redzed Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Listopada 2016 Kolego agn, czy nie mógłbyś ozdobić twoje komentarze za pomocą znaków diakrytycznych? Brak ich, i do tego te zdania bez końcu są zbyt meczące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-528264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Listopada 2016 Kolego redzed ,prostaram się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-528300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Sól, 2,3%Peklosól Nr.2 - 0,25% 2,5g soli peklującej Nr.2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli)Czosnek granulowany - 0,5%Pieprz, grubo mielony - 0,3%Cukier turbinado - 0,5%Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5% Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami. Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie, obracając od czasu do czasu. Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni. Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%. Trudno wygospodarować przez cztery dni po 8-10 godzin, czy dużym błędem będzie wędzenie 4 godzinne przez 8-9 dni? Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak?Todek,w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami.Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%.Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. Aniu dzięki za przetłumaczenie na "nasze" , nie wiedziałbym ile użyć peklsoli z przepisu Redzeda. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Możesz tak wędzić Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Możesz wędzić po cztery godziny bez problemu. Dobrze tez w wilgotnej wędzarni i nie ponad 15C. Co do soli peklującej, 25g/kg polskiej mieszanki będzie OK. W mojej mieszance jest także saletra, którą zawsze stosuje do wyrobów dojrzewających. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czosnek granulowany - 0,5%Pieprz, grubo mielony - 0,3%Cukier turbinado - 0,5%Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5% Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami. Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie, obracając od czasu do czasu. Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni. Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%. Proszę pomóżcie, czosnek granulowany 0,5% czy oznacza pół procenta z kilograma tj. 5g na kilogram mięsa? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) No 0,005x1000g=5g Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nigdy nie peklowałem tak długo, a już na pewno w woreczkach próżniowych, to dla mnie nowość Kiedyś jest pierwszy raz, może uda się zrobić coś podobnego co wyszło Redzedowi. Prima sort . Wyciąłem wartocz, teraz w przyprawy, do próżni i do lodówki na dwa tygodnie. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Grudnia 2017 może uda się zrobić coś Trzymaj się przepisu, zachowaj higienę i będzie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Wyciąłem wartocz, teraz w przyprawy, do próżni i do lodówki na dwa tygodnie. A warstwę tłuszczu zostawiłeś .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Wyciąłem Arku, starałem się aby została tylko I kl., ale tłuszczu nie było za dużo, wyciąłem mizdrę Edytowane 20 Grudnia 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) WyciąłemTo niezbyt dobrze , chroni przed szybkim wysychaniem Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Grudnia 2017 No tak, słuszna uwaga. Będzie dla tych co mają zęby Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) To źle.Trzeba było zostawić cienką warstwę.Po pierwsze będzie smaczniejsza a po drugie od tej strony tłuszcz i mizdra będzie ją chronił przed nadmiernym wysychaniem.Przyjrzyj się polędwicy Redze.Zwróć jeszcze uwagę na marmurkowatość tej polędwicy.Te ze sklepu z wyścigowych świnek się nie nadają bo mają mało tłuszczu śródmięśniowego. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Grudnia 2017 No cóż, za późno. Następnym razem zostawię mizdrę, a tłuszcz rzeczywiście jest nośnikiem smaku. Obiecuję poprawę Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Obiecuję poprawę Najpierw pytamy później robimy.To żelazna zasada tego forum.I żeby mi to było ostatni raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Wyjąłem dzisiaj moje polędwice z woreczków próżniowych po ok dwóch tygodniach leżakowania w woreczkach próżniowych w temp. ok 2C. Zapach super, kolor również jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz, opłukałem mięso, powiesiłem od osuszenia , jednak proszę o Wasze sugestie. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Stycznia 2018 jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz, Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować. Dzięki jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz, Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza. Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony. Jeśli decydujesz się na stosowanie eksperymentalnych, niesprawdzonych metod to musisz być przygotowany na różne niespodzianki.A najważniejsza to taka że nie masz żadnej kontroli nad tym procesem.Otwierasz i zoonk.Gdybyś potrzymał jeszcze dłużej to pewnie byś to mięso musiał wywalić.Miałeś farta tylko ze peklowanie nie ma polegać na metodzie uda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony. Jeśli decydujesz się na stosowanie eksperymentalnych, niesprawdzonych metod to musisz być przygotowany na różne niespodzianki.A najważniejsza to taka że nie masz żadnej kontroli nad tym procesem.Otwierasz i zoonk.Gdybyś potrzymał jeszcze dłużej to pewnie byś to mięso musiał wywalić.Miałeś farta tylko ze peklowanie nie ma polegać na metodzie uda. No nie do końca Arku. Czytałem o peklowaniu w woreczkach, nie do końca mnie to przekonuje, dlatego peklowanie przeprowadzam na mokro szynki itp. oraz na sucho mięso na kiełbasy. W tym konkretnym przypadku jako amator postanowiłem trzymać się przepisu stąd woreczek i próżnia, nie był to z mojej strony eksperyment lecz pewnik, że tak ma być. Dzisiaj wiem, że następnym razem peklowanie będzie prowadzone w pojemniku z możliwością bieżącej kontroli stanu mięsa. Ciekawy jestem zdania Redzeda, autora tematu, jak wyglądało mięso po wyjęciu z woreczka mięsa po dwóch tygodniach. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza. czasami nie sprawdza sie i metoda na mokro Ciekawy jestem zdania Redzeda, autora tematu, jak wyglądało mięso po wyjęciu z woreczka mięsa po dwóch tygodniach.nie jeste Redzed ale tez robie tego rodzaju "eksperymenty" - w zaleznosci od ilosci dodatkow typu przyprawy mieso po wyjeciu jest zawsze mokre/wilgotne, jesli jest sporo przypraw to potrafi byc i "oslizle", np. proszkowany czy granulowany czosnek jak jest uzywany, ale i inne przyprawy tez moga to spowodowac. Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować.popieram. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jestem po pierwszym sześciogodzinnym wędzeniu, kolor niemal się nie zmienił. Mam nadzieję, że drugie wędzenie przyniesie zadowalający rezultat. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Wędzisz na zimno.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.