Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Są przepisy odnośnie głębokości prowadzenia kabla w ziemi, ale przecież orał tam nie będzie ;) . ( gdzieś już widziałem podobną lampę na wędzarni , tylko nie wiem gdzie ;):) )  Ogólnie za robotę :clap:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • Replies 860
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Są przepisy odnośnie głębokości prowadzenia kabla w ziemi, ale przecież orał tam nie będzie

 

Z tego co mi się przypomina, to chyba ma być na głębokości 80 cm.

 

 

Mój ogródek = moje przepisy :)

 

 

Tutaj się zgadzam . Tylko zapisz sobie to ,  albo zrób foto i do Archiwum . Pamięć jest ulotna :D   A tak to super robota :thumbsup::clap::)

 

 

Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Proszę się nie gniewać że się przyczepiłem. Po prostu wykop na zdjęciu wygląda na około 30cm.

 

 Mój ogródek = moje przepisy :)

Do momentu jak nic się nie wydarzy. Wtedy okaże się że i tam obowiązują przepisy budowlane. Ale mam nadzieje że do tego nigdy nie dojdzie :)

Edited by Silton
  • 2 weeks later...

Dziś walczyłem z montażem DYMBOX-a, malowaniem szuflady i montażem uchwytu i płaskowników do łatwiejszego wysuwu......szuflada / farba wypalona......tuż tuż kuniec 1f642.png :) Dodatkowo zrobiłem połączenie z domem bardziej bezpieczne.....wędzarnia podłączona do gniazdka w tarasie....gniazdko połączone z przedłużaczem , który jest chowany w rozdzielnicy IP65.......

 

post-67697-0-62751100-1497553113_thumb.jpgpost-67697-0-51289500-1497553114_thumb.jpgpost-67697-0-29076600-1497553115_thumb.jpgpost-67697-0-13239800-1497553116_thumb.jpgpost-67697-0-86136700-1497553116_thumb.jpgpost-67697-0-66250700-1497553117_thumb.jpgpost-67697-0-39284000-1497553118_thumb.jpg

 

  • 2 weeks later...

No brawo :clap: :clap: . Powiedz mi tylko czemu masz takie grube te termometry (znaczy sondy) w drzwiach wędzarni? Czy może to są kotłowe (hydrauliczne) z głęboką studzienka montażową? Jak tak to daj bagnetowe , bo bezwładność ogromna

Edited by binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

NIE ma bezwładności. Bimetaliczne od Marcina Jurczyka. Szybko reagują. A przede wszystkim można je brać do domu w czasie mrozu a kondon zostaje w wędzarni.

https://swojskiwyrob.pl/termometry-pomiary/757-termometr-do-wedzarni-bimetaliczny-20-cm.html


[Dodano: 25 cze 2017 - 23:15]

No dobra....budowanie wędzarni to jedno....a trzeba jeść....ośmiornica się gotuje na pyszne sałatki....szafranek (gouda z szafranem) się pakuje na 3 miesiące do próżni.....korycin z czarnuszką się robi na zamówienie z USA-dostawa oczywiście do Wrocławia 1f642.png :)))) i tak sobie mija niedziela

post-67697-0-37051500-1498425280_thumb.jpgpost-67697-0-14750000-1498425281_thumb.jpgpost-67697-0-51798000-1498425298_thumb.jpgpost-67697-0-26866800-1498425299_thumb.jpgpost-67697-0-03448200-1498425300_thumb.jpgpost-67697-0-60953500-1498425313_thumb.jpgpost-67697-0-41211200-1498425314_thumb.jpg

 

 

..ośmiornica się gotuje na pyszne sałatki.

 

Czy tę ośmiornicę kupiłeś mrożoną  i  gdzie  ?  Zawsze przy okazji pobytu w Grecji zajadam się ośmiornicami i  ciągle przymierzam się by  osobiście zmierzyć się z nią kulinarnie :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Mrożona najlepsza.....w Biedronce....a dlaczego najlepsza ???

bo są dwa sposoby na skruszenie tej macki.....

