roger Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Lutego 2017 Rozumiem że zostawiamy bez odpowiedzi żeby się Bracia i Siostry bawili ... ? Swoja drogą naprawdę dobry materiał - mówię o tym zawierającym odpowiedzi na te pytania Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-539920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 jaką nową metodę utrwalania mięsa wprowadzono w 1985 r ? ( dla ułatwienia rozszerzono w 1995 i 1997r) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Ozonowanie.?Albo proznia.? Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Sterylizacja-wyjałowienie? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 nie....... Sterylizacja-wyjałowienie baaardzo ogólne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Sterylizacja; proces prowadzący do usunięcia lub zabicia wszystkich mikroorganizmów z danego środowiska, również przetrwalników. Najczęściej stosowanym czynnikiem wyjaławiającym jest wysoka temperatura. Sterylizacja polega na ogrzewaniu produktu najczęściej w temperaturze 100-21°C.Sterylizację termiczną przeprowadza się albo stosując suche, gorące powietrze (160-180°C, przez 1-1,5 godz.), albo gorącą parą wodną w procesie tyndalizacji w 100°C, w autoklawie w temp. 121-123°C, przez 15-30minut, w nasyconej parze wodnej pod nadciśnieniem 1 atmosfery. Inne metody wyjaławiania to sączenie roztworów przez filtry bakteriologiczne. Należy jednak pamiętać, że płyny jałowione przez filtrowanie są pozbawione bakterii, ale nie wirusów, nie można więc ich nazwać jałowymi. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Karol - nie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Musik, ale chodzi o utrwalanie miesa czy prodoktow miesnych.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 W pytaniu chodzi o mieso. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Jaką metodę utrwalania mięsa wprowadzono w 1985 Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 W pytaniu chodzi o mieso.Tak Karolek, ale sterylizacja ktora podales zrobi z miesa Produkt czyli w tym wypadku miesko parzone/gotowwne..Muski pisze jednak o miesie i z tego wychidzi ze ma na mysli swieze mieso.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 .... radiacja.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Gdzieś kiedyś czytałem o napromieniowywaniu żywności, nie tylko mięsa,inaczej tak jak napisał mój poprzednik, jumbo - radiacja. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) jaką nową metodę utrwalania mięsa wprowadzono w 1985 r ? ( dla ułatwienia rozszerzono w 1995 i 1997r) Co prawda pytanie jest nieprecyzyjne, bo czy chodzi o nowe sposoby peklowania, wędzenia czy przechowywania, ale stawiam na liofilizację. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Promieniowanie - TAK - 1985 - półtusze - 1995-1997 - wedliny i mrożonki -2000- zioła i przyprawy Brawo Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Dwa pytania z zakresu tradycyjnej technologii mięsa:1. Kiedy masarze mówią o tzw. powierzchniowym ziębnięciu szynki?2. Co nazywamy "latarniami"?I jeszcze jedno, aby nie rozbijać:3. Czy szybkość i intensywność osuszania kiełbas i wędzonek, ma wpływ na jakość ich "upeklowania" (szczególnie wewnątrz)? Jeśli tak, to dlaczego? Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 1. Jak świniak stoi na mrozie , sorki ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 ad.1 Schlodzenie miesa po uboju.?ad.2 Oczy swinskie.?ad.3 Ma wplyw, gdyz w tym procesie wewnacz kielbasy i w temp. 40 - 50 stopni jest przyspieszone i trwa dalej peklowanie.? Wszystko ze lba mojego.. ???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 W takim razie musisz jeszcze poczytać forum. Nie trafiłeś ani razu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 No Panowie technolodzy, do roboty. Chodzi mi głównie o trzecie pytanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Maxellu, widzisz, inni nie maja pojecia albo sie boja.. ???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Toć to Panie logika w najczystszej postaci. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Technologiem nie jestem, dwóch pierwszych określeń nie znam.Trzecie pytanie tak na logikę... Im szybciej osuszę kiełbasę czy wędlinę, tym szybciej zetnie się białko i nie będzie już co miało się peklować.Mięso jest już teoretycznie zapeklowane, więc podniesie temperatury i to w szybkim czasie nie spowoduje błyskawicznego dopeklowania....to nie wyścigi.Ale mogę się mylić.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) ....latarnie to tylne świata pociągu.........no ale już SOŁDEK czuwa , więc coś ponadczasowego napisze...............i już mamy definicję hrmnrmnrmności..... Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Miro, mięso uzyskuje stały, czerwony kolor dopiero po termicznym utrwaleniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.