Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miro,

Odpuść już, wszyscy znają Twój pogląd, każdy teraz ma swój wybór i będzie robił jak chce. Jak powiedział w którymś odcinku filmu Cejrowski chodząc boso (chodzenie boso to naturalne i prawidłowe a nie w butach :) ) po uliczkach Ekwadoru jedząc to co można kupić: cytuję z pamięci

"Moje kiszki i moja  sraczka i gówno do tego ma Sanepid" powiedział to lub coś podobnego. A o młodych to się nie martw, Oni i tak zrobią po swojemu.  Popatrz na narkotyki, papierosy, dopalacze czy inne alkohole - wiedzą, że to beee a i tak biorą. Więc peklowanie w woreczkach czy w jakichkolwiek naczyniach daje taki sam skutek i jak wielu mówi  to beee! bo azotyny itd.

Przepraszam jak Ciebie uraziłem, nie jest to moim celem.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576385
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Papcio....nie uraziłeś mnie.

Biorę udział w dyskusji, bo zapytano mnie w jakim kierunku mają iść badania mięsa peklowanego tą metodą.

Skoro ktoś pyta, to spokojnie sugeruję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576395
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam :thumbsup:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-576435
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najpierw trzeba zadać sobie pytanie: jakie reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania mięsa i co jest ich wynikiem. Potem warto poczytać o tzw. chorobie silosowej, a przy okazji szkodliwości tlenku azotu, który jest 10-ciokrotnie groźniejszy od tlenku węgla (pop. czadu). No i na koniec zadać sobie pytanie, dlaczego przemysł nie korzysta z peklowania w opakowaniach (pojemnikach) zamknietych, w podciśnieniu. I pomijam tutaj wszelkie sprawy ekonomiczne - chodzi jedynie o bezpieczeństwo.

Warto jeszcze dowiedzieć się, dlaczego nie wolno obniżać ilości peklosoli kosztem soli, czyli robić wszelkiego rodzaju mieszanki 50/50, 40/60 itp.

To tak na początek. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-585156
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czy coś się wyjaśniło w kwestii peklowania próżniowego ? Bo temat jakby ostygł i nie został dokładnie rozwiązany. Ja osobiście robię peklowanie w woreczkach, świnkę, jelenia oraz dzika i wszystko jest ok, smaczne i aromatyczne. Nie nalazłem kontynuacji więc ożywiam ten temat.

 

64784ac97665c.jpg

 

67ac75b01de5e.jpg

 

a0c00396418da.jpg

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622901
Udostępnij na innych stronach

Warto jeszcze dowiedzieć się, dlaczego nie wolno obniżać ilości peklosoli kosztem soli, czyli robić wszelkiego rodzaju mieszanki 50/50, 40/60 itp.

To tak na początek. ;)

Nawet przy peklowaniu na mokro? Z tego co wyczytałem (na tym forum) , często miesza się peklo z solą. Tak chyba sugeruje DZIADEK. Dopytuje, bo tak zrobiłem i teraz zgłupiałem, a miesiwa już w solance kilka dni (docelowo 13).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy coś się wyjaśniło w kwestii peklowania próżniowego ?
Jak na ten czas opracowań na ten temat w sensie naukowym nie ma lub ja się z tym nie spotkałem.Robię na własne ryzyko .

 

 

Nawet przy peklowaniu na mokro? Z tego co wyczytałem (na tym forum) , często miesza się peklo z solą. Tak chyba sugeruje DZIADEK. Dopytuje, bo tak zrobiłem i teraz zgłupiałem, a miesiwa już w solance kilka dni (docelowo 13).
To prawda co piszesz jednakże uważam że poprawianie naukowców, instrukcji stosowania czyli zmiana proporcji jest błędem,dawno dałem sobie z tym spokój.Zapewne o tym wiesz pekla ma właściwości również bakteriostatyczne co przy naszym działaniu często warunki nie do końca są ok ma według mnie kluczowe znaczeni i dlatego proporcji nie zmieniam.