1. Albo się napierd.........a pałką aż zmięknię

2. Albo się mrozi kilka dni żeby skruszała

 

Ja gotuję ją w szybkowarze Tefala po wcześniejszym podsmażeniu na oliwie z czosnkiem i winem. Gotowanie w tym ustrojstwie to jakieś 40 min.

Można potem do sałatek albo na grilla.

 

 

NIE ma bezwładności. Bimetaliczne od Marcina Jurczyka. Szybko reagują. A przede wszystkim można je brać do domu w czasie mrozu a kondon zostaje w wędzarni.
 Nie odrzucaj dobrych porad. Już nie długo sam się przekonasz. Nie chodzi tu o bezwładność tylko o dodatkowy błąd pomiaru w zależności od warunków zewnętrznych.

W tego typu termometrach błąd występuje nawet do 50%.    

Mam taki termometr w starej wędzarni. Sprawdzałem go wzorcowanym termometrem DT-34 oraz sondą ze sterownika temperatury (dość dokładną). I nie ma aż tak dużych błędów. Różnice to +/- 2 -3 C. A więc spokojnie do przyjęcia.

 

Jak sprawdzę te dłuższe to dam znać. Nie wiem czy długość sondy może wpływać na błędy.

A dokładną sondę mam w sterowniku więc na niej przeprowadzę testy.

 

Ja nie odrzucam dobrych rad. Ale mam też pewne doświadczenie z różnymi termometrami.

Problem zacznie się przy temperaturze zewnetrznej poniżej 5 st. Rownież początkowo używalem takich termometrów. Szybko się wyleczyłem i teraz używam wyłącznie elektroniczne co nie znaczy, że ich nie sprawdzam. Edited by Andyandy
Dokładnie tak samo zauważyłem. Już po dzisiejszych testach widzę co trzeba zrobić. Trzeba obciąć w środku kondona na właściwy termometr. Bo przez niego termometr ma jednak opóźnienie w reakcji. W starej wedzarni jest sam termometr bez kondona i reaguje znacznie szybciej. Ja też wolę elektroniczne. Szczególnie te że sterowników które mam. Szybko próbkuja, są dokładne i wodoszczelne. Ale brzydko by wyglądały :) oprócz tego że ma wedzic to jeszcze musi wyglądać :) rozpedzilem ją dziś z 24C do 50C na grzalce w niecałe 10 min. Chyba szybko przy tym gabarycie i na 2kW tylko....

Zimą będzie wolniej. Ja mam 2000W + 900W. W czasie mrozu używałem obu - żeby rozgrzać później 2kW wystarczało  :thumbsup:. Te termometry o których pisałeś pokażą dokładnie +/- ale długi czas reakcji. Popieram to co pisał Andy. Elektronik szybko reaguje. (chociaż między elektronikami też są różnice - bardzo "szybkie" są elektroniczne z ikea - reagują momentalnie. mam też inny (podobny) i reakcja dłuższa. Te z ikea reagują o wiele  szybciej niż czujka od sterownika (regulatora temp. ESCO)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ale ja zwykle używam naturalne palenisko do wygrzewania wedzarni i do osuszania. Potem dopiero grzalke odpalam. W starej tak było. W nowej raczej podobnie bo lubię palić :) dt-34 ma mega szybki czas reakcji. Z moich dwóch różnych esco także bardzo szybko próbkują. Na stałe w nowej wedzarni jest sterownik z sonda. Nie muszę odpalać grzałki żeby sobie temperature mierzył :) a te przetestuję bez kondonow na czas reakcji.

Rozwijasz się Perszing, rozwijasz. :D Tylko tak dalej, a będzie następny Mistrz. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam. Czy ktoś ma doświadczenie z pęcherzami świńskimi ?

Ile średnio wchodzi do takiego pęcherza ? wiem , że są różne wielkości ale może jakiś zakres ?

Bo nie mam pojęcia ile mogę próbować tam wcisnąć.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.