Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to skąd mam wziąć użyteczną skórkę do ciast?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 09 sty 2018 - 19:04]

Mieszanie mi w głowie laski :) a ja tu cem dalej piec :)

• Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moim zdaniem to lepszy zrobisz tak jak Ci radzi Annam bo mimo ze cytrusy moze sa i konserwowane w jakis sposob , to bedziesz mial pewnosc ze je umyles i jakos pozbyles sie chociaz czesci szkodliwej substancii, takich smakowych esencji nie spozywamy litrami Z pewnoscia beda lepsze niz kupne gotowe czysto chemiczne, Cytrusy tez dobrze kupowac wtedy kiedy jest urodzaj na nie w Europie i nie beda w drodze tygodniami ,

Czy możesz wrzucić przepis , porównam z moim

Upss... teraz zauważyłam przepis  :)  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

@Perszing37, jest jeszcze jedna mozliwosc nabycia skorki z cytrusow , wyjazd do ciepelka , kupisz na miejscu owoce i przywieziesz sobie juz otarta skorke  :)

Jest tyle trucizn na ktore nie mamy mozliwosci zeby je wyeliminowac , ze powiedzmy rok z zycia trzeba poswiecic :tongue:

Edytowane przez electra

Słusznie. Ciekawe ile nitryt nam zabiera :) w tym roku będę w Bułgarii.... Ale tam chyba nie ma takich owoców :)

Eeeeee tam mm. Mam wodę różaną i wodę z kwiatów pomarańczy niezbędna żeby wykonać oryginalne navettes z Marsylii :) ja się trochę znam dziewczyny na wypiekach :)

[Dodano: 09 sty 2018 - 20:08]

Ale ciasta skomplikowane są po stronie żony. Niech też coś robi a nie tylko ja :) hehe

Ale też fajne :) a znasz z kwiatów pomarańczy? Orange blossom watter?

Znam , mieszkam w takim kraju ze narodowosci u nas bez liku  to i smaki rozne i potrawy  :)

Ale musowo kupię ten olejek z róży damascenskiej chociaż dla samej nazwy....

Tomek można owoce ''uzdatnić'' za pomocą środków dostępnych w kuchni

czyli octu wszelkiego rodzaju( winny, jabłkowy, spirytusowy)

oraz sody oczyszczonej.

Należy jednak pamiętać ,że pozbawione ochrony krócej poleżą

Poczytaj proszę http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

i tu http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

kup jeszcze likier rozany . Zdaje sie ze  Kazanlik slynie z plantacji roz i tam tez robia olejek.

Ale ciasta skomplikowane są po stronie żony. Niech też coś robi a nie tylko ja hehe

Nie ma ciast skomplikowanych, moga byc pracochlonne

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Spoko dziewczyny. Jestem otwarty na wiedzę i nowe doświadczenia. Dziękuję

[Dodano: 09 sty 2018 - 20:28]

Spoko dziewczyny. Jestem otwarty na wiedzę i nowe doświadczenia. Dziękuję

Są są. Są skomplikowane i są pracochłonne. Skomplikowane też mogą być pracochłonne. Proste też mogą być pracochłonne. Itp. Itd. :) hehe

mimo ze cytrusy moze sa i konserwowane w jakis sposob , to bedziesz mial pewnosc ze je umyles i jakos pozbyles sie chociaz czesci szkodliwej substancii,

Proponuję eksperyment:

Zanurzamy na 3 sek. pomarańczę w gnojówce z pokrzywy (produkt ekologiczny, nie żadna chemia).

Następnie ją myjemy tak, jak tę, kupioną w sklepie.

W drugim kroku myjemy ją starannie płynem do naczyn.

W trzecim szczotkujemy wodą z mydłem, sodą, octem

Jasny gwint - jeszcze trzeba ją  sparzyć !!! wciąż śmierdzi....

Uf, już ostatni krok - wyrzucamy  całość do kosza i myjemy ręce.

Niestety, to nie koniec, za chwilę LP krzyczy, co tutaj tak z tego kosza jedzie...

A myśmy się tak starali  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

myśmy się tak starali
:thumbsup:  :clap: 

Proste też mogą być pracochłonne
;) czyszczenie cegieł 100 letnich jest proste - ale pracochłonne  :thumbsup:  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Robiłem korycina dla znajomych. Trzeba im było podrzucić. No i narodził się pomysł na kolację. Praktycznie wszystkie wyroby moje oraz gościnne występy Sebastian Pustelnik (sebarod). Mamy : kindziuk, chorizo, polędwiczka dojrzewająca i wędzona, kabanosy drobiowo-wieprzowe, słonina dojrzewająca z chilli, ser twardy, chrorizo z białą pleśnią, fuete, polska surowa wędzona 50h zimnym dymem, sudżuk, biała w zalewie octowej, korycin, łosoś i pstrąg łososiowy wędzone na zimno......oj pojedli my troszku :)

post-67697-0-80497900-1515660007_thumb.jpgpost-67697-0-03088300-1515660009_thumb.jpgpost-67697-0-64098000-1515660009_thumb.jpgpost-67697-0-21909200-1515660010_thumb.jpgpost-67697-0-96248500-1515660010_thumb.jpgpost-67697-0-49706300-1515660011_thumb.jpgpost-67697-0-11047900-1515660012_thumb.jpgpost-67697-0-66535700-1515660012_thumb.jpgpost-67697-0-22637800-1515660013_thumb.jpgpost-67697-0-75179800-1515660013_thumb.jpg

[Dodano: 11 sty 2018 - 09:45]

Małe sprostowanie bo dałem plamy. Słoninę zasoloną mi przywiózł dobry funfel JOJO. Doprawiłem i dokończyłem i rozpływa się w buziaku. Mi najlepiej wchodzi z ciemnym chlebem i ogórasem kiszonym.

Ja moją jeszcze w soli trzymam. Będzie trzeba już ją odprawiać, jak twierdzisz, że już doszła.

A jak robiłeś słoninę? Wędziłeś , czy ostrą papryką i czosnkiem tylko natarłeś?

Edytowane przez Jojo

Ostra chilli od Wojtka rodziców i trawa żubrowa. Wcześniej jak sugerowałeś obkroiłem wierzchnią mocno zasoloną warstwę. Wg mnie już jest fajna. Ojciec się nie może doczekać :)

i narodził się pomysł na kolację.
No umiesz człowieka wpędzić w kompleksy  ;)  :D 

Muskie - to ryba 🙃

i narodził się pomysł na kolację.
No umiesz człowieka wpędzić w kompleksy  ;)  :D 

Oj tam oj tam :)

Świąt ciąg dalszy.... Paweł Wesołowski mnie poratował w potrzebie bo po wczorajszym lodówka pusta :) jutro degustacja. Dzięki :)c484d3528b13372cfe364ca09c665675.jpg42d5fce7a74e81136fa7c9c7bc12b816.jpgf7cfbef5a90f6ec98e00fee4187ba0b2.jpga22045975fb6ac34fdfeff07e097a4ea.jpg8a67c4fed08ef644fe7831751888d512.jpg

[Dodano: 11 sty 2018 - 21:20]

Paweł to Paweł :) zjadłem parówki bo nie wytrzymałem. Muszę to przyznać z bólem serca :)d84fd97f7a63ec36ebb2da766f1560c1.jpgd13c5426417917f0a425e58de0da0c4c.jpg

Edytowane przez Bee Gees

Widzę, że tak Ci smakowało, że i talerz obgryzłeś z dwu stron. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein