Wnuczek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 19 Października 2008 Gdy jeszcze nie znałem tego forum też miałem wędzarnie z paleniskiem pod wyrobami. Teraz dołożyłem 50cm kanału i uważam, że jest lepsza. Nie trzeba tak pilnować. Tyle, że dawniej wędziłem drzewem świeżo ściętym, mokrym a teraz mogę suchym.Pzdr.Ps. Wędzarnia z paleniskiem w środku jest rozwiązaniem "klasycznym" Takie są bacówki. Budynek z paleniskiem na dole a na półeczkach leżą serki. Wydaje mi się tylko,że wędzarnia z paleniskiem na dole lepiej jak będzie miała duże rozmiary. Ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Października 2008 WitamJa mam wędzarkę z paleniskiem bezpośrednim i jak sie nabierze wprawy to można wędzić od 25 do 90 st C. Faktycznie trzeba może częściej dozorować. Wczoraj wędziłem kiełbaski w 25 - 30 st, a następnie powoli podnosiłem temperaturę do 90 st C. Cały proces wędzenia i pieczenia trwał 3 godziny.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Października 2008 Ja rowniez mam wedzarnie z paleniskiem pod spodem, musze powiedziec ze jest to bardzi dobra wedzarnia, wedzonki w niej wychodza znakomite, jednak kielbasy to trzeba pilnowac i wedzic zimnym dymem gdyz szybko moga sie stopic! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Października 2008 następne pytanie które szyneczki są najsmaczniejszedla mnie najsmaczniejsza jest z miesnia pólbloniastego tylko i wyłącznie ze względu na delikatność mięska oraz brak tkanki łącznej wewnątrz (błony,żyly) Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?1.szybkie wygrzanie wędzarni,mniejsze zuzycie drewna 2.zdecydowanie lepiej i szybciej osusza się wędzonki 3.komora nie zachłystuje sie zimnym powietrzem z zewnątrz (zimą)co ma miejsce w wedzarniach tzw.kanałowych czyniąc momentalnie rose na kiełbasie czy wędzonkach 4.możliwość pieczenia tj 180'C minus brak możliwości prawdziwego wedzenia dymem zimnym w warunkach domowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Października 2008 śmiło mozesz wedzic zimnym dymem w tej wedzarni, to wszystko zalezy od drewna jakim sie wedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 20 Października 2008 Cytat z instrukcji Przypieczenia w takiej wędzarni mogą się zdarzyć a szczególnie gdy zaczniemy tak dodawać drewno że aż utworzy się tego sterta w palenisku.Najlepiej jednak w tego typu wędzarni wędzić drewnem na samym początku suchym lub półsuchym a dalej to może być dopiero co ścięta olszyna .W instrukcji wędzenia bardzo wyraźnie napisane jest jak wędzić szynki które będą parzone. wiem że to może niektórym trochę pomieszać teorię wędzenia gdy bez względu na rodzaj szynek stosują wędzenie w temp. starając się nie przekraczać 50st C. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 20 Października 2008 A jeszcze rok temu dostawałem na forum cięgi gdy pisałem, że wędzę świeżą, mokrą olszyną. Podejście się zmienia.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 20 Października 2008 Witam A jeszcze rok temu dostawałem na forum cięgi gdy pisałem, że wędzę świeżą, mokrą olszyną. Ale to jest tylko instrukcja Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 20 Października 2008 Witam A jeszcze rok temu dostawałem na forum cięgi gdy pisałem, że wędzę świeżą, mokrą olszyną. Ale to jest tylko instrukcja Pozdrawiam Odkąd pamiętam to w domu rodzinnym zawsze wędziło się mokrą olszyną.Przed wędzeniem była specjalna wyprawa po sąsiadach, po "świeżą" olszynę a jak nie mieli akurat to się szło i wycinało.Czego jak czego ale olchy na wsiach nie brakowało.Teraz też nie ma kłopotu. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 21 Października 2008 Witam Odkąd pamiętam to w domu rodzinnym zawsze wędziło się mokrą olszyną.Przed wędzeniem była specjalna wyprawa po sąsiadach, po "świeżą" olszynę Teraz jeszcze sobie przypomniałem że do lepszego dymu to musiała być nawet spróchniała i na dodatek mokra . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 21 Października 2008 śmiło mozesz wedzic zimnym dymem w tej wedzarni, to wszystko zalezy od drewna jakim sie wedzi!i tu sie Adam z Tobą nie zgodze,nigdy wedzenia zimnego prawidłowo nie przeprowadzisz w takiej wedzarni,oczywiście mam na myśli warunki jakie są wymagane tj.wilgotność,przeplyw dymu w wedzarni i na końcu temp. i czas. wedzenie dymem zimnym w tego typu wedzarni bedzie tylko namiastką tego wedzenia. jest może pare zakładów w Polsce które wykonują pełne wedzenie zimnym dymem cyklem 10-12 dniowym zachowując wszelkie warunki wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Października 2008 być może nie jest to super wedzarka do wedzenia caly czas zimnym dymem, ale musze przyznac ze wedzonki typy kielbasa wychodza znakomicie, szyneczki wedze cieplym! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 21 Października 2008 Adam ja wszystko wedze cieplym dymem nie mam czasu na wedzenie zimnym,znam sposob jak mozna troche oszukac na wedzeniu zimnym ale nie bede tegotutaj pisał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 21 Października 2008 znakomicie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 21 Października 2008 Zimne wędzenie to najlepiej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1268&page=rurę włożyć od dołu wędzarni i temperatura "zimna" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 21 Października 2008 Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi? Andrzeju czekamy na odpowiedź :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 21 Października 2008 Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze?Ok………………-z powodów sanitarnych-ekonomiczna-lepsza cyrkulacja powietrza-szybsza wymiana powietrza-lepsze efekty wędzenia (koloru)-całkowite panowanie nad ogniem i dymemCałym regulatorem ciągu i temperatury są drzwi szczelne, którymi regulujemy stan ognia.Marku z Bielska Można przeprowadzić zimne wędzenie w takich wędzarniach!Natomiast pieczenie w 180ctC raczej jest nie możliwe może to spowodować popękanie wędzarni od zbyt wysokiej temp.Marku obecnie żaden zakład nie przeprowadza pełnego cyklu wędzenia w zimnym dymie!W dzisiejszych czasach wygląda to tak: wędzi się kiełbasę do odpowiedniego koloru i poddaje się procesowi dojrzewania lub osuszania w magazynach o odpowiedniej wilgotności. Wnuczek masz rację!!!!NIE WĘDZIMY ŚWIEŻO ŚCIĘTYM DREWNEM –MOKRYM!!!!!!!!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 21 Października 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a88f59065e2f4ab.htmlSzczepan drzwi szczelne? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Października 2008 Gonzo szczelne drzwi muszą być przy tego typu wędzarniach przy otwartych przeprowadzasz proces osuszania po osuszeniu zasypujemy ogień trocinami lub dokładamy drewna i zamykamy wędzarnie, po czym ogień wygasa z powodu braku tlenu mamy tylko dym i wędzimy jak nam się podoba i na jaki kolor chcemy wędzarnia tego typu wyposażona jest w odparnik Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Października 2008 Odpowiedź od początku była ukryta w poście Dziadka Technika prosta prosto z lejka po odkręceniu na kij ii do wędzarni tak dowieszamy aż do zapełnienia wędzarni. Po zapełnieniu zależnie od tępa , praktycznie możemy już zacząć przewieszanie .Ostatnie kije wieszamy na koniec wędzarni pierwsze na początek. Te pierwsze wieszane kije praktycznie już są uwędzone lub mało im jest brak. Musicie wiedzieć, że wędzenie przebiega w dymie gorącym( któryś post Dziadka), stąd łatwość osuszania, nie mamy do czynienia z martwą strefą (wędzarnia w Napoleonowie). Więcej zalet wymienił Szczepan. Jeśli do tego dołożymy kolejna wypowiedź Dziadka "Najlepiej jednak w tego typu wędzarni wędzić drewnem na samym początku suchym lub półsuchym a dalej to może być dopiero co ścięta olszyna ." Mamy gotową odpowiedź. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Października 2008 prosze o odpowiedz, czy wedzarki takiej j/w z paleniskiem pod spodem, które przedstawil nam dziadek mozna stosowac przy małym domowych zakładach (masarenkach) ?? peosze o opinie kogos kto sie zna na przepisach weter-sanitarnych , dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 22 Października 2008 Czy macie jakieś zdjęcie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, z drzwiami, właściwym /wielkość/ odprowadzeniem dymu ? Takiej do której nie ma żadnych uwag konstrukcyjnych.Poproszę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Października 2008 Czy macie jakieś zdjęcie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, z drzwiami, właściwym /wielkość/ odprowadzeniem dymu ? Poproszę :lol: Podejrzewam, że Smorodina w "sławojce" ma drzwi :rolleyes: :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 22 Października 2008 Czytam sobie ten temat z wielkim zaciekawieniem. Brakuje mi wniosków. Dlatego proszę kolegów: Bagno, Dziadka, i Szczepana aby napisali czy jest sens budowania wędzarni z kanałami dolotowymi? Bo i konstrukcja wędzarni z bezpośrednim paleniskiem pod wędzonkami jak i wiele innych zalet już wymienionych przemawia na ich korzyść. Nauczyć się wędzić w takich wędzarniach podejrzewam, że też by się każdy mający trochę wyobraźni i stronkę wedlinydomowe do pomocy, nauczył. Piszę to bo zamierzam wybudować wędzarkę obok swojej altanki przydomowej. I się waham :-) Powiedzcie Koledzy jednoznacznie. PS. Myślę, że temat wędzenia w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem pod wędzonkami, powinien być przerobiony na IV Zlocie. To tak moje 5 gr ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 22 Października 2008 Gonzo, Witam Mam tylko konstrukcja jest mało fotogeniczna. Na wiosnę mam zamiar wybudować nową i większą wędzarkę. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.