Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polecam do ostrzenia szlifierke stołową wolnoobrotową ,potem szlif na marmurze ewentualnie filc lub papier 2000 potem stalka , pracuje na rozbiorze (półtusz) , zawsze ostrzymy tak noże i uważam że jest to najskutecznejszy sposób na nóż którym się tnie a nie dłuto do rzeźbienia , przerabiałem zarówno w domu jak i w pracy parę urządzeń i innych gadżetów do ostrzenia i sposób wymieniony wyżej jest najszybszy najtańszy oraz najbardziej efektywny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-389462
Udostępnij na innych stronach

Codziennie w pracy przerabiam masę ryb na filety i muszę przyznać że jak dotychczas najlepszy nóż na jaki trafiłem to Yanagiba z serii Fiskars Takumi.

Bardzo ostry, ładnie i łatwo się ostrzy.

Niektórym nie pasuje bo inaczej od większości noży do filetowania jest bardzo sztywny.

Ale za to fileciki wychodzą jak ta lala.

I ma taką "wadę" że jest przeznaczony dla osób praworęcznych z racji iż ostrzy się go tylko z jednej strony.

No i jest to nóż kuty.

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-389601
Udostępnij na innych stronach

Fiskars z nożami typu Yanagiba  ma jedną rzecz wspólną. Nazwę.

Przykre ale prawdziwe.

 

Jak chcesz dobry nóz  Yanagiba to niestety trzeba sporo kasy wyłożyć.

http://japanesechefsknife.com/KKSeries.html#KKSeries

 

http://japanesechefsknife.com/products.html

Wiedzą jak wysłać paczke by kilent nie zapłacił cła czy vatu.

Przesyłki teraz gratis powyżej 150 dolarów a normalnie 7 dolarów biorą. Wysyłka bardzo szybka.

Zwykle po 5 dniach jest u odbiorcy.

 

Jedna wada.

Ceny są  "spore"

osobiście polecam

Kupiłem tam dotychczas trzy noże

plus kamienie do ostrzenia. ( nie są to chińskie  kamyki za 20-30 dolarów)


kamienie

 

Yanagiba

Nóż do filetowania.

Filetowanie jest to kroienie miesa , ryb na filety . Nie  patroszenie i  wyjmowanie kości z ryby.

Ten rodzaj noża kupuje sie juz pod  konkretna rękę.  Prawą lub lewą. gdyż są ostrzone ja jedną stronę. Druga strona jest wklęsła żeby krojony duży kawał miesa ( bez kości) na mniejsze filety nie kleił sie do wewnętrznej strony noża.

 

 

 

 

gyuto

Nóż  kuchenny do wszystkiego

Taki japoński odpowiednik noża szefa kuchni

Bardzo dobrze sprawdza się podczas wszelkiego rodzaju siekania warzyw .

W mięcie juz słabiej.

Zalecam uważać na palce podczas siekania gdyż o obcięciu  paznokcia czy kawałka palca  dowiemy sie  widząc krew na desce. . Jak jest dobrze naostrzony poczujemy ten fakt bardzo późno

Jest to bardzo ciężki (mój waży 470 gram)nóż do rozbierania drobiu, krojenia mrożonek czy rozbioru ryb gdzie trzeba  przeciąć kości . czy inne twarde elemęty.

Deba jest również nożem robionym pod prawą lub lewą rekę.

Raczej mało spotykany nóż  gdyż cena jest spora a  znajduje sie mało zastosowań dla takiego noża w domu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-390015
Udostępnij na innych stronach

małe porównanie  foto Gyuto i Yanagiba

Minusem jest cena. Są bardzo drogie. I napewno z powodzeniem można je zastąpić innymi znacznie tańszymi.( kupiłem ja na zasadzie kaprysu dziecka )

Koleiny minus to sposób ostrzenia. Zapomnijcie o  szlifierkach. ostrzałkach typu taśma papieru ściernego czy listki. Również schodek tu nie znajdzie zastosowania. hehe

Tylko kamienie i ręczna zabawa

Raczej nie trzymajmy noży tyich w szufladzie/szafce gdzie będą miały do nich dostęp wszyskie osoby z domu. Takie noże muszą mieć jednego pana. Mam oddzielną szufladę na nie. Nie pozwalam Samicy nawet na jakikolwiek kontakt z nimi. Noże są cały czas w pochewkach zabezpieczone zatyczkami by się nie wysunęły.

Zapomnijmy również o myciu ich w zmywarkach. Sole zawarte w kostce do mycia są tak agresywne że będą zjadały tą najcieńszą krawędz ostrza i noże będą się robiły tempe.

