DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2016 Witam w drugim podejściu do produkcji wędliny domowej (we Francji) - dziś kupiłem; 5,4 kg karkówki, 6,8 kg mięsistego podgardla i łopatki wołowej 2,2 kg.Szukam ciekawego przepisu lub wskazówki czy nie brakuje czegoś lub za dużo jakiegoś mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2016 DONLEO007- spróbuj inaczej - świetnych przepisów jest tu bez liku-wybacz że powiem Ci to bezpośrednio poczytaj dział dla początkujących Każdy no prawie tak zaczynał Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2016 Szukam ciekawego przepisu lub wskazówki czy nie brakuje czegoś lub za dużo jakiegoś mięsa. A może spróbuj inaczej. Zdecyduj się jaką kiełbaskę chcesz zrobić a wtedy będziesz wiedział ile i jaki asortyment mięsa masz kupić Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2016 A jak moge jeszcze cos dodac od siebie to przynajmniej ja tak robie ..wpierw sprawdzam co moge kupic ..u nas podgardla np .nie uwidzisz ..jak bedziesz wiedziec co jest dostepne przejzyj przepisy i kup to co potrzeba. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2016 wiem szukałem, czytałem ale potrzebuje coś prostego z wołowina - mięso kupiłem okazyjnie bez wielkiego wyboru dla tego te proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) dziś kupiłem; 5,4 kg karkówki, 6,8 kg mięsistego podgardla i łopatki wołowej 2,2 Obawiam się że wędlina wyjdzie tłustawa, proporcja mięsa i podgarla prawie 50/50 ..No chyba że podgarle jest tak poprzerastane to będzie git... pokaż to podgarle. Edytowane 10 Maja 2016 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Obawiam się że wędlina wyjdzie tłustawa, proporcja mięsa i podgarla prawie 50/50 Jak się dobrze policzy to się okaże, że kiełbaska będzie miała ok.30% tłuszczu.Obecne podgardla nie są tłuste tylko mięsne co zostało zaznaczone a i karkówka obecnie nie jest za tłusta.Czy te 30% to dużo to zależy od tego co kto lubi.Kabanosy nie są chudsze a jakie smaczne. Edytowane 10 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2016 Jak się dobrze policzy to się okaże, że kiełbaska będzie miała ok.30% tłuszczu.Obecne podgardla nie są tłuste tylko mięsne co zostało zaznaczone.Czy te 30% to dużo to zależy od tego co kto lubi.Kabanosy nie są chudsze a jakie smaczne. Jeśli podgarle jest bardzo mięsna to tu się zgadzam... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Maja 2016 ...właśnie te podgardle podzieliłem i okazało się 50% mięsa - myślę żeby dokupić boczku lub słoniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Maja 2016 ..właśnie te podgardle podzieliłem i okazało się 50% mięsa - myślę żeby dokupić boczku lub słoniny Ja już nic tłustego bym nie dokupował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Maja 2016 ... ktoś wie czy wołowinę po zmieleniu można zapeklować w soli morskiej (grubej)? znalazłem informacje ze można sol przypiec na patelni a wołowinę zalać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Maja 2016 znalazłem informacje ze można sol przypiec na patelni a wołowinę zalać woda. Jeśli znalazłeś informację, to rób według niej, ale jeśli chcesz na naszym forum uzyskać sprawdzone informacje, to najpierw dwie zasady:- solą solimy mięso,- mięsa na kiełbasę nie peklujemy na mokro Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Maja 2016 jeśli chcesz na naszym forum uzyskać sprawdzone informacje własnie forum jest do wspólnego doradzania i porad na dany temat, receptury jest pełno ale można eksperymentować np. portugesi peklują mięso w winie wytrawnym co zrobiłem w pierwszej kiełbasie ale tylko wołowinę i niezłe wyszło a Hiszpanie cale życie używają do konserwacji tylko sol morska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Maja 2016 a Hiszpanie cale życie używają do konserwacji tylko sol morska.. ....może dlatego , że Wieliczki nie mają...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Maja 2016 własnie forum jest do wspólnego doradzania i porad na dany temat, receptury jest pełno ale można eksperymentować np. portugesi peklują mięso w winie wytrawnym co zrobiłem w pierwszej kiełbasie ale tylko wołowinę i niezłe wyszło a Hiszpanie cale życie używają do konserwacji tylko sol morska... Wszystko się zgadza, ale Ty swoją, konkretną prośbę umieściłeś już chyba w tytule tematu na naszym forum, prawda? Sądzę zatem, iz tutaj chciałeś coś znaleźć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Maja 2016 5,4 kg karkówki, 6,8 kg mięsistego podgardla i łopatki wołowej 2,2 kg. Szukam ciekawego przepisu lub wskazówki czy nie brakuje czegoś lub za dużo jakiegoś mięsa. Nie szukaj - tylko działaj, skład dobry na cienką kiełbaskę.... teraz tylko reszta - już wiesz co i jak? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Maja 2016 ... a tak na prawdę, mieszkałem w Hiszpanii teraz we Francji chce promować coś polskiego, myślę ze kiełbasa jest jednym z naszej historii kulinarnej najtrafniejsza wiec o tym jest ten temat i czekałem na dobre recepty i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Maja 2016 ....kopiuj wklej..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2016 a tak na prawdę, mieszkałem w Hiszpanii teraz we Francji chce promować coś polskiego, myślę ze kiełbasa jest jednym z naszej historii kulinarnej najtrafniejsza wiec o tym jest ten temat i czekałem na dobre recepty i pomoc. Receptury przedstawione na tej stronie sa wielokrotnie testowane przez całe rodzinne (i nie tylko) klany, ich receptury oparte na niepodważalnych wzorcach stanowią kwintesencję polskiego masarstwa. Na stronie głównej i forum znajdziesz wiele ciekawych receptur, a jesli będzie mało, to w dziale receptur branżowych masz całą 16-tkę, czyli biblię domowego masarza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Maja 2016 kwintesencję polskiego masarstwa. cóż dodać ... nic . Ale jak szukasz i podzielisz się innymi smakami )zagranicznymi ) to dawaj Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) ...właśnie te podgardle podzieliłem i okazało się 50% mięsa - myślę żeby dokupić boczku lub słoniny Daj już spokój z tym tłustym. Jest go dość. Aż za dość. Wspomnisz moje słowa. Edytowane 13 Maja 2016 przez esjot Cytuj esjot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Maja 2016 Witam po paru dniach mało czasu na wszystko, do rzeczy; dopiero dzisiaj zamieszam w " kiełbasie " przerobiłem już wędzarnie wg wskazówek kolegów z forum - dodałem komin, piecyk wstawiłem pod wędzarnię i dostawiany wentylator z pc do komina, za chwile zrobię fotki przed zabudowa piecyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Maja 2016 ...teraz obuduje piecyk, z tylu już jest zakryte - na fotkach nie ma wentylatora dołożę go w czasie wedzenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Maja 2016 No i "gitara" Powodzenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Tylko zastrzał w drzwiach dajesz odwrotnie,reszta też nie powala ale każdy robi jak może, na co go stać i potrafi.ogólnie to powodzenia bez żadnego złośliwego podtekstu, ja daje radę w wędzarni kanałowej z kręgu drogowego,to Twoja instalacja to wypas,tylko jak dla mnie przekombinowana,rura spiro z boku? Kominek itp Edytowane 14 Maja 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.