Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

RODZAJE MIĘSA CZAS KRUSZENIA W DNIACH

wołowina -------- 4-5

wieprzowina -------- 2

cielęcina -------- 2-3

baranina -------- 7-10

konina -------- 3-4

dziczyzna -------- 7-10

 

Oto średnie terminy kruszenia mięsa poszczególnych gatunków co ma wpływ na jakość naszych wyrobów.Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Aż strach coś napisać :blush: :grin: :wink:

Czy to chodzi o czas od uboju do obróbki :question: :grin:

A czy kruszenie mięsa odbywa się w lodówce, lub innym chłodnym miejscu :question: :grin:

I czy temperatura powinna wynosić 0 do 3 st C :question: :grin:

A może w niektórych przypadkach nawet minusowa :question: :grin:

Czy ptactwo dzikie też zalicza się do ogólnego pojęcia dziczyzna :question: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27057
Udostępnij na innych stronach

Jak długo musi wisieć zając za oknem? Jak długo /przez ile odcinków serialu/ Shogun bażanta kruszył?

Rozumiem, że proponowany tamat ma sprowokować do dyskusji. Odszczekuję to co napisałem wyżej!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27059
Udostępnij na innych stronach

Jak długo musi wisieć zając za oknem? Jak długo /przez ile odcinków serialu/ Shogun bażanta kruszył?

Rozumiem, że proponowany tamat ma sprowokować do dyskusji. Odszczekuję to co napisałem wyżej!

Eeeeee to zły przykład, tam Schogun zapomniał o nim i ogrodnikowi łeb obcieli bo waliło jak cholera. :grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27061
Udostępnij na innych stronach

Eeeeee to zły przykład, tam Schogun zapomniał o nim i ogrodnikowi łeb obcieli bo waliło jak cholera. :grin: :grin:

Właśnie miało walić, bo Schogunowi taki smrodlawy (chciałem powiedzieć skruszony) podchodził smakowo. Skośnoocy tego jednak nie zrozumieli i łeb poleciał :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27064
Udostępnij na innych stronach

Toshiba, czasy kruszenia brano pod uwagę w latach przed wojennych bynajmniej korzystam ze źródeł z tamtego okresu.

Kruszenie dotyczy od chwili uboju

Dlaczego tak kiedyś robiono, w czym to pomagało????

Piszę w taki sposób, dlatego aby skłonić szanowne grono do dyskusji na tematy związane z przeznaczeniem STRONKI WĘDLINY DOMOWE

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27067
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy tok myślenia. Dlatego pytam wracając do tematu związanego z przeznaczeniem stronki -Szczepan ,dlaczego tak kiedyś robiono i wczym to pomagało?

Liczę ,że kol.VIP dokładnie rozwinie temat.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27078
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27080
Udostępnij na innych stronach

Szczepan podał wielkości minimalne(przyjete od dawna), które są potrzebne aby mięso z danego rodzaju zwierzęcia mogło być poddane procesowi przetwórstwa i mogło być użyte do sporządania potraw w kuchni jako świeże ale o walorach pełnej smakowitości.

Nie ma jednego czynnika kształtującego kruchość mięsa, gdyż w mięsie mamy do czynienia z wieloma, które się wzajemnie nakładają i jest trudno w sposób jednoznaczny(nawet dzisiejszej nauce-technologii) wyjaśnić wszystko do końca.

Wszyscy na tym forum pamiętają, jak smakowały wyroby domowe w dawnych czasach, gdzie z powodu użycia saletry peklowano szynkę dwa tygodnie. A co się działo w mięsie, czy tylko następowała wymiana składników peklujących? Nie, w mięsie zachodziły powolne i bardzo zagmatwane procesy chemiczne, które kszałtowały smakowitośc naszych wyrobów. Dlatego, Wnuczek pekluje mięso na wędzonki tak długo.

Ja również jestem zwolennikiem dłuższego peklowania nawet mięs drobnych, przy wolowinie staje się to koniecznością.

Ci którzy zajmują się kuchnią bardziej lub mniej profesjonalnie widzą, że do szybszego skruszenia mięsa z dziczyzny należy moczyć(marynować) w przetworach mlecznych(jogurt, kwaśne mleko)zawierających produkt fermentacji mlekowej, czyli kwas mlekowy. A dlaczego, kwas mlekowy jak i nne kwasy działają destrukcyjnie(niszczenie ich struktury i podział na mniejsze fragenty) na białka mięsa, powodując, że w procesie konsumcji odczuwamy mięso mniej żylaste włókniste i itp.

Przy tej okazji powiedziałem dlaczego polędwice sopocka i boczki po procesie parzenia pozostają krzywe http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1674&highlight=krzywe+pol%EAdwice

W tym temacie pomimo mojej sugesti, nie było chętnych do poszukania na płytce z I zlotu co powoduje, że boczki niewyginaja się po parzeniu.

W drugiej części filmu p. technolog mówi o kwasie mlekowym. Kto ma płytkę niech sobie przypomni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27082
Udostępnij na innych stronach

Toshiba, czasy kruszenia brano pod uwagę w latach przed wojennych bynajmniej korzystam ze źródeł z tamtego okresu.

Kruszenie dotyczy od chwili uboju

Dlaczego tak kiedyś robiono, w czym to pomagało????

Piszę w taki sposób, dlatego aby skłonić szanowne grono do dyskusji na tematy związane z przeznaczeniem STRONKI WĘDLINY DOMOWE

Popieram każdą konstruktywną dyskusję. Mimo że coś było już opisane, mozna na podstawie tego wyjasnić powstałe niejasności.

:grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1286-czasy-kruszenia-mi%C4%99sa/#findComment-27088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.