Marek z Bielska Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Marca 2008 witam ja tez sie pochwale koszyczkiem swiatecznym. dwie poledwice lososiowe,baleron wedzony pieczony i cos do koszyczka 3 paski boczku wedzonego pieczonego wyszedl mi bardzo pikantny :tongue: ok musze zmykac jajka i baranka ukladac do koszyczka. Wesolych Swiat Alleluja Marek & Kasia i Marcelinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 22 Marca 2008 Wnuczku, ja także nie miałem zamiaru się wypowiadać. Ta dyskusja jest własnie bardzo potrzebna. To są podstawowe zasady wędzenia i bez wzgledu jakim sposobem będziesz robił, musisz niestety je znać. Wędzenie zimne, czyli uzyskanie pięknie wybarwionej, smacznej i dobrze uwędzonej polędwicy jest możliwe wędząć ją na zimno tak, aby dym miał możliwość dotarcia do najgłębszych warstw mięsa. Jest to możliwe jedynie w przypadku zastosowania tej metody. Jakiekolwiek zaparzanie, podgrzewanie itp. batonów przed wędzeniem, powoduje powstanie tzw. "drugiej skórki", czyli zdenaturyzowanie się powierzchni mięsa, co niestety nie pozwala dymowi na penetrację jego głębszych warstw. Proces ten stosujemy przy zaparzaniu szynek i innych wędzonek, by nie wyciekał z nich soczek.Tutaj nie jest to potrzebne, gdyz dobrze osuszona polędwica, wędzona w dymie zimnym nie ma prawa puszczać jakichkolwiek soków. Może to następować jedynie na skutek podniesienia temp. a co za tym idzie wewnetrznego wzrostu ciśnienia płynów. Jednakże wtedy, taka polędwica, nie jest już polędwicą wędzoną na zimno tylko na gorąco, a że mięsa jest wyjątkowo delikatne, z wędzarni wychodzi już zaparzona lub nawet podpieczona.Polędwica, to jedno z najbardziej delikatnych i najsmaczniejszych elementów mięsnych, dlatego moim zdaniem, powinno się ją przygotować tak, by wydobyć z nigo najlepszy smaczek. Powinna być bardzo soczysta, różowa w przekroju, o kolorku zewnętrznym wisniowo-brązowym i tym niezapomnianym smaku peklowanego, delikatnego mięsa. Potraktowanie jej temperaturą już na początku nie pozwoli nigdy na osiągnięcie takiego efektu.No dosyć przynudzania. Jak napisałeś, każdy powinien robić jak uważa. Podaję te uwagi mając głównie na uwadze zadymiaczy, którzy pierwszy raz będą robić takie wędzonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 22 Marca 2008 Uważam że na tej stronie nie powinniśmy dać się wmanewrować w nazewnictwo markietingowe a przestrzegać prawidłowych nazw. bo polędwica wędzona od polędwicy łososiowej trochę się różni . Ta którą ja pamiętam po zawinięciu cieniutkim plastrem słoniny owijana była w celafon i sznurowana biało czerwonym sznurkiem , oczy nie mogły się nacieszyć widokiem to była -produkcja eksportowa. Maxell dużo plusów że nie użyłeś tej nazwy w wypowiedzi wyżej a właściwą - Polędwica wędzona i trochę parzona http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Marca 2008 Uff,można odpocząć.Wędliny na biało tj kiełbasa,szynka i boczek wyjęte po sparzeniu.Pasztet upieczony.Na tych wyrobach oraz żurku i gotowanych jajkach oprze się nasze śniadanie po powrocie z Rezurekcji. pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 24 Marca 2008 A ja dopiero teraz mam chwilę by wkleic zdjęcia częsci moich wielkanocnych wyrobów , pasztet głównie z królika ,biała kiełbaska, pieczony boczek rolowany z nadzieniem z zmielonego mięsa z przyprawami. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Marca 2008 Witam. Ja także pochwalę się moimi wielkanocnymi wyrobami. W tym roku zrobiłem kiełbasę białą, wędzoną, przysmak mnicha, krakowska-myśliwska, balerony, schaby i boczki. Wędziłem na wiśni, jabłoni i trochę olchy. Zrobiłem także świetny żurek na domowym zakwasie, wędzonce i miałem wrzucić fotki, ale mój kot zrzucił mi go z parapetu i był się wylał :devil: Peklowanie: http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/1.JPG Przysmak mnicha: http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/4.JPG Część wyrobów: http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/8.JPG Krakowska-myśliwska: http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/9.JPG Komora wędzarnicza: http://www.lux.czechowice.net/rozne/wedzenie/5.