Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziadku proces ostrzenia przedstwiłeś bardzo obrazowo i tak jak się powinno to robić.

Ja jednak ostrzę noże troszkę inaczej. Wykonuję to ręcznie, marmułkiem od kosy. Lub szlifierką pneumatyczną trzpieniową wysoko obrotową. Powietrze wylatujące ze szlifierki studzi ostrze więc nie ma mowy o przegrzaniu materiału.

Co do samych noży to polecam ręczną kowalską robotę, a jako materiał pierścienie z łożysk tocznych lub liny stalowe. Sam mam takie dwa noże, są rewelacyjne.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19792
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wnuczek ja lubię żarty i tak szlifierką wysoko obrotową to możesz siekierę ostrzyć bardzo delikatnie . Co do kosy to osełką się ostrzy nie marmurkiem. A tak w ogóle z ostrzeniem noża to sobie radzę .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19797
Udostępnij na innych stronach

Dziadku pisałem o szlifierce pneumatycznej, trzpieniowej. Ostrzenie jest dokładne a napędzające ją, szlifierkę powietrz studzi ostrze. Srednica "kamienia", ściernicy to 8-10mm. Obroty 5000-15000 w zależności od ciśnienia w układzie pneumatycznym.

W drugiej metodzie popełniłem błąd w nazwie. W moich stronach na osełkę o bardzo drobnym ziarnie mówi się marmułek.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19798
Udostępnij na innych stronach

Nie liczyłbym na takie studzenie powietrzem. Wąski paseczek materiału ostrza na pewno się przegrzeje. Obejrzeć trzeba pod lupą i sprawdzić kolorek. A ten brzeżek jest najistotniejszy. To właśnie te miejsca ostrza hartuje się laserowo, sam brzeg, po pierwszym ostrzeniu nóż hartowany laserowo jest już niehartowany i można go wyśmajnąć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19803
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek na tak mocnej szlifierce ,nawet choc jest chlodzona

powietrzem spalisz noz wiecej nie uzyskasz tzw.drutu co jest

bardzo istotne w dobrym naostrzeniu noza.

 

na marmurku wygladzasz noz z powstajacego drutu tworzac go

ostrym potem tylko stalka.

 

taka szlifierka jest dobra ale nie do naszych nozy,nie miej mi

za zle,kuty noz jeszcze szybciej zniszczysz na takiej szlifierce

 

tęgo pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19819
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przeczytałem wszystkie instrukcje, naostrzyłem, wypróbowałem......

 

 

Uwaga !

To był nóż dla leworęcznych :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24418
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie.

Co to jest ten marmurek czy to jest kawałek gładkiego marmuru takiego jak na pomniki bo jeśli tak to podjadę do pomnikarza i każę sobie zrobić ,tylko jaki kształt wybrać?I jeszcze jedno czy możliwe jest ostrzenie noży na magnesówce?

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24439
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś do ostrzenia brzytwy, dłuta stolarskiego, czy noża w heblu używano osełki z naturalnej skały - z łupka. Łupek to skała osadowa, drobnoziarnista jakby stwardniały ił, glinka. Kolor ma szary do czarnego. Mówiono o tym marmurek, ale to inna skała.

Teraz są to "kamienie sztuczne" / nie wykopane z ziemi na terenach byłego NRD/.

Mam taki, kupiłem go jeszcze za komuny w sklepie firmowym ze ściernicami, ale długo musiałem prosić i przemawiac, zanim pan sięgnął pod ladę i podał.

Aha! Na marmurek kapie się olej, a nie wodę.

To kolorowa fotka, taki kolor ma mój marmurek.

Bywają też marmurki z dwu warstw, po jednej stronie szary, po drugiej np żółty. Wtedy strony maja inną "ziarnistość", inny wymiar mikroziarna ściernego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24449
Udostępnij na innych stronach

To może spełni wymagania:

http://www.allegro.pl/item279623494_oselka_arkansas_orginal_.html

 

http://www.allegro.pl/item280170088_oselka_diamentowa_najnizsza_cena_29_99zl_promocja.html

 

Ale na tym ostrzy narzędzia stolarz, rzeźbiarz, fryzjer. Masarz ma inne noże.

Mięso kroi się innym ruchem ostrza, ostrze przesuwa się po mięsie jak piła, podczas gdy ostrze struga wchodzi w drewno pod naporem jak klin. Nikt nie wykonuje ruchów piłujących brzytwą przyłożoną do twarzy /brrrr.../. Nóż do mięsa powinien mieć na krawędzi tnącej miniząbki jak piła, a to uzyskuje się ostrząc na nieco "grubszej" osełce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24454
Udostępnij na innych stronach

Nauczono mnie ostrzyć noże na ostrze gładkie a nie jak piła .bo inaczej po co te marmurki Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24457
Udostępnij na innych stronach

Nauczono mnie ostrzyć noże na ostrze gładkie a nie jak piła .bo inaczej po co te marmurki Pozdrawiam

I ja się z tym całkowicie zgadzam!

