Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Serek topiony 

 @Efffa,podala przepis jak zrobic i zrobilam moja ulubiona wersje serka 

Serek topiony z krewetkami 

 

250g twarogu tlustego
2.5 g soda 
2,5 g sol
40 g maslo
posiekane krewetki*
koperek suszony szczypta
* ilosc na fotce widac
 
Ser rozkruszylam w misce widelcem i posypalam soda i sola.
Miske ustawilam nad garnkiem z wrzaca woda ( miska nie zanurzona w wodzie )
serek caly czas mieszalam az calkowicie sie rozpuscil i powstala jednolita masa.
Zdjelam z garnka i wymieszalam z maslem, dodalam posiekane krewetki i koperek .
przelozylam do pojemniczka nakrylam folja spozywcza i wstawilam do lodowki 
Taki smakowo serek jest chyba najpopularniejszym topionym serkiem w Szwecji.
 
post-58387-0-83234300-1540897014_thumb.jpgpost-58387-0-89669200-1540896995_thumb.jpgpost-58387-0-23310500-1540897041_thumb.jpgpost-58387-0-04084800-1540897070_thumb.jpgpost-58387-0-02917000-1540897090_thumb.jpgpost-58387-0-69225300-1540897115_thumb.jpg i po dodaniu masla
post-58387-0-76116000-1540897134_thumb.jpgpost-58387-0-48428600-1540897161_thumb.jpg
Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611496
Udostępnij na innych stronach

 

 

podała, podała ... ale nie zapominajmy, że od Aliny dostała  

i takim sposobem dotarl i za morze :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611508
Udostępnij na innych stronach

@Alinka, dalam mrozone w skoropach, one sa gotowe do jedzenia po obraniu wiec pewnie sa gotowane juz , mozna dac takie z zalewy solankowej .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611530
Udostępnij na innych stronach

 

 

one sa gotowe do jedzenia po obraniu wiec pewnie sa gotowane juz
Każda tzw czerwona jest parowana lub zanurzana we wrzątku i jest gotowa do konsumpcji - gotujemy tylko szare - UWAGA  świeże 1  - 2min - później są już gumowate i iii :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611533
Udostępnij na innych stronach

No to moze ja tez weme przepis, i za drugie morze i oceany dojdzie  :D Ja tam dam szynke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611553
Udostępnij na innych stronach

Dzis smakowalam serek, smak super , krewetkowy z leciutkim posmakiem koperku , jednak masa stala sie zbyt scisla, moze powodem jest maslo , nastepnym razem dam tylko polowe albo ciut mniej 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611609
Udostępnij na innych stronach

Dzis smakowalam serek, smak super , krewetkowy z leciutkim posmakiem koperku , jednak masa stala sie zbyt scisla, moze powodem jest maslo , nastepnym razem dam tylko polowe albo ciut mniej 

 

Elektro

podgrzej go i dodaj mleka, miksuj

Zrobi się bardziej smarowny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611619
Udostępnij na innych stronach

Juz praktycznie nie ma co podgrzewac bo zjedzony :)  , ja robilam tylko z 250g sera, ale na przyszlosc, dzieki  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611620
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak to robić od początku, tak aby serek był smarowny a nie był twardy :D ?

 

Moim zdaniem zależy to od rodzaju użytego twarogu.

Robiłam wielokrotnie i zawsze smarowność była inna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611629
Udostępnij na innych stronach

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał ? Co Ty na to Alinko :D ?

Tym razem przywiozłem sobie z Polski 4 kostki półtłustego f-my "Delikate" zakupione w Biedronce. Dwie kostki aktualnie od wczoraj gliwieją, i chciałbym aby mi wyszedł smarowny, bo "topione" preferuję w takiej mięciutkiej wersji :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611631
Udostępnij na innych stronach

Ja nie czekalam az zgliwieje, jak chcesz miec smarowny nie dawaj masla , moj byl taki lejacy , ale ja chcialam zeby byl taki bardziej o stalej konsystencji .mam jeszcze jeden zrobie jak ten dokoncze to dam mniej masla i zobacze jak wyjdzie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611635
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio również robiłem z masłem i był twardy że jadłem plasterki bez chleba :D . Teraz zrobię próbę z mlekiem, jak radzi Alinka, i bez masełka, ale również i ze śmietaną słodką  :D . Porównamy efekty.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611637
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał ? Co Ty na to Alinko

 

Ze śmietanką nie przerabiałam, moim zdaniem nie ma potrzeby.

Zawsze dawałam masło, mniej i więcej, częściej więcej.

Moim zdaniem twardość nie zależy od dodanego masła.

Spróbuj podgrzewać wolno, bez pośpiechu bo tak sobie teraz przypomniałam, 

że któregoś razu tak mocno, szybko podgrzałam i wtedy właśnie,

serek wyszedł mi najsztywniejszy.

Na ciepło był ok ale po wyjęciu z lodówki mocno sztywny.

 

Moja ulubiona wersja to z polędwicą łososiową i prażonym słonecznikiem.

Powiadam Ci...niebo w gębie  :D

29314580_1615908555153079_33091743767853

 

29340262_1615908611819740_91677806100725

 

29339881_1615908638486404_27630095769208

 

29365806_1615908915153043_44346998083119

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611660
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może dodać słodkiej śmietanki zamiast mleka, czy ktoś to przerabiał
Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje. Roztopione masło zastyga ponownie. Ze słodką śmietanką lub mascarpone (Halusia testowała) będzie bardziej smarowny. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje
 

 

Ewa nie zgadzam się z Tobą.

Robiłam wielokrotnie, identycznie, z różnych twarogów.

Tylko raz był taki sztywny że musiałam mlekiem ratować

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masło w tym wyrobie powoduje to, że serek nabiera takiej konsystencji czyli twardnieje

 

 

Ewa nie zgadzam się z Tobą. Robiłam wielokrotnie, identycznie, z różnych twarogów.
 

Ewa ma rację Alinko.

Ponieważ robiłaś z różnych twarogów więc wyniki nie są porównywalne.

Gdybyś zrobiła z jednego twarogu z różnymi ilościami masła to porównanie byłoby miarodajne.

Najlepiej poszukać w sieci, jest sporo publikacji naukowych, artykuły w PDF.

Jedynie dodatek wody powoduje rozluźnienie konsystencji. Ta woda może oczywiście być z mleka. 

W polskim, przeciętnym mleku jest jej ok.90%

Natomiast miksowanie może sprawić niespodzianki. W każdym razie nie zaleca się w technologii serów topionych.

Przy okazji nadmienię, że produkcja serów jest o wiele bardziej wymagająca niż produkcja kiełbasy.

O udanym serze decyduje o wiele więcej parametrów i ich wzajemne proporcje.

Przypomnę jeszcze, że ser podgrzewamy (również ten już stopiony, chcąc go rozrzedzić) do temperatur 70 - 95.

Dlatego Ewa pisała o kąpieli wodnej, że naczynie nie powinno dotykać wrzątku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611666
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ robiłaś z różnych twarogów więc wyniki nie są porównywalne.

 

Przypadek o którym wspominam,

przydarzył mi się, gdy po raz któryś z rzędu,

topiłam serek z tego samego twarogu.

Za każdym razem dawałam 50 g masła.

 

29389484_1615908378486430_32025410296474

 

W odpowiedzi do Ewy miało być oczywiście z jednakowych twarogów.

Przetestowałam ich wiele, te z Polmleku wg mnie są najlepsze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611672
Udostępnij na innych stronach

Alinko, Twoja ulubiona wersja z polędwiczką i słonecznikiem wygląda przeapetycznie :D . Taką właśnie dziś wykonam, posiadam wszystkie niezbędne składniki, więc nie będzie problemu, a serek, hmmmm, już mi język ucieka :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13625-electra-i-mini-garma%C5%BCerka/page/2/#findComment-611701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.