Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by mnie kto pytał, to w moim przypadku pytałem tylko o obróbkę mięsa zakupionego od gospodarza (jeszcze ciepłego :) ) Tym sklepowym nie wierzę. Z ubojni - trochę więcej wiary, ale też pozostaje niepewność. ;)

Ten świat(czytaj ludzie) tak oszalał że liczy się tylko pieniądz, a to co w zamian nam oferują to... tylko się włos jeży na skórze. :mad::(

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535623
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W temacie rozmrażania i powtórnego mrożenia czy możliwości takiego postępowania proponuje aby każdy sobie poczytał, przeanalizował i wybrał własną drogę tak będzie chyba najbezpieczniej ;)

Proponuję tez zastanowić się nad tym jak wygląda logistyka i zaopatrzenie w produkty mięsne w okresach przedświątecznych, jak wygląda np pozyskiwanie i dystrybucja "flaków wołowych" - mówię o półprodukcie czyli czyszczonych obgotowanych flakach pakowanych próżniowo ... a ciemne stanie się jasne ;)

 

 

PS

 

Więc teorie, że wszyscy wszędzie mrożą i rozmrażają oprócz rolników też zostaw dla siebie. 

 

 

Z całym szacunkiem ... ale nie wkładaj mi w usta swoich przemyśleń czy błędnie wywiedzionych wniosków .... ja nic takiego nie napisałem.

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535627
Udostępnij na innych stronach

Każdy z nas wyraził swą opinię.

Czyli podsumowując, uważasz, że kilkukrotne zamrażanie i rozmrażanie w warunkach domowych, produktów spożywczych przetwarzanych jest bezpieczne?

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535628
Udostępnij na innych stronach

Tak czytając w/w wypowiedzi, o ile się nie mylę powinienem moje wyroby przeznaczyć dla mojego psiaka /ale by się cieszył/. Otóż nie zawsze mam czas na zrobienie np. kiełbasy, zdarza się że kupię kilka kg. mięsa i trafia do zamrażalki, w wolnym czasie następuje rozmrożenie, peklowanie i produkt finalny. Po wędzenie do zamrażalki i w miarę potrzeb rozmrożenie i konsumpcja. Niedopuszczalne jest powtórne mrożenie rozmrożonej wcześnie wędliny /wg. mnie/ ale mięsa przed robieniem kiełbasy? Jak do tej pory tak robiłem. 

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535631
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że robimy to świadomie lub nieświadomie od lat, a przy zachowaniu reżimów higienicznych i wiedzy co robimy w danym procesie i konkretnych warunkach nic złego nam nie grozi ... oczywiście nie mówię tu o rozmrażaniu w ciepłej wodzie, w temperaturze pokojowej ... soleniu zamiast peklowania etc wszystko z głowa i zgodnie ze sztuką. To oczywiście moje zdanie i absolutnie nikogo do tego nie namawiam każdy powinien sobie przeanalizować wszystkie za i przeciw.

Przywołane wcześniej flaki to dobry przykład produkcja krajowa nie pokryje w 30% zapotrzebowania zatem wniosek prosty sprowadzamy, przeważnie z Ameryki Południowej tam jest mrożone raz .... trafia do nas jest czyszczone, obrabiane i mrożone po raz kolejny, następny etap to zakład produkcyjny gdzie jest rozmrożone parzone i konfekcjonowane cześć jako gotowy wyrób z rosołem warzywami etc cześć jako półprodukt ... po drodze były minimum 2 mrożenia ... minimum ;)   

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535633
Udostępnij na innych stronach

Tym bardziej. Po prostu zaplanuj wędzenie mając więcej czasu, kup mięso, najlepiej świeże, zrób większa ilość wyrobów, uwędź je a nadwyżkę zamroź. Teraz będziesz mógł wyjmować z zamrażarki potrzebne w danej chwili ilości wędzonek, rozmrozić je właściwie (dół lodówki aż do całkowitego rozmrożenia) i przeprowadzić obróbkę cieplną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535634
Udostępnij na innych stronach

Pytam, bo do tej pory kupowałem w masarni przy ubojni kilka-kilkanaście kilo i z reguły było od razu przetwarzane a po wędzeniu mrożone. No i rozmrażanie w lodówce, parzenie, konsumpcja + poczęstunek (zresztą za Waszą aprobatą bo już kiedyś pytałem o to i dowiedziałem się że "każdy tak robi") teraz chcę kupować żywca no właśnie i co dalej... A nie będę ściemniał że liczę też na drobny handel wśród znajomych (i znajomych, znajomych) ale po pierwsze nie chcę ich potruć, po drugie nie wiem jak się to rozwinie (ile i kiedy towaru "zejdzie") i właśnie co robić. Najrozsądniej zamrozić, no ale jak odmrożę,sparzę i przekażę dalej a ktoś zechciałby nie daj Boże znowu zamrozić (nadwyżki) no to wyjdzie kiszka. Jeżeli będę mówił że mroziłem i nabywca nie może mrozić, no to już nie będzie "taka rewelacja". Więc chyba najrozsądniej przed wykonaniem wyrobu robić zapisy w ciemno :D  no bo nic mądrzejszego już mi do głowy nie przychodzi :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535637
Udostępnij na innych stronach