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622921
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie tez nie kombinuje tylko robie na samej peklosoli , zbyteczne odmierzanie ( zawsze mozna sie gdzies pomylic) aspekt cenowy to tez nie przemawia bo tania peklowa sol jest , u mnie dochodzi jeszcze ze ja kupuje sol raz w roku i moze pod koniec roku juz nie byc taka swieza jak przy zakupie wiec tym bardziej wole dawac sama peklosol.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622929
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie tez nie kombinuje tylko robie na samej peklosoli , zbyteczne odmierzanie ( zawsze mozna sie gdzies pomylic) aspekt cenowy to tez nie przemawia bo tania peklowa sol jest , u mnie dochodzi jeszcze ze ja kupuje sol raz w roku i moze pod koniec roku juz nie byc taka swieza jak przy zakupie wiec tym bardziej wole dawac sama peklosol.

Ja tutaj nie szukałem jakiegokolwiek aspektu, po prostu zrobiłem tak jak pisał DZIADEK. Pomyślałem, że tak ma być. Mam nadzieję, że nic złego się mięsom nie stanie. Następnym razem będzie sama pękła.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622934
Udostępnij na innych stronach

Dziadek jak podawał możliwe mieszanki  to oparł się na teoretycznym wyliczeniu  minimalnego stężenia  azotynu sodu potzrebnego do zabezpieczenia mięsa (jak kogoś interesuje znajdzie na stronie ) . w przypadku stosowania peklosoli

Standardowo peklosol zawiera 0,5-0,6 %  azotynu sodu i dla takich wartości Dziadek podawał mieszanki

Ale Maxell podal rownież wyniki badań nad zawartością peklosoli w peklosoli i wynikalo z nich iż zawartość azotynu sodu zawiera sie w dostępnych produktach w granicach !!!!! 0,075-0,55 %  . (to też jest na stronie)

Dodatkowo rozważania Dziadka dotyczyły mięsa  wobec którego zachowywano czy to w uboju czy transporcie reżim technologiczny ( temperatury czystość a chyba ostatnie zdarzenia  dają dużo do myślenia ) . 

Więc mając na uwadze jakość peklosoli , jakość mięsa  stosowanie mieszanek to proszenie sie o awarię .

Ale jak mówią wolny kraj .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622936
Udostępnij na innych stronach

Jak wszystko robiles tak jak mowil Dziadek to bedzie dobrze, wazne zebys utrzymywal w temp  nie przekraczajacej 8 st C 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622937
Udostępnij na innych stronach

Maćku ja nie próbuję tutaj dyskutować. Tylko napisałem co wyczytalem, a forum jest tak rozbudowane, że nie dotarłem do wymienianych przez Ciebie artykułów. Trzeba na samej pekli to tak będę robił. Za mało wiem, żeby z wieloma z Was dyskutować :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622939
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc mając na uwadze jakość peklosoli , jakość mięsa 
  i tu wlasnie moj glowny punk dlaczego uzywam tylko peklosol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622940
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba na samej pekli to tak będę robił

:thumbsup: i tak trzymać

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622941
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj sobie tematów o peklowaniu, pisaliśmy gdzieś o tym z 3 miesiące temu (chyba jakoś przed świętami, ale nie pamiętam w którym temacie).

Sam się wtedy "nawróciłem" :)

Tak w skrócie chodziło o to że kupowane (i spożywane) warzywa mają więcej chemii niż ta którą zjemy w wędlinie czy innych wyrobach robionych na 100% peklosoli. A zmniejszając peklosól diametralnie zwiększamy ryzyko zatrucia. Gra niewarta świeczki a ryzyko zbyt duże (przynajmniej dla mnie)

No i prościej wsypać peklosól niż przeliczać proporcje % ;)

A o peklowaniu w workach to chyba najlepiej poczytać tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/

 

 

Tylko napisałem co wyczytalem, a forum jest tak rozbudowane, że nie dotarłem do wymienianych przez Ciebie artykułów.

