Skocz do zawartości

Autoklaw domowy Dziadka


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiony na wzór ukraińskich .

Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile  będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców.

Próby ciśnieniowe zrobione na działce w baseniku. Zawór bezpieczeństwa 3bary otwiera się przy 2,9 bara według termomanometru . Próba z jak największą ilością wody a minimalną ilością powietrza.post-39869-0-23895300-1467741813_thumb.jpgpost-39869-0-22238300-1467742252_thumb.jpgpost-39869-0-84351700-1467742270_thumb.jpg

Zostawiony do jutra post-39869-0-71230300-1467742312_thumb.jpg

 Planowane ciśnienie robocze 1,1 bara + 0,7 bara nadciśnienie

post-39869-0-95565300-1467742632_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 244
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Super Dziadku!

Teraz czas na próby mięsne... :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy autoklaw podczas "pracy" jest wypełniony całkowicie wodą, czy ma od "góry" kilkanaście cm powietrza?

Bo jeżeli byłby wypełniony całkowicie wodą to zamiast go pompować powietrzem (które jest niestety bardzo ścieśliwe), można użyć pompki i dopompować mu ciśnienie wodą.

Np. pompka na 12V potrafiąca uzyskać 2,4bara ciśnienia

http://www.fotton.pl/pl/pompy-niskonapieciowe/tloczne/90-niskonapieciowa-pompa-tloczna-fotton-ftl-222-12v-dc

W razie jak by wygasł link to nazwa pompy: 

POMPA TŁOCZNA FOTTON FTL-222 12V DC Edytowane przez Viszna

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie trochę zmian , Te 2  ucha spawane  będą odcięte.  Druge mocowanie dekla będzie przez płaskownik tak jak pierwsze . Bardzo mocno trzeba dokręcać śruby by powietrze nie uciekało spod dekla .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców.
  To rzeczywiście ważne - świetnie przeprowadzona próba wodno powietrzna - zapewne będzie przeprowadzona podobna na gorąco :)   ale pomysł OK :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, ostatniej nocy śniło mi się Twoje "ustrojstwo" . Aby zamknąć deklem bańkę (cały czas śniłem), trzeba było siłownikiem (podnośnik hydrauliczny) docisnąć dekiel do bańki.Ja się tak rozpędziłem w "dymaniu" siłownika, że bańka została zgnieciona. Ale część konserw zostało uratowanych :) Co ten sen znaczył - nie wiem :)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek się zawziął.

Przy takiej konstrukcji to spokojnie wytrzyma z 10 atm.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten zawór ciśnieniowy od bojlera to dobry pomysł , wyregulować na cztery kilo i to powinno wystarczyć by wekować . Jak zawór nie daj Boże zawiesi się , to te uszy od dokręcania pokrywy (dekla) lub płaskowniki wygną się i nie będzię bum.

Osobiście nie jestem zwolennikiem takich pomysłów bo wszystkie materiały użyte do tego powinny być z atestem na wytrzymałość .

Ps. Jedna platforma wiertnicza poszła "się kochać" i zginęło kilkadziesiąt osób tylko dla tego że dotoczono jedną flanszę z nieodpowiedniej stali,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Henio wszystko robi się pod kontrolą  w tym urządzeniu będzie jeszcze jeden zawór bezpieczeństwa 2 bary. Przy takich produkcjach nie odchodzi się od urządzenia. Urządzenie będzie jeszcze testowane na 5 bar  a pracować będzie na 1,8 bara. Tak że względy bezpieczeństwa będą zachowane, w tym urządzeniu jest uszczelka silikonowa o grubości ok. 10 mm.i gdy zawory zawiodą to ją pierwszą wywali .Płaskowniki nie wygną się, muszą się rozerwać bo otaczają całą bańkę .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie żebym się wcinał i mądrzył, ale w tego typach urządzeniach trzeba dmuchać na zimne. Gdzieś kiedyś przypadkowo oglądałem program śmierć na 1000 sposobów. Tam było opowiedziane o wypadku z szybkowarem, gdzie jedna gospodyni co roku wakowała konfitury. Troszkę sobie po pracy przysnęła, a w jej garnku zatkał się zawór bezpieczeństwa. Niestety po wybuchu obudziła się w innym świecie. Ja wiem że nie święci garnki lepią, ale zalecam dużą ostrożność. Chciałbym DZIADKU jeszcze długo korzystać z Twojej wiedzy i rad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wywalenie uszczelki spowoduje gwałtowny i niekontrolowany wypływ pary. Już chyba lepiej, żeby zadziałał zawór, bo przynajmniej można skierować strumień w bardziej bezpieczną stronę.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy takiej konstrukcji to spokojnie wytrzyma z 10 atm.
  najbardziej "wrażliwym " na ciśnienie jest sam pojemnik - a w zasadzie jego ścianki - przy ciśnieniu roboczym 1,8 bara  - wartość ciśnienia próbnego  x3 jest  5,4 bara , czyli kol DZIADEK robi wszystko prawidłowo :)

Maad - tak ale w przypadku uszczelki to jeszcze "najbezpieczniejsze " najgorzej jest w przypadku rozsadzenia - płaszcza - nawet przy małym zbiorniku 1,-2 dm3 BUUm jest duże .

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy autoklaw podczas "pracy" jest wypełniony całkowicie wodą, czy ma od "góry" kilkanaście cm powietrza?

Bo jeżeli byłby wypełniony całkowicie wodą to zamiast go pompować powietrzem (które jest niestety bardzo ścieśliwe), można użyć pompki i dopompować mu ciśnienie wodą.

Np. pompka na 12V potrafiąca uzyskać 2,4bara ciśnienia

http://www.fotton.pl/pl/pompy-niskonapieciowe/tloczne/90-niskonapieciowa-pompa-tloczna-fotton-ftl-222-12v-dc

W razie jak by wygasł link to nazwa pompy: 

POMPA TŁOCZNA FOTTON FTL-222 12V DC

 

Kolego  urzadzenie to nie moze być wypełnione całkowicie wodą , przeczytaj instrukcję używania  szybkowaru obojętnie jakiej produkcji  , w szybkowarze jest określony poziom wody jaki można bezpiecznie nalać w stanie  przed pracą , przekroczenie poziomu wody jest niebezpieczne . Urzadzenie Dziadka niczym się nie rózni od szybkowaru.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W szybkowarach jest określony poziom wody,  dlatego by gotowane produkty luzem nie podeszły do przykrywy i nie zatkały zaworów bezpieczeństwa.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku myślę , że zalanie urzadzenia do pełna wodą nawet gdy wsad nie podejdzie pod zawór bezpieczeństwa spowoduje ze woda rozszerzając sie zacznie wypływać przez zawór uważam ze bezpieczniej jest pozostawić przestrzeń bo wtedy przez zawór wydostawac sie będzie para , która przez syczenie zwróci uwagę użytkownika , że przekroczno stan  krytyczny .Para  ma też inną gęstość  od pary  więc lepeiej gdy mamy zapsa bezpieczenstwa , uważam ze nie wpływa on na prowadzony proces .  

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wojtku czytałeś temat o autoklawie?

Dziadek wie co robi... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, tylko nam powietrze w autoklawie nie jest potrzebne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ok, tylko nam powietrze w autoklawie nie jest potrzebne.
Miro - ono tam MUSI być - przy braku medium ściśliwego czyt powietrze/ para ( w tym przypadku  przegrzana)  przy minimalnym wzroście temperatury ciśnienie wzrośnie błyskawicznie ..........to fizyka..........

 

 

Dziadku myślę , że zalanie urzadzenia do pełna wodą nawet gdy wsad nie podejdzie pod zawór bezpieczeństwa spowoduje ze woda rozszerzając sie zacznie wypływać przez zawór uważam ze bezpieczniej jest pozostawić przestrzeń bo wtedy przez zawór wydostawac sie będzie para , która przez syczenie zwróci uwagę użytkownika , że przekroczno stan krytyczny .Para ma też inną gęstość od pary więc lepeiej gdy mamy zapsa bezpieczenstwa , uważam ze nie wpływa on na prowadzony proces .
- dokładnie ....masz rację

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Para ma inną gęstość od pary .... doprecyzuj bo nie rozumiem.
temperatura i ciśnienie - nasycenie lub nie - koledze zapewne o to chodziło :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.