Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego agn, czy nie mógłbyś ozdobić twoje komentarze za pomocą znaków diakrytycznych?  Brak ich, i do tego te zdania bez końcu są zbyt meczące. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-528264
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 rok później...

 

Sól, 2,3%

Peklosól  Nr.2 -  0,25%  2,5g soli peklującej Nr.2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli)

Czosnek granulowany - 0,5%

Pieprz, grubo mielony  - 0,3%

Cukier turbinado - 0,5%

Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5%

 

Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami.  Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3  tygodnie, obracając od czasu do czasu.  Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni.  Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%.                 

Trudno wygospodarować przez cztery dni po 8-10 godzin, czy dużym błędem będzie wędzenie 4 godzinne przez 8-9 dni? 

 

 

 

Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak?

Todek,

w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami.

Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%.

Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. 

 

Aniu dzięki za przetłumaczenie na "nasze" , nie wiedziałbym ile użyć peklsoli z przepisu Redzeda. ;)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580236
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak wędzić

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580266
Udostępnij na innych stronach

Możesz wędzić po cztery godziny bez problemu.  Dobrze tez w wilgotnej wędzarni i nie ponad 15C.  Co do soli peklującej, 25g/kg polskiej mieszanki będzie OK.  W mojej mieszance jest także saletra, którą zawsze stosuje do wyrobów dojrzewających.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580275
Udostępnij na innych stronach

 

Czosnek granulowany - 0,5%

Pieprz, grubo mielony  - 0,3%

Cukier turbinado - 0,5%

Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5%

 

Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami.  Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3  tygodnie, obracając od czasu do czasu.  Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni.  Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%.                 

Proszę pomóżcie, czosnek granulowany 0,5% czy oznacza pół procenta z kilograma tj. 5g na kilogram mięsa? :facepalm:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580698
Udostępnij na innych stronach

No :) 0,005x1000g=5g

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580702
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie peklowałem tak długo, a już na pewno w woreczkach próżniowych, to dla mnie nowość :) Kiedyś jest pierwszy raz, może uda się zrobić coś podobnego co wyszło Redzedowi. Prima sort  :clap:. Wyciąłem wartocz, teraz w przyprawy, do próżni i do lodówki na dwa tygodnie.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580704
Udostępnij na innych stronach

 

 

może uda się zrobić coś

Trzymaj się przepisu, zachowaj higienę i będzie :thumbsup:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580705
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyciąłem wartocz, teraz w przyprawy, do próżni i do lodówki na dwa tygodnie.

 

A warstwę tłuszczu zostawiłeś .?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580707
Udostępnij na innych stronach

Wyciąłem Arku, starałem się aby została tylko I kl., ale tłuszczu nie było za dużo, wyciąłem mizdrę

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580709
Udostępnij na innych stronach

Wyciąłem

To niezbyt dobrze , chroni przed szybkim wysychaniem

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580711
Udostępnij na innych stronach

To źle.Trzeba było zostawić cienką warstwę.Po pierwsze będzie smaczniejsza a po drugie od tej strony tłuszcz i mizdra będzie ją chronił przed nadmiernym wysychaniem.Przyjrzyj się polędwicy Redze.Zwróć jeszcze uwagę na marmurkowatość tej polędwicy.Te ze sklepu z wyścigowych świnek się nie nadają bo mają mało tłuszczu śródmięśniowego.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580714
Udostępnij na innych stronach

No cóż, za późno. Następnym razem zostawię mizdrę, a tłuszcz rzeczywiście jest nośnikiem smaku. Obiecuję poprawę :rolleyes:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580716
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiecuję poprawę

 

Najpierw pytamy później robimy.To żelazna zasada tego forum.I żeby mi to było ostatni raz. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-580717
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyjąłem dzisiaj moje polędwice z woreczków próżniowych po ok dwóch tygodniach leżakowania w woreczkach próżniowych w temp. ok 2C. Zapach super, kolor również jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz, opłukałem mięso, powiesiłem od osuszenia , jednak proszę o Wasze sugestie.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582691
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582694
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz,

 

Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza. ;)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582696
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować. :D

Dzięki

 

 

jednak na powierzchni pojawił się coś jakby śluz,

 

Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza. ;)  

 

Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582699
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony.

 

Jeśli decydujesz się na stosowanie eksperymentalnych, niesprawdzonych metod to musisz być przygotowany na różne niespodzianki.A najważniejsza to taka że nie masz żadnej kontroli nad tym procesem.Otwierasz i zoonk.Gdybyś potrzymał jeszcze dłużej to pewnie byś to mięso musiał wywalić.Miałeś farta tylko ze peklowanie nie ma polegać na metodzie uda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582703
Udostępnij na innych stronach

 

Arku, nie jestem amatorem peklowania w woreczkach, jednak zrobiłem zgodnie z recepturą z pierwszej strony.

 

Jeśli decydujesz się na stosowanie eksperymentalnych, niesprawdzonych metod to musisz być przygotowany na różne niespodzianki.A najważniejsza to taka że nie masz żadnej kontroli nad tym procesem.Otwierasz i zoonk.Gdybyś potrzymał jeszcze dłużej to pewnie byś to mięso musiał wywalić.Miałeś farta tylko ze peklowanie nie ma polegać na metodzie uda.

 

No nie do końca Arku. Czytałem o peklowaniu w woreczkach, nie do końca mnie to przekonuje, dlatego peklowanie przeprowadzam na mokro szynki itp. oraz na sucho mięso na kiełbasy. W tym konkretnym przypadku jako amator postanowiłem trzymać się przepisu stąd woreczek i próżnia, nie był to z mojej strony eksperyment lecz pewnik, że tak ma być. Dzisiaj wiem, że następnym razem peklowanie będzie prowadzone w pojemniku z możliwością bieżącej kontroli stanu mięsa. ;) Ciekawy jestem zdania Redzeda, autora tematu, jak wyglądało mięso po wyjęciu z woreczka mięsa po dwóch tygodniach.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582706
Udostępnij na innych stronach

Widać że metoda peklowania w woreczkach próżniowych się sprawdza.   

czasami nie sprawdza sie i metoda na mokro :rolleyes:

 

Ciekawy jestem zdania Redzeda, autora tematu, jak wyglądało mięso po wyjęciu z woreczka mięsa po dwóch tygodniach.

nie jeste Redzed ale tez robie tego rodzaju "eksperymenty" - w zaleznosci od ilosci dodatkow typu przyprawy mieso po wyjeciu jest zawsze mokre/wilgotne, jesli jest sporo przypraw to potrafi byc i "oslizle", np. proszkowany czy granulowany czosnek jak jest uzywany, ale i inne przyprawy tez moga to spowodowac. 

 

Jeśli zapach, kolor i konsystencja jest ok. to wędzić i się nie przejmować.

popieram. 

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582723
Udostępnij na innych stronach

Jestem po pierwszym sześciogodzinnym wędzeniu, kolor niemal się nie zmienił. :mellow: Mam nadzieję, że drugie wędzenie przyniesie zadowalający rezultat.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582977
Udostępnij na innych stronach

Wędzisz na zimno.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/2/#findComment-582985
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.