Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze wędzenie w metalowej szafce - zaliczone!

szafka metalowa karkówka polędwiczka szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 12 wrz 2016 - 20:54

Czołem Wędzarniczej Braci,

krótki opis pierwszego w życiu wędzenia:

 

Wędzarnia: szafka metalowa podpatrzona u paweljack'a

 

mięso:

4 polędwiczki,

2 szynki kulki (po 1,5kg)

2 karkówki (po około 2kg)

Razem 9kg mięsa – na jeden załadunek szafki.

Solanka 4,5l wody , roztwór 10% peklosoli

 

peklowanie – 5 dni w lodówce, temperatura 3-4 st.C

ociekanie – około 12 godzin na dworze, w szafce.

 

Ogrzewanie temp. W przedziale 45-55 st. czas 1,5h

wędzenie około 5,5-6 godzin, 45-53 st. Wędzenie w szafce – łatwe, ale należy pilnować temperatury, np. raz zrębki się zapaliły

regulacja temp. bardzo łatwa – uchylenie drzwiczek, lub dodanie/ ujęcie 1 kawałka brykietu wystarcza na powrót do żądanego przedziału temperatury. Pomiary temperatury raczej orientacyjne – nie jestem pewien termometru.

Żar – brykiet drzewny, dym: zrębki buk+olcha.

Parzenie:

polędwiczki 10 min. 80st. C

Baleron i szynki 10 min. 100st. C ,40 minut 82 st. C

 

 

Wnioski na przyszłość :

polędwiczki bardziej słone od karkówki i szynki – tu muszę poprawić, mniej słone byłyby jeszcze smaczniejsze,,

polędwiczki nieco za długie do szafki, ale dobrze się uwędziły (nie upiekły)

termometr Biotermu za 12zł całe szczęście dobrze mierzył, ale na przyszłość postaram się go skalibrować i mieć większą pewność.

 

Wędliny – palce lizać!

 

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

 

Pozdrawiam,

Grzegorz

 

P.S. fotki z akcji. Ostatnie zdjęcie – zmodyfikowane ustawienia aparatu na „neutralne” kolory

Załączone pliki



#2 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 12 wrz 2016 - 21:11

Brawo :) A jaką masz szafkę, że polędwiczki za długie . Zebi wędzi i jest ok :)



#3 pioran

pioran

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćOrzysz

Napisano 12 wrz 2016 - 21:16

Fajnie to wygląda.

wysłane z espiątki

#4 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 wrz 2016 - 21:21

Kolor, wygląd 10/10 smak? smaku nie znam ale dychę daję  :cool:



#5 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 12 wrz 2016 - 21:35

Aż nie chce się wierzyć że to pierwszy raz, tylko tak dalej :clap:



#6 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 12 wrz 2016 - 22:29

Dziękuję za dobre słowa :)

Szafka jest taka: Załączony plik  DSC_8236.JPG   170,6 KB   16 Ilość pobrań

 

polędwiczki się mieszczą, ale wystają poza dolną ramę  górnych drzwiczek, więc nieco niewygodnie się nimi operuje, poza tym dół polędwiczek jest blisko paleniska, temperatura inna niż na ich górze. Ale w sumie - całe  polędwiczki uwędziły się bardzo dobrze. następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki.

 

Dzięki lekturze forum i radom paweljack'a udało mi się uniknąć błędów już za pierwszym razem.

Smak rewelacyjny, 

Pozdrawiam



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 wrz 2016 - 07:56

następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki.

 

A nie lepiej podwyższyć tę szafkę ? ;)  

 

Przetnij to nad drzwiczkami paleniska wstaw 30-40cm opaski z blachy i po kłopocie dla ślusarza mała godzinka roboty. 



#8 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 13 wrz 2016 - 08:43

bardzo dobry pomysł ! :)



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 13 wrz 2016 - 13:32

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. :clap:  Teraz czas na kiełbasy.  :)



#10 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 13 wrz 2016 - 21:35

 

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. :clap:  Teraz czas na kiełbasy.  :)

 

warunkiem jest aptekarska precyzja (wg mojej żony) włączając tabelkę w excelu - ale do tego potrzebne są dobre dane wejściowe, które dostałem tu w prezencie :)

tak, kiełbasy już za mną chodzą, zwłaszcza po testowaniu wojskowej  :clap: , ale najpierw jeszcze polędwica, drób i ryby. Do tego jednak muszę znowu troszkę tu poszukać i poczytać.



#11 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 28 wrz 2016 - 23:56

Szybko nadszedł czas by sprawdzić, czy pyszny efekt za pierwszym wędzeniem to przypadek lub podpucha.

Tym razem zamiast polędwiczek jest polędwica. W wolne miejsce dołączył  serek "typu włoskiego Capri".

Kulki szynek powędrowały dla odmiany do siatek.

Efekt - wędzonki pyszne, choć wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata. Peklowanie, czasy i stężenie solanki - jak za pierwszym razem.

 

Załączone pliki



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9162 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 wrz 2016 - 15:20

wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata

"gumowatość" nie zależy od wędzenia tylko od obróbki termicznej. 



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11129 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 16:18

smakoszy polędwica nieco gumowata.

 

Na surową nie wygląda.Czy była jakoś obrabiana termicznie.? 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 29 wrz 2016 - 16:19


#14 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 29 wrz 2016 - 18:05

 

smakoszy polędwica nieco gumowata.

 

Na surową nie wygląda.Czy była jakoś obrabiana termicznie.? 

 

Parzona 10 minut w temp.80 st.C



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 18:07

No to masz rozwiązanie. ;)



#16 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 29 wrz 2016 - 20:44

Wszystko jasne, inspiracja z  http://wedlinydomowe...nie-i-gotowanie

"(...) 3. Gotowanie. 

 

W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody.    

(...)"

a tu okazuje się że nie ma tak łatwo i trzeba bardziej poszukać i więcej poczytać :) 



#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 20:47

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

Na życzenie gospodarzy.



#18 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 02 paź 2016 - 18:10

 

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

Na życzenie gospodarzy.

 

Faktycznie, a najważniejsze że mięsko prawidłowo (znaczy zdrowo) zrobione i b.dobre. Następnym razem będzie innym sposobem.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11129 postów

Napisano 02 paź 2016 - 18:58

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

 

Sparz polędwicę do temp.58-60 C w środku to nie będzie się ciągnąć a będzie soczysta.Temperatura wody 80-82 C .


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 paź 2016 - 18:59


Sponsor

Sponsor
  • Reklama




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szafka metalowa, karkówka, polędwiczka, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych