki. Wszystko doskonałe.

Tylko jak tu zapeklowac latem kiedy temp. w domu jest powyżej 20 stopni, mieszkam w bloku i nie mam chłodnej piwniczki na działce.? Uprzedzam ew. odpowiedzi; jak do lodowki włożyć kamienny garnek z kilkoma szynkami i wanienkę z boczkiem? Która połka to wytrzyma? A co z artykułami które na co dzień trzymam w lodówce.

Czekam na odpowiedź i rady.

MirekB

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1423
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, tutaj jest problem, no cóż trzeba peklować w małych kawałkach, np. ja ostatnio peklowałem szynkę 1,8kg w garczku ze stali szlachetnej chyba 3-4 litry (nie mierzyłem), zabrał w lodówce trochę miejsca na półce, lecz bardzo nie przeszkadzał.

Po prostu trzeba się do stosowywać do swoich możliwosci i od razu nie peklować wszystkiego. Z powodzeniem, można peklować mięsa uprzednio zamrożone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1424
Udostępnij na innych stronach

MirekB

 

A co powiesz na wanne i chłodzenie miesa zimna woda z kranu ?.

 

Garnek,naczynie z miesem włożyc do wiekszego garnka z zimną wodą i co jakiś czas wymiana wody.

 

:wink:

 

Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1425
Udostępnij na innych stronach

U mnie też działa ten patent w emerytowanej lodówce ale w garze, jednak daleko mu do takich osiągów ilościowych.

Co to za monsterlodówka albo co to za cwany pojemnik?

 

Emerytowana lodówka za parę groszy może stać prawie wszędzie: na balkonie, w suchej piwnicy, w garażu, byle powietrze było tam w miarę suche, bo kondensacja wilgoci w wełnie mineralnej w ściankach wnet nasyci się lodem/wodą i agregat się nie wyrobi.

Energooszczędnością można się za bardzo nie przejmować, przecież to będzie włączane tylko co jakiś czas na kilka dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1429
Udostępnij na innych stronach

Lodówka jest typowa około - tak "na oko" 120 litrów pojemności + 3 szufladowa zamrażarka.

Pojemnik też typowy z supermarketu z pokrywą ,oczywiście musi byc dopuszczony do kontaktu z żywnością.Do lodówki wchodzi na styk (po szerokości).

Jego największa zaleta to przezroczyste ścianki ,widać bez otwierania co sie dzieje wewnątrz.Ale w temp.5 - 6 stopni nie dzieje się nic złego.

Józek twoja lodówka musi być bardzo wiekowa skoro jest izolowana wełną mineralną.

W 12sto letnim polarze wierciłem otwory w obudowie - robiłem komorę "klimatyczną" to tutaj juz jest pianka poliruetanowa.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1434
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że pojemnik masz prostokątny, to wtedy znacznie poprawia wykorzystanie miejsca.

Dzięki za korektę z pianką. Rzeczywiście, tak można się nie przejmować również umiarkowaną wilgocią.

Nie wiem co jest w mojej starej lodówce, ale pamiętam jak kiedyś doradziłem Rodzicom żeby przenieśli zamrażarkę do piwnicy - w niej była wełna i efekt był właśnie taki - wkrótce szron wyszedł na zewnątrz.

Ale to rzeczywiście było bardzo dawno temu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1435
Udostępnij na innych stronach

W mojej lodówce są dwa prostopadłościenne pojemniki na warzywa, stojące na samym dnie. Do każdego mieści się 3kg szynki + zalewa. I to niestety max, co moja lodówka może pomieścić, bez szkody dla produktów "codziennych".

Dlatego jestem zainteresowany wszystkimi pomysłami na skrócenie czasu peklowania z koszmarnie długich 2 tygodni do chociaż 3-4 dni. Kolega Bagno, jak można w innym wątku poczytać, z powodzeniem przeciera te szlaki :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1436
Udostępnij na innych stronach

Jednak lato przynosi wiele problemów z peklowaniem mimo ze to piękna pora roku możliwe ze wbrew przyjętym knonom peklowania jedynym wyjściem będzie dla niektórych nie mających warunków zastosowanie przyśpieszonego peklowania Wieczorem przedstawię jak to widzę.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1437
Udostępnij na innych stronach

Maad- kto ci każe peklować 2 tygodnie przejrzyj dokładnie i przeczytaj przecież to są tradycyjne metody których uczono nas w szkole w latach 60-tych

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=91

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=91

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela5.htm

Dzisiaj to wszystko się zmieniło ale z tej nowoczesności w niektórych przypadkach możemy korzystać .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1438
Udostępnij na innych stronach

Na stronie opisanych jest wiele różnych metod peklowania. Można się pogubić w tej różnorodności metod, a nie każdy miał szczęście odebrać właściwe wykształcenie w kierunku masarskim :)

Zauważ, że czym starszy art, tym metoda peklowania bardziej tradycyjna i czas dłuższy. np: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=94

albo

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180

właśnie stąd się bierze 10 a nawet 14 dni. Też się pytam po co?