 

I nie popełniaj tego błędu który popełniałem ja - nie sugeruj się tylko tym że tutaj "coś" przeczytałeś.

Napisał coś Dziadek od razu łykałem za pewniak ale... nie doczytałem że to tylko wyrwane z kontekstu. Napisał inny SiB i super, - robię. Następnie czytam że chodziło im o całkiem coś innego. Tak jak z tą solą i peklosolą - temat rzeka, i każdy pisze swoje racje. Czytaj, pytaj i sam wyciągaj wnioski. Na pewno ktoś zawsze rozwieje Twoje wątpliwości lub podeśle Ci link gdzie szukać.

Ale najważniejsze, jak czegoś nie wiesz/nie jesteś pewien, to pytaj zanim zaczniesz w ogóle robić - zepsuty produkt to naprawdę najmniejsze zło jakie może Ciebie i Twoją rodzinę spotkać ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622950
Udostępnij na innych stronach

Jak wszystko robiles tak jak mowil Dziadek to bedzie dobrze, wazne zebys utrzymywal w temp nie przekraczajacej 8 st C

Temperatura ok. 2st C +/-1. Tego niestety nie przeskoczę. W lodówce brak miejsca, ale niższa temp. to chyba nie jest dramat.

 

Ale najważniejsze, jak czegoś nie wiesz/nie jesteś pewien, to pytaj zanim zaczniesz w ogóle robić - zepsuty produkt to naprawdę najmniejsze zło jakie może Ciebie i Twoją rodzinę spotkać ;)

Będę pytał :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622958
Udostępnij na innych stronach

Temperatura ok. 2st C +/-1. Tego niestety nie przeskoczę. W lodówce brak miejsca, ale niższa temp. to chyba nie jest dramat.

temperatura peklowania to 4-8 st. I trzymaj się bardziej 6 niż 9

Jak dobrze pamiętam poniżej 4 "przestaje zachodzić peklowanie" powyżej 8 rośnie większe zagrożenie rozwijania się bakterii. Tak że pilnuj tych temperatur i musisz to "przeskoczyć" ;)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622964
Udostępnij na innych stronach

poniżej 4

poniżej + 2 stopni

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622965
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maćku :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba na samej pekli to tak będę robił
:thumbsup: Wyliczałem kilkukrotnie ilość nitrytu- kombinacje z dodatkiem soli - bez sensu - I masz racje jak nie wiesz do końca - rób bezpiecznie  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622974
Udostępnij na innych stronach

poniżej + 2 stopni

Czyli jest w normie, bo w piwniczce mam z reguły +2/3 stopnie, a poniżej 2 spada tylko w duże mrozy (-15 i więcej), a u nas teraz wiosna. Niestety tego nie dam rady podczas tego peklowania obejść. Następnym razem pomyślimy co można zrobić z temperaturą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622989
Udostępnij na innych stronach

Skoro już tak ruszyliście temat to prosiłbym o doradzenie. Kolega powiedział mi przy kielonku że jego znajomy robi tak na "OKO"  do peklowania suchego czyli.

 

- 1 szklanka soli  oraz 1/4 szklanki peklosoli, ilość dostosowuje do ilości mięsa. Kolejno układa mięsko warstwowo przesypując tą mieszanką, dodatkowo przyprawy oraz czosnek. Następnie po peklowaniu, moczył w wodzie przez parę godz. w celu odsolenia. Potem osuszanie i wędzenie.

 

Degustowałem kilka plasterków i były smaczne. Nie wiem czyt te proporcje były ok ale dobre było. :)

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-622998
Udostępnij na innych stronach

 

przy kielonku
:facepalm: No coment  :cry: 

 

Nigdy nie dyskutowałeś przy kielonku ? To że jest kielonek nie znaczy że ktoś pod stołem leży :facepalm:

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/5/#findComment-623004
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.