Mam tylko problem z wyjaśnieniem o co dokładnie chodzi. Czy doskonale naostrzony nóż masarski może być zastosowany jako brzytwa, czy ktoś odważy się ogolić nim jak maszynką Gilette. O taką małą różnicę tu się upominam. Miniząbki, o których mówię, to sprawa do obejrzenia pod mikroskopem.

Nóż przestał kroić? No to go przejedziemy jednym o drugi jak po stalce i znów jest dobry, bo na ostrzu zrobiliśmy maleńkie szczerby. Brzytwy tak się nie naostrzy.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24458
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

a może by ktoś tak filmik nakręcił jak ostrzyć noże? może obrazki? na kamieniu to jakie ruchy robić, w kółko, czy do przodu i tyłu? na stalce ostrzyć pod kątem dużym czy małym??

 

 

* jak ostrze na stalce, to jest ostry ale szybko się tępi, czy to wina złego ostrzenia??

a drugie to niezawsze uda mi się naostrzyć do osrtości mna stalce..... :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28361
Udostępnij na innych stronach

Kiedy do mnie przychodzi "stary" masarz to kiedy chce kupić nóż pierwsze co robi to podciąga rękaw i sprawdza czy ogoli nim włosy.

To pierwszy test noża.Potem sprawdza czy jest miękki czy twardy.

 

Co do ostrzenia noży to powinno to wyglądać tak:

 

1\Noże używane:

- ostrzenie na kamieniu o grubym ziarnie ręcznie lub mechanicznie

- ostrzenia na kamieniu i drobnym ziarnie ręcznie lub mechanicznie

- ostrzenie na stalce lub bardzo gładkim kamieniu np marmur

- kiedy się stępi wracamy do pkt 1

 

2\ Noże nowe(pod warunkiem że są ostre):

- ostrzenie przy użyciu stalki

- kiedy się stępi wracamy do pkt 1

 

To tylko przykład a technik ostrzenia jest tak wiele jak wielu jest ostrzących. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28363
Udostępnij na innych stronach

a może by ktoś tak filmik nakręcił jak ostrzyć noże? może obrazki? na kamieniu to jakie ruchy robić, w kółko, czy do przodu i tyłu? na stalce ostrzyć pod kątem dużym czy małym??

 

 

* jak ostrze na stalce, to jest ostry ale szybko się tępi, czy to wina złego ostrzenia??

a drugie to niezawsze uda mi się naostrzyć do osrtości mna stalce..... :(

Jeśli chodzi o ostrzenie noży to mogę być pomocny ;) przed samym ostrzeniem powinieneś zadać sobie pytanie do czego ten nóż będzie używany. Jeśli chcesz, żeby nóż był ostry przez długi czas najlepiej ostrzyć go pod kątem 45 stopni wtedy nawet po intensywnym użytkowaniu, jeśli natomiast zależy Ci na brzytwie to trzeba "spiłować" do 30 stopni widziałem nawet noże o większym kącie naprawde strach tego dotknąc. Ogólnie zaczynając wybierasz kamień zależny od stopnia zjechania noża jeśli są straszne ubytki to trzeba piłować, piłować i jeszcze raz piłować jeśli chcesz go tylko podostrzyć to trzesz aż po drugiej stronie pojawi się zadzior potem odwracasz i drugą stronę i tak cały czas schodząc do coraz delikatniejszych kamieni na konieć można użyć porcelany. Jak chcesz mieć brzytwe to na konieć można się pobawić jeszcze o ostrzenie na pasie ze skóry ;) Najlepiej zachować dany kąt po dwóch stronach dlatego warto zainwestować w jakąs porządną ostrzałke albo zrobić własna ( kawałek drena nawiercić otowry pod odpowiednim kątem i będzie spełniało swoje zadania) kamienie można kupić w castoramie albo na allegro.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28371
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich.

Szukając na youtube filmików ze sposobami ostrzenia noży znalazłem bardzo ciekawy filmik.

sami popatrzcie :grin: http://pl.youtube.com/watch?v=2t4ddizqaok&feature=related

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28378
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna stronka w temacie nożyków http://www.customknives.pl/index.php , warto pooglądać, poczytać, można sporo dowiedzieć się o technice ostrzenia,............ może złamie to kilka stereotypów i zabobonów w tym temacie ................... a swoją drogą mamy już swoich dobrych makerów :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28388
Udostępnij na innych stronach

Nie lubię stron gdzie by coś poczytać należy się logować, a potem to niechcianej poczty mam po 100 dziennie. Dobrze, że mam automat do wywalania w programie The Bat. Naszą stronę może czytać każdy, a tylko zalogowany może pisać i to jest mnie się zdaje poprawne, a wymuszanie logowania się świadczy o tym, że tam nie ma nic ciekawego.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.