darxxxx Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2017 Mam pytanie praktyczne do bardziej doświadczonych forumowiczów. Chodzi mi o nadziewanie kilku różnych rodzajów kiełbas jedna po drugiej. W 5 litrowej nadziewarce zostaje zawsze około 0,5 kg farszu. Kolejnym wkładem do nadziewarki wypycham to co zostało na czuja. Problem pojawia się gdy są to kiełbasy z różnymi charakterystycznymi przyprawami; jałowcowa , łowczego, kminkowa. Smaki się łączą. Jak sobie z tym radzicie. Przekładacie czymś poszczególne farsz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2017 ... Ja wypycham tłokiem ile wyjdzie... a resztę wyciągam ręką , przekładam do słoiczka i pasteryzuję... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Ja nadziewam jeszcze maszynką - wtedy przepycham farsz pieczywem.Może przekładaj cienką kromką. Edytowane 30 Marca 2017 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2017 Przekładacie czymś poszczególne farsz ? Albo robię tak jak Ty albo zbieram wszystkie końcówki i wyrabiam razem ... powstaje "Wielka niespodzianka" przeważnie konsumowana jako parzona bezpośrednio po produkcji Czasem dodaję ostrej i wędzonej papryki i robię z takich wymieszanych końcówek PWP - Pikantną Wędzoną Podsuszaną - takie Chorizo dla ubogich Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2017 Przy produkcji 5 rodzajów kiełbas miałbym 2,5 kg farszu do pasteryzacji w słoikach. Może ktoś ma inny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Popatrz wyżej PSAha z ostatniej końcówki smażę hamburgery do buły na kolacje Edytowane 30 Marca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2017 Może przekładaj cienką kromką. ... O... I to 'je' dobry ''patent''... Kiełbasa od razu z chlebem... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2017 ...odkręcam lejek z jelitem i "dokciukowywuję"..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2017 Najlepiej na czuja, bez komplikacji. Skoro wiadomo ile zostaje w kolanku i dzióbku/lejku....Właściwa sugestia o kotletach rusznikarskich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2017 Zawsze zostanie coś farszu. Chyba nie ma takiej nadziewarki w której nic nie zostanie.Z tego co zostało robiłem podobnie jak koledzy mielone, do słoika.Ale jeśli to taki problem, to ręką dopchaj farsz z dna do wlotu do lejka.W lejku zostanie też jakaś ilość farszu, więc możesz nasypać do wlotu lejka w nadziewarce papryki słodkiej.Wrzucasz potem nowy farsz i nadziewasz do momentu aż w jelicie pokaże się czerwony kolor....znaczy się kończy się poprzedni farsz a zaczyna nowy... Albo wody nalej, czy może lepiej oleju...Tylko żebyś sobie kuchni zbytnio nie zachlapał, jak zacznie lać się z lejka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz51 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2017 Między tłok a farsz daję woreczek z pakowarki próżniowej farszu zostaje malutko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2017 Miro twój sposób najbardziej do mnie przemawia.Dziękuję wszystkim za odzew. Jutro sprawdzę a w sobotę wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2017 Ja odkręcam lejek i dopycham ręcznie jak pisali wyżej koledzy. W sumie nie mam tego dużo, tak na jeden kotlet mielony. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_03_2015/post-41604-0-67872300-1427139395_thumb.jpg Wypycham czyms takim ,zostaje w lejkach prawie nic. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2017 Z tym 0,5 kg to chyba kolega trochę przesadził zostaje na laskę kiełbasy . Ostatnio robiłem 3 laski białej (bo robiłem 3 rodzaje) Albo pomieszaj wszystko co zostanie i usmaż (bez panierki , rozklepane na płasko i ponacinane w kratkę - ala hamburgery - Lepszych nie jadłeś ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Marca 2017 Ja ostatnio jak robilam biala to zostalo mi tyle co na jeden kotlet ,zapakowalam do sloika ..zostalo skonsumowane na kolacje ,to co bylo w lejku wypchnelam raczka od drewnianej lyzki.Nadziewarka chinczyk przeszla chrzest ..poszlo sprawniej niz maszynka reczna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Binio1111 w zależności od wielkości nadziewarki pozostałego farszu może być więcej lub mniej. W mojej pozostaje 0,5-0,6 kg szczególnie po kabanosach Edytowane 31 Marca 2017 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Marca 2017 Zostaje bo Koledzy maja nadziewarki pionowe.Mam poziomą od Szrona i zostaje tyle co w lejku plus długość gwintu do przykrecenia nakrętki lejka- po kabanosach około garści mięcha albo nawet mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-545990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Marca 2017 Można też tak: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1188-czesc-ix-boczek-nadziewany-farszem-z-kielbasy-i-poledwiczkami-wp Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-546009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) I to jest patent Mam pionową royal 5l i zostaje ok.300g Edytowane 31 Marca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-546018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Marca 2017 Mi to co zostaje w nadziewarce formuje rulony, zawijam w folię aluminiową które później gotuję na parze. Albo tak jak napisał poprzednik smażę kotleciki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14150-nadziewanie-kilku-rodzaj%C3%B3w-kie%C5%82bas/#findComment-546045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.