Henry_ Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeżeli procesy mycia w zmywarkach wpływałyby na stal, to ze względów ekonomicznych, obróbka cieplno-chemiczna stali przeprowadzana by była w zmywarkach a nie np. w piecach hutniczych.Jeżeli gorąca chemia wpływa destrukcyjnie na stal, to czy wyżre ona dziury w obudowie komory? Widział ktoś taką zmywarkę? Domową lub przemysłową. Obudowy wykonuje się ze stali kwasoodpornej, a noże z węglówki albo narzędziówki - to co wytrzyma obudowa zmywarki, tego nie zniesie mikronowe ostrze stali noża. A noże samoostrzące działają tak samo jak zęby gryzoni - jedna strona jest pokryta węglikami więc ściera się wolniej - czyli w sumie też się tępi, tylko paradoksalnie szybsze tępienie się jednej strony sprawia że jest ostrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kiedyś obiecałem, dziś udostępniam. Seria filmów o ostrzeniu noży. Wersja angielska. http://rapidshare.com/share/0AE22EE6128311C99CB96D9098B0A094http://rapidshare.com/share/D2E3E877646D88FBD8369D28006FEE34http://rapidshare.com/share/5FAC6F1934CCAC910BEF4DD963936741http://rapidshare.com/share/57D7F36502E23247C51A7E4F1C166656http://rapidshare.com/share/CB5C28F84EF4585DBFDA4D6EBB8ADDFChttp://rapidshare.com/share/026026F4C5348A4DD81B6CE2A01D3F66http://rapidshare.com/share/798E76AE88AF5839A038D14187A2B66C Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Rozumiem, że po hasło na maila? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Obudowy wykonuje się ze stali kwasoodpornej, a noże z węglówki albo narzędziówki I to jest wytłumaczenie poparte konkretnym i zrozumiałym dla mnie argumentem. Bardzo dziękuję Rzeczywiście tak może być, dlatego dołączam do grona ludzi uważających, że niewskazane jest mycie noży w zmywarkach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 21 Stycznia 2015 To ja zapytam czy jest wskazane wkładanie noża co minutę lub dwie, do gorącej wody w czasie pracy na lini ubojowej i jak to wpływa na ostrze noża . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 21 Stycznia 2015 A na jak długo jest wkładany nóż do gorącej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 21 Stycznia 2015 1-2 sekundy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 21 Stycznia 2015 To ja zapytam czy jest wskazane wkładanie noża co minutę lub dwie, do gorącej wody w czasie pracy na lini ubojowej i jak to wpływa na ostrze noża .Tak trochę dziwnie odpowiadasz pytaniem w temacie.Skoro masz jakąś wiedzę, to podziel się nią z nami, a nie odpowiadaj pytaniem na pytanie.Sam nie wiem co ma dać moczenie noża w gorącej wodzie, ale bardzo chętnie bym się dowiedział.Czy z powodu braku tej wiedzy mam zgadywać ?No napisz że to wprost, a nie baw się w podchody. A będę Ci bardzo wdzięczny za nową wiedzę ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 21 Stycznia 2015 A ja to swoich noży staram się nie używać za dużo.Po co mają się tępić na różnych deskach, blatach nierdzewnych a potem "zdzierać" na różnych ostrzałkach, kamieniach. Zniszczą się i co zabiorę do grobu. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Może chodzi o tłuszcz zatykający mikropory ostrza ... i jego szybkie usunięcie poprawiające cięcie ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) zatykający mikropory ostrza Może nie tyle chodzi o ostrość a bardziej o większą lepkość warstwy tłuszczu na bokach noża, stawiającej większy opór przy "wchodzeniu" w mięso i zmuszającej nadgarstek do większego wysiłku? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Przepisy sanitarne . Obowiązkowe odkażanie narzędzi w sterylizatorach np. po każdej czynności wykonanej na sztuce bydła lub trzody podczas czynności ubojowych . przed wykonywaniem czynności na nastepnej sztuce .To nie podchody myślalem ze wiecie o tym , dlatego pytanie było krótkie Edytowane 21 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jako ciekawostkę dodam że Japońscy Samurajowie swoje miecze wycierali, a nie myli w ciepłej czy też zimnej wodzie..... http://www.jujutsu.pl/publicy/Etykieta%20miecza%20i%20komnserwacja.htm Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Japońskie noże miały jednak wadę cytuję "Nie wolno dotykać ostrza gołą ręką lub palcami. Każde ostrze jest bardzo dokładnie wypolerowane, stąd kontakt z wilgocią lub solą powoduje rdzewienie ostrza w ciągu kilku godzin. ( Im bardziej wypolerowane tym odporniejsze na erozję tak myślę, ale to moje zdanie)Oznacza to, że były wysokowęglowe i nie miały dodatków uszlachetniających