sebarod Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Chleb bardzo fajny ,no i fajnie że coppa smakowała [Dodano: 06 sty 2018 - 13:37]Tak wyglądała przed krojeniem ... Edytowane 6 Stycznia 2018 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 6 Stycznia 2018 FUJJJJJ ZEPSUTA Zepsuty RARYTAS mi wysłałeś - spleśniały hehehehhe MEGA mocna pleśń. To ta z UNICO ?Zastosuję ją też do serów bo widzę że rośnie jak porymbana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Tak .Penicillium nalgiovense z Unico . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Piekny chlebek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Można wylać a można przerobić na 1 kg pysznej ricotty. 20 litrów serwatki po korycinie poszło na pyszny serek. 500 g na drożdżówki.Wyszły przepyszne. Korycin prawie 4 kg po soleniu. W środę idzie do znajomych. I tak to sobie tydzień rozpoczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dodałem lukier za którym nie przepadam. Ale za to ze skórką z mandarynki i cytryny. Tego brakowało. To kropka nad "i". Super sprawa. Na stałe wchodzą do mojego menu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 9 Stycznia 2018 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Pysznosci :clap: podaj przepis na te buleczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 9 Stycznia 2018 bułeczki piękne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dziękuję.Przepis jest do bani bo na łyżeczki i szklanki. Ale się go kiedyś przerobi po Bożemu.... Bulki drozdzowe z seremCiasto:2 szklanki mąki4 lyzeczki masla niesolonego3 gram lub ¼ lyzeczki drożdży instant2 żółtka¾ szklanki cieplego mleka3 łyżki cukru1 łyżka smietany kremowki1/4 łyżeczka soli1 łyżeczka ekstraktu vanillaFarsz twarogowy 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy lub lyzeczka ekstraktu vanillaLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 lyzki smietany kremowki4 krople esencji pomaranczowejWykonanieDrożdże wsypac do misy , dodać do nich 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki. Zarobićzaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Okolo 20 min w cieple.Mleko podgrzac ( okolo 45 sekund w mikrofalowce ) dodac maslo aby sie rozpuscilo ,wymieszac.Żółtka dokładnie wymieszać z 2 łyżkami cukru ( można dodac lyzke cieplego mleka wtedy cukier szybciesie rozpuszcza)Make przesiewamy przez sito do miski , dodać sól, utarte żółtka, zaczyn z drożdży i zamieszać. Wlaćciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiac ciasto na gładką, elastyczną masę, przykryć i zostawićdo wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. +/- 2 godziny , aby ciasto podwoiło swą objętość.Wyrosniete ciasto przelozyc na obsypany blat lub stolnice I rozprowadzic walkiem na grubosc 4-5 mm.starac sie utworzyc prostokatTwaróg zmielić, dodać cukier i cukier wanilinowy lub extract I jajko dokładnie wymieszać.Rozprowadzic mase twarogowa rownomiernie po calym ciescie I skladc na trzy , 1/3 ciasta od doly I 1/3ciasta od gory.Ciasto zlozone podzielic na 10 czesci I ostrym nozem przeciac, nastepnie przekrecamy ciasto delikatnieaby utworzyc kokarde lub muche ,Rozkladamy na blache wylozona papierem do pieczenia w penych odstepach od siebie zeby zapobiecsklejaniu sie podczas pieczenia .Pieczemy okolo 25-30 minut w temperaturze 180 C lub 350 F na srodkowym ruszcie bez termoobiegu,dobarwy zewnetrznej jasno brazowej .Upieczone jeszcze cieple bulki smarujemy lukrem – mieszamy cukier puder ze smietana I esencjapomaranczowa.SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Tomek ale zjawiskowe te drożdżówki, wyglądają świetnie. Korycin wygląda jak Korycin tylko duży Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Tomek ale zjawiskowe te drożdżówki, wyglądają świetnie. Korycin wygląda jak Korycin tylko duży Pozdrawiam serdecznie.Dzięki SIVON. Nie samym ścierwem człowiek żyje. Chociaż dla mnie dzień bez mięsa to dzień stracony bezpowrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 9 Stycznia 2018 no to zoltka tez prosimy o wage Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Duże i piękne nie wiem po kiego śmietana.....nie dodawałem I moja mąka więcej przyjęła mleka. Ale tu wiadomo - jak coś nie tak to trza wyciągać z robota i sprawne rączki wyczają jaka jest tekstura ciasta i co trzeba dodać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 9 Stycznia 2018 @Perszing37, smietana do ciasta czy lukru? w lukrze smietana powoduje ze lukier jest bardziej kryjacy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Hmmmm nie wiem po co. Może jest tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja osobiscie robie lukier albo na bialku albo na goracej wodzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja lukru nie lubię. Tu zrobiłem bo mi czegoś brakowało. Sam byłby słaby. Ale te dwie skórki zrobiły robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja robie lukier gdy tego wyrob wymaga , ogolnie nie przepadam bo dla mnie za slodki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Na stałe wchodzą do mojego menu. Drożdżówki przecudnej urody, a jeszcze takim serem.... mniam Tomasz, ciasto drożdżowe jak to ciast. To wygląda bardzo delikatne. Czy możesz wrzucić przepis , porównam z moim Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Przepis u góry. Od kolegi z USA. Musiałem mąki nieco dosypywac bo ciasto było zbyt wilgotne. Ale delikatne wyszło. Dziś dalej takie jak wczoraj. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 9 Stycznia 2018 przepis_na_drożdżówki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Perszing,kiedykolwiek masz w domu jakis cytrusy , zanim je pokroisz aby wycisnac sok, umyj owoc, i cieniutko zdejmij skorte wierzchnia, bez albedo. Pokroj ja bardzo drobino i zasyp cukrem drobnym krysztalowym. Daj do sloika, albo nawet do woreczka, zamknij szcelnie i do lodowki. Wtedy bedziesz miala swoj jakby olejek smakowy cytrusowy.Ja tak robie od lat. Wiem, ze majac drzewa cytrusowe na podworku jest moja przewaga, bo owoce dojrzewaja na drzewie a nie w kartonie, w czasie transportu. Jednak, jak pamietam w domu tez tak bylo robione i smak zawsze cytrusow byl w ciastach i polewach. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 9 Stycznia 2018 O dziękuję za radę. Brzmi fajnie. Ja łykam wszystkie takie tematy:) minalem się z powołaniem ale nadrabiam Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Wiem, ze majac drzewa cytrusowe na podworku jest moja przewaga, bo owoce dojrzewaja na drzewie a nie w kartonie, To nie o to chodzi Aniu.Aby te cytrusy dotarły do kol. @Perszing37, muszą przedtem być solidnie zakonserwowane.Dlatego ta najbardziej użyteczna do ciasta cienka warstwa skórki jest najbardziej trujaca.Tego nie da się umyć ani odmoczyć. To można obrać i wyrzucić.Niestety, nie będzie skórki do ciasta. Bywają w handlu cytrusy ekologiczne. Wg mnie certyfikat odnosi się do cyklu produkcyjnego.Te ekologiczne też trzeba zakonserwować przed transportem. Ale o tym się milczy.Jeżeli masz w swoim ogrodzie cytrusy, które w dodatku dojrzewają w słońcu, to możesz korzystać z tego wspaniałego daru przyrody.U nas jest to niestety nieosiągalne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/21/#findComment-583583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.