Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Grasica- animelka

grasica animelka fotorelacja przygotowanie grasicy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7827 postów

Napisano 30 sty 2017 - 09:03

Dzięki uprzejmości Arkadiusza – zostałem szczęśliwym nabywcą grasicy – 2 kg

Po nocnym moczeniu w mleku i opłukaniu .....

Załączony plik  WP_20170128_11_25_04_Pro.jpg   63,1 KB   4 Ilość pobrań

Opłukana odcieka.

Przygotowany wrzątek do sparzenia

Grasica po sparzeniu – ok 1 min we wrzątku

Załączony plik  WP_20170128_11_30_59_Pro.jpg   56,43 KB   2 Ilość pobrań

 

i żeby nie było tak pięknie trzeba zdjąć błonę,

Załączony plik  WP_20170128_12_16_49_Pro.jpg   60,39 KB   2 Ilość pobrań

 

Grasicza oczyszczona z błon i różnych drobnych elementów przyległych – 1,6 kg po oczyszczeniu – odpad 20%

Można zacząć pichcenie – będą 3 wersje

  1. Grasica w wiśniach

  2. Grasica w orzechach włoskich

  3. Grasica panierowana w jajku mące i i odrobinie zmielonych orzeszków ( też włoskich)

1 – grasica oczyszczona ok 600 gr

  • wiśnie (mrożone ) ok 250 gr

  • nalewka wiśniowa ok 150 ml

  • chili ok 1/4 płaskiej łyżeczki

  • pieprz mielony dwie spore szczypty

wiśnie podgrzewane na patelni – po rozpoczęciu gotowania soku puszczonego z wiśni dolałem nalewkę wiśniową , chili i pieprz.

Załączony plik  WP_20170129_14_48_59_Pro.jpg   51,93 KB   2 Ilość pobrań

 

  • Grasica obtoczona w mące -smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego

Załączony plik  WP_20170129_14_49_04_Pro.jpg   47,74 KB   2 Ilość pobrań

 

podsmażona z obu stron na złoty kolor i przelałem wisienki do podsmażonych kawałków grasicy – koniec 1 wersji.

Załączony plik  WP_20170129_14_59_10_Pro.jpg   48,22 KB   2 Ilość pobrań

 

2 wersja ok 600 gr grasicy

  • Orzechy włoskie (garstka)podprażone chwilą na patelni na sucho – by się dobrze rozkruszyły – chwila w blenderze i mamy krusz .

  • Grasicę obtoczyłem w kruszu z orzechów włoskich i na patelnie – smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego na złoty kolor – koniec wersji 2.

Załączony plik  WP_20170129_15_07_38_Pro.jpg   52,93 KB   2 Ilość pobrań

3 wersja

  • grasica obtoczona w roztrzepanym jajku, obtoczona w mące – i odrobinie miału z orzechów włoskich

Załączony plik  WP_20170129_15_11_46_Pro.jpg   55,02 KB   2 Ilość pobrań

 

 

Tak do obiadu:

Załączony plik  WP_20170129_15_17_44_Pro.jpg   57,64 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  WP_20170129_15_17_49_Pro.jpg   70,57 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  WP_20170129_15_17_56_Pro.jpg   76,54 KB   2 Ilość pobrań

 

UWAGA : solone już na talerzu - nie wszyscy chcieli :)

 

WERDYKT degustatorów -

1 miejsce grasica z wiśniami !

2 miejsce grasica z orzechami włoskimi

3 miejsce ( może też że przesmażona) grasica panierowana z jajkiem

 

smacznego

 Zupełnie przypadkiem jeden z Naszych Braci Wedzarników miał okazję być na degustacji - i też wydał taki sam werdykt  smakowy


Użytkownik Muski edytował ten post 30 sty 2017 - 09:51


#2 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 sty 2017 - 09:17

Jak tak można z rańca terroryzować :D  :clap:



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7827 postów

Napisano 30 sty 2017 - 09:19

tak można z rańca terroryzować
  a wieczorem ??? poszedłbyś głodny spać? i byś śnił o grasicy z wiśniami..........

#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3354 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 sty 2017 - 09:27

PIEKNE - i pracochłonne

Ja idę na łatwiznę i robię jedynie jajecznicę na grasicy - JEST PRZEPYSZNA.

 

Ale muszę też spróbować Twoich wariacji...jeno na wenę czekam.... :angel:



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7827 postów

Napisano 30 sty 2017 - 09:36

PIEKNE - i pracochłonne
pracochłonne jest tylko zdjęcie błon - ale bez przesady  - ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10 - a przygotowanie  trwa naprawdę kilkanaście minut :D  :thumbsup: 

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10211 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 sty 2017 - 12:30

ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10

Ciekawy pomysł, w najbliższym czasie wypróbuję.

Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami.

Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie.



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11847 postów

Napisano 30 sty 2017 - 12:32

Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami. Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie.

 

Można prosić o przepis. :)



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10211 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 sty 2017 - 13:28

Można prosić o przepis.

Proszę bardzo. 

 

Animelka z grzybami

500 g animelki,

1 cebula,

1 marchewka,

200 g uduszonych grzybów 

2 ząbki czosnku,

1 pęczek natki pietruszki,

1/2 szklanki wytrawnego wina lub winiak z wodą,

2 łyżki oliwy,

sól,

biały pieprz

Animelkę dokładnie wypłukać w kilku wodach. Włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 10 minut na małym ogniu.

Wyjąć, zaczekać, aż ostygnie, dokładnie obrać z błonek, pokroić w jednakowe, niezbyt duże kawałki.

Drobno posiekać cebulę, zetrzeć marchewkę na grubej tarce, na patelni rozgrzać oliwę, dodać jarzyny i smażyć kilka minut.

Gdy cebula się zeszkli, dodać animelkę. Smażyć razem kolejne kilka minut.

Na patelnię wlać wino, dodać zgnieciony czosnek,uduszone grzyby oraz drobno posiekaną natkę.

Przyprawić solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, dusić na średnim ogniu kilka minut. 


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 sty 2017 - 13:29


#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7236 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 sty 2017 - 13:42

No brzmi bardzo apetycznie ... przepis zanotowany ;) 



#10 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 30 sty 2017 - 13:50

Wstyd...ale ja jeszcze nie jadłam... :facepalm:  Czy to smakuje podobnie jak ''móżdżek'' wieprzowy ? bo do tego akurat mam dostęp...



#11 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3354 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 sty 2017 - 14:10

....nie....grasica ma orzechowy posmak....

Idż na targowisko i pogadaj z rzeźnikami - oni często przy biciu wcale tego nie oddzielają i idzie to w odpad

- ja za piwo dostanę woreczek tak z 300 g - tylko trzeba zamówić....


Użytkownik jumbo edytował ten post 30 sty 2017 - 14:10


#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11847 postów

Napisano 30 sty 2017 - 16:28

Czy to smakuje podobnie jak ''móżdżek'' wieprzowy ?

 

Mnie to bardziej w smaku  przypomina kanię. 


[Dodano: 30 sty 2017 - 16:28]
Dziękuje i się odwdzięczę.
 
Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego)
 
Mleczko cielęce duszone
 
80 dag grasicy (1-2 sztuki) 
ocet
2 dag mąki
3 dag margaryny 
sól
Sos:
marchewka 
2 cebule
2 dag margaryny 
2 dag mąki 
1/2 kostki bulionowej 
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
pieprz 
sól
 
Grasicę namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie z octem; wodę należy kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osaczyć, włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Osaczyć, opłukać zimną wodą, usunąć błony, osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce, spłaszczyć i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę. 
Przygotowanie sosu: marchewkę i cebule obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, marchewkę i cebulę podsmażyć na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 2 szklanki wody, kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, pieprz i dusić bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut.
Grasicę oprószyć solą, pieprzem i lekko mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu obrumienić grasicę na złoty kolor, przełożyć do rondla z jarzynami i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut. Pokrojone w plastry mleczko polać sosem.
Podawać z zielonym groszkiem.
 
Mleczko cielęce z orzechami
 
3 grasice cielęce 
2 gruszki 
cytryna 
2 pory 
12 orzechów włoskich 
15 dag masła 
łyżka cukru
imbir
½ szklanki wina półwytrawnego (madera)
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin grasice w zimnej wodzie, zmieniając co pewien czas wodę. Opłukać, osaczyć. Włożyć do garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę, zostawić do wystygnięcia. Pokroić w plastry.
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Pory obrać, orzechy posiekać. Oddzielić 10 dag masła, jedną trzecią część masła rozgrzać na patelni, zrumienić na nim ćwiartki gruszek, posypać cukrem, skropić 2 łyżkami stołowymi wody i posypać szczyptą imbiru. Trzymać w cieple.
Drugą jedną trzecią część masła rozgrzać, wrzucić białe części porów, smażyć 1-2 minuty, po czym dolać 2 łyżki wody, wsypać grubo posiekane orzechy, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
Mocno rozgrzać resztę masła, obrumienić plastry grasicy po 1 minucie z każdej strony, oprószyć pieprzem i solą. Na ogrzany półmisek wyłożyć pory z orzechami, na nich położyć plastry grasicy, udekorować gruszkami. Na patelnię z resztą masła wlać wino, zagotować i zdjąć z ognia.
Ubijając, dodać 5 dag masła, polać sosem mleczko i natychmiast podawać.
 
