TOSHIBA Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jeszcze raz piszę, nie mieszaj w argumentach procesów. To o czym piszesz to ‘oczywista oczywistośc”.Jeżeli jednak nadal chcesz rozszerzać argumentowanie pierwszej tezy, to ja odpisze tak.Na prawidłowy kolor mięsa wpływa.Rasa mięsa, sposób odżywiania i warunków chowu, sposób uboju i postępowania z mięsem po uboju, czas i sposób schładzania mięsa, czas po jakim nastąpiła obróbka chemiczna mięsa (peklowanie) rodzaj mięśnia i eksploatacji tego mięśnia podczas żywota stwora, sposób chemiczny i mechaniczny obróbki mięsa, dodatki barwiące i mające wpływ na zabarwienie, czas, no i tu masz Swoją wędzarnie – czyli jak twierdzisz „jakość wędzarni” i dalej proces wędzenia, drewno i odpoczynek/warunki mięsa po wędzeniu.Pewnie o czymś zapomniałem i nie wymieniłem, ale jak widzisz jest tego trochę i można by rozciągać ta dyskusję w nieskończoność. A my mieliśmy się skupić tylko na jednym z ww procesie czyli >wędzenie< i co można zrobić dobrze/źle żeby uzyskać odpowiedni efekt Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Szyneczki na fotce są przypieczoneNe, nie są przypieczone, parzone są w wodzie wg. ustalonych zasad.Może zdjęcie nie oddaje stanu faktycznego.Przed parzeniem były surowe ale ze względu na krótki czas peklowania/ peklosól 55% i sól 45%/ sparzyłam je w wodzie.Są naprawdę bardzo smaczne i absolutnie nie suche. :thumbsup: [ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 11:37 ] W szafie wędzenie jest sztukąAle nie jest niemożliwe.Twoje wędzonki pewnie są ładniejsze ale może podobnie smakują :???: :question: :smile:Pozdrawiam. Za wędzarnię oczywiście trzeba będzie się wziąć, to temat najbliższej przyszłości aby było łatwiej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 TOSHIBA, Konkretnie odpowiadam! Wyjść z ziemi z paleniskami i długimi kanałami, pomnikami w ogrodach. Poczytać troszkę na temat chemii i fizyki. Nie naśladować utartych i bzdurnych pomysłów. Prowizorki to nam Rząd funduje i od 20 lat obiecuje kraj mlekiem i miodem płynący, a płyną tylko łzy. Więc należy się nauczyć wyciągać wnioski samemu i nie słuchać pseudo-znawców. Były już wędzarnie w przewodach kominowych, ogrodowych bunkrach i wielofunkcyjne pomniki. Piękne i okazałe. Salmonella, też piękna nazwa, a co robi?????????? :???: [ Dodano: Wto 06 Kwi, 2010 11:41 ] anerka, Smaczne tak nie mam uwag. Na powiększeniu widać zabarwienia przy "skórce" i bardzo ciemne plamy na wystających częściach szynki. To są oznaki chwilowego podniesienia temperatury. Może nie tak to nazwałem, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Aby troszke uspokoić atmosferę, :grin: dwa linki (ponownie):http://www.wedlinydomowe.com/smokers-survival.htmhttp://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/wedzarnie.htm Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Andyandy,jak czytam Twoie posty na temat wedzarni i wędzenia TO OCIERAM ŁZY WZRUSZENIA Z SUMIASTYCH WĄSÓW :shock: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Poczytać troszkę na temat chemii i fizyki.Wiesz, jak by tak wszystko o mięsie i wędzeniu przeczytać, dodatkowo wszystkie wiadomości z fizyki i chemii wsiąść sobie głęboko do serca, to w życiu bym niczego nie uwędził, mało z tego, nie przechodził bym nawet koło wędzarni, a co ja tam mówię/piszę, nawet bym mięsa nie dotykał. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: PS Ślepe naśladownictwo stanowczo NIE!!! Zdrowy rozsądek i wyciąganie własnych wniosków – TAK!!!! :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja tu z moim skromnym dorobkiem napiszę co robiłem źle, mianowicie, peklowania nie odkrywałem tylko zostałem nauczony przez znającego ten temat, ale co do samego wędzenia to myślałem, że wiem jak to zrobić. No i wkładałem ociekające jeszcze solanką szynki do nagrzanego wędzarnika szwagierki, czytaj beczka na cegłach obsypana ziemią i przykryta workiem jutowym, grzałem przez pół godzinki na full aż skwierczało, ogień był w kanale dlatego czarne nie były, potem wędziłem przez następne 4 godziny i wszyscy byli zadowoleni :blush: Później wymurowałem sobie wędzarnik i ostatnio odkryłem "wedlinydomowe.pl", no i dopiero teraz dowiedziałem się jak powinno się wędzić. Że okapać, że osuszyć, że wędzić w temperaturze odpowiedniej i na końcu przepiekać! No i teść z którym świniobicia robiłem, znaczy on robił ja pomagałem w skrobaniu glokom świniaczka, wieszałem na orczyku, mieszałem wsad na krupnioki i żymloki, kroiłem do preswousztu, nadziewałem i drewienkami wiązałem szczewa, mieliłem na leberwouszt itd :devil: i on teraz przyszedł do mnie zapytać jak ja to wędziłem :!: :!: :!: Chociaż i tak nie wszystko robiłem zgodnie z zapisanymi tu procedurami, chociaż i tak pozostałem przy swoim peklowaniu na saletrze i soli to samo wędzenie jest o wiele jaśniejsze dla mnie i też nie udaje mi się utrzymać odpowiedniej temperatury przy wędzeniu przez cały czas, ale to nie ma większego znaczenia byle się do ogólnych zasad stosować, każdy doda do tego coś swojego, szyneczki na pewno wyjdą rewelacyjnie :thumbsup: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 ja pomagałem w skrobaniu glokom świniaczka, wieszałem na orczyku, mieszałem wsad na krupnioki i żymloki, kroiłem do preswousztu, nadziewałem i drewienkami wiązałem szczewa, mieliłem na leberwouszt itd Kruca piknie żech to opisoł- :grin: Ja też tu się bardzo dużo nauczyłem i potrafię uwędzić rybki w beczce na pokładzie statku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Niy chciołech jechać po naszymu co by wszyscy gorole zrozumieli co godom Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-108213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Wiejskie wędzenie kiełbasa wędzona parzona z dwóch dzików hodowlanych 70i 90 kg oraz wieprzka 120kg, wędzenie w metalowej wędzarni z prowizorycznie przedłużonym paleniskiem. Osuszanie najlepsze przy odsłoniętym przykryciem po bokach wędzarni. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-113699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Domowa wędzarnia składana , uszczelniona z dobrym paleniskiem Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-114153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Temat założyłem by pokazać jak sobie ludzie radzą przy wiejskich wyrobach . Wędzić w takich wędzarniach jest bardzo łatwo cała tajemnica tkwi w tym szmacianym przykryciu inaczej ułożonym podczas osuszania a inaczej podczas wędzenia, oraz szczelnym palenisku i tą blachą - szybrem z przodu . Cały mankament to przekładanie kiji z kiełbasą oraz ich odwracanie. Pokazuję nie doradzam -bo i tak każdy zrobi po swojemu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-114218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Nowa jeszcze nie dokończona wiejska wędzarnia, składana. Zbudowana przez trzech użytkowników -jeden dał deski, drugi kije, trzeci ją zbudował. Jako ciekawostka, tylny bok przesuwany i ustawiany według potrzeb. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 DZIADEK, Moje gratulacje!!! :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 NOO pięknie :shock: Chyba to dla calej wioski :lol: To nic,że dym szczypie w oczy i parzy w tyłek... wlazłabym chętnie do takiej załadowanej wędzarni :thumbsup: :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 DZIADEK, Podobna zasada jak wędzarnie wiejskie, niczym praktycznie się nie różni będę w jesieni budował - schemat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 To są najlepsze wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio pod wędzonymi wędlinami .Mam doświadczenie w wędzeniu w takich wędzarniach . Jednak główna zasada produkt powinien znajdować się co najmniej 1-1,20 m od paleniska. Moim zdaniem nie potrzebne są te płyty stalowe, chyba że nie będziesz przestrzegał podanych odległości. Następna sprawa palenisko wysuwane i oddziele drzwiczki na jego wysokości.Dalej dwa drzwi komory wędzarniczej z tyłu i przodu wędzarni, podnoszony dach lub zasuwy lub odchylane boki pod dachem co najmniej o szerokości 10 cm Pięknie opisujesz prawidłowe spalanie drewna podczas wędzenia, ale są sytuacje że w większych wędzarniach nieraz trzeba na krótki czas pozwolić temu drewnu palić się płomieniem by uzyskać prawidłową temperaturę. Kłopoty zaczynają się dopiero z wysoką temperaturą pod koniec wędzenia gdy batony nabierają temperatur panującej w wędzarni. Moje uwagi dotyczą wędzenia praktycznie bez dozoru , bo przy wiejskich przerobach nie ma czasu by siedzieć przed wędzarnią popijać piwko lub czytać literaturę mocną . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 DZIADEK, Zgadza się wszystko tylko ja przedstawiłem schemat wędzarni i należy rozwiązać problem deflektora, paleniska i ujścia dymu. Zasada jest taka sama jak wędzarnie wiejskie , które przedstawiłeś. Mam duże doświadczenie z tego typu konstrukcjami i postaram się rozwiązać kilka problemów. Z tego typu wędzarni są najsmaczniejsze wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 To są najlepsze wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio pod wędzonymi wędlinami .Z tego typu wędzarni są najsmaczniejsze wyroby. Na podctawie tych wypowiedzi........ Mysle ze kazdy chwali co posiada. :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Na podctawie tych wypowiedzi........ Mysle ze kazdy chwali co posiada. Samej pisowni nie komentuję. Ale czemu służy taki cytowany post - chyba tylko by zniechęcić do pisania czegokolwiek na forum . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Hallo!!!! DZIADEK nie myslalem ze masz taka cienka skorke. :wink: ..Jak juz od pisowni zaczynasz ??Alle jak widac wszystko zrozumiales. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Olek.P, Dziadek dba o wszystkie szczegóły więc się nie dziw. Bardzo ważne jest nazewnictwo i to naprawdę wyróżnia. Przestaw klawiaturę na Polską Programisty i też będziesz mieć ogonki. Ale jak to Tobie nie przeszkadza to nie ma sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Olek.P, Dziadek dba o wszystkie szczegóły więc się nie dziw. Bardzo ważne jest nazewnictwo i to naprawdę wyróżnia. Przestaw klawiaturę na Polską Programisty i też będziesz mieć ogonki. Ale jak to Tobie nie przeszkadza to nie ma sprawy. Hallo!!!!! Ja mysle ze cos takiego tez trzeba miec :wink: :question: . Co do nazewnictwa to dla jednego brzuch dla drugiego boczek ,a dla trzeciego jeszcze inaczej . Mysle ze wazne jest to ze sie zrozumi co dana osoba chciala powiedziec(napisac) albo :question: :grin: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Co do nazewnictwa toto nie mamy tu do czynienia z poezją tylko z nazewnictwem b. ścisłym i jednoznacznym gdzie jakiekolwiek niedomówienia czy dowolne interpretacje są niedopuszczalne m.in. właśnie dlatego by nikt nie pomylił, jak to napisałeś, brzuch z boczkiem. Przy "pifku" to może i nie ma tak wielkiego znaczenia gdy rozmawiają "znafcy", ale już na forum specjalistycznym dowolność w nazewnictwie jest niedopuszczalna, no chyba że pytanie po raz pierwszy zadaje osoba zupełnie nieobeznana z tematem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-119994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 30 Września 2010 Wędzarnia okrągła składana z paleniskiem w ziemi -wykopany rowek przykryty blachą uszczelnianie ziemią. Wędzarnia z dwoch arkuszy blachy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/12/#findComment-126372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.