Dopiero ostatni pojawił się temat krótszego peklowania. Amatorowi trudno jednak oddzielić eksperymenty od sprawdzonych metod i dlatego moim zdaniem trzeba wypracować metodę prostą, szybką i skuteczną z wykorzystaniem peklosoli, np. taka jak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343

albo to co ostatnio opisywał kolega Bagno.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1462
Udostępnij na innych stronach

MAAD-dostałeś sposób na szybkie peklowanie część z tego jest przetestowana i dużo osób tak pekluje masz duży wybór rozpisane nawet na dnie i dawki .Pamiętaj że to co przedstawiłem łamie trochę ogólne zasady peklowania jest w tym duzo zapożyczenia z wielkoprzemyslowej produkcji gdzie proces peklowania jest bardzo krotki .Odrzucilem chemię itd. zostawiając tylko to co konieczne .Masz okazję by tą metodę udoskonalać -nie czekaj na gotowe rozwiązanie, sam je możesz przygotować dla innych Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-1463
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Kupiłem sobie taki ładny pojemnik do peklowania, w którym mięso bardzo ładnie się układa. Ale skutkuje to tym, że nie mieści mi się tyle wody ile jest w tabeli Dziadka.

W związku z tym zastanawiam się czy mam dostosować ilość peklosoli do wagi mięsa, a wody tyle ile wejdzie (czyli de facto zastosować solankę o większym stężeniu), czy też kombinować, aby ilość wody jednak była taka jak w tabeli. Pomocy, bo mięso leży i czeka na solankę :wink:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-71780
Udostępnij na innych stronach

Dopasuj pojemnik do mięsa nie kombinuj z ilością solanki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-71783
Udostępnij na innych stronach

Koledzy !! żeby była jasność proces peklowania mięsa nie prowadzę w hermetycznie zamkniętych pojemnikach. Peklowane mięso dokładnie przykrywam folią aluminiową. Efektem tego jest to że mięso wszędzie jest jednakowo wybarwione. Pekluję w 9 -cio litrowych pojemnikach z kamionki. Jest OK.

 

Pozdrawiam

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72048
Udostępnij na innych stronach

Ja do peklowania mięsa (zarówno metodą suchą i mokrą) używam kamionek o których wcześniej wzmiankowałem a teraz dodaję zdjęcie.

Wg mnie posiadają następujące zalety:

1. podczas peklowania na mokro mięso jest całkowicie zanurzone w przygotowanej zgodnie z normą solance.

2. przy peklowaniu na sucho mieści się ~ 10 kg surowca w jednym pojemniku a poszczególne klasy mięsa można przekładać folią aluminiową.

3. łatwo dwa pojemniki pomieścić w niedużej lodówce.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72060
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja do peklowania mięsa (zarówno metodą suchą i mokrą) używam kamionek

 

Ja również używam takiego garnka jednak jak wchodzi w grę peklowanie np większej ilości to robię to w garnku 30 litrowym z nierdzewki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72064
Udostępnij na innych stronach

A ja używam plastikowej beczki po kapuście ale takiej mniejszej .Połóweczka wchodzi swobodnie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72085
Udostępnij na innych stronach

Ja mam 2 plastikowe pojemniki do których jednorazowo mogę włożyć po 4 kg

mięsa na wędzonki. Maja takie wymiary, ze idealnie pasują na jedną półkę

w starej lodówce :) jak mam więcej mięsa to korzystam 5 litrowych

wiaderek po marmoladzie :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72123
Udostępnij na innych stronach

Ja ładuje moje mięso w wiaderko 10 litrowe.

Jest na tyle sprytne że ma kształt stożka i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby solanki brakło do przykrycia mięsa.

Pokrywka też jest więc w razie czego stawiam jedno wiaderko na drugim i do lodówki.

 

 

A że mam ich w firmie od groma to problem mam z głowy. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72126
Udostępnij na innych stronach

mam ich w firmie od groma to problem mam z głowy

Ja mam jedno takie i jedno większe owalne - i to jest to. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/#findComment-72128
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.