karolszymczak Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 29 Lipca 2017 Ja tez. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 29 Lipca 2017 Z kminem rzymskim , to wiesz , ostrożnie trzeba, bo daje mocny smak (wiem z doświadczenia ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Z kminem rzymskim , to wiesz , ostrożnie trzeba, bo daje mocny smak (wiem z doświadczenia )Znam to znam to - do serów nie raz stosowałem. Bardzo intensywny jest. Sobota pełna wrażeń z Wojtek-b. Start 6:00 - przebieżka 7 km przed właściwą pracą 8:50 - odbiór mleka 45 l. Zacieranie piwka "Niedźwiedź Brunatny" z dodatkiem miodu gryczanego. 3 x Gouda : z zielonym pieprzem (kulki - 3 kg), z kminkiem (800g) , z suszoną pokrzywą (1200 g). W międzyczasie wykręciłem pyszne leczo na kiełbasie śląskiej z ostatniej Spółdzielni i śniadanie z nieco przesolonej konserwy golonkowej (gdyby nie nadmiar soli to dla mnie hit). Finito - godzina 17 [Dodano: 30 lip 2017 - 10:33][Dodano: 30 lip 2017 - 10:36]Kurde bele - dodały mi się zdjęcia nie obrócone. Trzeba będzie poprawić posta. Edytowane 31 Lipca 2017 przez vtec usunięte błędne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Ja po mleko jadę 12 .08.Chciałbym zrobić z niego goudę.Damy radę? Edytowane 30 Lipca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 30 Lipca 2017 Jasne że damy. A co mamy nie dać???? muszę tylko wiedzieć czym dysponujesz - jaki sprzęt, czy masz bakterie , jakie masz formy czy formę etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Sprzęt jak do korycińskiego, czyli w sumie mam.Durszlak jako forma.Bakterii niet.Za prasę służy mi płyta granitowa. Edytowane 30 Lipca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 30 Lipca 2017 Musi być prasa. Bakterie dedykowane mezofilne. Odpowiednia forma z dużą ilością otworów. Gazy. Dokładny termometr. Podpuszczka. 4-5h wolnego czasu. Nóż długi do cięcia skrzepu i trzepaczka do ubijania białek służąca do mieszania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 30 Lipca 2017 Prasa z kamienia, albo mam stojak od wiertarki to jakoś podpasuję.Bakterie kupię .Resztę mam bo robię korycina.Formę pomyślę może kupię albo użyję swoją.Mam sitko z wysokimi prostymi bokami i dużą ilością otworów na dole i bokach to może być za formę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 31 Lipca 2017 No to damy radę. Z kamieniem jest ten problem że zwykle spada albo prasuje po skosie i potem zabawne serki wychodzą Prasę zrobić to chwila moment. Mam gdzieś nawet projekt to Ci wyślę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 31 Lipca 2017 Mam gdzieś nawet projekt to Ci wyślę na priv dodaj mnie do tego priva Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 31 Lipca 2017 Done Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 31 Lipca 2017 Podziękował Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ja docisk będę miał wycięty z płyty granitowej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 31 Lipca 2017 Perszing, jak tak oglądam Twoje poczynania, to powiedz mi chłopie, ile godzin u Was ma doba , że ze wszystkim się wyrabiasz , bo chyba nie 24? No i kunia jeszcze trzeba ogarnąć Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 31 Lipca 2017 heheheh kunia, 3 koty, węża, córkę nie wspominając o żonie Nie wiem jak to robię. Chyba po prostu doszedłem już do jakiejś wprawy a jak jeszcze garaż przystosuje to już będzie zupełna bajka.Bo teraz żona strasznie na mnie psioczy jak w nowej kuchni coś robię. Bo mleko tłuste i słodkie, mięso też się klei itp. itd.[Dodano: 31 lip 2017 - 10:21]Ja docisk będę miał wycięty z płyty granitowej.to nie jest dobra opcja bo będziesz miał jedną siłę nacisku a prasowanie trzeba zaczynać od małych obciążeń i kończyć na większycha np. cheddar to już zupełnie trzeba potraktować z bardzo dużym naciskiem i długim czasem prasowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darszym Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Dzisiaj własnie zrobiłem te drobanosy ale niestety nie wyszły jak bym chciał. Nie wiem co zrobiłem nie tak. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszły zbyt chude i suche, no i przypraw ( np. pieprz) przydałoby się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ja dawałem pieprz czerwony a on nieco mocniejszy jest. Tłuszczyk musi być i najlepiej żeby był z podgardla. Może za chudą II miałeś ????Wizualnie musisz ocenić ile jest tłuszczu. A musi go być 30% całej II klasy.Jeżeli chodzi o smak to one nie będą tak dynamiczne jak kabanosy wieprzowe bo mają aż 40% filetu z indyka. Są znacznie delikatniejsze.Jak szukasz mocy to tylko wpieprzowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-561991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darszym Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 a Widzisz 30%, a w przepisie jest 12%. No to już wiem w czy problem. Ale faktycznie następnym razem zrobię wieprzowe i więcej pieprzu, ewentualnie chili. Dzięki za odpowiedź.[Dodano: 04 sie 2017 - 09:47]A teraz doczytałem, że tłuszczu 30%, a podgardla 12%. Sorry, moja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Noooom 30% tłuszczu w całej II klasie. A potem rozpisałem ile % danego typu mięsa w stosunku do całości.12% to dużo dużo za mało Działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Dzisiaj własnie zrobiłem te drobanosy ale niestety nie wyszły jak bym chciał. Nie wiem co zrobiłem nie tak. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszły zbyt chude i suche, no i przypraw ( np. pieprz) przydałoby się więcej podaję Ci rozpisany na nuty https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/page-16 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Wczorajsze zabawy kulinarne. Ogórki sałatkowe z curry i kurkumą....dziwny skład ale zobaczymy.....i po raz kolejny pizza z mąki 00 z chorizo 4 tygodniowym.....zielonkawy ser w jednej pizzy jest mój - to ten na młodym jęczmieniu....całkiem dobry.....2 sery sprzed tygodnia miały już skórkę więc powędrowały do dojrzewania Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Pizza ???????? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Szalejesz chłopie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Szalejesz chłopieDzięki [Dodano: 06 sie 2017 - 11:04]Lecimy na cichą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 No , chłopak nie stygnie - W tym tempie , to nie będzie miał czasu się zestarzeć Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/10/#findComment-562386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.