Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Osuszanie. Po przeanalizowaniu wszystkich kroków dokładnie tak, spaprałem osuszanie. Zawsze prosto z gara w ręcznik papierowy i do osuszania w wędzarni i zawsze było ok.Tym razem za namową kolegi wyciągnąłem je sobie dzień wcześniej był przez noc obeschły w temperaturze pokojowej.... i tu popełniłem błąd.... ja je dałem na noc do chłodnej piwnicy ( 4-5 stopnie to nie temperatura pokojowa)... gdzie zamiast obsychać to nabierały wilgoci.... i bum.... nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 5 Stycznia 2018 U mnie ociekają noc poprzedzającą wędzenie, jednak nie w wilgotnej piwnicy Trzeba było dłużej osuszać w wędzarni, jednak teraz już musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Trzeba było dłużej osuszać w wędzarni Dokładnie tak. Problem był w tym, że kiełbaska już była idealnie wysuszona a serki nie. Z tego co kojarze to przesuszyć też nie można kiełbasy wiec postawiłemna dobrą kiełbasę a nie serki... mniejsze zło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Mogłeś kiełbę na chwilę wyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Sobota była.... godzina już późna... ciemno na dworze temperatura poniżej 0.... a człowiek już "zmęczony" był całodniowymi zmaganiami ...to i pomyślunek już nie ten Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 5 Stycznia 2018 U mnie ociekają noc poprzedzającą wędzenie, jednak nie w wilgotnej piwnicy Już to pisałem ..... czasu zawsze mało i serki wyjmuję z solanki rano , przechodzą przez ręcznik papierowy , sypane przyprawami na kratkę albo w siatkę i z trzy godziny czasami trochę dłużej osuszane wiatrakiem . Do wędzarni i nie ma problemu . Jeżeli wędzę serki z kiełbasami lub wędzonkami to wpierw osuszam odpowiednio asortyment mięsny i po tym wkładam do wędzarni serki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Andrzejku, też kombinowałem na różne sposoby Dla własnej spokojności organizuję sobie tak jak napisałem i nie ma bata, musi wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Ja też wędziłem z pozostałymi wyrobami do momentu aż nie wywaliłem 30 serów bo nie wyszły spaprałem osuszanie Tym razem za namową kolegi wyciągnąłem je sobie dzień wcześniej był przez noc obeschły w temperaturze pokojowejWięc wędzenie z pozostałymi wyrobami nie zaszkodziło A ja chciałem zapytać o coś innego.Ile minimalnie ser musi przeleżeć w solance?Dzisiaj po 16tej zamierzam kupić sery a jutro od rana planowane jest wędzenie.Czy odpuścić sobie solankę i tylko oprószyć solą? Edytowane 5 Stycznia 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Więc wędzenie z pozostałymi wyrobami nie zaszkodziło Zaszkodziło tylko tyle że nie pociągnąłem dalej osuszania serów bo kiełby były już osuszone.Ja zawsze solankę robię po pracy czyli koło 16-17 a wędzę od rana w kolejny dzień wiec spokojnie solankę możesz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Z netu, ze strony domowyserowar.Rekomendowaną wartością jest 1 godzina na 45 dag sera, na każde 2,5 cm grubości. Oczywiście wartość modyfikowalna pod kątem zarówno rodzajów sera, jak i osobistych preferencji co do zawartości soli w serze. Dla przykładu Gouda o wadze 1,2 kg potrzebuje 12 godzin "kąpieli", a długodojrzewający, twardy parmezan dwa razy tyle.W komentarzach piszą tam też: "Czyli jednak to był błąd i w ogóle twarogu nie kładzie się do solanki"Czyli nie ma złotego środka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Dziękuję bardzo za pomoc Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ary_zet Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Sery wędzę co 2 tygodnie(Dzięki Qbie-69 ) trzymam w solance 24 godziny -80 g soli na 1,5 litra wody,do tego dodaję od razu przyprawy-papryka(ładnie wybarwia na delikatny brąz), lub imbir(wybarwia na złoty kolor) moczy to się 24 h potem 12h ociekania i do wędzarni razem z kiełbą i innymi frykasami -najpierw do osuszania ok 40min.- 1 h i wędzenie ( zawsze na najwyższym poziomie nad wędzonkami) nigdy z nich nic nie kapało na wyroby poniżej .Mam to przetestowane. Zapomniałem dodać - jutro też wędzenie ( w koszuli ale wędzę ) Edytowane 5 Stycznia 2018 przez ary_zet Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Dla własnej spokojności organizuję sobie tak jak napisałem i nie ma bata, musi wyjść I gitara jak to mawia młodzież :D ....... Qbuś ja tylko podałem inną opcję .... moje pierwsze serki też ociekały i osuszały się zarazem przez 12 godzin Pozdrowionka ślę , dla małżonki też Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 5 Stycznia 2018 do tego dodaję od razu przyprawy-papryka(ładnie wybarwia na delikatny brąz), lub imbir(wybarwia na złoty kolor) O nie, znowu ciekawy pomysł do serków I znowu trzeba spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 5 Stycznia 2018 ja tylko podałem inną opcję znowu ciekawy pomysł do serków I znowu trzeba spróbować Tak to właśnie w tym naszym hobby wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-582968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 5 Stycznia 2018 U mnie serki wracają do łask. Rodzinka sama kupiła serki Capri na wieść, że w niedzielę odpalam wędzarnie mnie te z Lidla się rozpadły lekko.. Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-583056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tak to właśnie w tym naszym hobby wygląda A to tylko serki..... Tyle tu przepisów na kiełbasy że chyba następnym razem farsz będę dzielił na kilka części po 2 kg na próby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-583066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Według mnie najlepsze mi smakowały z biedry tłuste...chyba mleczna dolina.Nie kruszyły się.Ale już tu chyba pytalem w tym temacie czy aby napewno była to mleczna dolina.Teraz U mnie nie ma w biedrze tych serów tej firmy.I nie mam pewności czy to były te sery Może ktoś mi pomoże czy mam racje. Na sylwka robilem pare sztuk typu wloskiego z kaufa i się kruszyły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-583123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Sery wędzę co 2 tygodnie(Dzięki Qbie-69 ) trzymam w solance 24 godziny -80 g soli na 1,5 litra wody,do tego dodaję od razu przyprawy-papryka(ładnie wybarwia na delikatny brąz), lub imbir(wybarwia na złoty kolor) moczy to się 24 h potem 12h ociekania i do wędzarni razem z kiełbą i innymi frykasami -najpierw do osuszania ok 40min.- 1 h i wędzenie ( zawsze na najwyższym poziomie nad wędzonkami) nigdy z nich nic nie kapało na wyroby poniżej .Mam to przetestowane. Zapomniałem dodać - jutro też wędzenie ( w koszuli ale wędzę )Dużo dajesz tej papryki? Rozumiem że tworzy zawiesinę, więc czy nie trzeba mieszać? Trzeba będzie zrobić próbę przy najbliższym wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-583152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ary_zet Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Hej.Sorki że dopiero teraz odpisuję ,ale byłem poza zasięgiem-wędziłem.Z papryką czy imbirem robię tak że serki układam w misce ( mam taką prostokątną- pasującą na 12 serków ułożonych na dnie, w 1 warstwie) zalewam solanką 80 g soli na 1.5 litra wody i kiedy warstwa solanki przykryje mi serki posypuję to papryką lub imbirem .Przyprawy toną i osadzają się na serkach .Niczego nie mieszam.Przyprawy daję z ręki - nie ważę ich - ( ok 3 łyżeczki do herbaty)- następnym razem zważę . Tu masz podgląd na nie- Pozdrawiam. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-583318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Moje pierwsze serki zrobione według mistrzowskiego przepisu kolegi qby, lewy talerz Pilos tłusty, prawy typ włoski. O wiele bardziej podchodzi mi włoski i chyba na nim będę się skupiał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-584389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimimlody Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Witam mam pytanie bo nie znalazłem po drodze a wole się upewnić. Do peklowania mięsa używamy przykładowo 80 g soli na 0,4 litra wody na kilogram mięsa przy serach qba pisze : "100g soli na półtorej litra wody" i tu pytanie?! - na kilogram sera ? Pytanie może i głupie ale lepiej zapytać niż marnować ser Edytowane 18 Stycznia 2018 przez jimimlody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-585004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 18 Stycznia 2018 mam pytanie bo nie znalazłem po drodze a wole się upewnić. Do peklowania mięsa używamy przykładowo 80 g soli na 0,4 litra wody na kilogram mięsa przy serach qba pisze : "100g soli na półtorej litra wody" i tu pytanie?! - na kilogram sera ? Pytanie może i głupie ale lepiej zapytać niż marnować ser PROŚBA DO CIEBIE - poczytaj jeszcze raz podstawy peklowania mięsa - w solankowaniu serków wszystko też jest szczegółowo opisane - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-585018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimimlody Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Nie wiem o co chodzi z tym żebym poczytał o peklowania mięs skoro dane są z tabeli dziadka a szynki zapeklowałem wiedziałem i były pyszne pytam o sery czy jak mam np 3 kg sera to wartości podane przez qba-69 czyli „100g soli na półtorej litra wody” robię razy 3 bo tyle kg serów mam ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-585043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 18 Stycznia 2018 na półtorej litra wody W sumie też nie wiedziałbym ile to jest. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/8/#findComment-585046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.