Mleczko cielęce po prowansalsku
 
1—2 grasice 
2 łyżki octu 
10 dag słoniny 
6 dag margaryny 
2 cebule 
liść laurowy 
tymianek
natka pietruszki
20 dag oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin grasicę w zimnej wodzie z octem. Wodę kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osączyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną grasicę naszpikować słoniną. Obrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać do zrumienionej grasicy, doprawić solą i pieprzem, wrzucić liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki. Dusić godzinę na wolnym ogniu, podlewając wodą. Dodać oliwki bez pestek i 2 łyżki koncentratu pomidorowego roz-prowadzonego w szklance wody. Dusić jeszcze 30 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zielonym groszkiem.
 
Mleczko cielęce po wiedeńsku
 
1-2 grasice 
2 łyżki octu 
5 łyżek mąki 
2 jaja 
1/2 szklanki bułki tartej 
10 dag margaryny
łyżka siekanej natki pietruszki
pieprz
sól
 
Namoczyć na kilka godzin mleczko w zimnej wodzie z octem. Wodę zmieniać, by stale była zimna. Opłukać, osaczyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon i osuszyć. Ostudzone pokroić w plastry, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po 1 minucie, na rumiano.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki, ze smażonymi ziemniakami i marchewką z zielonym groszkiem.
 
Mleczko w cieście
 
75 dag grasicy 
ocet 
15 dag masła 
szklanka białego wina 
12 goździków 
1/2 łyżeczki miodu
1 i ½ szklanki bulionu
60 dag włoszczyzny
45 dag gotowego ciasta półfrancuskiego
pieprz
sól
 
Grasicę moczyć w zimnej wodzie z octem. Wodo często zmieniać, by była zimna. Osaczoną grasice włożyć do zimnej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Wyjąć, oczyścić z błon. Rozgrzać 5 dag masła i usmażyć grasicę ze wszystkich stron na zloty kolor. Dodać wino, wymieszać, włożyć goździki i miód, gotować, by połowa sosu odparowała. Dodać bulion, 5 dag masła, zagotować. Wyjąć mięso, przecedzić sos. Grasicę pokroić, położyć na talerzu, dodać ugotowaną włoszczyznę, polać sosem. Pozostałe jarzyny położyć obok. Z ciasta uformować krateczkę, potem koszyczek, upiec i przykryć potrawę.
 
Grasica wg.Rav
2-2,5 kg Grasicy 
2 marchwie pomarańczowy
1 marchwie żółte
4 łodygi selera naciowego
2 plastry szpeku lub boczku
1 l białego wina 
1,5 bulionu z kurczaka lub warzywnego + bulion do sparzenia grasicy
4-5 gałązek świeżego rozmarynu
4 cebule
1 l śmietanki 

Grasicę dokładnie i wypłukać. Zalać wrzącym bulionem i parzyć ok 8 minut.
Obrać dokładnie z błon. Obsmażyć na oleju. Patelnię zdeglasować winem lub bulionem i dodać później do sosu.
Marchew, selera, cebulę, szpek pokroić w drobną kostkę (0,5x0,5 mm)i zeszklić na oliwie. Dolać połowę wina i zredukować do 1/4 objętości. Dolać resztę wina, bulion i śmietanę. Gdy warzywa będą miękkie dodać grasicę i dusić jeszcze przez ok 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem dodać drobno posiekany rozmaryn.


#13 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 30 sty 2017 - 16:28

Aha... no to dobre musi być... spróbuję ogarnąć w tym tygodniu , bo żeście smaka narobili... :tongue:



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7827 postów

Napisano 30 sty 2017 - 16:53

Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego)
No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę :D  :facepalm: 

#15 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7027 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 sty 2017 - 18:47

Wstyd...ale ja jeszcze nie jadłam... :facepalm:

 

Ja też , nawet nie wiedziałam że takie coś istnieje :facepalm:



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11847 postów

Napisano 30 sty 2017 - 18:54

No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę  

 

Nie ma sprawy.Zawsze do usług.Jak będę kupował mięso to się odezwę. 



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7827 postów

Napisano 02 paź 2017 - 19:10

Sobotnia Animelka   (dzięki Arku :D​ za grasicę )

z borowikami  wg inspiracji EANNY  :thumbsup:  z lekkimi modyfikacjami

Załączony plik  IMG_20170930_161114.jpg   86,09 KB   3 Ilość pobrań

i oczywiście z wiśniami

Załączony plik  IMG_20170930_161130.jpg   95,3 KB   2 Ilość pobrań

 sałatka z Jadłodalni

Załączony plik  IMG_20170927_163154.jpg   77,18 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 02 paź 2017 - 19:10


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11847 postów

Napisano 02 paź 2017 - 19:13

Smacznego :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: grasica, animelka, fotorelacja, przygotowanie grasicy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych