Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ja tez sie pochwale koszyczkiem swiatecznym.

dwie poledwice lososiowe,baleron wedzony pieczony i cos do koszyczka 3 paski

boczku wedzonego pieczonego wyszedl mi bardzo pikantny :tongue:

ok musze zmykac jajka i baranka ukladac do koszyczka.

Wesolych Swiat Alleluja

Marek & Kasia i Marcelinka

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31611
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Wnuczku, ja także nie miałem zamiaru się wypowiadać. Ta dyskusja jest własnie bardzo potrzebna. To są podstawowe zasady wędzenia i bez wzgledu jakim sposobem będziesz robił, musisz niestety je znać. Wędzenie zimne, czyli uzyskanie pięknie wybarwionej, smacznej i dobrze uwędzonej polędwicy jest możliwe wędząć ją na zimno tak, aby dym miał możliwość dotarcia do najgłębszych warstw mięsa. Jest to możliwe jedynie w przypadku zastosowania tej metody. Jakiekolwiek zaparzanie, podgrzewanie itp. batonów przed wędzeniem, powoduje powstanie tzw. "drugiej skórki", czyli zdenaturyzowanie się powierzchni mięsa, co niestety nie pozwala dymowi na penetrację jego głębszych warstw. Proces ten stosujemy przy zaparzaniu szynek i innych wędzonek, by nie wyciekał z nich soczek.

Tutaj nie jest to potrzebne, gdyz dobrze osuszona polędwica, wędzona w dymie zimnym nie ma prawa puszczać jakichkolwiek soków. Może to następować jedynie na skutek podniesienia temp. a co za tym idzie wewnetrznego wzrostu ciśnienia płynów. Jednakże wtedy, taka polędwica, nie jest już polędwicą wędzoną na zimno tylko na gorąco, a że mięsa jest wyjątkowo delikatne, z wędzarni wychodzi już zaparzona lub nawet podpieczona.

Polędwica, to jedno z najbardziej delikatnych i najsmaczniejszych elementów mięsnych, dlatego moim zdaniem, powinno się ją przygotować tak, by wydobyć z nigo najlepszy smaczek. Powinna być bardzo soczysta, różowa w przekroju, o kolorku zewnętrznym wisniowo-brązowym i tym niezapomnianym smaku peklowanego, delikatnego mięsa.

Potraktowanie jej temperaturą już na początku nie pozwoli nigdy na osiągnięcie takiego efektu.

No dosyć przynudzania. Jak napisałeś, każdy powinien robić jak uważa. Podaję te uwagi mając głównie na uwadze zadymiaczy, którzy pierwszy raz będą robić takie wędzonki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31612
Udostępnij na innych stronach

Uważam że na tej stronie nie powinniśmy dać się wmanewrować w nazewnictwo markietingowe

a przestrzegać prawidłowych nazw. bo polędwica wędzona od polędwicy łososiowej trochę się różni . Ta którą ja pamiętam po zawinięciu cieniutkim plastrem słoniny owijana była w celafon i sznurowana biało czerwonym sznurkiem , oczy nie mogły się nacieszyć widokiem to była -produkcja eksportowa. Maxell dużo plusów że nie użyłeś tej nazwy w wypowiedzi wyżej a właściwą - Polędwica wędzona i trochę parzona

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31639
Udostępnij na innych stronach

Uff,można odpocząć.Wędliny na biało tj kiełbasa,szynka i boczek wyjęte po sparzeniu.Pasztet upieczony.Na tych wyrobach oraz żurku i gotowanych jajkach oprze się nasze śniadanie po powrocie z Rezurekcji.

 

pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31651
Udostępnij na innych stronach

A ja dopiero teraz mam chwilę by wkleic zdjęcia częsci moich wielkanocnych wyrobów , pasztet głównie z królika ,biała kiełbaska, pieczony boczek rolowany z nadzieniem z zmielonego mięsa z przyprawami.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31708
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja także pochwalę się moimi wielkanocnymi wyrobami. W tym roku zrobiłem kiełbasę białą, wędzoną, przysmak mnicha, krakowska-myśliwska, balerony, schaby i boczki. Wędziłem na wiśni, jabłoni i trochę olchy. Zrobiłem także świetny żurek na domowym zakwasie, wędzonce i miałem wrzucić fotki, ale mój kot zrzucił mi go z parapetu i był się wylał :devil:

Peklowanie:

http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/1.JPG

Przysmak mnicha:

http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/4.JPG

Część wyrobów:

http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/8.JPG

Krakowska-myśliwska:

http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/9.JPG

Komora wędzarnicza:

http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/5.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31717
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie, ja jak zwykle spóźniona :blush:

Naoglądałm się Waszych wyrobów światecznych - prześlicznych, apetycznych i na pewno bardzo, bardzo smacznych! Na koniec pokażę moje.

