Wnuczek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Października 2007 Dziadku proces ostrzenia przedstwiłeś bardzo obrazowo i tak jak się powinno to robić. Ja jednak ostrzę noże troszkę inaczej. Wykonuję to ręcznie, marmułkiem od kosy. Lub szlifierką pneumatyczną trzpieniową wysoko obrotową. Powietrze wylatujące ze szlifierki studzi ostrze więc nie ma mowy o przegrzaniu materiału. Co do samych noży to polecam ręczną kowalską robotę, a jako materiał pierścienie z łożysk tocznych lub liny stalowe. Sam mam takie dwa noże, są rewelacyjne.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Października 2007 jako materiał pierścienie z łożysk tocznych lub liny stalowe Jako inżynier mechanik , technolog, trochę sobie tego nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Października 2007 Wnuczek ja lubię żarty i tak szlifierką wysoko obrotową to możesz siekierę ostrzyć bardzo delikatnie . Co do kosy to osełką się ostrzy nie marmurkiem. A tak w ogóle z ostrzeniem noża to sobie radzę .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Października 2007 Dziadku pisałem o szlifierce pneumatycznej, trzpieniowej. Ostrzenie jest dokładne a napędzające ją, szlifierkę powietrz studzi ostrze. Srednica "kamienia", ściernicy to 8-10mm. Obroty 5000-15000 w zależności od ciśnienia w układzie pneumatycznym.W drugiej metodzie popełniłem błąd w nazwie. W moich stronach na osełkę o bardzo drobnym ziarnie mówi się marmułek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Października 2007 Nie liczyłbym na takie studzenie powietrzem. Wąski paseczek materiału ostrza na pewno się przegrzeje. Obejrzeć trzeba pod lupą i sprawdzić kolorek. A ten brzeżek jest najistotniejszy. To właśnie te miejsca ostrza hartuje się laserowo, sam brzeg, po pierwszym ostrzeniu nóż hartowany laserowo jest już niehartowany i można go wyśmajnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Października 2007 Pisłem o nożach robionych ręcznie przez kowala. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Października 2007 Wnuczek na tak mocnej szlifierce ,nawet choc jest chlodzonapowietrzem spalisz noz wiecej nie uzyskasz tzw.drutu co jestbardzo istotne w dobrym naostrzeniu noza. na marmurku wygladzasz noz z powstajacego drutu tworzac goostrym potem tylko stalka. taka szlifierka jest dobra ale nie do naszych nozy,nie miej mi za zle,kuty noz jeszcze szybciej zniszczysz na takiej szlifierce tęgo pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-19819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Przeczytałem wszystkie instrukcje, naostrzyłem, wypróbowałem...... Uwaga ! To był nóż dla leworęcznych :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Grudnia 2007 To sie narobiło ,kto Ewie zdejmie kożuszek :question: :shock: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Mam pytanie.Co to jest ten marmurek czy to jest kawałek gładkiego marmuru takiego jak na pomniki bo jeśli tak to podjadę do pomnikarza i każę sobie zrobić ,tylko jaki kształt wybrać?I jeszcze jedno czy możliwe jest ostrzenie noży na magnesówce? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Kiedyś do ostrzenia brzytwy, dłuta stolarskiego, czy noża w heblu używano osełki z naturalnej skały - z łupka. Łupek to skała osadowa, drobnoziarnista jakby stwardniały ił, glinka. Kolor ma szary do czarnego. Mówiono o tym marmurek, ale to inna skała. Teraz są to "kamienie sztuczne" / nie wykopane z ziemi na terenach byłego NRD/. Mam taki, kupiłem go jeszcze za komuny w sklepie firmowym ze ściernicami, ale długo musiałem prosić i przemawiac, zanim pan sięgnął pod ladę i podał. Aha! Na marmurek kapie się olej, a nie wodę. To kolorowa fotka, taki kolor ma mój marmurek. Bywają też marmurki z dwu warstw, po jednej stronie szary, po drugiej np żółty. Wtedy strony maja inną "ziarnistość", inny wymiar mikroziarna ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Grudnia 2007 gdzie sprzedaja takie marmurki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2007 To może spełni wymagania:http://www.allegro.pl/item279623494_oselka_arkansas_orginal_.html http://www.allegro.pl/item280170088_oselka_diamentowa_najnizsza_cena_29_99zl_promocja.html Ale na tym ostrzy narzędzia stolarz, rzeźbiarz, fryzjer. Masarz ma inne noże.Mięso kroi się innym ruchem ostrza, ostrze przesuwa się po mięsie jak piła, podczas gdy ostrze struga wchodzi w drewno pod naporem jak klin. Nikt nie wykonuje ruchów piłujących brzytwą przyłożoną do twarzy /brrrr.../. Nóż do mięsa powinien mieć na krawędzi tnącej miniząbki jak piła, a to uzyskuje się ostrząc na nieco "grubszej" osełce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Nauczono mnie ostrzyć noże na ostrze gładkie a nie jak piła .bo inaczej po co te marmurki Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Nauczono mnie ostrzyć noże na ostrze gładkie a nie jak piła .bo inaczej po co te marmurki PozdrawiamI ja się z tym całkowicie zgadzam! Mam tylko problem z wyjaśnieniem o co dokładnie chodzi. Czy doskonale naostrzony nóż masarski może być zastosowany jako brzytwa, czy ktoś odważy się ogolić nim jak maszynką Gilette. O taką małą różnicę tu się upominam. Miniząbki, o których mówię, to sprawa do obejrzenia pod mikroskopem. Nóż przestał kroić? No to go przejedziemy jednym o drugi jak po stalce i znów jest dobry, bo na ostrzu zrobiliśmy maleńkie szczerby. Brzytwy tak się nie naostrzy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-24458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladeer1 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Lutego 2008 a może by ktoś tak filmik nakręcił jak ostrzyć noże? może obrazki? na kamieniu to jakie ruchy robić, w kółko, czy do przodu i tyłu? na stalce ostrzyć pod kątem dużym czy małym?? * jak ostrze na stalce, to jest ostry ale szybko się tępi, czy to wina złego ostrzenia??a drugie to niezawsze uda mi się naostrzyć do osrtości mna stalce..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Lutego 2008 Kiedy do mnie przychodzi "stary" masarz to kiedy chce kupić nóż pierwsze co robi to podciąga rękaw i sprawdza czy ogoli nim włosy.To pierwszy test noża.Potem sprawdza czy jest miękki czy twardy. Co do ostrzenia noży to powinno to wyglądać tak: 1\Noże używane:- ostrzenie na kamieniu o grubym ziarnie ręcznie lub mechanicznie - ostrzenia na kamieniu i drobnym ziarnie ręcznie lub mechanicznie- ostrzenie na stalce lub bardzo gładkim kamieniu np marmur- kiedy się stępi wracamy do pkt 1 2\ Noże nowe(pod warunkiem że są ostre):- ostrzenie przy użyciu stalki - kiedy się stępi wracamy do pkt 1 To tylko przykład a technik ostrzenia jest tak wiele jak wielu jest ostrzących. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Lutego 2008 Bladeer1, może to Ci pomoże: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1239 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=793 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Lutego 2008 a może by ktoś tak filmik nakręcił jak ostrzyć noże? może obrazki? na kamieniu to jakie ruchy robić, w kółko, czy do przodu i tyłu? na stalce ostrzyć pod kątem dużym czy małym?? * jak ostrze na stalce, to jest ostry ale szybko się tępi, czy to wina złego ostrzenia?? a drugie to niezawsze uda mi się naostrzyć do osrtości mna stalce..... Jeśli chodzi o ostrzenie noży to mogę być pomocny przed samym ostrzeniem powinieneś zadać sobie pytanie do czego ten nóż będzie używany. Jeśli chcesz, żeby nóż był ostry przez długi czas najlepiej ostrzyć go pod kątem 45 stopni wtedy nawet po intensywnym użytkowaniu, jeśli natomiast zależy Ci na brzytwie to trzeba "spiłować" do 30 stopni widziałem nawet noże o większym kącie naprawde strach tego dotknąc. Ogólnie zaczynając wybierasz kamień zależny od stopnia zjechania noża jeśli są straszne ubytki to trzeba piłować, piłować i jeszcze raz piłować jeśli chcesz go tylko podostrzyć to trzesz aż po drugiej stronie pojawi się zadzior potem odwracasz i drugą stronę i tak cały czas schodząc do coraz delikatniejszych kamieni na konieć można użyć porcelany. Jak chcesz mieć brzytwe to na konieć można się pobawić jeszcze o ostrzenie na pasie ze skóry Najlepiej zachować dany kąt po dwóch stronach dlatego warto zainwestować w jakąs porządną ostrzałke albo zrobić własna ( kawałek drena nawiercić otowry pod odpowiednim kątem i będzie spełniało swoje zadania) kamienie można kupić w castoramie albo na allegro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Lutego 2008 a może by ktoś tak filmik nakręcił jak ostrzyć noże?poszukaj na YouTube jest mnóstwo filmików. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam serdecznie wszystkich.Szukając na youtube filmików ze sposobami ostrzenia noży znalazłem bardzo ciekawy filmik.sami popatrzcie :grin: http://pl.youtube.com/watch?v=2t4ddizqaok&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Lutego 2008 Wejdź na www.knives.pl. Strona dla pasjonatów noży.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Lutego 2008 Jeszcze jedna stronka w temacie nożyków http://www.customknives.pl/index.php , warto pooglądać, poczytać, można sporo dowiedzieć się o technice ostrzenia,............ może złamie to kilka stereotypów i zabobonów w tym temacie ................... a swoją drogą mamy już swoich dobrych makerów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Lutego 2008 Nie lubię stron gdzie by coś poczytać należy się logować, a potem to niechcianej poczty mam po 100 dziennie. Dobrze, że mam automat do wywalania w programie The Bat. Naszą stronę może czytać każdy, a tylko zalogowany może pisać i to jest mnie się zdaje poprawne, a wymuszanie logowania się świadczy o tym, że tam nie ma nic ciekawego. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Lutego 2008 Papciu bo faktycznie nie ma , zarejestrowałem sie i 15 min i mi się znudziło Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/2/#findComment-28391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.