Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie praktyczne do bardziej doświadczonych forumowiczów. Chodzi mi o nadziewanie kilku różnych rodzajów kiełbas jedna po drugiej. W 5 litrowej nadziewarce zostaje zawsze około 0,5 kg farszu. Kolejnym wkładem do nadziewarki wypycham to co zostało na czuja. Problem pojawia się gdy są to kiełbasy z różnymi charakterystycznymi przyprawami; jałowcowa , łowczego, kminkowa. Smaki się łączą. Jak sobie z tym radzicie. Przekładacie czymś poszczególne farsz ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: ... Ja wypycham tłokiem ile wyjdzie... a resztę wyciągam  ręką , przekładam do słoiczka i pasteryzuję... :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545850
Udostępnij na innych stronach

Ja nadziewam jeszcze maszynką - wtedy przepycham farsz pieczywem.

Może przekładaj cienką kromką.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545851
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekładacie czymś poszczególne farsz ?

 

Albo robię tak jak Ty albo zbieram wszystkie końcówki i wyrabiam razem ... powstaje "Wielka niespodzianka" przeważnie konsumowana jako parzona bezpośrednio po produkcji  ;) 

Czasem dodaję ostrej i wędzonej papryki i robię z takich wymieszanych końcówek PWP - Pikantną Wędzoną Podsuszaną - takie Chorizo dla ubogich ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545852
Udostępnij na innych stronach

Popatrz wyżej ;)

 

PS

Aha z ostatniej końcówki smażę hamburgery do buły na kolacje ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może przekładaj cienką kromką.
  ... O... I to 'je' dobry ''patent''... :w00t:  Kiełbasa od razu z chlebem... :D;)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545855
Udostępnij na innych stronach

...odkręcam lejek z jelitem i "dokciukowywuję"..... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545857
Udostępnij na innych stronach

:) Najlepiej na czuja, bez komplikacji. Skoro wiadomo ile zostaje w kolanku i dzióbku/lejku....

Właściwa sugestia o kotletach rusznikarskich :D:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545860
Udostępnij na innych stronach

Zawsze zostanie coś farszu. Chyba nie ma takiej nadziewarki w której nic nie zostanie.

Z tego co zostało robiłem podobnie jak koledzy mielone, do słoika.

Ale jeśli to taki problem, to ręką dopchaj farsz z dna do wlotu do lejka.

W lejku zostanie też jakaś ilość farszu, więc możesz nasypać do wlotu lejka w nadziewarce papryki słodkiej.

Wrzucasz potem nowy farsz i nadziewasz do momentu aż w jelicie pokaże się czerwony kolor....znaczy się kończy się poprzedni farsz a zaczyna nowy...

 

Albo wody nalej, czy może lepiej oleju...Tylko żebyś sobie kuchni zbytnio nie zachlapał, jak zacznie lać się z lejka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545862
Udostępnij na innych stronach

Ja odkręcam lejek i dopycham ręcznie jak pisali wyżej koledzy. W sumie nie mam tego dużo, tak na jeden kotlet mielony.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545903
Udostępnij na innych stronach

Z tym 0,5 kg to chyba kolega trochę przesadził  ;)  zostaje na laskę kiełbasy . Ostatnio robiłem 3 laski białej (bo robiłem 3 rodzaje) Albo pomieszaj wszystko co zostanie i usmaż (bez panierki , rozklepane na płasko i ponacinane w kratkę - ala hamburgery - Lepszych nie jadłeś :thumbsup: )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545931
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio jak robilam biala to zostalo mi  tyle co na jeden kotlet ,zapakowalam do sloika ..zostalo skonsumowane na kolacje ,to co bylo w lejku wypchnelam raczka od drewnianej lyzki.

Nadziewarka chinczyk przeszla chrzest ..poszlo sprawniej niz maszynka reczna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545974
Udostępnij na innych stronach

Binio1111 w zależności od wielkości nadziewarki pozostałego farszu może być więcej lub mniej. W mojej pozostaje 0,5-0,6 kg szczególnie po kabanosach ;)

Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545984
Udostępnij na innych stronach

Zostaje bo Koledzy maja nadziewarki pionowe.

Mam poziomą od Szrona  i zostaje tyle co w lejku plus długość gwintu do przykrecenia nakrętki lejka- po kabanosach około garści mięcha albo nawet mniej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545990
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: I to jest patent :clap:

 Mam pionową  royal 5l i zostaje  ok.300g

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-546018
Udostępnij na innych stronach

Mi to co zostaje w nadziewarce formuje rulony, zawijam  w folię aluminiową które później gotuję na parze. Albo tak jak napisał poprzednik smażę kotleciki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-546045
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.