Niestety, muszę się przyznać, że na Wielkanoc 2008 nie kupiliśmy pół świnki, jak robiliśmy to ostatnio a tylko samo mięso do zapeklowania i kawałek boczku. Po śwince z Bożego Narodzenia zostało się dużo słoniny i tłustych okrawków - są zamrożone. A pan doktor pogroził nam palcem za wysoki cholesterol. Mnie nawet bardzo groźnie pogroził :blush:

No i teraz nie wiem co mam z tą mrożonką zrobić? Trochę podzieliłam się z sikorkami. A co dalej? nie wiem. I dlatego świnki już nie było tylko same szynki i na otarcie łez chociaż boczuś.

 

Do peklowania jak zwykle niezbędna była tabela DZIADKA - jeszcze raz muszę pochwalić,

bez żadnego "kombinowania" - mięso zważone, wgląd na tabelę w odpowiednią rubrykę i zrobione! Po uwędzeniu tradycyjnie zostały powieszone w pustej o tej porze i zimnej szklarni. Jednak długo nie wisiały - po tych smakach marketowych wędlin były prawdziwymi "cudami".

 

Pozdrawiam serdecznie smakoszy domowych wyrobów!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-32448
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Bunia Kup i przeczytaj książkę Mity o cholesterolu prof. dr. med.Waltera Hartenbacha . Może coś dla siebie znajdziesz .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-32451
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

 

Parę wędzonek uwędzonych dzisiaj na najbliższe święta Wielkanocy

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106702
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Cudne, a to sznurowanie... , czy ja się tego nauczę :cry: W momencie gdy rejestrowałam się na stronie, był filmik o sznurowaniu wędlin/ wiązaniu- nie wiem/, myślałam że zapamiętam, ale tylko myślałam :blush:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106713
Udostępnij na innych stronach

No to możesz z optymizmem patrzeć w przyszłość :clap: . Jest się od kogo uczyć :grin: .

Ja swoje wędzonki będę sznurował w czwartek. Teraz się przyłożę do sznurowania :wink:

Gratuluję pięknie wyglądających , a i pewnie super smakowitych wyrobów.

Pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106717
Udostępnij na innych stronach

Cudne, a to sznurowanie... , czy ja się tego nauczę

 

Sznurowanie jest bardzo proste , prostsze niż rozpalenie wędzarni :smile: . Zapisuj się tylko na Zlot , to z przyjemnością pokażę to wiązanie szynek .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106720
Udostępnij na innych stronach

Zapisuj się tylko na Zlot , to z przyjemnością

Na Zlocie będę, już dawno się zapisałam. Do zobaczenia. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 20:15 ]

anerka mówisz, masz

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106723
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj trochę należy popróbować , żeby wiedzieć w którym miejscu na stole wielkanocnym postawić . :smile:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106780
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę należy popróbować

Qrcze... :thumbsup: :thumbsup:http://img444.imageshack.us/img444/1299/winko.gif

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106785
Udostępnij na innych stronach

Przepysznie wyglądają te wędzonki Andrzeju i nie mam wątpliwości że tak

samo smakują :tongue: :tongue: :tongue:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106804
Udostępnij na innych stronach

Ślinka leci a u mnie szynka i boczuś się dopiero pekluje...

Strach spoglądać na te zdjęcia i muszę uważać żeby ekranu nie podrapać...

Cudo Wam to wychodzi, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!

Pozdrawiam

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106816
Udostępnij na innych stronach

Moje szyneczki, balerony i polędwice już tydzień solanki zaliczyły i poleżą kolejne kilka dni :grin:

Wędzenie w piątek lub sobotę, w zależności czy uda mi się wziąć urlop.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106824
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś zrobiłem takie udko

 

 

Prace nadal trwają jutro wrzucę więcej fotek z wyrobu wielkanocnych smakołyków.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106880
Udostępnij na innych stronach

Andy ma rację napis jest nie uwędzony i udko jeszcze przed parzeniem po parzeniu będzie wyglądać trochę inaczej jutro wrzucę fotki bo jeszcze musi siedzieć w garze jakieś trzy godziny.Na pewno będzie ciemniejsze i troszeczkę zmieni kształt.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106890
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.