Papcio Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 20 Listopada 2017 Miro,Odpuść już, wszyscy znają Twój pogląd, każdy teraz ma swój wybór i będzie robił jak chce. Jak powiedział w którymś odcinku filmu Cejrowski chodząc boso (chodzenie boso to naturalne i prawidłowe a nie w butach ) po uliczkach Ekwadoru jedząc to co można kupić: cytuję z pamięci"Moje kiszki i moja sraczka i gówno do tego ma Sanepid" powiedział to lub coś podobnego. A o młodych to się nie martw, Oni i tak zrobią po swojemu. Popatrz na narkotyki, papierosy, dopalacze czy inne alkohole - wiedzą, że to beee a i tak biorą. Więc peklowanie w woreczkach czy w jakichkolwiek naczyniach daje taki sam skutek i jak wielu mówi to beee! bo azotyny itd.Przepraszam jak Ciebie uraziłem, nie jest to moim celem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 20 Listopada 2017 Papcio....nie uraziłeś mnie.Biorę udział w dyskusji, bo zapytano mnie w jakim kierunku mają iść badania mięsa peklowanego tą metodą.Skoro ktoś pyta, to spokojnie sugeruję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 20 Listopada 2017 Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Listopada 2017 Napisałem meila do tego labolatorium,niestety nie wykonują tego typu badań Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-577368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Najpierw trzeba zadać sobie pytanie: jakie reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania mięsa i co jest ich wynikiem. Potem warto poczytać o tzw. chorobie silosowej, a przy okazji szkodliwości tlenku azotu, który jest 10-ciokrotnie groźniejszy od tlenku węgla (pop. czadu). No i na koniec zadać sobie pytanie, dlaczego przemysł nie korzysta z peklowania w opakowaniach (pojemnikach) zamknietych, w podciśnieniu. I pomijam tutaj wszelkie sprawy ekonomiczne - chodzi jedynie o bezpieczeństwo.Warto jeszcze dowiedzieć się, dlaczego nie wolno obniżać ilości peklosoli kosztem soli, czyli robić wszelkiego rodzaju mieszanki 50/50, 40/60 itp.To tak na początek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-585156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Lutego 2019 Czy coś się wyjaśniło w kwestii peklowania próżniowego ? Bo temat jakby ostygł i nie został dokładnie rozwiązany. Ja osobiście robię peklowanie w woreczkach, świnkę, jelenia oraz dzika i wszystko jest ok, smaczne i aromatyczne. Nie nalazłem kontynuacji więc ożywiam ten temat. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Lutego 2019 Warto jeszcze dowiedzieć się, dlaczego nie wolno obniżać ilości peklosoli kosztem soli, czyli robić wszelkiego rodzaju mieszanki 50/50, 40/60 itp.To tak na początek. Nawet przy peklowaniu na mokro? Z tego co wyczytałem (na tym forum) , często miesza się peklo z solą. Tak chyba sugeruje DZIADEK. Dopytuje, bo tak zrobiłem i teraz zgłupiałem, a miesiwa już w solance kilka dni (docelowo 13). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 Lutego 2019 Czy coś się wyjaśniło w kwestii peklowania próżniowego ? Jak na ten czas opracowań na ten temat w sensie naukowym nie ma lub ja się z tym nie spotkałem.Robię na własne ryzyko . Nawet przy peklowaniu na mokro? Z tego co wyczytałem (na tym forum) , często miesza się peklo z solą. Tak chyba sugeruje DZIADEK. Dopytuje, bo tak zrobiłem i teraz zgłupiałem, a miesiwa już w solance kilka dni (docelowo 13). To prawda co piszesz jednakże uważam że poprawianie naukowców, instrukcji stosowania czyli zmiana proporcji jest błędem,dawno dałem sobie z tym spokój.Zapewne o tym wiesz pekla ma właściwości również bakteriostatyczne co przy naszym działaniu często warunki nie do końca są ok ma według mnie kluczowe znaczeni i dlatego proporcji nie zmieniam. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja osobiscie tez nie kombinuje tylko robie na samej peklosoli , zbyteczne odmierzanie ( zawsze mozna sie gdzies pomylic) aspekt cenowy to tez nie przemawia bo tania peklowa sol jest , u mnie dochodzi jeszcze ze ja kupuje sol raz w roku i moze pod koniec roku juz nie byc taka swieza jak przy zakupie wiec tym bardziej wole dawac sama peklosol. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja osobiscie tez nie kombinuje tylko robie na samej peklosoli , zbyteczne odmierzanie ( zawsze mozna sie gdzies pomylic) aspekt cenowy to tez nie przemawia bo tania peklowa sol jest , u mnie dochodzi jeszcze ze ja kupuje sol raz w roku i moze pod koniec roku juz nie byc taka swieza jak przy zakupie wiec tym bardziej wole dawac sama peklosol.Ja tutaj nie szukałem jakiegokolwiek aspektu, po prostu zrobiłem tak jak pisał DZIADEK. Pomyślałem, że tak ma być. Mam nadzieję, że nic złego się mięsom nie stanie. Następnym razem będzie sama pękła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Dziadek jak podawał możliwe mieszanki to oparł się na teoretycznym wyliczeniu minimalnego stężenia azotynu sodu potzrebnego do zabezpieczenia mięsa (jak kogoś interesuje znajdzie na stronie ) . w przypadku stosowania peklosoliStandardowo peklosol zawiera 0,5-0,6 % azotynu sodu i dla takich wartości Dziadek podawał mieszankiAle Maxell podal rownież wyniki badań nad zawartością peklosoli w peklosoli i wynikalo z nich iż zawartość azotynu sodu zawiera sie w dostępnych produktach w granicach !!!!! 0,075-0,55 % . (to też jest na stronie)Dodatkowo rozważania Dziadka dotyczyły mięsa wobec którego zachowywano czy to w uboju czy transporcie reżim technologiczny ( temperatury czystość a chyba ostatnie zdarzenia dają dużo do myślenia ) . Więc mając na uwadze jakość peklosoli , jakość mięsa stosowanie mieszanek to proszenie sie o awarię .Ale jak mówią wolny kraj . Edytowane 7 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 7 Lutego 2019 Jak wszystko robiles tak jak mowil Dziadek to bedzie dobrze, wazne zebys utrzymywal w temp nie przekraczajacej 8 st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 7 Lutego 2019 Maćku ja nie próbuję tutaj dyskutować. Tylko napisałem co wyczytalem, a forum jest tak rozbudowane, że nie dotarłem do wymienianych przez Ciebie artykułów. Trzeba na samej pekli to tak będę robił. Za mało wiem, żeby z wieloma z Was dyskutować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 7 Lutego 2019 Więc mając na uwadze jakość peklosoli , jakość mięsa i tu wlasnie moj glowny punk dlaczego uzywam tylko peklosol Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 7 Lutego 2019 Trzeba na samej pekli to tak będę robił i tak trzymać Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Lutego 2019 Poszukaj sobie tematów o peklowaniu, pisaliśmy gdzieś o tym z 3 miesiące temu (chyba jakoś przed świętami, ale nie pamiętam w którym temacie).Sam się wtedy "nawróciłem" Tak w skrócie chodziło o to że kupowane (i spożywane) warzywa mają więcej chemii niż ta którą zjemy w wędlinie czy innych wyrobach robionych na 100% peklosoli. A zmniejszając peklosól diametralnie zwiększamy ryzyko zatrucia. Gra niewarta świeczki a ryzyko zbyt duże (przynajmniej dla mnie)No i prościej wsypać peklosól niż przeliczać proporcje % A o peklowaniu w workach to chyba najlepiej poczytać tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/ Tylko napisałem co wyczytalem, a forum jest tak rozbudowane, że nie dotarłem do wymienianych przez Ciebie artykułów. I nie popełniaj tego błędu który popełniałem ja - nie sugeruj się tylko tym że tutaj "coś" przeczytałeś.Napisał coś Dziadek od razu łykałem za pewniak ale... nie doczytałem że to tylko wyrwane z kontekstu. Napisał inny SiB i super, - robię. Następnie czytam że chodziło im o całkiem coś innego. Tak jak z tą solą i peklosolą - temat rzeka, i każdy pisze swoje racje. Czytaj, pytaj i sam wyciągaj wnioski. Na pewno ktoś zawsze rozwieje Twoje wątpliwości lub podeśle Ci link gdzie szukać.Ale najważniejsze, jak czegoś nie wiesz/nie jesteś pewien, to pytaj zanim zaczniesz w ogóle robić - zepsuty produkt to naprawdę najmniejsze zło jakie może Ciebie i Twoją rodzinę spotkać Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 7 Lutego 2019 Jak wszystko robiles tak jak mowil Dziadek to bedzie dobrze, wazne zebys utrzymywal w temp nie przekraczajacej 8 st CTemperatura ok. 2st C +/-1. Tego niestety nie przeskoczę. W lodówce brak miejsca, ale niższa temp. to chyba nie jest dramat. Ale najważniejsze, jak czegoś nie wiesz/nie jesteś pewien, to pytaj zanim zaczniesz w ogóle robić - zepsuty produkt to naprawdę najmniejsze zło jakie może Ciebie i Twoją rodzinę spotkać Będę pytał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Temperatura ok. 2st C +/-1. Tego niestety nie przeskoczę. W lodówce brak miejsca, ale niższa temp. to chyba nie jest dramat.temperatura peklowania to 4-8 st. I trzymaj się bardziej 6 niż 9Jak dobrze pamiętam poniżej 4 "przestaje zachodzić peklowanie" powyżej 8 rośnie większe zagrożenie rozwijania się bakterii. Tak że pilnuj tych temperatur i musisz to "przeskoczyć" Edytowane 7 Lutego 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) poniżej 4poniżej + 2 stopni Edytowane 7 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 7 Lutego 2019 Dzięki Maćku Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 7 Lutego 2019 Trzeba na samej pekli to tak będę robił Wyliczałem kilkukrotnie ilość nitrytu- kombinacje z dodatkiem soli - bez sensu - I masz racje jak nie wiesz do końca - rób bezpiecznie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 7 Lutego 2019 poniżej + 2 stopniCzyli jest w normie, bo w piwniczce mam z reguły +2/3 stopnie, a poniżej 2 spada tylko w duże mrozy (-15 i więcej), a u nas teraz wiosna. Niestety tego nie dam rady podczas tego peklowania obejść. Następnym razem pomyślimy co można zrobić z temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 7 Lutego 2019 Skoro już tak ruszyliście temat to prosiłbym o doradzenie. Kolega powiedział mi przy kielonku że jego znajomy robi tak na "OKO" do peklowania suchego czyli. - 1 szklanka soli oraz 1/4 szklanki peklosoli, ilość dostosowuje do ilości mięsa. Kolejno układa mięsko warstwowo przesypując tą mieszanką, dodatkowo przyprawy oraz czosnek. Następnie po peklowaniu, moczył w wodzie przez parę godz. w celu odsolenia. Potem osuszanie i wędzenie. Degustowałem kilka plasterków i były smaczne. Nie wiem czyt te proporcje były ok ale dobre było. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 7 Lutego 2019 przy kielonku No coment Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-623003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 7 Lutego 2019 przy kielonku No coment Nigdy nie dyskutowałeś przy kielonku ? To że jest kielonek nie znaczy że ktoś pod stołem leży Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-623004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.