 

Miłej zabary. http://morskapasja.pl/public/style_emoticons/default/smile.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-390045
Udostępnij na innych stronach

Hej,
Oto kilka zdjęć z ostrzenia noży.
Tutaj nóż tępy

post-40035-0-31858900-1418590351_thumb.jpg

 

Tutaj po naostrzeniu, widać ślady ostrzenia (na tej chińskiej ostrzałce za kilkanaście dolarów, z 4 kamieniami) na kamieniu 1800, oraz "przejażdżkę" na stalce (węższy ślad)

post-40035-0-92303600-1418591184_thumb.jpg

 

Zdjęcia zrobione telefonem przez lupę/mikroskop o powiększeniu 25x

 

A tutaj tępy nóż zrobiony telefonem z małą kroplą wody na soczewce kamery, działającą jak obiektyw :)

post-40035-0-49865600-1418591193_thumb.jpg

 

pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-390306
Udostępnij na innych stronach

W tej  kategori noży nie mam doświadczenia . Mam pytanie gdy gdy na lini prtodukcyjnej ten nóż trafi na coś co go stępi,  ile trzeba czasu by go z powrotem nostrzyć .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-390340
Udostępnij na innych stronach

Ten amerykaniec powiada, że najlepszą ostrzałkę do noży macie w garażu lub pod domem 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-391966
Udostępnij na innych stronach

Dostałem swego czasu od Kolegi z Anglii całą serię filmów poświęconą ostrzeniu noży. Mam je na Rapidzie. Nie wiem, jak je Wam udostępnić, aby nie narobić popeliny z prawami autorskimi. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-391969
Udostępnij na innych stronach

to te z gościem szlifującym godzinami noże na wielkich osełkach?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-392024
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Miał/ma ktoś z was kontakt z tym przyrządem?

http://www.tradismak.pl/pl/p/Ostrzalka-do-nozy-i-nozyczek/364

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398177
Udostępnij na innych stronach

A skoro jesteśmy w temacie noży, to ja zapytam o coś innego (z góry przepraszam za pytanie z serii głupich), Gdzieś tu na forum czytałem cyt. "moje noże nigdy nie widziały zmywarki" (a przynajmniej o to chodziło :laugh: ). I w nawiązaniu do tego uroiło mi się że chyba w takim razie zmywarka szkodzi ostrzom. Nie miałem wtedy czasu aby się zagłębić i jak na złość nie zapisałem sobie tego wątku. A myśl powraca :facepalm:

Wiecie coś na ten temat aby mycie w zmywarce szkodziło?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398208
Udostępnij na innych stronach

Też mam takie zdanie.

Zmywarka, gorąca woda, gorąca pieczen itp. tepi noże i już nie są takie łatwe w ostrzeniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398209
Udostępnij na innych stronach

Nóż włożony do zmywarki poziomo jest cały czas poruszany strumieniem wody i wyszczerbia się uderzając o metalowe pręty. Trzeba by go myć w pozycji pionowej rączką na dół, ale chyba zwykłe koszyki na sztućce są na to za małe.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398211
Udostępnij na innych stronach

Dzięki śliczne za wyjaśnienie

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398216
Udostępnij na innych stronach

Tu gdzie pracuje są duże maszyny do mycia noży. Noże myte  w specjalnych plastikowych koszyku gdzie każdy nóż jest oddzielnie  wsadzony, bez szansy na kontakt z jakimkolwiek innym.

Noże "tępią" się podczas mycia. Chemia używana do mycia noży jest bardzo agresywna.  Jak bardzo zgresywna jest niech świadczy o tym fakt że zmywarki myją tylko strumieniem wody który jest osłabiany przez różne przeszkody (czyli nie ma jak w myjce ciśnieniowej) Woda z chemią  spływa  po mytych elementach. Potrafi  zeżreć tą najcieńszą część ostrza. Do tego dochodzi wysoka temperatura.

Wszyscy ostrzą noże dopiero po nocnym myciu.

 

Podobny proces zachodzi w domowej zmywarce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398221
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli procesy mycia w zmywarkach wpływałyby na stal, to ze względów ekonomicznych, obróbka cieplno-chemiczna stali przeprowadzana by była w zmywarkach a nie np. w piecach hutniczych.

Jeżeli gorąca chemia wpływa destrukcyjnie na stal, to czy wyżre ona dziury w obudowie komory? Widział ktoś taką zmywarkę? Domową lub przemysłową.

 

Jak do tej pory, to słyszymy tylko stwierdzenia, że zmywarka tępi noże. A kto pokusi się o wyjaśnienie jakie procesy przyczyniają się do tego. Temperatura poniżej 100oC? Ciśnienie strumienia wody? Chemia do mycia?

 

Jak na razie, to bajki prawicie Waszmościowie! :)

Edytowane przez andy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398235
Udostępnij na innych stronach

A masz andy zmywarkę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398240
Udostępnij na innych stronach

Prawie stu  rozbieraczy i około 30 rzeźników z mojego zkładu się myli odnośnie faktu że noże się tępią podczas mycia w zmywarach.

Andy wie lepiej.

Edytowane przez slodziaksos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398242
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak garnki, talerze, szkło, również są sztućce, które można myć w zmywarce i takie którym się nie zaleca. Goowniane się ścierają w różny sposób, czy się tępią?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398251
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie co dwa lata wymieniam szklanki, ponieważ są tak brzydkie od porysowań, że aż wstyd podać herbatę gościom.  :devil:

Tak samo nie myję w zmywarce naczyń ze złoceniami, bo po nastu myciach złoceń już nie ma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/30/#findComment-398253
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.