chromu, niklu, wanadu itd więc nie były nierdzewne.Nie były również aż tak twarde jak przedstawiają filmy. Nie były hartowane na całej długości i szerokości. Wracając do tematu noży ostrzę w miarę potrzeb a jak nożyk zaczyna "fikać" szlifierka ścieniuje odpowiednio ostrze i znowu dobrze się ostrzy. Jak się zużyje kupuję w hurtowni masarskiej odpowiedni nóż i nie nabieram się na noże szefa kuchni w promocji 120 zł made in Tesco.Jednak bardzo ważny jest sposób ostrzenia noży osełką lub używanie stalki i dotyczy każdego noża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Miro, popraw mnie:Pisałeś onegdaj, że masz wykształcenie techniczne "obróbka skrawaniem" ja też ale mam wrażenie, że korzystaliśmy z zupełnie innych podręczników. Skalpele sterylizuje... i takie tam... Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Może miałeś inny zestaw książek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przechodząc płynnie od tępienia noży do ich ostrzenia, zwrócę uwagę szanownych SiB-ów na nowy typ ostrzałki a'la Apex:http://www.aliexpress.com/item/2014-Newest-Version-Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-Sharpening-Updated-Fix-Fixed-Angle/2042391945.html Zamówiłem sobie tę zabaweczkę i muszę przyznać, że ... działa Nawet udało mi zapunktować u LP, ostrząc jej nożyczki krawieckie Prawie cała wykonana jest z kwasówki. Tylko elementy mocujące kamienie, motylki i ta ruchoma kostka, będąca prowadnicą głównego ramienia, zrobione są z jakiegoś amelinium Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 22 Stycznia 2015 To od tempomatu pochodzi ? Sie Miodek znalazł Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przechodząc płynnie od tępienia noży do ich ostrzenia, zwrócę uwagę szanownych SiB-ów na nowy typ ostrzałki a'la Apex:http://www.aliexpress.com/item/2014-Newest-Version-Professional-Kitchen-Knife-Sharpener-Sharpening-Updated-Fix-Fixed-Angle/2042391945.html Zamówiłem sobie tę zabaweczkę i muszę przyznać, że ... działa Nawet udało mi zapunktować u LP, ostrząc jej nożyczki krawieckie Prawie cała wykonana jest z kwasówki. Tylko elementy mocujące kamienie, motylki i ta ruchoma kostka, będąca prowadnicą głównego ramienia, zrobione są z jakiegoś amelinium Maad, jak długo czekałeś na przesyłkę i jak się tam płaci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 22 Stycznia 2015 To ja zapytam czy jest wskazane wkładanie noża co minutę lub dwie, do gorącej wody w czasie pracy na lini ubojowej i jak to wpływa na ostrze noża . Tak samo robi się (zaleca) przy krojeniu ciast z kremami (np. torty) wtedy nóż nie szarpie brzegów i łatwiej się kroi. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zamówiłem sobie tę zabaweczkę i muszę przyznać, że ... działa Kamienie mają taki sam rozmiar? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przesyłka szła 2 tygodnie, kamienie są takiej samej wielkości, płaciłem kartą kredytową.Czasem są jednak niemiłe niespodzianki. Zamówiłem ostrzałkę dla mojego brata od tego sprzedawcyhttp://www.aliexpress.com/snapshot/6306490649.html?orderId=64301695857183 i przysłał mi jakieś wujowe kamieniehttp://g02.a.alicdn.com/kf/UT853bPXm4XXXagOFbXQ.jpg 3 sztuki o identycznym ziarnie, czwarty lekko grubszy, wbrew temu co tam jest chińska farbką wydrukowane.Złożyłem reklamację i się dogadaliśmy, że gościu przyśle mi nowe kamienie dobrej jakości, bylebym tylko nie wystawiał negatywa. Owszem przysłał, ale dokładnie takie same wujowe Niestety paczka szła długo bo były święta i upłynął termin składania reklamacji. Musiałem na innej aukcji dokupić normalne kamienie z 4 gradacjami. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 22 Stycznia 2015 to w sumie u kogo zamawiać Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) kamienie muszą wyglądać tak jak tu:http://www.aliexpress.com/snapshot/6435807371.html?orderId=65335143727183jeszcze jedna uwaga: wygodniejsze w użyciu są pokrowce z materiału, bo z tych styropianowych pudełek strasznie się sypie Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wczoraj wrzuciłem linki do filmów o ostrzeniu noży, nie wiedząc, iż są zabezpieczone hasłem. Filmy otrzymałem od forumowicza z Anglii w 2011 r Nikt ich do tej pory nie ściągał, a ja po prostu nie sprawdziłem. Muszę teraz odszukać hasła w poczcie, a mam do przekopania jakieś 20 tys. wiadomości. Jak tylko znajdę, zaraz je Wam podam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/32/#findComment-398722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.