Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb bardzo fajny ,no i fajnie że coppa smakowała  ;)

[Dodano: 06 sty 2018 - 13:37]

Tak wyglądała przed krojeniem ...

post-45209-0-65209600-1515242208_thumb.jpg

Edytowane przez sebarod
  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

FUJJJJJ ZEPSUTA :) Zepsuty RARYTAS mi wysłałeś - spleśniały hehehehhe MEGA mocna pleśń. To ta z UNICO ?

Zastosuję ją też do serów bo widzę że rośnie jak porymbana.

Można wylać a można przerobić na 1 kg pysznej ricotty. 20 litrów serwatki po korycinie poszło na pyszny serek. 500 g na drożdżówki.

Wyszły przepyszne. Korycin prawie 4 kg po soleniu. W środę idzie do znajomych.  I tak to sobie tydzień rozpoczynamy :)

post-67697-0-14907900-1515445054_thumb.jpgpost-67697-0-87911500-1515445054_thumb.jpgpost-67697-0-62293500-1515445055_thumb.jpgpost-67697-0-34221800-1515445059_thumb.jpgpost-67697-0-33602200-1515445063_thumb.jpgpost-67697-0-31084000-1515445067_thumb.jpgpost-67697-0-02960600-1515445068_thumb.jpgpost-67697-0-78738700-1515445068_thumb.jpgpost-67697-0-48931300-1515445069_thumb.jpgpost-67697-0-20354800-1515445070_thumb.jpg

Dodałem lukier za którym nie przepadam. Ale za to ze skórką z mandarynki i cytryny. Tego brakowało. To kropka nad "i". Super sprawa. Na stałe wchodzą do mojego menu.

post-67697-0-57829500-1515449340_thumb.jpgpost-67697-0-61206400-1515449341_thumb.jpg

Dziękuję.

Przepis jest do bani bo na łyżeczki i szklanki. Ale się go kiedyś przerobi po Bożemu....

Bulki drozdzowe z serem
Ciasto:
2 szklanki mąki
4 lyzeczki masla niesolonego
3 gram lub ¼ lyzeczki drożdży instant
2 żółtka
¾ szklanki cieplego mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka smietany kremowki
1/4 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu vanilla

Farsz twarogowy
 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
 1 jajko
 4 łyżki cukru
 1 cukier wanilinowy lub lyzeczka ekstraktu vanilla

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 lyzki smietany kremowki
4 krople esencji pomaranczowej
Wykonanie
Drożdże wsypac do misy , dodać do nich 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki. Zarobić
zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Okolo 20 min w cieple.
Mleko podgrzac ( okolo 45 sekund w mikrofalowce ) dodac maslo aby sie rozpuscilo ,wymieszac.
Żółtka dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru ( można dodac lyzke cieplego mleka wtedy cukier szybcie
sie rozpuszcza)
Make przesiewamy przez sito do miski , dodać sól, utarte żółtka, zaczyn z drożdży i zamieszać. Wlać
ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiac ciasto na gładką, elastyczną masę, przykryć i zostawić
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. +/- 2 godziny , aby ciasto podwoiło swą objętość.
Wyrosniete ciasto przelozyc na obsypany blat lub stolnice I rozprowadzic walkiem na grubosc 4-5 mm.
starac sie utworzyc prostokat
Twaróg zmielić, dodać cukier i cukier wanilinowy lub extract I jajko dokładnie wymieszać.
Rozprowadzic mase twarogowa rownomiernie po calym ciescie I skladc na trzy , 1/3 ciasta od doly I 1/3
ciasta od gory.
Ciasto zlozone podzielic na 10 czesci I ostrym nozem przeciac, nastepnie przekrecamy ciasto delikatnie
aby utworzyc kokarde lub muche ,
Rozkladamy na blache wylozona papierem do pieczenia w penych odstepach od siebie zeby zapobiec
sklejaniu sie podczas pieczenia .
Pieczemy okolo 25-30 minut w temperaturze 180 C lub 350 F na srodkowym ruszcie bez termoobiegu,do
barwy zewnetrznej jasno brazowej .
Upieczone jeszcze cieple bulki smarujemy lukrem – mieszamy cukier puder ze smietana I esencja
pomaranczowa.
SMACZNEGO

