Muski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki uprzejmości Arkadiusza – zostałem szczęśliwym nabywcą grasicy – 2 kgPo nocnym moczeniu w mleku i opłukaniu .....Opłukana odcieka.Przygotowany wrzątek do sparzeniaGrasica po sparzeniu – ok 1 min we wrzątku i żeby nie było tak pięknie trzeba zdjąć błonę, Grasicza oczyszczona z błon i różnych drobnych elementów przyległych – 1,6 kg po oczyszczeniu – odpad 20%Można zacząć pichcenie – będą 3 wersje Grasica w wiśniach Grasica w orzechach włoskich Grasica panierowana w jajku mące i i odrobinie zmielonych orzeszków ( też włoskich) 1 – grasica oczyszczona ok 600 grwiśnie (mrożone ) ok 250 grnalewka wiśniowa ok 150 mlchili ok 1/4 płaskiej łyżeczkipieprz mielony dwie spore szczyptywiśnie podgrzewane na patelni – po rozpoczęciu gotowania soku puszczonego z wiśni dolałem nalewkę wiśniową , chili i pieprz. Grasica obtoczona w mące -smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego podsmażona z obu stron na złoty kolor i przelałem wisienki do podsmażonych kawałków grasicy – koniec 1 wersji. 2 wersja ok 600 gr grasicyOrzechy włoskie (garstka)podprażone chwilą na patelni na sucho – by się dobrze rozkruszyły – chwila w blenderze i mamy krusz .Grasicę obtoczyłem w kruszu z orzechów włoskich i na patelnie – smażona na masełku klarowanym z dodatkiem oleju ryżowego na złoty kolor – koniec wersji 2.3 wersjagrasica obtoczona w roztrzepanym jajku, obtoczona w mące – i odrobinie miału z orzechów włoskich Tak do obiadu: UWAGA : solone już na talerzu - nie wszyscy chcieli WERDYKT degustatorów -1 miejsce grasica z wiśniami !2 miejsce grasica z orzechami włoskimi3 miejsce ( może też że przesmażona) grasica panierowana z jajkiem smacznego Zupełnie przypadkiem jeden z Naszych Braci Wedzarników miał okazję być na degustacji - i też wydał taki sam werdykt smakowy Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jak tak można z rańca terroryzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Stycznia 2017 tak można z rańca terroryzować a wieczorem ??? poszedłbyś głodny spać? i byś śnił o grasicy z wiśniami.......... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2017 PIEKNE - i pracochłonneJa idę na łatwiznę i robię jedynie jajecznicę na grasicy - JEST PRZEPYSZNA. Ale muszę też spróbować Twoich wariacji...jeno na wenę czekam.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2017 PIEKNE - i pracochłonne pracochłonne jest tylko zdjęcie błon - ale bez przesady - ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10 - a przygotowanie trwa naprawdę kilkanaście minut Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Stycznia 2017 ten mój wymysł z wiśniami okazał się strzałem w 10 Ciekawy pomysł, w najbliższym czasie wypróbuję.Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami.Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Z przepisów mi znanych preferuję grasicę z duszonymi na maśle grzybami. Dotychczas wypróbowałam: borowiki, kurki i kanie. Można prosić o przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Można prosić o przepis.Proszę bardzo. Animelka z grzybami500 g animelki,1 cebula,1 marchewka,200 g uduszonych grzybów 2 ząbki czosnku,1 pęczek natki pietruszki,1/2 szklanki wytrawnego wina lub winiak z wodą,2 łyżki oliwy,sól,biały pieprzAnimelkę dokładnie wypłukać w kilku wodach. Włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotować 10 minut na małym ogniu.Wyjąć, zaczekać, aż ostygnie, dokładnie obrać z błonek, pokroić w jednakowe, niezbyt duże kawałki.Drobno posiekać cebulę, zetrzeć marchewkę na grubej tarce, na patelni rozgrzać oliwę, dodać jarzyny i smażyć kilka minut.Gdy cebula się zeszkli, dodać animelkę. Smażyć razem kolejne kilka minut.Na patelnię wlać wino, dodać zgnieciony czosnek,uduszone grzyby oraz drobno posiekaną natkę.Przyprawić solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, dusić na średnim ogniu kilka minut. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Stycznia 2017 No brzmi bardzo apetycznie ... przepis zanotowany Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wstyd...ale ja jeszcze nie jadłam... Czy to smakuje podobnie jak ''móżdżek'' wieprzowy ? bo do tego akurat mam dostęp... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) ....nie....grasica ma orzechowy posmak....Idż na targowisko i pogadaj z rzeźnikami - oni często przy biciu wcale tego nie oddzielają i idzie to w odpad- ja za piwo dostanę woreczek tak z 300 g - tylko trzeba zamówić.... Edytowane 30 Stycznia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Czy to smakuje podobnie jak ''móżdżek'' wieprzowy ? Mnie to bardziej w smaku przypomina kanię. [Dodano: 30 sty 2017 - 16:28]Dziękuje i się odwdzięczę. Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego) Mleczko cielęce duszone 80 dag grasicy (1-2 sztuki) ocet2 dag mąki3 dag margaryny sólSos:marchewka 2 cebule2 dag margaryny 2 dag mąki 1/2 kostki bulionowej 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz sól Grasicę namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie z octem; wodę należy kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osaczyć, włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Osaczyć, opłukać zimną wodą, usunąć błony, osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce, spłaszczyć i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę. Przygotowanie sosu: marchewkę i cebule obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, marchewkę i cebulę podsmażyć na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 2 szklanki wody, kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, pieprz i dusić bez przykrycia na wolnym ogniu przez 30 minut.Grasicę oprószyć solą, pieprzem i lekko mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu obrumienić grasicę na złoty kolor, przełożyć do rondla z jarzynami i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut. Pokrojone w plastry mleczko polać sosem.Podawać z zielonym groszkiem. Mleczko cielęce z orzechami 3 grasice cielęce 2 gruszki cytryna 2 pory 12 orzechów włoskich 15 dag masła łyżka cukruimbir½ szklanki wina półwytrawnego (madera)pieprzsól Namoczyć na kilka godzin grasice w zimnej wodzie, zmieniając co pewien czas wodę. Opłukać, osaczyć. Włożyć do garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę, zostawić do wystygnięcia. Pokroić w plastry.Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Pory obrać, orzechy posiekać. Oddzielić 10 dag masła, jedną trzecią część masła rozgrzać na patelni, zrumienić na nim ćwiartki gruszek, posypać cukrem, skropić 2 łyżkami stołowymi wody i posypać szczyptą imbiru. Trzymać w cieple.Drugą jedną trzecią część masła rozgrzać, wrzucić białe części porów, smażyć 1-2 minuty, po czym dolać 2 łyżki wody, wsypać grubo posiekane orzechy, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.Mocno rozgrzać resztę masła, obrumienić plastry grasicy po 1 minucie z każdej strony, oprószyć pieprzem i solą. Na ogrzany półmisek wyłożyć pory z orzechami, na nich położyć plastry grasicy, udekorować gruszkami. Na patelnię z resztą masła wlać wino, zagotować i zdjąć z ognia.Ubijając, dodać 5 dag masła, polać sosem mleczko i natychmiast podawać. Mleczko cielęce po prowansalsku 1—2 grasice 2 łyżki octu 10 dag słoniny 6 dag margaryny 2 cebule liść laurowy tymianeknatka pietruszki20 dag oliwek2 łyżki koncentratu pomidorowegopieprzsól Namoczyć na kilka godzin grasicę w zimnej wodzie z octem. Wodę kilka razy zmieniać, by stale była zimna. Opłukać i osączyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon, opłukać i osuszyć. Ułożyć w ściereczce na desce i przycisnąć czymś ciężkim na godzinę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną grasicę naszpikować słoniną. Obrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać do zrumienionej grasicy, doprawić solą i pieprzem, wrzucić liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki. Dusić godzinę na wolnym ogniu, podlewając wodą. Dodać oliwki bez pestek i 2 łyżki koncentratu pomidorowego roz-prowadzonego w szklance wody. Dusić jeszcze 30 minut.