pawcioneptun Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2013 pewnie są, ja w poniedziałek w Lidlu zakupię 600W, 80zł chyba.... mój blender ma własnie 600W może dlatego jeszcze się nie spalił jak sie spali to bedę szukał nowego, ale to nie dużo 80zł a ja dałem za mojego 200zł ponad Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-275302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Lipca 2013 robiłem według takiego przepisu: Surowiec na 10kg wyrobu: - podgardle, pachwina 50/50 -3,5kg - wp.IIkl. - 2kg(łopatka) - wp. III.kl - 2,8kg Przyprawy: do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa Dodane w czasie kutrowania. pieprz biały -10g gorczyca mielona - 24g cukier -12g papryka słodka -10g papryka ostra - 8g kolendra - 2g gałka - 4g mleko w proszku - 100g woda - 1,7 sól - 30g Kiełbaśnice 26-28mm Czy te wspaniałe parówki są wędzone? Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-294710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Lipca 2013 Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymuMożna zrobić. Wykonujesz tylko parzone albo zakupujesz sól z aromatem dymu wędzarniczego i otrzymujesz a`la parówki wędzone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-294787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy taki świeżak przy zadymieniu. W sobotę robiliśmy pierwszy raz parówki drobiowe w osłonce sztucznej w smaku wyszły bardzo dobre tylko po zdjęciu osłonki była jeszcze taka jedna warstwa trochę twardawa bardziej gumowata. Zastanawiam się dlaczego tak wyszło. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem albo szukałem za słabo. Przepis dał mi znajomy.2 kg kurczaka2 kg indykaSólPieprzGałka muszkatołowaWędzidłem około 2 godz w tep 60stopni Parzyłem 20 min w tem. 80 stopniMoże ktoś doradzić co powinienem poprawić żeby było tak jak powinno być? Edytowane 2 Marca 2017 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Marca 2017 Szukałem na forum ale nic nie znalazłem albo szukałem za słabo. Szukałeś za słabo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Marca 2017 Czyli mam sie bardziej postarać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Marca 2017 Najpierw sprawdź swój termometr w wędzarni i ten od parzenia.Takim parówkom wystarczy godzina w ciepłym dymie i 10 min parzenia.Ta podwójna skórka jest dowodem na popełnienie błędów podczas wędzenia lub obróbki termicznej, albo podczas obu tych czynności. To na początek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Marca 2017 Dzięki! następnym razem skrócę o polowe czas wędzenia i parzenia i dam znać jak mi poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) A gdzie w przepisie tłuszcz?Jeśli chcesz uzyskać tutaj konkretne odpowiedzi na swoje pytania, to podawaj bardzo dokładnie skład kiełbasy, jak ją robiłeś (wszystkie etapy po kolei, łącznie z czasami i temperaturami). I oczywiście zdjęcia. Wtedy łatwiej jest dać Ci odpowiedź. Edytowane 2 Marca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Nie miałem, tylko drób i to sam indyk był podany a myśmy zmieszali z kurczakiem. Edytowane 2 Marca 2017 przez Arki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2017 No to jak chcesz uzyskać dobry wyrób i to jeszcze parówkę?Nie rób nigdy z tego typu przepisów. Poszukaj u nas na forum i zrób zgodnie z wymogami technologii i przede wszystkim, wg sprawdzonego już wielokrotnie przepisu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2017 W sumie to nawet ten znajomy nie potrafił pomoc i tu juz powinna zapalić mi sie lampka ze coś z tym przepisem jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Marca 2017 Parówka bez tłuszczu.....?To raczej taka kiełbasa bardzo drobno rozdrobniona. Bez przepisu ....niewiele można powiedzieć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Marca 2017 Wędzidłem około 2 godz w tep 60stopni Za długo i w za wysokiej temperaturze. Parzyłem 20 min w tem. 80 stopni Za długo i w za wysokiej temperaturze. To są przyczyny tej skórki tylko, że to nie są parówki.Parówki to emulsja mięsno -tłuszczowo - wodna.Tu tłuszczu nie widzę a i wody też brak to nie można tego nazwać parówką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-543094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robboh Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Marca Witam. pierwszy raz robiłem parówki, mięso szynka 60% karkówka i łopatka 20%, podgardle 20%. Przemieliłem najpierw schłodzone składniki na średnim oczku, poszło szybko. Potem po ponownym schłodzeniu na najmniejszym (makówka to chyba się zwie). Tutaj już szło bardzo trudno. Trzeba chyba było od razu pchać wszystko na drobne sitko. Po ponownym schłodzeniu blendowałem farsz w termomiksie z przyprawami i dodawanym lodem. Farsz wyszedł ładny. Podszedłem do nadziewania w osłonki naturalne maszynką zelmer i tu zaczęły się schody. Farsz nie chciał wychodzić, a jak już wyszedł to przy wyciąganiu tego popychacza, cofał się przez to, że wytwarzało się podciśnienie przy wyciąganiu tego popychacza. Zabrałem się do ręcznego wpychania farszu przez rurkę do nadziewania z maszynki. Trwało to z 40 minut ale się udało. Po sprzeniu parówek (15 min 75 st.C) przyszła kolej na testy. I tu dosyć przykra niespodzianka, bo konsystencja parówek jest ciastowata. Czy macie pojęcie dlaczego ? Czytałem, że niektórzy dodają mąkę ziemniaczaną, gdzie indziej pojawia się żelatyna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Marca 2 godziny temu, robboh napisał(a): I tu dosyć przykra niespodzianka, bo konsystencja parówek jest ciastowata. Witam, co masz na myśli przez słowo ciastowata??? Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Marca (edytowane) 2 godziny temu, robboh napisał(a): maszynką zelmer i tu zaczęły się schody Pierwsze schody........ a w ogóle się daje tak ?>co znaczy ciastowata ? ciągnie się czy jest taka puszysta i dziurkowana ? pokaż foto Parówki wbrew powszechnej opinii to trudny wyrób Edytowane 17 Marca przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Marca 25 minut temu, Muski napisał(a): Parówki wbrew powszechnej opinii to trudny wyrób Uważam że jeden z trudniejszych nawet....kolego wrzuć foty tego co tam ulepiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Marca 3 godziny temu, robboh napisał(a): Podszedłem do nadziewania w osłonki naturalne maszynką zelmer i tu zaczęły się schody. Farsz nie chciał wychodzić, a jak już wyszedł to przy wyciąganiu tego popychacza, cofał się to, że wytwarzało się podciśnienie przy wyciąganiu tego popychacza Już od samego czytania cierpnie mi skóra Daj zdjęcia całej parówki i przekroju. Podejrzewam, że przy tych wszystkich manewrach przegrzałeś farsz, zerwała się emulsja i wyprodukowałeś kiełbaski "jak najdrobniej rozdrobnione " . Ile lodu wkręciłeś do farszu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robboh Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Marca 16 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Witam, co masz na myśli przez słowo ciastowata??? No jest taka mało zwarta, bardziej przypomina pasztetowa niż parówkę. Prawdopodobnie problemem jest zbyt duża temperatura farszu powstała przy ręcznym nabijaniu osłonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robboh Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Marca (edytowane) 14 godzin temu, EAnna napisał(a): Już od samego czytania cierpnie mi skóra Daj zdjęcia całej parówki i przekroju. Podejrzewam, że przy tych wszystkich manewrach przegrzałeś farsz, zerwała się emulsja i wyprodukowałeś kiełbaski "jak najdrobniej rozdrobnione " . Ile lodu wkręciłeś do farszu? lodu weszło jakieś 25-30 % całości. Na etapie mielenia i blendowania temperatura była raczej ok, bo wstawiałem farsz do zamrażarki a przy blendowaniu dodawałem lód. Myślę, że przyczyną mogło być ręczne nadziewanie paluchami Edytowane 18 Marca przez robboh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robboh Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Marca 16 godzin temu, Muski napisał(a): Pierwsze schody........ a w ogóle się daje tak ?>co znaczy ciastowata ? ciągnie się czy jest taka puszysta i dziurkowana ? pokaż foto Parówki wbrew powszechnej opinii to trudny wyrób Puszysta i dziurkowata, jednocześnie nie ma zwartej, sprężystej konsystencji. Rozpada się przy krojeniu podgrzanej parówki i przypomina w konsumowaniu gąbkę. Fotkę wstawiłem już w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Marca 19 godzin temu, robboh napisał(a): parówki, mięso szynka 60% karkówka i łopatka 20%, podgardle 20%. + 25-30% wody. Przy takim składzie trudno uzyskać emulsję; zrobiłeś coś w rodzaju pasztetówki mocno napowietrzonej. Gdybyś dał 60% golonek v wołowiny + 30% podgardla + 20% wody miałbyś idealną emulsją. Mięso z szynki (mam na myśli mięśnie z części udowej) mają małą kleistość. Reżim temperaturowy musi być zachowany. Bez nadziewarki ani rusz 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robboh Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Marca 11 minut temu, EAnna napisał(a): + 25-30% wody. Przy takim składzie trudno uzyskać emulsję; zrobiłeś coś w rodzaju pasztetówki mocno napowietrzonej. Gdybyś dał 60% golonek v wołowiny + 30% podgardla + 20% wody miałbyś idealną emulsją. Mięso z szynki (mam na myśli mięśnie z części udowej) mają małą kleistość. Reżim temperaturowy musi być zachowany. Bez nadziewarki ani rusz Ok, dziękuję za fachową poradę. Zbyt optymistycznie podszedłem do produkcji parówek jak widzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Marca Witam, Zgadzam się z koleżanką EAnną, ale nie popełnia błędów tylko ten kto nie próbuje Parówka wbrew pozorom nie jest łatwym produktem do zrobienia. Pomocne przy robieniu tej wędliny są maszyny takie jak nadziewarka, dobry blender czy maszynka typu 32, 22. Oczywiście z ostrymi nożami i sitami Brawo za odwagę i powodzenia przy kolejnych próbach Pozdrawiam 1 1 Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14074-par%C3%B3wki-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%99dy/page/2/#findComment-1000920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.