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-31717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witajcie, ja jak zwykle spóźniona :blush: Naoglądałm się Waszych wyrobów światecznych - prześlicznych, apetycznych i na pewno bardzo, bardzo smacznych! Na koniec pokażę moje. Niestety, muszę się przyznać, że na Wielkanoc 2008 nie kupiliśmy pół świnki, jak robiliśmy to ostatnio a tylko samo mięso do zapeklowania i kawałek boczku. Po śwince z Bożego Narodzenia zostało się dużo słoniny i tłustych okrawków - są zamrożone. A pan doktor pogroził nam palcem za wysoki cholesterol. Mnie nawet bardzo groźnie pogroził :blush: No i teraz nie wiem co mam z tą mrożonką zrobić? Trochę podzieliłam się z sikorkami. A co dalej? nie wiem. I dlatego świnki już nie było tylko same szynki i na otarcie łez chociaż boczuś. Do peklowania jak zwykle niezbędna była tabela DZIADKA - jeszcze raz muszę pochwalić, bez żadnego "kombinowania" - mięso zważone, wgląd na tabelę w odpowiednią rubrykę i zrobione! Po uwędzeniu tradycyjnie zostały powieszone w pustej o tej porze i zimnej szklarni. Jednak długo nie wisiały - po tych smakach marketowych wędlin były prawdziwymi "cudami". Pozdrawiam serdecznie smakoszy domowych wyrobów! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-32448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witam Bunia Kup i przeczytaj książkę Mity o cholesterolu prof. dr. med.Waltera Hartenbacha . Może coś dla siebie znajdziesz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-32451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Marca 2010 Witam Parę wędzonek uwędzonych dzisiaj na najbliższe święta Wielkanocy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Marca 2010 Ładne wędzonki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Marca 2010 andrzej k, Cudne, a to sznurowanie... , czy ja się tego nauczę W momencie gdy rejestrowałam się na stronie, był filmik o sznurowaniu wędlin/ wiązaniu- nie wiem/, myślałam że zapamiętam, ale tylko myślałam :blush: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Marca 2010 anerka mówisz, masz Filmik o sznurowaniu szynki.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Marca 2010 No to możesz z optymizmem patrzeć w przyszłość :clap: . Jest się od kogo uczyć :grin: .Ja swoje wędzonki będę sznurował w czwartek. Teraz się przyłożę do sznurowania :wink: Gratuluję pięknie wyglądających , a i pewnie super smakowitych wyrobów.Pozdrawiam. Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Marca 2010 Cudne, a to sznurowanie... , czy ja się tego nauczę Sznurowanie jest bardzo proste , prostsze niż rozpalenie wędzarni :smile: . Zapisuj się tylko na Zlot , to z przyjemnością pokażę to wiązanie szynek . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Marca 2010 Zapisuj się tylko na Zlot , to z przyjemnościąNa Zlocie będę, już dawno się zapisałam. Do zobaczenia. Pozdrawiam. [ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 20:15 ] anerka mówisz, maszBardzo dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Marca 2010 Witam Dzisiaj trochę należy popróbować , żeby wiedzieć w którym miejscu na stole wielkanocnym postawić . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Marca 2010 Dzisiaj trochę należy popróbowaćQrcze... :thumbsup: :thumbsup:http://img444.imageshack.us/img444/1299/winko.gif Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Marca 2010 Przepysznie wyglądają te wędzonki Andrzeju i nie mam wątpliwości że tak samo smakują :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Marca 2010 Andrzeju k widze że poradziłeś sobie z wędzeniem gratuluje :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Marca 2010 Ślinka leci a u mnie szynka i boczuś się dopiero pekluje...Strach spoglądać na te zdjęcia i muszę uważać żeby ekranu nie podrapać...Cudo Wam to wychodzi, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!Pozdrawiam Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Marca 2010 Moje szyneczki, balerony i polędwice już tydzień solanki zaliczyły i poleżą kolejne kilka dni :grin:Wędzenie w piątek lub sobotę, w zależności czy uda mi się wziąć urlop. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Marca 2010 Ja dziś zrobiłem takie udko Prace nadal trwają jutro wrzucę więcej fotek z wyrobu wielkanocnych smakołyków. Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Marca 2010 No piękne udko , ten napis napyliłeś? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Marca 2010 Według mnie napis jest "nieuwędzony" a nie napylony :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Marca 2010 Andy ma rację napis jest nie uwędzony i udko jeszcze przed parzeniem po parzeniu będzie wyglądać trochę inaczej jutro wrzucę fotki bo jeszcze musi siedzieć w garze jakieś trzy godziny.Na pewno będzie ciemniejsze i troszeczkę zmieni kształt.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/page/4/#findComment-106890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.