Perszing37 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Jednak zmiana planów. Zupa na obiad. Na śniadanie sałatka wiosenna z "ptasią grypą" - czyli wędzoną polędwiczką z indyka (ala łososiową). Ognisk ptasiej grypy nie było w tym roku więc można ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zupa na obiad u nas też wynikł tylko żurek -wprawdzie z wkładkami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Bardzo apetyczna, kolorowa sałatka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Polędwica dojrzewająca "dojrzała" do próżni....utrata wagi 35% (ponad 2 miesiące). Testowo w siatce Q-net - ładnie porosło pleśnią. Nawet na mięso się menda dostała Zrobiłem jak przy serach - przemyłem słabym roztworem wody z octem a niby się tylko szczotkuje......Obsuszyłem i do próżni na finalne ułożenie się smaków ale pachniała zarąbiście .....ser rozkrojony - niestety z wadą - pęknięcie przez cały środek. W smaku dobry....cholera wie co się stało.....Zdjęcia nie daję bo nie wyglądało to dobrze.... Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zabawy z dojrzewaniem ciąg dalszy....szynka odpakowana (pęcherz nawet łatwo zszedł), braesola odpakowana (kątnica jeszcze łatwiej zeszła niż pęcherz). Strata wagi - 35%. Start dojrzewania : 03.02.2018. Teraz ułożenie się smaków w próżni. Camemberty - start 17.02.2018. Nadal nie są w pełni elastyczne i przy brzegach zaczynają płynąć. Ale całkiem całkiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Camemberty Piękne Załam pleśń na obwodzie i poczekaj na bakterie naturalnej czerwieni - Brevibacterium linens:Wtedy uzyskasz "ten smaczek" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-594780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 piekne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-595041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Dziś z komórki nadaje..... Moja szafa sterownicza dostała upgrade..... Teraz sterujemy temperaturą (czyli witryną chłodniczą) oraz wilgotnością (czyli nawilżacz powietrza). Chodzi jak złoto. Ustawiłem 11C +|- 1C. Oraz 78% +|- 3%. Jutro korekty jak się wszystko ustabilizuje. Teraz dojrzewanie to będzie bajka Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Rozumiem , że ustawiłeś w lodówce (witrynie) jakąś (niską) temperaturę , a regulujesz ją poprzez Esco , który włącza i wyłącza prąd od zasilania lodówki (w/g potrzeb) ? Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Dokładnie tak. Termostat w witrynce na max. Jest stabilnie. Właśnie sprawdzałem. 11C i 77% Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Sposób prosty i skuteczny . Będę robił komorę i najpierw kombinowałem , co by dobrać termostat do lodówki o określonym zakresie , ale widzę , że nie ma co kombinować - najlepsze są proste rozwiązania. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 To działa rewelacyjne. Spokojne ESCO mogę do tego polecić. Ma kalibrację temp. Ma możliwość chłodzenia i grzania - czyli można też wysterować sobie grzałkę w wędzarni. Ma możliwość ustawienia dowolnej delty temp. U mnie już działa ze 3 lata. Miód malina i orzeszki. A ten chińczyk na razie też super. Skalibrowałem go z porządnym higrometrem i wskazania są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Sobie trochę powędziłem.....coś koło 12 kg Emeryckiej oraz 3 kg Drobanosów. Miały jeszcze być parówki ale niestety okazało się, że procesu technologicznego nie da się skrócić. Chciałem po pierwszym mieleniu na oczku nr 3 podmrozić i od razu skutrować z lodem. Niestety nie można było uzyskać odpowiedniej masy.......Farsz poszedł do zamrożenia.....Dodatkowo zrobiłem fajne batoniki MUSLI - tym razem nie prasowane....a pieczone. FlapJack z miodem : 80g płatków jaglanych, 80g rozpuszczonego masła, 80g suszonych daktyli i śliwek, 60g miodu, 50g migdałów, 10 g wiórek. 180C - 20 min. [Dodano: 28 kwi 2018 - 15:17] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Sobie trochę powędziłem.........Dodatkowo zrobiłem Piękny do-robek Napisz coś o "emeryckiej" i "drobanosach"; z czego i jak Masz złote ręce chłopaku Kiedyś nie wierzyłam, że tacy się rodzą; a jednak Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Sobie trochę powędziłem.........Dodatkowo zrobiłem Piękny do-robek Napisz coś o "emeryckiej" i "drobanosach"; z czego i jak Masz złote ręce chłopaku Kiedyś nie wierzyłam, że tacy się rodzą; a jednak A dziękuję. Jedynym ograniczeniem są dla mnie moi niezrównoważeni sąsiedzi KIEŁBASA EMERYCKA PERSZINGA=================================================Potrzebne składniki: 80% - polędwica (20g peklosoli /1 kg – I klasa; II klasa – 18g peklosoli/ 1 kg)10% - chuda golonka (18g peklosoli / 1 kg)10% - podgardle (18g peklosoli / 1 kg) 1g glukozy / 1 kg2,5 g pieprzu białego/ 1 kg2,5 g czosnku / 1 kg0,6g gałki muszkatołowej / 1 kgjelita wołowe grube 43-465% zimnej wody lub lodu Mięso peklowane 48h. I – szarpak 2 nerkowy (40-50%) , kostka ręcznie krojona 2x2 cm, 3x3 cmII (podgardle i warkocz) – sitko 6III – 2x sitko 3 lub 4 Wyrabiamy I z wodą i przyprawami aż zacznie kleić. Dodajemy II i III i mieszamy do dobrej kleistości.Nadziewamy jelita wołowe wiankowe ciasno.Osadzamy w lodówce 12 h lub w temp. pokojowej 2-3h.Osuszamy i wędzimy do odpowiedniego koloru. Dopiekamy w 90C do temp. wew. 62 C max. Chłodzimy na powietrzu. Można a nawet trzeba podsuszać.SMACZNEGO[Dodano: 28 kwi 2018 - 15:57]DROBANOSY PERSZINGA (konsultacja Halusia, kropka nad „i” Kostek)Mięso:I - 40% całości – filety z indyka/kurczakaWieprzowina II - 60% całości : okrawki z szynek, łopatki (IIA - 80% II), podgardle(20% II) – tłuszczu nie więcej niż 30% II klasyCzyli w stosunku do całości: IIA = 48%, podgardle = 12% Przyprawy:a) do peklowania: peklosól 18g /kg b) dodane przed rozdrobnieniem : pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg gałka muszkatołowa - 0,5g/kg „kminek - 0,7g/kg „ - opcjonalnieczosnek - 2,0g/kg Sposób wykonania:mięso kl I mielone na sitku 8 mm mięso kl II mielona na sitku 6mm Nadziewanie w jelita baranie dosyć ściśle- osadzanie ok 12 godz. w temp. 2-8 st.C lub 1-1,5 h w temperaturze pokojowej.Wędzenie:- osuszanie w temp do 60 st. (krótko)- wędzenie w temp. 45-55 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok 2-3 h- pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min- schłodzenie na powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 tłuszczu nie więcej niż Czyli ile % tłuszczu jest w całej masie?Jak oceniasz kruchość w porównaniu z kabanosami?Okazjonalnie robie kabanosy z różnych mięs, tzn z sarniny+wp oraz dzika+wp.Z drobiu nie robiłam stąd moje zainteresowanie.U mnie najbardziej kruche wychodza z dziczyzny.Chociaż wiele zależy od doboru mięs (przy założeniu poprawności procesu technologicznego). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 A cholera wie ile bo zagmatwałem ten przepis hehehe fajnie pykają i są kruche ale nie aż tak jak wieprzowe....Natomiast smakowo bardzo moim LASKOM pasują..I nie nadają się do długiego podsuszania bo się robią twardawe. 2 dni i można pakować do próżni i potem podżerać ze smakiem. Dla mnie hitem jest EMERYCKA - to moja ulubiona kiełbasa. Bardzo długo wytrzymuje w próżni po ok. 5 dniach podsuszania. Chuda ale nie wiórowata - tylko nie można przekroczyć 62C. Moje LASKI też się nią zajadają mimo, że kiełbas nie lubią. Co dziwne moja córka woli wędliny dojrzewające hehehe[Dodano: 28 kwi 2018 - 16:35]Potem napiszę dokładny skład z dzisiejszej produkcji. Z godziny na godzinę są coraz lepsze - łażę i podżeram Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Możesz napisać w jakim celu dodajesz : 1g glukozy / 1 kg Wyroby I kl, Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 moja córka woli wędliny dojrzewające Dobre dojrzewające są nie do przebicia.Te, które serwowałam moim wnukom niezmiennie były oceniane jako "genialne" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Możesz napisać w jakim celu dodajesz : 1g glukozy / 1 kgWyroby I kl, W teorii zapewnia lepszą konserwację wspomagając pracę bakterii kwasu mlekowego jeżeli mnie pamięć nie myli. Czyli zmienia środowisko na lekko kwaśne. Konserwant. Trwałość. Ale od chemii jest to Eanna Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 KIEŁBASA EMERYCKA PERSZINGA piękny skład - robiłem 75% polędwicy -10% policzków wołowych + 15% II z warkoczy i podgardle, ogólnie =cymesik - ale w 34-36 jelicie .Co do sąsiadów - kup w okolicy z hektar działeczkę i po problemie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 No , wianuszki fajne Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Ja lubię pracę z wołowymi wiankowymi. Moje ulubione jelita.... Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) 1 koty za płoty - moje 1 burgery od podstaw.....bułki na mące graham 1850 oraz pszennej chlebowej 750 - z dodatkiem zakwasu żytniego (ot tak dla zabawy). Wersja XXXL Mięso wołowe klasa II i boczku kawałek (10%) - dla nas zdecydowanie za tłusto i następne będą z 80-90% wołowiny chudej i 10-20% podgardla lub słoniny. Sosik ala Sebastian Pustelnik super : majonez, musztarda Dijon, ketchup i kapkę wody z pikli - bajera. Sklepowy poszedł do kosza Zupa dla córki z resztek po wczorajszej kiełbie. Generalnie padam z obżarstwa. Bułka 200g, kotlet 200g , dodatki cholera wie ile - ale generalnie BURGER XXL ok 0,5 kg jedna sztuka heheheh Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Znowu Cię zainspirowałem do działania ,burgery pierwsza liga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/29/#findComment-596821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.