Najrozsądniej w takim przypadku, zbierać konkretne zamówienia.Jesteś wtedy spokojny o wszystko. Towar odebrany na czas, zapłacone i nic Ci nie zostaje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535638
Udostępnij na innych stronach

No i też mi się tak wydaje. Próżnia i do klienta.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535639
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie będę ściemniał że liczę też na drobny handel wśród znajomych (i znajomych, znajomych) ale po pierwsze nie chcę ich potruć, po drugie nie wiem jak się to rozwinie (ile i kiedy towaru "zejdzie") i właśnie co robić.

 

Jeżeli cokolwiek robisz nazwijmy to "na potrzeby innych"  to 10 razy się zastanów i rób 10 razy solidniej, zastanów się nad sprzętem jakim dysponujesz i warunkami produkcji które możesz zapewnić. W Twoim przypadku robiłbym tylko ze świeżego surowca i na bieżąco, nawet na zamówienie a nie na zapas ... i wszystko w temacie.  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535641
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli cokolwiek robisz nazwijmy to "na potrzeby innych" to 10 razy się zastanów i rób 10 razy solidniej, zastanów się nad sprzętem jakim dysponujesz i warunkami produkcji które możesz zapewnić. W Twoim przypadku robiłbym tylko ze świeżego surowca i na bieżąco, nawet na zamówienie a nie na zapas ... i wszystko w temacie.

Właśnie o to chodzi. A na co dzień pracuję z ludźmi więc wiem jaki to jest ciężki kawałek chleba. Każdy klient inny.

 

Na razie to jest tak jakby plany na przyszłość bo dopiero na wiosnę w ogóle ruszę choćby z prawdziwą wędzarnią.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535643
Udostępnij na innych stronach

Mięso które kupujemy w sklepie często mrozimy, ale po rozmrożeniu powinno się go zużyć.

Kolejne mrożenie raczej nie jest wskazane.

Aby tego uniknąć, lepiej po zakupie tak poporcjować mięso, aby była możliwość wyciągnięcia części a nie całości.

 

Wyrób wędzony, przeznaczony do parzenia a robiony na zapas lepiej parzyć po rozmrożeniu.
Raz że jest poddany obróbce termicznej, a dwa wygląda i smakuje praktycznie tak samo jak wyrób nie mrożony.

Kolejne mrożenie takiego wyrobu to już loteria i też bym tego nie polecał.

Jeżeli już tak robię, to raczej z przeznaczeniem na bigos, wywar do zupy czy boczek na skwarki.

Obrabiam je wtedy przez gotowanie, pieczenie lub smażenie, więc jak nawet coś tam "wyrośnie", to temperatura skutecznie unieszkodliwi.

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przywołane wcześniej flaki to dobry przykład produkcja krajowa nie pokryje w 30% zapotrzebowania zatem wniosek prosty sprowadzamy, przeważnie z Ameryki Południowej tam jest mrożone raz .... trafia do nas jest czyszczone, obrabiane i mrożone po raz kolejny, następny etap to zakład produkcyjny gdzie jest rozmrożone parzone i konfekcjonowane cześć jako gotowy wyrób z rosołem warzywami etc cześć jako półprodukt ... po drodze były minimum 2 mrożenia ... minimum
 

 

rozumiemTwoje rozumowanie ale w tym wszystkim jest utrzymany lancuch chlodniczy.. od momentu zamrozenia,  przerobki az do koncowego produktu dla klienta koncowego.. w naszych  wyrunkach domowych obrabiajac miesa w temp.ok 18°w pomieszczeniu jest ten lancuch chlodniczy przerwany i dlatego handel i inni specjalisci trabia nam w ucho:  "NIE ZAMRAZAJ JUZ RAZ ODMROZONEGO PRODUKTU" na wszelki wypadek. Dla mnie i wielu innych, tak sadze ,  zamrozony produkt nie jest juz towarem swiezym.  Patrzac sie na reklamy widzisz wszedzie ..Mamy swiezy towar ...  niech im bedzie  :) , ze swiezy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535657
Udostępnij na innych stronach

A nie będę ściemniał

 

 

A ja napiszę tak . Jeżeli chcesz obdarować swoich znajomych i znajomych znajomych to nie baw się w takie sprawy jak opisujesz . To jest moje zdanie z mojego podwórka . Towar musi być perfekcyjnie pewien obyś mógł spokojnie spać   Wpierw musisz się rozesnać ile kielbasy itp potrzebujesz i tyle zrobić z powiedzmy małą górką . Wyrób popakować próżniowo  w odpowiednie porcje  i wiesz że ten tydzień lub dwa wytrzyma w prawidłowych warunkach chłodniczych . Spać spokojnie to wielka sprawa :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535663
Udostępnij na innych stronach

A jak rozumieć poniższą wypowiedź?

 

Bagno, dnia 23 Wrze 2008 - 15:43, napisał:snapback.png

 

Cytat

Wiem, że nie mrozi się mięsa/produktów raz rozmrożonych, ale jak to wygląda z mięsem po
jego przerobieniu ?

Można mrozić wyroby poddane obróbce termicznej.

 

 


[Dodano: 11 sty 2017 - 22:52]

Ja ją zrozumiałam w ten sposób, że wyroby z mięsa mrożonego muszą być poddane obróbce termicznej przed powtórnym zamrożeniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535718
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam, chodziło (zresztą nie pierwszy raz prowadzono już dyskusje na ten temat) o to, że zarówno wyroby po wędzeniu, jak i po wędzeniu i obróbce termicznej mogą być mrożone. Jednak smakowo, te jedynie wędzone i zamrożone, które poddaje się parzeniu po rozmrożeniu są dużo smaczniejsze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535720
Udostępnij na innych stronach

 

 

Towar musi być perfekcyjnie pewien obyś mógł spokojnie spać

No i dlatego pytam :) A jak się "rodzi" coś w głowie to najpierw konsultuję z Wami ;)

 

 

 

Spać spokojnie to wielka sprawa :D :D

Ja lubię spać :D

 

Ok. Jeszcze raz dzięki za garść nowej wiedzy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535738
Udostępnij na innych stronach

 

 

[Dodano: 11 sty 2017 - 22:52] Ja ją zrozumiałam w ten sposób, że wyroby z mięsa mrożonego muszą być poddane obróbce termicznej przed powtórnym zamrożeniem.
  Tak, dobrze zrozumiałaś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-535799
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A co z mięsem zapeklowanym, gdy okazało się, że np. nie zmieści się do wędzarki? Czy można takie zamrozić do następnego wędzenia bez ryzyka utraty walorów smakowych ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-544484
Udostępnij na innych stronach

Lepiej najpierw przeprowadzić wędzenie -  czyli kolejny wsad a dopiero potem mrozić, a parzyć po rozmrożeniu. Przy takich kombinacjach pamiętajmy zawsze o higienie i zachowaniu w miarę rozsądnego trybu mrożenia i rozmrażania, czyli mrozimy szybko a temperatura w zamrażarce nie wyższa niż -18st C a rozmrażamy wolno w warunkach chłodniczych czyli w temperaturze maks 4st C.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-544486
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Że temat dotyczy też bezpieczeństwa- to zamieszczam go w tym dziale-jeżeli jednak ma mieć inną lokalizację- proszę moderatora o przeniesienie

Otóż wczoraj mieliłem 15kg mięsa na kiełbasę (karczek,łopatka,podgardle i golonkowe) na ręcznej maszynce więc zajęło mi to ok 2godziny- w konsekwencji czego mięso przebywało w pomieszczeniu o temp. ok. 16*C

Dzień wcześniej zostało zakupione (świeże)w miejscowej masarni i leżało w lodówce w temp. ok 6*C- po zapeklowaniu i wymieszaniu wróciło na noc też do lodówki.

Natomiast dzisiaj rano obudziłem się z bardzo(!) mocnymi objawami grypy jelitowej- po zażyciu odpowiednich lekarstw wracam pomału do pionu- ale mocno zaniepokojony

Kiełbasy robię od paru lat ale pierwszy raz spotkały mnie takie skutki uboczne- oczywiście są to tylko moje domniemania ale jakoś nie chce mi się wierzyć w tak dziwny splot okoliczności- szczególnie,że raczej rzadko dopadają mnie tego typu dolegliwości..

i teraz mam pytanie:

1- czy przetrzymanie i obróbka mięsa przez 2-3 godz w takiej temp mogła spowodować rozwój drobnoustrojów i takie konsekwencje?

2- czy wędzenie i parzenie kiełbas zlikwiduje ewentualne zagrożenie?...(dzisiaj farsz dałem w jelita, kiełbasy-osadzają się w lodówce a jutro 2-3godziny powiszą na powietrzu i do wędzenia)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-551422
Udostępnij na innych stronach

 

 

przez 2-3 godz w takiej temp mogła spowodować rozwój drobnoustrojów
po peklowaniu - nie - ale mogły być inne przyczyny np. przedzakupowe ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-551429
Udostępnij na innych stronach

Wg https://portal.abczdrowie.pl/grypa-jelitowagrypa jelitowa ma 2-3 dni inkubacji.

Ale w Twoim przypadku równie dobrze może to być zatrucie bakteryjne.

 

Warunki obróbki mięsa miałeś lepsze niż większość robiąca w domu. Trudo ocenić co się naprawdę tak stało.

 

Parzenie zabija większość patogenów, ale często nie likwiduje ewentualnych szkodliwych produktów przemiany materii tych żyjątek.

 

Trudno Ci doradzić coś konkretnego. Życzę zdrowia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-551434
Udostępnij na innych stronach

Raczej Twoja przypadłość nie ma nic wspólnego z mięsem.

Przecież go nie jadłeś, więc skąd podejrzenie że to od mięsa?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/page/2/#findComment-551443
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.