DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Następna wędzarnia do kolekcji podobna do pozostałych no i te wędzonki tak się zastanawiam czy ci wędzarze nie umieją ich trochę usmolić i podpiec tak by pospadały z sznurków wtedy by wyglądały jak wiejskie wędzonki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 5 Grudnia 2008 tak się zastanawiam czy ci wędzarze nie umieją ich trochę usmolić i podpiec tak by pospadały z sznurków wtedy by wyglądały jak wiejskie wędzonki . :grin: Chyba już nie potrafią. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Witam tak się zastanawiam czy ci wędzarze nie umieją ich trochę usmolić i podpiec tak by pospadały z sznurków wtedy by wyglądały jak wiejskie wędzonki . Pozdrawiam Widocznie są już nowocześni ," a w wędzarni wieszają tylko do zrobienia zdjęcia " :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Witam!Czy drewno nie powinno być okorowane? Gdzieś czytałem, że nie powinno się palić drewnem z korą. A może się mylę?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Gdzieś czytałem, że nie powinno się palić drewnem z korą. A może się mylę?dotyczy to bezwzględnie brzozy - zawiera terpentynę, inne można Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 7 Grudnia 2008 dotyczy to bezwzględnie brzozy - zawiera terpentynę, inne można abratek - dziękuję, będę pamiętał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-48332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zimowe wędzenie w wiejskiej wędzarni samoróbce ,,badlej''-nie wiem dlaczego tak ją nazywają Wędzarnia metalowa składana z wycięciami na kije - pomysł chybiony zmniejsza pojemność załadunkową wędzarni -ale ładnie to wygląda. Wytwarzanie ciepła ,poprzez spalanie suchego drewna , dymu przez spalanie drewna mokrego. Palenisko za wąskie 25cm i za krótkie, 55cm przedłużone dobudową .Uszczelnienie paleniska ziemią . Przykrycie góry wędzarni z tkaniny .Efekty wędzenia na zdjęciach Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-52275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 15 Stycznia 2009 ,,badlej''-nie wiem dlaczego tak ją nazywają :grin: A ja się domyślam czemu - bo automatyki nie ma :grin: :lol: A ta zielona blacha z kijem to jest podajnik paliwa? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-52287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Stycznia 2009 ,,badlej''-nie wiem dlaczego tak ją nazywają Przecież to proste - to jest protoplasta Bradleya. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-52308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Wszystkie podobne te nowoczesne Kurpiowskie wędzarnie. Ale ta jest nówka ładnie wykonana brak jeszcze paleniska a te co jest to prowizorka . Wędzarnia składana skręcana na śruby .Wyroby po parzeniu jeszcze parujące Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-52799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Moje wczorajsze drugie wędzenie na nowej wędzarni ( jeszcze nie skończonej ). Może piękna tak nie jest jak inne wędzarnie, ale za to super wedzi bez skroplin, sadzy, goryczki i mogę bez problemu utrzymac temperaturę od +10 do +120 st. Pogoda -5 wiatr 6 do 14 m/s :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-52833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Stycznia 2009 To jest właśnie urok wędzenia w takich wędzarniach. Tradycyjne wędzenie-tak trzymać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Może piękna tak nie jest jak inne wędzarnie, ale za to super wedzi I bardzo dobrze, ma być skuteczna. A tak na marginesie nie jest zła. Fajnie rozwiązałeś "dawkowanie" dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Andyandy, ja mam pytanko - czy podstawa tej wędzarni to ta sama której plany kiedyś w Twoim imieniu zamieszczałem? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Tak podstawa z dwoma kanałami to jest to samo, na zimę i na lato, na różne wedzenia. Góra to jest tylko komora do wedzenia i nie stanowi problemu. Ważne jest żeby nie było utartego wizerunku komina, czyli nie robić nic co może skraplać wszelkie gazy i pary. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Moim celem jest wyjście z uzależnienia czyli z ziemi. Dużo mniej drewna, dużo smaczniej i wiele problemów można uniknąć budując wędzarnię odizolowana od wpływów wilgoci z ziemi i tych "strasznych kominów" Może kominki z nazwy są super, ale czy Dziadek ( tu świadomię naruszę w zaszczycie autorytet ) zamieni swoją wędzarnię na luksusową lokomotywę do grillowania. Chyba nie, a po pierwszej próbie lokomotywa dostała by takich kół i szybkości, że nawet nie zdąży się jej opisać negatywnie. I to tyle mam dla producentów badziewia ogrodowego. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Andyandy bardzo ładnie owędzone wędliny,wędzarnia rewelkaslonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Prosimy o fotki w miarę postepów w pracy.Ps. Nie opieraj się o ogrodzenie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Andyandy czy ja dobrze widzę, że wnętrze masz z blachy? Czy między blachą, a drewnem masz jakąś izolację? I ostatnie pytanie: czy nie lepiej by było aby tej blachy nie było? :grin: Ja mam wędzarnię metalową i o ile jeszcze było ciepło to szło bez problemów, jednak w zimne/mroźne dni to już zaczyna się dramat i trzeba się nagimnastykować ze skroplinami. Kolejna moja wedzarnia będzie właśnie albo drewniana ( podobna w pomyśle do Twojej ), albo pójdę po całości i zrobię murowaną z grillem, blatem, pod altaną, ale blachy już nie bardzo chcę tykać EDIT właśnie widzę, że i Ty masz problem skroplin ( widać na tylniej ścianie ) jednak na wedlinkach nie ma śladu to super ( u mnie w jednym miejscu na całej szerokości skapują z daszku skropliny na wędliny i muszę celować z kijami między linię skroplin ). Kolorek wędlin świetny Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Majchał! Ślady na blaszce to jest po rdzy, ponieważ robiłem konstrukcję w pogodę "Irlandzką" i dlatego smugi rdzawe widać. Blacha jest zwykła czarna i drewno bez ocieplenia. Wystarczy całkowicie. Same drewno długo nie wytrzyma, a dym swoje zrobi. Jak wiesz palenisko i kanał jest pod spodem wędzarni więc dodatkowe osuszanie i wymuszenie ruchu powietrza od ciepłego spodu skuteczne rozwiązanie wiele problemów w wędzarni. Żadnych skroplin żadnych kłopotów nawet podczas deszczowego wędzenia. Jak widać na fotce żadnych czarnych plam pochodnych od skroplin na spodzie nie posiadam, nie mam również żadnych wycieków skroplin pomimo blachy, a górna część wędzarni jest zrobiona z drewna ( świerkowa ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Wędzarnia blaszana nie ma kłopotów z wędzeniem w zimie i nie ma skroplin. Ciekawe palenisko dwu częściowe z regulowaną długością. Efekty wędzenia na zdjęciach. Na ostatnim zdjęciu pręty w palenisku - pytanie dlaczego . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Nagrzewają się i osuszają ziemię przed paleniskiem :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Dziadek ! pewnie uprawiasz dodatkowo potajemnie kowalstwo smakowe he he, na jednym ogniu. Pręty chyba nie do wytwarzania pary?Ps. Dziadek! a może wypalasz na wędzonkach swoje tajemne znaki tymi prętami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Ewentualne skropliny na ścianach nie stanowią problemu - gorzej jeśli takowe pojawiają się na dachu/stropie, dlatego ściany można bez obawy wykładać blachą, to nawet pozwala lepiej dbać o samą komorę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Witam Ja mam wędzarnię metalową i o ile jeszcze było ciepło to szło bez problemów, jednak w zimne/mroźne dni to już zaczyna się dramat i trzeba się nagimnastykować ze skroplinami. Kolejna moja wedzarnia będzie właśnie albo drewniana ( podobna w pomyśle do Twojej ), albo pójdę po całości i zrobię murowaną z grillem, blatem, pod altaną, ale blachy już nie bardzo chcę A tak bardzo mocno chciałeś metalową wędzarnię z daszkiem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/9/#findComment-53199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.