Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy jeszcze nie znałem tego forum też miałem wędzarnie z paleniskiem pod wyrobami. Teraz dołożyłem 50cm kanału i uważam, że jest lepsza. Nie trzeba tak pilnować. Tyle, że dawniej wędziłem drzewem świeżo ściętym, mokrym a teraz mogę suchym.

Pzdr.

Ps. Wędzarnia z paleniskiem w środku jest rozwiązaniem "klasycznym" Takie są bacówki. Budynek z paleniskiem na dole a na półeczkach leżą serki. Wydaje mi się tylko,że wędzarnia z paleniskiem na dole lepiej jak będzie miała duże rozmiary. Ale może się mylę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43468
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Ja mam wędzarkę z paleniskiem bezpośrednim i jak sie nabierze wprawy to można wędzić od 25 do 90 st C. Faktycznie trzeba może częściej dozorować. Wczoraj wędziłem kiełbaski w 25 - 30 st, a następnie powoli podnosiłem temperaturę do 90 st C. Cały proces wędzenia i pieczenia trwał 3 godziny.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43479
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez mam wedzarnie z paleniskiem pod spodem, musze powiedziec ze jest to bardzi dobra wedzarnia, wedzonki w niej wychodza znakomite, jednak kielbasy to trzeba pilnowac i wedzic zimnym dymem gdyz szybko moga sie stopic!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43498
Udostępnij na innych stronach

następne pytanie które szyneczki są najsmaczniejsze

dla mnie najsmaczniejsza jest z miesnia pólbloniastego tylko i wyłącznie ze względu

na delikatność mięska oraz brak tkanki łącznej wewnątrz (błony,żyly)

 

Czy ktoś z wędzarniczej braci poza Dziadkiem i Szczepanem, potrafi odpowiedzieć na pytanie. Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

1.szybkie wygrzanie wędzarni,mniejsze zuzycie drewna

2.zdecydowanie lepiej i szybciej osusza się wędzonki

3.komora nie zachłystuje sie zimnym powietrzem z zewnątrz (zimą)co ma miejsce

w wedzarniach tzw.kanałowych czyniąc momentalnie rose na kiełbasie czy wędzonkach

4.możliwość pieczenia tj 180'C

minus brak możliwości prawdziwego wedzenia dymem zimnym w warunkach domowych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43511
Udostępnij na innych stronach

Cytat z instrukcji

Przypieczenia w takiej wędzarni mogą się zdarzyć a szczególnie gdy zaczniemy tak dodawać drewno że aż utworzy się tego sterta w palenisku.Najlepiej jednak w tego typu wędzarni wędzić drewnem na samym początku suchym lub półsuchym a dalej to może być dopiero co ścięta olszyna .W instrukcji wędzenia bardzo wyraźnie napisane jest jak wędzić szynki które będą parzone. wiem że to może niektórym trochę pomieszać teorię wędzenia gdy bez względu na rodzaj szynek stosują wędzenie w temp. starając się nie przekraczać 50st C. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43523
Udostępnij na innych stronach

Witam

A jeszcze rok temu dostawałem na forum cięgi gdy pisałem, że wędzę świeżą, mokrą olszyną.

Ale to jest tylko instrukcja

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43555
Udostępnij na innych stronach

Witam

A jeszcze rok temu dostawałem na forum cięgi gdy pisałem, że wędzę świeżą, mokrą olszyną.

Ale to jest tylko instrukcja

 

Pozdrawiam

Odkąd pamiętam to w domu rodzinnym zawsze wędziło się mokrą olszyną.Przed wędzeniem była specjalna wyprawa po sąsiadach, po "świeżą" olszynę a jak nie mieli akurat to się szło i wycinało.Czego jak czego ale olchy na wsiach nie brakowało.Teraz też nie ma kłopotu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43558
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Odkąd pamiętam to w domu rodzinnym zawsze wędziło się mokrą olszyną.Przed wędzeniem była specjalna wyprawa po sąsiadach, po "świeżą" olszynę

Teraz jeszcze sobie przypomniałem że do lepszego dymu to musiała być nawet spróchniała i na dodatek mokra .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43562
Udostępnij na innych stronach

śmiło mozesz wedzic zimnym dymem w tej wedzarni, to wszystko zalezy od drewna jakim sie wedzi!

i tu sie Adam z Tobą nie zgodze,nigdy wedzenia zimnego prawidłowo nie przeprowadzisz w takiej wedzarni,oczywiście mam na myśli warunki jakie

są wymagane tj.wilgotność,przeplyw dymu w wedzarni i na końcu temp. i czas.

wedzenie dymem zimnym w tego typu wedzarni bedzie tylko namiastką tego wedzenia.

jest może pare zakładów w Polsce które wykonują pełne wedzenie zimnym dymem

cyklem 10-12 dniowym zachowując wszelkie warunki wymagane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43569
Udostępnij na innych stronach

być może nie jest to super wedzarka do wedzenia caly czas zimnym dymem, ale musze przyznac ze wedzonki typy kielbasa wychodza znakomicie, szyneczki wedze cieplym!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43576
Udostępnij na innych stronach

Adam ja wszystko wedze cieplym dymem nie mam czasu na wedzenie zimnym,

znam sposob jak mozna troche oszukac na wedzeniu zimnym ale nie bede tego

tutaj pisał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43578
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze od wędzarni z kanałami dymnymi?

Andrzeju czekamy na odpowiedź :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43622
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim są lepsze?

Ok………………

-z powodów sanitarnych

-ekonomiczna

-lepsza cyrkulacja powietrza

-szybsza wymiana powietrza

-lepsze efekty wędzenia (koloru)

-całkowite panowanie nad ogniem i dymem

Całym regulatorem ciągu i temperatury są drzwi szczelne, którymi regulujemy stan ognia.

Marku z Bielska

Można przeprowadzić zimne wędzenie w takich wędzarniach!

Natomiast pieczenie w 180ctC raczej jest nie możliwe może to spowodować popękanie wędzarni od zbyt wysokiej temp.

Marku obecnie żaden zakład nie przeprowadza pełnego cyklu wędzenia w zimnym dymie!

W dzisiejszych czasach wygląda to tak: wędzi się kiełbasę do odpowiedniego koloru i poddaje się procesowi dojrzewania lub osuszania w magazynach o odpowiedniej wilgotności.

 

Wnuczek masz rację!!!!

NIE WĘDZIMY ŚWIEŻO ŚCIĘTYM DREWNEM –MOKRYM!!!!!!!!!

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43626
Udostępnij na innych stronach

Gonzo szczelne drzwi muszą być przy tego typu wędzarniach przy otwartych przeprowadzasz proces osuszania po osuszeniu zasypujemy ogień trocinami lub dokładamy drewna i zamykamy wędzarnie, po czym ogień wygasa z powodu braku tlenu mamy tylko dym i wędzimy jak nam się podoba i na jaki kolor chcemy wędzarnia tego typu wyposażona jest w odparnik
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43629
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź od początku była ukryta w poście Dziadka

Technika prosta prosto z lejka po odkręceniu na kij ii do wędzarni tak dowieszamy aż do zapełnienia wędzarni. Po zapełnieniu zależnie od tępa , praktycznie możemy już zacząć przewieszanie .Ostatnie kije wieszamy na koniec wędzarni pierwsze na początek. Te pierwsze wieszane kije praktycznie już są uwędzone lub mało im jest brak.

Musicie wiedzieć, że wędzenie przebiega w dymie gorącym( któryś post Dziadka), stąd łatwość osuszania, nie mamy do czynienia z martwą strefą (wędzarnia w Napoleonowie).

Więcej zalet wymienił Szczepan.

Jeśli do tego dołożymy kolejna wypowiedź Dziadka

"Najlepiej jednak w tego typu wędzarni wędzić drewnem na samym początku suchym lub półsuchym a dalej to może być dopiero co ścięta olszyna ."

Mamy gotową odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43631
Udostępnij na innych stronach

prosze o odpowiedz, czy wedzarki takiej j/w z paleniskiem pod spodem, które przedstawil nam dziadek mozna stosowac przy małym domowych zakładach (masarenkach) ?? peosze o opinie kogos kto sie zna na przepisach weter-sanitarnych ,

 

dzieki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43667
Udostępnij na innych stronach

Czy macie jakieś zdjęcie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, z drzwiami, właściwym /wielkość/ odprowadzeniem dymu ? Takiej do której nie ma żadnych uwag konstrukcyjnych.

Poproszę :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43669
Udostępnij na innych stronach

Czy macie jakieś zdjęcie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, z drzwiami, właściwym /wielkość/ odprowadzeniem dymu ?

Poproszę :lol:

Podejrzewam, że Smorodina w "sławojce" ma drzwi :rolleyes: :smile:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43671
Udostępnij na innych stronach

Czytam sobie ten temat z wielkim zaciekawieniem. Brakuje mi wniosków. Dlatego proszę kolegów: Bagno, Dziadka, i Szczepana aby napisali czy jest sens budowania wędzarni z kanałami dolotowymi? Bo i konstrukcja wędzarni z bezpośrednim paleniskiem pod wędzonkami jak i wiele innych zalet już wymienionych przemawia na ich korzyść. Nauczyć się wędzić w takich wędzarniach podejrzewam, że też by się każdy mający trochę wyobraźni i stronkę wedlinydomowe do pomocy, nauczył. Piszę to bo zamierzam wybudować wędzarkę obok swojej altanki przydomowej. I się waham :-) Powiedzcie Koledzy jednoznacznie.

 

PS. Myślę, że temat wędzenia w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem pod wędzonkami, powinien być przerobiony na IV Zlocie. To tak moje 5 gr ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43673
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Witam

Mam tylko konstrukcja jest mało fotogeniczna. Na wiosnę mam zamiar wybudować nową i większą wędzarkę.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/6/#findComment-43676
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.