Tomek ale zjawiskowe te drożdżówki, wyglądają świetnie. Korycin wygląda jak Korycin tylko duży :) Pozdrawiam serdecznie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Tomek ale zjawiskowe te drożdżówki, wyglądają świetnie. Korycin wygląda jak Korycin tylko duży :) Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki SIVON. Nie samym ścierwem człowiek żyje. Chociaż dla mnie dzień bez mięsa to dzień stracony bezpowrotnie :)

Duże i piękne :) nie wiem po kiego śmietana.....nie dodawałem :)

I moja mąka więcej przyjęła mleka. Ale tu wiadomo - jak coś nie tak to trza wyciągać z robota i sprawne rączki wyczają jaka jest tekstura ciasta i co trzeba dodać :)

@Perszing37, smietana do ciasta czy lukru? 

w lukrze smietana powoduje ze lukier jest bardziej kryjacy.

Ja osobiscie robie lukier albo na bialku albo na goracej wodzie

Ja lukru nie lubię. Tu zrobiłem bo mi czegoś brakowało. Sam byłby słaby. Ale te dwie skórki zrobiły robotę.

Ja robie lukier gdy tego wyrob wymaga , ogolnie nie przepadam bo dla mnie za slodki :)

Na stałe wchodzą do mojego menu.

Drożdżówki przecudnej urody, a jeszcze takim serem.... mniam  :clap: 

Tomasz, ciasto drożdżowe jak to ciast. To wygląda bardzo delikatne. Czy możesz wrzucić przepis , porównam z moim  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Przepis u góry. Od kolegi z USA. Musiałem mąki nieco dosypywac bo ciasto było zbyt wilgotne. Ale delikatne wyszło. Dziś dalej takie jak wczoraj.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Perszing,kiedykolwiek masz w domu jakis cytrusy , zanim je pokroisz aby wycisnac sok, umyj owoc, i cieniutko zdejmij skorte wierzchnia, bez albedo. Pokroj ja bardzo drobino i zasyp cukrem drobnym krysztalowym. Daj do sloika, albo nawet do woreczka, zamknij szcelnie i do lodowki. Wtedy bedziesz miala swoj jakby olejek smakowy cytrusowy.

Ja tak robie od lat. Wiem, ze majac drzewa cytrusowe na podworku jest moja przewaga, bo owoce dojrzewaja na drzewie a nie w kartonie, w czasie transportu. Jednak, jak pamietam w domu tez tak bylo robione i smak zawsze cytrusow byl w ciastach i polewach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

O dziękuję za radę. Brzmi fajnie. Ja łykam wszystkie takie tematy:) minalem się z powołaniem ale nadrabiam :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wiem, ze majac drzewa cytrusowe na podworku jest moja przewaga, bo owoce dojrzewaja na drzewie a nie w kartonie,

To nie o to chodzi Aniu.

Aby te cytrusy dotarły do kol. @Perszing37, muszą przedtem być solidnie zakonserwowane.

Dlatego ta najbardziej użyteczna do ciasta cienka warstwa skórki jest najbardziej trujaca.

Tego nie da się umyć ani odmoczyć. To można obrać i wyrzucić.

Niestety, nie będzie skórki do ciasta.  :(

Bywają w handlu cytrusy ekologiczne. Wg mnie certyfikat odnosi się do cyklu produkcyjnego.

Te ekologiczne też trzeba zakonserwować przed transportem. Ale o tym się milczy.

Jeżeli masz w swoim ogrodzie cytrusy, które w dodatku dojrzewają w słońcu, to możesz korzystać z tego wspaniałego daru przyrody.

U nas jest to niestety nieosiągalne.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles