Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z kminem rzymskim , to wiesz ;) , ostrożnie trzeba, bo daje mocny smak (wiem :laugh:;)  z doświadczenia :D )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Z kminem rzymskim , to wiesz ;) , ostrożnie trzeba, bo daje mocny smak (wiem :laugh:;)  z doświadczenia :D )

Znam to znam to - do serów nie raz stosowałem. Bardzo intensywny jest.

 

Sobota pełna wrażeń z Wojtek-b. Start 6:00 - przebieżka 7 km przed właściwą pracą :) 8:50 - odbiór mleka 45 l. Zacieranie piwka "Niedźwiedź Brunatny" z dodatkiem miodu gryczanego. 3 x Gouda : z zielonym pieprzem (kulki - 3 kg), z kminkiem (800g) , z suszoną pokrzywą (1200 g). W międzyczasie wykręciłem pyszne leczo na kiełbasie śląskiej z ostatniej Spółdzielni i śniadanie z nieco przesolonej konserwy golonkowej (gdyby nie nadmiar soli to dla mnie hit). Finito - godzina 17 :)

 

[Dodano: 30 lip 2017 - 10:33]

post-67697-0-93933500-1501403602_thumb.jpgpost-67697-0-72696100-1501403603_thumb.jpgpost-67697-0-45998500-1501403604_thumb.jpgpost-67697-0-10951100-1501403605_thumb.jpgpost-67697-0-79234900-1501403605_thumb.jpgpost-67697-0-48189100-1501403606_thumb.jpg

[Dodano: 30 lip 2017 - 10:36]

Kurde bele - dodały mi się zdjęcia nie obrócone. Trzeba będzie poprawić posta.

post-67697-0-51602700-1501403302_thumb.jpg

post-67697-0-10921800-1501403304_thumb.jpg

post-67697-0-22344600-1501403307_thumb.jpg

post-67697-0-20781900-1501403310_thumb.jpg

post-67697-0-44131700-1501403313_thumb.jpg

post-67697-0-37860300-1501403316_thumb.jpg

Edytowane przez vtec
usunięte błędne zdjęcia

Ja po mleko jadę 12 .08.Chciałbym zrobić z niego goudę.Damy radę? :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jasne że damy. A co mamy nie dać???? muszę tylko wiedzieć czym dysponujesz - jaki sprzęt, czy masz bakterie , jakie masz formy czy formę etc.

Sprzęt jak do korycińskiego, czyli w sumie mam.Durszlak jako forma.Bakterii niet.Za prasę służy mi płyta granitowa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Musi być prasa. Bakterie dedykowane mezofilne. Odpowiednia forma z dużą ilością otworów. Gazy. Dokładny termometr. Podpuszczka. 4-5h wolnego czasu. Nóż długi do cięcia skrzepu i trzepaczka do ubijania białek służąca do mieszania

Prasa z kamienia, albo mam stojak od wiertarki to jakoś podpasuję.Bakterie kupię .Resztę mam bo robię korycina.Formę pomyślę może kupię albo użyję swoją.Mam sitko z wysokimi prostymi bokami i dużą ilością otworów na dole i bokach to może być za formę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No to damy radę. Z kamieniem jest ten problem że zwykle spada albo prasuje po skosie i potem zabawne serki wychodzą :)

Prasę zrobić to chwila moment. Mam gdzieś nawet projekt to Ci wyślę na priv.

Ja docisk będę miał wycięty z płyty granitowej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Perszing, jak tak oglądam Twoje poczynania, to powiedz mi chłopie, ile godzin u Was ma doba :laugh: , że ze wszystkim się wyrabiasz :D;), bo chyba nie 24? :) No i kunia jeszcze trzeba ogarnąć  :laugh: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

heheheh kunia, 3 koty, węża, córkę nie wspominając o żonie :)

Nie wiem jak to robię. Chyba po prostu doszedłem już do jakiejś wprawy a jak jeszcze garaż przystosuje to już będzie zupełna bajka.

Bo teraz żona strasznie na mnie psioczy jak w nowej kuchni coś robię. Bo mleko tłuste i słodkie, mięso też się klei itp. itd.


[Dodano: 31 lip 2017 - 10:21]

Ja docisk będę miał wycięty z płyty granitowej.

to nie jest dobra opcja bo będziesz miał jedną siłę nacisku a prasowanie trzeba zaczynać od małych obciążeń i kończyć na większych

a np. cheddar to już zupełnie trzeba potraktować z bardzo dużym naciskiem i długim czasem prasowania

Dzisiaj własnie zrobiłem te drobanosy ale niestety nie wyszły jak bym chciał. Nie wiem co zrobiłem nie tak. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszły zbyt chude i suche, no i przypraw ( np. pieprz) przydałoby się więcej.  

Ja dawałem pieprz czerwony a on nieco mocniejszy jest. Tłuszczyk musi być i najlepiej żeby był z podgardla. Może za chudą II miałeś ????

Wizualnie musisz ocenić ile jest tłuszczu. A musi go być 30% całej II klasy.

Jeżeli chodzi o smak to one nie będą tak dynamiczne jak kabanosy wieprzowe bo mają aż 40% filetu z indyka. Są znacznie delikatniejsze.

Jak szukasz mocy to tylko wpieprzowe. :)

a Widzisz 30%, a w przepisie jest 12%. No to już wiem w czy problem. Ale faktycznie następnym razem zrobię wieprzowe i więcej pieprzu, ewentualnie chili. Dzięki za odpowiedź.


[Dodano: 04 sie 2017 - 09:47]

A teraz doczytałem, że tłuszczu 30%, a podgardla 12%. Sorry, moja wina.

Noooom :) 30% tłuszczu w całej II klasie. A potem rozpisałem ile % danego typu mięsa w stosunku do całości.

12% to dużo dużo za mało :) Działaj.

 

 

Dzisiaj własnie zrobiłem te drobanosy ale niestety nie wyszły jak bym chciał. Nie wiem co zrobiłem nie tak. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszły zbyt chude i suche, no i przypraw ( np. pieprz) przydałoby się więcej

 podaję Ci rozpisany na nuty  :D 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/page-16

Muskie - to ryba 🙃

Wczorajsze zabawy kulinarne. Ogórki sałatkowe z curry i kurkumą....dziwny skład ale zobaczymy.....i po raz kolejny pizza z mąki 00 z chorizo 4 tygodniowym.....zielonkawy ser w jednej pizzy jest mój - to ten na młodym jęczmieniu....całkiem dobry.....2 sery sprzed tygodnia miały już skórkę więc powędrowały do dojrzewania

 

post-67697-0-60632700-1502004475_thumb.jpgpost-67697-0-45642000-1502004476_thumb.jpgpost-67697-0-24506400-1502004477_thumb.jpgpost-67697-0-00545100-1502004478_thumb.jpgpost-67697-0-78145900-1502004478_thumb.jpgpost-67697-0-51791300-1502004479_thumb.jpgpost-67697-0-34959700-1502004480_thumb.jpgpost-67697-0-26420800-1502004481_thumb.jpgpost-67697-0-15380700-1502004482_thumb.jpgpost-67697-0-10292100-1502004483_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37

No , chłopak nie stygnie - W tym tempie , to nie będzie miał czasu się zestarzeć :laugh:;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.