Zebi Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2016 Serdecznie witam Kilka lat temu dojrzałem do tego, żeby zrobić swoje wędzonki. Od wędzonych szynek, schabów i polędwiczek zaczęła się moja przygoda z własnymi wyrobami. W tej chwili asortyment wędzonych (i nie tylko) wyrobów jest dużo większy i jest coraz większy dzięki inspiracji ludzi z tego forum. Przez wyjazdy na zloty, które organizuje PIS i piwo, które przywozili Piotr i Kurp zacząłem warzyć piwo. Mam nadzieję, że coś z tego będzie .A to kilka zdjęć moich eksperymentów :Półmisek wędzonek, które robiłem od lewej: krakowska, kabanosy, czosnkowa, boczek, metka, kabanosy, polędwiczka Wędliny przed wędzeniem od góry lisiecka, metka, czosnkowa i parówkowa Wędzonki Kabanosy Czosnkowa - mój przepis Pasztet Tu już piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2016 Ładnie ładnie , szeroki wachlarz wyrobów i nie ma się do czego przyczepić. Super Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2016 Czosnkowa - mój przepis A gdzie go można znaleźć? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2016 Ładnie ładnie , szeroki wachlarz wyrobów i nie ma się do czego przyczepić. Super Dzięki, staram się A gdzie go można znaleźć? Jeśli dam radę dziś wpiszę A to moja dzisiejsza zadyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2016 Dumna z Mężusia :clap: :cool: :wub: Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2016 @Ela K., mozesz naprawde byc! przepis na ta czosnkowa to ja tez poprosze bo wyglada zacnie ,moze bede mogla cos stworzyc podobnego w moich warunkach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2016 Dumna z Mężusia Eluniu .. taki mąż to Skarb Zbyszku gratuluję pięknych wyrobów Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2016 Zbyszku gratuluję pięknych wyrobów Anuś dzięki ale jeszcze dużo nauki przede mną przepis na ta czosnkowa to ja tez poprosze bo wyglada zacnie Electra jak ogarnę dzisiejsze wędzenie to dodam . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2016 Wytwory robią świetne wrażenie Wielowątkowość produkcji wywołuje tężejący podziw Natomiast sprzęt w postaci wędzaryny ...Coś pięknego.... jestem wzruszony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Marca 2016 Ela masz taki skarb w domu i nic sie nie pochwalilas :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Marca 2016 @Ela K., mozesz naprawde byc! Eluniu .. taki mąż to Skarb Ela masz taki skarb w domu i nic sie nie pochwalilas :clap: :clap: Dziewczynki Kochane ja tam cały czas powtarzam, że to moja szósteczka w lotka Dzięki za miłe słowa Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2016 Któregoś razu robiłem krakowską, kabanosy i jakieś inne wyroby i nie miałem przy sobie przepisów robiąc zakupy. Kupiłem mięsa " na oko". Po zrobieniu planowanych wyrobów zostało mi takie mięso jak widać poniżej. No i razem z moją żonką stwierdziliśmy, że zrobimy czosnkową. Tak oto powstał kiełbasa, która bardzo smakuje , nie tylko nam Czosnkowa ZebiegoSkładniki:1050 g boczku2600 g łopatki 400 g wołowina z goleni 18 g/kg peklosól0,5 g/kg kolendra mielona2,5 g/kg pieprz czarny mielony13 g/kg czosnek przeciśnięty przez praskę Sposób wykonania:Mięso pokroiłem w kawałki i peklowałem razem 48 godz.Raz przemieliłem na sitku 8 całość, a drugi raz połowę mięsa.Wymieszałem mięso z przyprawami dodałem 250 ml zimnej wody i wyrabiałem do uzyskania kleistości.Nadziałem w jelita kiełbasiane.Osadzała się przez noc.Wędzona dymem ciepłym około 50 o C przez około 7 godzin potem podpiekana 30 minut w 90oC. Tu jest zaraz po wędzeniu Tutaj część zostawiłem do podsuszenia . Rewelacyjne czosnkowe chipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Marca 2016 400 g wołowina z goleni Tę pręgę wołową to też przez "8" przepuszczałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Marca 2016 Tę pręgę wołową to też przez "8" przepuszczałeś? Tak wszystko razem było mielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Marca 2016 dziekuje pieknie za przepis bedzie napewno robiona jak juz tylko bede mogla wyjechac na podworko z wedzarka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Marca 2016 Normalnie miód malina Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Marca 2016 Zeby tak moj zaczal chociaz odrobine robic wedliny . ech tylko pomarzyc moge. Ale co tam, Ela Zebi , ladnie przygptowani do swiat jestescie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Marca 2016 Zeby tak moj zaczal chociaz odrobine robic wedliny . ech tylko pomarzyc moge. Nie tylko Ty tak masz. Mój nie dotknie (bez rękawiczki) surowego mięsa.Tak, że przyjemność rozbioru i przetwórstwa od A do Z do mnie należy.Półtusza to małe piwo. Ale taki dziczek czy koziołek, które trzeba skórować przed podziałem to już dla mnie spore wyzwanie.Przepraszam, czasami dotnie żebra jakąś elektryczną maszyną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Marca 2016 Czosnkowa Zebiego Składniki: 1050 g boczku 2600 g łopatki 400 g wołowina z goleni Wyglądała chudo i skład się zgadza. Czosnkowa generalnie to tłustsza wędlina.... Ja tam wolę tłustsze, nie tylko kiełbasy...... Wędzona dymem ciepłym około 50 o C przez około 7 godzin potem podpiekana 30 minut w 90oC. 7 godzin wędzenia na taki mały przekrój - trochę dużo - jeszcze na to pieczenie. Skróć czas wędzenia zdecydowanie - flaczek będzie miękki... Generalnie ładnie - tak trzymaj..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Marca 2016 Dziewczyny ..ja tez samotnie walcze ..moj pozycza tylko jedna reke do krecenia maszynka przy nabijaniu kielbasy i to narzeka ..jedyna pociecha ze kupi mieso jak napisze jakie ..Ale zjesc to juz moze nie potrzeba prosic i pomagac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No i jest !!!!!!! Moje pierwsze piwo warzone od początku Polskie jasne. Smakuje zarąbiście. No i co mogę powiedzieć ?Wsiąkłem Już następne w kolejce czekają na zrobienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 pyszne Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A tu dziś zakapslowany cydr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebi Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Maja 2016 Na wczorajszą imprezkę wyjechały dwa rodzaje piwa i cydr po imprezce są kolejni zarażeni chęcią zrobienia swojego piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Maja 2016 Pelna profeska ..! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.