Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do błyszczenia , to już chyba czas się przyznać :);). Razem z Perszingiem stosujemy tą samą metodę - ekologiczny lakier do włosów  - sorry  miała być tajemnica , ale niech inni też maja błyszczące , a co tam ;):laugh:.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Święta Święta i po Świętach. Znowu szara rzeczywistość domowego masorza......Ja i Wojciech Błaszków. Wpadł chłop na obiad a przed podwieczorkiem zrobili my 7 kg frankfurterek wg przepisu mego funfla Sebastian Pustelnik. Osadzają się a około 20-21 w dym i do rana........razem z łososiami 1f642.png :) dla hecy jeden pstrąg łososiowy.....

 

post-67697-0-62802900-1514220909_thumb.jpgpost-67697-0-51849600-1514220910_thumb.jpgpost-67697-0-40508400-1514220911_thumb.jpgpost-67697-0-15937000-1514220912_thumb.jpgpost-67697-0-89276300-1514220912_thumb.jpg


[Dodano: 25 gru 2017 - 17:57]

Przy okazji genialny sernik mojej żony z mej ricotty. Spód na herbatnikach słodko-słonych. I ta słoność zrobiła mega robotę. W środku mielone migdały....MEGA MEGA :)

post-67697-0-61277900-1514221053_thumb.jpgpost-67697-0-44015300-1514221054_thumb.jpg

 

 

 

 

genialny sernik mojej żony

Poproś LP o przepis_dla nas  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Zrobi się. Jutro będzie. Łącznie z podaniem tych herbatnikow. Bo to był przypadek że slonawe :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

Z tymi przypadadkami to tak bywa i wychodzą genialne wyroby

Kiedyś pomagał mi przy pieczeniu 4-letni wnuczek.

Dosypywał do masy makowej przygotowane składniki i mieszał.

W pewnej chwili zorientowałam się, że siegnął po słoiczek z mielonym pieprzem i właśnie obficie sypie.

Na mój krzyk czym prędzej zamieszał całość z łobuzerskim uśmiechem.

Z duszą na ramieniu próbowałam pierwszy kawałek makowca.

Od tego czasu zawsze przyprawiam masę makową mielonym pieprzem :D.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Od tego czasu zawsze przyprawiam masę makową mielonym pieprzem .

 

Aniu, pieprz ma wszelakie zastosowanie. Ja dodaję do pirników np.  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Wędzenie zimne rozpoczęte wczoraj - dziś zakończone. Były przygody bo dymbox płatał figle. Ale końcem końców udało się. Frankfurterki nieco za mocno obdymione. W smaku to czuć - lepsze będą jak oddadzą trochę aromatu dymu wędzarniczego......Łososie i pstrąg idą do próżni na kilka dni....W woreczkach sól - podobno super sprawa - pierwszy raz robiłem i będę stosować :)

 

post-67697-0-52467900-1514320085_thumb.jpgpost-67697-0-26023900-1514320086_thumb.jpgpost-67697-0-97558400-1514320086_thumb.jpgpost-67697-0-74750200-1514320087_thumb.jpgpost-67697-0-56505400-1514320088_thumb.jpgpost-67697-0-37607000-1514320089_thumb.jpgpost-67697-0-19104300-1514320090_thumb.jpgpost-67697-0-05957900-1514320091_thumb.jpg


[Dodano: 26 gru 2017 - 21:32]

 

genialny sernik mojej żony

Poproś LP o przepis_dla nas  :)  

 

Przepis z Kwestii Smaku :

 

Składniki
  • 150 g ciasteczka owsiano-kokosowe "Łakotki"
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 750 g serka ricotta (lub 500 g ricotta i 250 g mascarpone)
  • 125 g cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • garść płatków migdałowych
 
Przygotowanie
  • Składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasteczka dokładnie rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki i uklepać. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Przełożyć je do większej miski, dodać ricottę, mascarpone, cukier, migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową. Zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę.
  • Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
  • Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis z Kwestii Smaku :  

Bardzo dziękuję  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Pracowite święta :clap: , a ja się leniłem i opychałem  :facepalm: . A kolega proszę - "kobieta pracująca"  :)  :thumbsup: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

Pracowite święta :clap: , a ja się leniłem i opychałem :facepalm:

 

No święta to raczej od tego są żeby się lenić, a nie pracować. :)

2 miesięczny ser wysoko dogrzewany. Całkiem całkiem.....jeszcze mu brakuje dojrzałości ale nie wytrzymałem. I kiełbasa biała z wczoraj - masakryczna ilość jak dla nas. Wojciech Błaszków i ja - jeden wieczór i noc = 24 kg. Nigdy więcej na jedno podejście :)

 

post-67697-0-72463300-1514551578_thumb.jpgpost-67697-0-45356800-1514551579_thumb.jpgpost-67697-0-40775700-1514551596_thumb.jpgpost-67697-0-03132300-1514551597_thumb.jpgpost-67697-0-70480900-1514551597_thumb.jpg

Przerabiamy białą kiełbę. Na zupkę na zakwasie. Oraz na kiełbasę białą grillowaną w zalewie octowej. Za tydzień będzie GIT :)

 

post-67697-0-97985000-1514634620_thumb.jpgpost-67697-0-78536100-1514634621_thumb.jpgpost-67697-0-58887500-1514634622_thumb.jpgpost-67697-0-34514300-1514634623_thumb.jpgpost-67697-0-07333300-1514634624_thumb.jpg

 

 

na kiełbasę białą grillowaną w zalewie octowej.
WoW - funfel Ty mój ;)   podaj bliższe dane :yes:  nigdy tak nie robiłem???

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Wojciech Błaszków i ja - jeden wieczór i noc = 24 kg.

 

 

 

 

Nigdy więcej na jedno podejście :)

 

Bo noc jest do spania albo przytulania :heart: :heart:  :yes:  

 

Kolorek kiełbaski  .... cudny :thumbsup::clap: 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

:Dzięki Andrzej. Smaczek też niezły. Moja żona generalnie kiełbas nie lubi (dziwna nie ????). Tu orzekła - biała "zajebista" :)

 

Biała w zalewie

Kiełbasę potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem spr oszkowanej papryki i ulubionych ziół.

Przygotuj zalewę :
-2 białe cebule
-‎2 czerwone cebule
-‎ziele angielskie 15 jagód
-‎liście laurowe 1,5 szt
-‎czosnek 1 główka
-‎sól 100g
-‎cukier 150 g
-‎ocet 10 % 0,35 l
-‎koper świeży
-‎olej 100g
-‎woda 0,5 l
Marynatę zagotuj, przełóż gorące kiełbaski do wyparzone go słoika i zalej gorąca marynatą następnie zakręć

Ostatnie wyroby w tym roku. Żonie ciasto na imprezę się spaprało. Musiałem ratować sytuację. Dawno je chciałem zrobić - dziś był bodziec. Cinnamon sticky buns - tak się zwą. A na obiad łosoś z makaronem i 2 serami - w tym moim parmezanem 2,5 rocznym. Jeszcze tylko barszcz czerwony kończę i więcej nie gotuję ani nie piekę. Do następnego roku :) Życzę wszystkim udanego SYLWESTRA i aby przyszły rok przyniósł nam dużo wrażeń kulinarnych :)

 

post-67697-0-22916500-1514740209_thumb.jpgpost-67697-0-55549000-1514740213_thumb.jpgpost-67697-0-45556300-1514740214_thumb.jpgpost-67697-0-33095100-1514740215_thumb.jpgpost-67697-0-16442400-1514740216_thumb.jpgpost-67697-0-98732000-1514740216_thumb.jpgpost-67697-0-77500400-1514740217_thumb.jpgpost-67697-0-48509500-1514740218_thumb.jpg

 

 

Cinnamon sticky buns - tak się zwą.

Raczej poczciwe "Papatacze" z kuchni staropolskiej.

Przed posypaniem cukro-cynamonem  powinno się powierzchnię ciasta obficie posmarować prawdziwym, topionym masłem.

Masełko w czasie topienia uzyskuje aromat poprzez przyzłocenie i o to chodzi :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Było było masełko ale nie obficie. Nie lubię jak jest go za dużo. I za dużo cukru jak dla mnie. Ja nie jestem słodki chłopak. Zmniejszę o 1/3 i będzie ideał.

Ależ to pięknie wygląda.....

Kurcze, tylko nie ma jak skosztować...:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.