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zielonym groszkiem. Mleczko cielęce po wiedeńsku 1-2 grasice 2 łyżki octu 5 łyżek mąki 2 jaja 1/2 szklanki bułki tartej 10 dag margarynyłyżka siekanej natki pietruszkipieprzsól Namoczyć na kilka godzin mleczko w zimnej wodzie z octem. Wodę zmieniać, by stale była zimna. Opłukać, osaczyć. Włożyć do zimnej, osolonej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, wyjąć, obrać z błon i osuszyć. Ostudzone pokroić w plastry, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po 1 minucie, na rumiano.Podawać posypane siekaną natką pietruszki, ze smażonymi ziemniakami i marchewką z zielonym groszkiem. Mleczko w cieście 75 dag grasicy ocet 15 dag masła szklanka białego wina 12 goździków 1/2 łyżeczki miodu1 i ½ szklanki bulionu60 dag włoszczyzny45 dag gotowego ciasta półfrancuskiegopieprzsól Grasicę moczyć w zimnej wodzie z octem. Wodo często zmieniać, by była zimna. Osaczoną grasice włożyć do zimnej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Wyjąć, oczyścić z błon. Rozgrzać 5 dag masła i usmażyć grasicę ze wszystkich stron na zloty kolor. Dodać wino, wymieszać, włożyć goździki i miód, gotować, by połowa sosu odparowała. Dodać bulion, 5 dag masła, zagotować. Wyjąć mięso, przecedzić sos. Grasicę pokroić, położyć na talerzu, dodać ugotowaną włoszczyznę, polać sosem. Pozostałe jarzyny położyć obok. Z ciasta uformować krateczkę, potem koszyczek, upiec i przykryć potrawę. Grasica wg.Rav2-2,5 kg Grasicy 2 marchwie pomarańczowy1 marchwie żółte4 łodygi selera naciowego2 plastry szpeku lub boczku1 l białego wina 1,5 bulionu z kurczaka lub warzywnego + bulion do sparzenia grasicy4-5 gałązek świeżego rozmarynu4 cebule1 l śmietanki Grasicę dokładnie i wypłukać. Zalać wrzącym bulionem i parzyć ok 8 minut.Obrać dokładnie z błon. Obsmażyć na oleju. Patelnię zdeglasować winem lub bulionem i dodać później do sosu.Marchew, selera, cebulę, szpek pokroić w drobną kostkę (0,5x0,5 mm)i zeszklić na oliwie. Dolać połowę wina i zredukować do 1/4 objętości. Dolać resztę wina, bulion i śmietanę. Gdy warzywa będą miękkie dodać grasicę i dusić jeszcze przez ok 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem dodać drobno posiekany rozmaryn. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Aha... no to dobre musi być... spróbuję ogarnąć w tym tygodniu , bo żeście smaka narobili... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Potrawy z grasicy (mleczka cielęcego) No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wstyd...ale ja jeszcze nie jadłam... Ja też , nawet nie wiedziałam że takie coś istnieje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Stycznia 2017 No ...... wiesz zapewne, że takimi przepisami ..... będę Cie prosił .....przy okazji o kolejną dostawę Nie ma sprawy.Zawsze do usług.Jak będę kupował mięso to się odezwę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Sobotnia Animelka (dzięki Arku za grasicę )z borowikami wg inspiracji EANNY z lekkimi modyfikacjamii oczywiście z wiśniami sałatka z Jadłodalni Edytowane 2 Października 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Października 2017 Smacznego Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.