Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że zostawiamy bez odpowiedzi żeby się Bracia i Siostry bawili ... ? ;)

 

Swoja drogą naprawdę dobry materiał - mówię o tym zawierającym odpowiedzi na te pytania ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-539920
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sterylizacja; proces prowadzący do usunięcia lub zabicia wszystkich

mikroorganizmów z danego środowiska, również przetrwalników. Najczęściej stosowanym

czynnikiem wyjaławiającym jest wysoka temperatura.

Sterylizacja polega na ogrzewaniu produktu najczęściej w temperaturze 100-

21°C.Sterylizację termiczną przeprowadza się albo stosując suche, gorące powietrze

(160-180°C, przez 1-1,5 godz.), albo gorącą parą wodną w procesie tyndalizacji

w 100°C, w autoklawie w temp. 121-123°C, przez 15-30minut, w nasyconej parze

wodnej pod nadciśnieniem 1 atmosfery.

Inne metody wyjaławiania to sączenie roztworów przez filtry bakteriologiczne.

Należy jednak pamiętać, że płyny jałowione przez filtrowanie są pozbawione bakterii, ale

nie wirusów, nie można więc ich nazwać jałowymi.

Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546234
Udostępnij na innych stronach

W pytaniu chodzi o mieso.

Tak Karolek, ale sterylizacja ktora podales zrobi z miesa Produkt czyli w tym wypadku miesko parzone/gotowwne..

Muski pisze jednak o miesie i z tego wychidzi ze ma na mysli swieze mieso..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546245
Udostępnij na innych stronach

.... radiacja....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546262
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś kiedyś czytałem o napromieniowywaniu żywności, nie tylko mięsa,inaczej tak jak napisał mój poprzednik, jumbo - radiacja.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546264
Udostępnij na innych stronach

jaką nową metodę utrwalania mięsa wprowadzono w 1985 r ? ( dla ułatwienia rozszerzono w 1995 i 1997r)

 

Co prawda pytanie jest nieprecyzyjne, bo czy chodzi o nowe sposoby peklowania, wędzenia czy przechowywania, ale stawiam na  liofilizację.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546265
Udostępnij na innych stronach

Promieniowanie - TAK - 1985 - półtusze - 1995-1997 - wedliny i mrożonki -2000- zioła i przyprawy :thumbsup:  Brawo

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546272
Udostępnij na innych stronach

Dwa pytania z zakresu tradycyjnej technologii mięsa:

1. Kiedy masarze mówią o tzw. powierzchniowym ziębnięciu szynki?

2. Co nazywamy "latarniami"?

I jeszcze jedno, aby nie rozbijać:

3. Czy szybkość i intensywność osuszania kiełbas i wędzonek, ma wpływ na jakość ich "upeklowania" (szczególnie wewnątrz)? Jeśli tak, to dlaczego?

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546418
Udostępnij na innych stronach

ad.1 Schlodzenie miesa po uboju.?

ad.2 Oczy swinskie.?

ad.3 Ma wplyw, gdyz w tym procesie wewnacz kielbasy i w temp. 40 - 50 stopni jest przyspieszone i trwa dalej peklowanie.?

 

Wszystko ze lba mojego.. ????????????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546428
Udostępnij na innych stronach

W takim razie musisz jeszcze poczytać forum. ;) Nie trafiłeś ani razu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546451
Udostępnij na innych stronach

No Panowie technolodzy, do roboty. :) Chodzi mi głównie o trzecie pytanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546474
Udostępnij na innych stronach

Toć to Panie logika w najczystszej postaci. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546476
Udostępnij na innych stronach

Technologiem nie jestem, dwóch pierwszych określeń nie znam.

Trzecie pytanie tak na logikę... Im szybciej osuszę kiełbasę czy wędlinę, tym szybciej zetnie się białko i nie będzie już co miało się peklować.

Mięso jest już teoretycznie zapeklowane, więc podniesie temperatury i to w szybkim czasie nie spowoduje błyskawicznego dopeklowania....to nie wyścigi.

Ale mogę się mylić.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546477
Udostępnij na innych stronach

....latarnie to tylne świata pociągu.........no ale już SOŁDEK  czuwa , więc coś ponadczasowego napisze....

.....

......i już mamy definicję  hrmnrmnrmności.....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546478
Udostępnij na innych stronach

Miro, mięso uzyskuje stały, czerwony kolor dopiero po termicznym utrwaleniu. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13941-zagadka-technologiczna-mi%C4%99so/page/2/#findComment-546479
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.